torsdag 7 oktober 2021

Recension Victorinox Evolution S18

- en Schweizisk humla

Victorinox tillhör de varumärken alla känner till. Även de som inte vet att det är namnet på tillverkaren av de mest kända "schweizerknivarna" känner igen produkterna när de ser dem. Fast kanske inte riktigt alla saker de producerar kanske bör påpekas. Förutom de röda fällknivarna med alla smarata funktioner de är mest kända för så tillverkar de en lång rad andra produkter också. Inte minst multitänger men framförallt köksknivar av alla de slag. Därutöver har de numera även klockor, vad annars att vänta från ett Schweiziskt märke? Sedan har Victorinox även ett fullt sortiment av väskor och dofter. Ja, parfym, rakvatten och liknande. Så vill du inte bara bära en kniv med ett kors på kan du även dofta exempelvis "Black Steel"*

Men idag blir det inte en recension av rosendoft utan av en mer typisk produkt från Victorinox, en multifunktionskniv. Modellen är Evolution S18

Victorinox Evolution Grip S18


Grip S18 är en "fyrradig" modell som bl a kännetecknas av sina formade sidor


Fast helt typisk är den inte. Snarare är det ett par tre detaljer som definitivt placerar den i facket av nyare knivar från Victorinox. Det mest uppenbara är förstås färgen. Istället för karamellröd är den här pippigul. Sen är sidorna formade på samma vis som den Evolution Wood 14 jag recenserade för något år sedan. Men till skillnad från den kniven har den här de extra tillägg som alla knivar med cellidor (plast)-sidorna har i form av tandpetare och pincett. 

Men det som främst utmärker den här specifika modellen är att den även är försedd med ett  låsbart blad. Vill man inte ha den funktionen finns även den här utgåvan utan lås och heter då bara "Evolution Grip 18". 



Handtag


Färgen är det första som syns på den här kniven och den markerar att det här är den låsbara toppversionen av Evolution-serien. Namnet som syftar till de formade sidorna är ett lån från Wenger, en annan tillverkare av multifunktionsknivar som numera gått upp i Victorinox. 

Handtagssidorna är inte bara formade utan har även fått ett tillskott av gummi för ökat grepp


Funktionen är dock utmärkt. Faktum är att formerna fungerar bättre här än på den tidigare recenserade Evo-modellen med träskollor. Skillnaden består dels i att den här kniven är något bredare men framförallt i att det i cellidor-sidorna hittas ilägg av gummi som ökar friktionen och därmed bättrar på greppet. Det är ingen enorm skillnad men den finns där.

De formade sidorna märks när man vänder kniven i handen och placerar en tummen på logotypen, den hamnar då i en naturlig och bekväm fördjupning. Men på den här kniven märks det ännu mer när man håller kniven i ett vanligt hammargrepp. Tummen hamnar då mot samma fördjupning fast mot sidan om man kan säga så och fingertopparna mot den bakre fördjupningen på ett sympatiskt vis.

Ett fullt hammargrepp fungerar faktiskt och öppnas handen ser det ut som på bild ett. Även "sabelgrepp" fungerar utmärkt så länge man inte försöker att misslyckas som på bilden längst till höger


Här måste jag addressera en elefant som jag i och för sig inte tycker finns i rummet. Men någon annan recension jag tog del av hävade att så fort vederbörande greppade kniven så frigjordes låset och kniven därmed var närmast farlig. Det bör tilläggas att den personen var amerikan, för dem är allt farligt. OM kniven greppas på sedvanligt vis hamnar spärren till låset mellan fingrarna och pekfingret framför densamma och det är då närmast omöjligt att frigöra låset. Det ENDA sättet att lyckas med det är att placera en tumme, inte ovanpå bladet, utan ovanpå det korta handtagets främre del och därefter med flit justera handen bakåt till dess att hela pekfingret hamnar över hävarmen till låset och sedan klämma ihop handen. Det kräver således flera steg och att man anstränger sig för att misslyckas. Varför skulle man annars hålla kniven så långt ut på bakänden som möjligt med fingrarna långt ifrån eggen?

En positiv sak som den extra raden i konstruktionen medför är att handtaget blir tjockare och därmed fyller handen bättre.

I gengäld gör det förstås kniven en aning otympligare i fickan. Evolution Grip S18 mäter 23 mm på det hållet. Höjden är 23 mm den också, mätt över den högre bakre delen och längden på handtaget är 86 mm. Vikten däremot är låg, trots femton olika funktioner ligger den på under hektot, närmare bestämt 94 gram. Det gör att den trots att den är lite knubbigare än de smalaste Victorinoxmodellerna går utmärkt att bära löst i en ficka. 




Knivblad


För den som kan sina Victorinox-knivar kommer bladformen inte som någon överraskning. Det är deras sedvanliga förvuxna "pen"-blad som egentligen är en spear point om man det skall klassificeras. Den här modellen har bara ett blad och det mäter 65 mm på längden. 

Stålet är även det samma som vanligt, ett modifierat din 1.1410. Inget avancerat och det hålls mjukt som brukligt är. Hårdheten brukar ligga kring 55 HRC på knivar från Victorinox. Med andra ord håller det inte skärpan lika väl som många andra modernare fällknivar. Men det finns fördelar med det också, vid sidan om priset. Stålet är som jag brukar framhålla, extremt lätt att slipa. Det är dessutom i princip "rostfritt" på riktigt. Det krävs mycket misshandel för att åstadkomma fläckar på det här bladet.

Uthålligheten i stålet är inte den bästa men i gengäld är geometrin excellent vilket gör att kniven skär bra ändå


Bladet är osedvanligt enkelt att fälla ut även för en nagelbitare som jag. Förvisso är det försett med en nagelskåra men det sticker ut tillräckligt mycket av det för att man skall kunna greppa det med nypan också. Gången är annars mjuk och "pull", den kraft som krävs för att få ut bladet, hamnar kring en fyra på en tiogradig skala. 

Mer överraskande är vad som hittas i slutet av öppningen. Det är ett lås! Det är en av den detaljen som gör den här kniven unik. Typen är dessutom ovanlig. En slags back lock där själva låsarmen handhas via en hävstång på undersidan. Det fungerar dock mycket bra. Med undantag om du är amerikan då. För oss andra fyller det sin funktion och det är dessutom lätt att släppa eftersom hävstången sticker ut och därmed är lätt att nå. Säkerheten är dessutom förstärkt genom att kniven utöver detta har ett halvvägsstopp på vägen in. 

Både bladform och stål känns igen från övriga Victorinox-knivar


Som alla knivar från Victorinox skär Evolution Grip bra. Mycket beroende av sitt tunna gods, i det här fallet utgår man från 2 mm godstjocklek. Det tunnas dessutom ut ytterligare mot spetsen till. Sedan kombineras det med en full flatslipning. Det gör att den här sortens blad, likt tunna köksknivsblad, även skär någorlunda bra även då de inte är rakbladsvassa. Appropå det så var fabrikseggen på det här exemplaret godkänd. Den behövde striglas lite för att få den där yttersta skärpan. Men det är som sagt något som Victorinoxknivar tarvar rätt ofta i vilket fall som helst. Det enda som inte var till fyllest var spetsen. Där händer det att det missas och så även här. Den var rundad och inte särskilt vass. 



Verktyg och funktioner


Victorinox har förstått att ett par grundläggande saker krävs när man tillverkar multifunktionsverktyg. En är att de olika funktionerna faktiskt skall gå att använda. Det finns alltför många verktyg på marknaden som blir gimmickar eftersom exempelvis kapsylöppnaren knappt fungerar eller saxen inte går att klippa med. Sådant ägnar sig inte Schweizerna åt. Kapsyl och även konservöppnare är t ex potenta på den här kniven. 

Evolution Grip S18 ger 10 olika verktyg med inalles 15 funktioner


Just konservöppnare använder jag extremt sällan. Men den går även att t ex pilla upp burklock med så det finns alternativa användningsområden. Kapsylöppnaren använder jag desto mer. Ibland för att få upp en öl men rätt ofta nyttjas det verktyg som återfinns längst ut på spetsen. Det hittas nämligen den breda fem millimeters spårmejseln. Förutom det uppenbara kan den nyttjas som impromptu skrapa eller bräckjärn. Det vill säga så länge du inte skall knäcka upp en dörr förstås. Men till häftklammer för möbler till exempel. 

Prylen är användbar då den även är rejält vass



En Phillips/kryssmejsel värd namnet


När det talas om mejslar så kan tilläggas att som ryggmonterat verktyg finns på den här kniven en stadig Phillips/kryssmejsel i storlek 1/2. Placeringen gör att den är lite svår att använda i trånga utrymmen. Men det T-formade greppet som används ger i gengäld en smula mer kraft. Användbar är den hur som haver. Särskilt som det inte rör sig om en "halv"-mejsel vilket ofta är fallet med multifunktionstänger och knivar i platsbesparande syfte. Fördelen med en riktig mejsel är att risken att dra skruvhuvuden runda minskar avsevärt med det ökade fäste de ger. 

Sågen är naggande god men liten


Ryggmonterat hittas även prylen. Den är i det här fallet försedd med ett nålsöga så att du teoretiskt kan sy ihop något grovt, t ex en ryggsäck på vandring eller liknande. Det är dock inget jag någonsin gjort måste tillstås. Men den vassa eggen som den har  ökar däremot användningsområdet. Både som grov kniv när man vill spara på den vanliga eggen men förstås som den brotsch och borr den är tänkt som. Den används ibland för att borra hål i träbitar med och till det är den inte alls oäven. 

Saxen är lite speciell på den här kniven då skären har mikrotänder


I det här paketet hittas även en sax. Det är en fjäderbelastad liten sak som är tämligen effektiv ställd i relation till måtten. Särskilt som man i det här fallet från Victorinox sida har valt att förse eggarna med någon form av microsågtänder. Exakt varför det finns på den  här saxen vet jag inte men det gör att den biter bra i både papper och tunnare tyg och till och med plast eller som på bilden en bit golvmatta.

Till sist har vi verktyget som gör att det här är en av Victorinox fyrradiga modeller. Sågen kräver nämligen ytterligare plats i bredd för att på plats. Trots det är det ingen stor såg vi talar om givet handtagets längd. Den mäter endast 70 mm. I gengäld är den lika vass och effektiv som vi är vana vid. Enda nackdelen jag ser med det här sågmönstret generellt är att det inte är något du kan slipa om själv. 



Slutsats


Det var något med färgen som lockade när det gäller Evolution Grip S18. Det och det kompakta formatet. Att få ihop hela femton funktioner, nåja, 14 och ett nyckelringsfäste tycker jag väl är mer korrekt. Victorinox räknar dock den som en funktion så det får väl jag med göra för konsekvensens skull. Men att få dem i en kniv som väger under hektot med viss marginal och som inte mäter mer än 85 mm på längden tycker jag är bra. Särskilt som det paketet inkluderar en träsåg. Jag tillhör nämligen dem som från stund till annan nyttjar en sådan i paniksituationer. En gång byggde jag till och med om en Ivar-hylla från IKEA till TV-bänk med hjälp av en sådan såg. 

Victorinox Evolution tillhör en av de knivar som nästan alltid finns med mig i ficka eller väska någonstans


Sedan gillade jag komforten i mina Evo Wood med de formade sidorna. De är förvisso mer eleganta än den här humlan men i gengäld är den här  kniven både mer slitstark och ger bättre grepp med sitt gummerade handtag. Jag kallar den humla istället för geting då den extra raden gör handtaget fylligare. Men det i kombination med "Evo"-tillägget samt låsfunktionen gör att det går att ta i lite mer än med träversionerna. 

Sen får man i den här kniven även de klassiska småverktygen i handtaget. Nu använder  jag inte tandpetaren särskilt ofta. Det är kanske är tur det med tanke på hur ohygieniskt det skulle bli om man glömmer att tvätta den. Men pincetten är framme rätt ofta. Det var det där med metallspån i händerna vid knivkastning som jag bruknar nämna. 

Men när gäller verktygsuppsättning är det verkligen en sak som smäller högre på den här kniven än trähandtagsversionerna. Här får du en kryssmejsel istället för korkskruv. Men det är klart, vet du med dig att du ofta korkar upp en flaska vin så är just den funktionen svårersättlig. Men i min nuvarande värld klarar jag mig utan en portabel dito. I värsta fall får jag väl använda just kryssmejseln till att slå ned korken i flaskan istället även om det är en smula barbariskt.

Det är bara att konstatera att det här är en utmärkt kniv för den som vill ha ett gott mellanting mellan de större och kraftigare Victorinoxmodellerna och de minsta. Här får du många verktyg och inte minst en kraftig spårmejsel, en riktig kryssmejsel och ett låsbart knivblad tillsammans med en såg. Det samtidigt som totalvikten är låg och formatet kompakt. Därtill är handtaget ovanligt bekvämt att arbeta med och sen var det färgen. Gillar du något som sticker ut (ursäkta ordvitsen) är den här humlan något för dig med sin rejäla gadd. 





Specifikation Victorinox Evolution S18 2.4913.sc8


Längd: 86 mm
Höjd: 23 mm
Bredd: 23 mm
Vikt: 94 g
Handtag: Cellidor med gummipaneler
Lås: back lock med hävstång


10 verktyg, 15 funktioner:
  • Knivblad
  • Såg
  • Stor spårmejsel, 5 mm
  • Liten spårmejsel, 3 mm
  • Stjärnmejsel, 1/2
  • Pryl/brotsch med nålöga
  • Kapsylöppnare
  • Konservöppnare
  • Sax, med mikrotänder
  • Wire-skalare
  • Nagelpetare
  • Nagelfil
  • Tandpetare
  • Pincett
  • Nyckelringsfäste



/ John


* Jag måster erkänna att jag inte har en aning om hur den doftar. Däremot vet jag hur stål luktar och det kanske jag inte vill ha på mig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar