tisdag 10 mars 2020

Knivrecension Viper Key

-  slank, elegant och svåröppnad

Det här är något av berättelsen om kniven som flög under radarn. Åtminstone vad mig anbelangar. Men jag tror att fler kan ha missat den. Inte minst som Jesper Voxnaes som ligger bakom den här modellen är synnerligen produktiv och dessutom samarbetar med ett flertal tillverkare. Det gör att det har släppts och släpps en strid ström av knivar märkta med hans signatur.

Den här specifika modellen kommer från italienska Viper och är döpt till Key

Viper V5976CV Key


Viper och Voxnaes är ingen ny kombination. De har vid det  här laget släppt en rad fällknivsmodeller som Fortis, Kyomi, Odino, Lille, Belone och Suru. De har visat sig både vara försäljningssuccér och prisvinnare. Till samlingen kan adderas fastbladarna Borr och Koi.

Key kom under 2019 och kan fås i en uppsjö varianter. Den finns som heltitankniv, med eller utan bolster och med olika material i skollorna som G10, kolfiber eller som här Micarta.

Viper Key, danskdesignad skönhet signerad Jesper Voxnaes


Twitterversion: Viper Key, en vass nyckel som låser upp de flesta paket med framgång


Blad


Key ståtar med en riktig skönhet till blad. Det är något med proportionerna som är tilltalande helt enkelt. Måtten som ger den harmonin är åtta centimeter på längden och som mest 2 cm på höjden. Sedan sluttar den väl rundade bladryggen i en svag och elegant båge ned till mötet med eggen. Det ger en vass spets, mycket tunnare än vad som är vanligt på knivar från Voxnaes. Det ger också en svag buk och en portion rak egg att jobba med.

Sammantaget en slank och elegant drop point utmärkt för allehanda EDC-bruk. 

Key bjuder på ett spetsigt drop point-blad


Detaljer som höjer bladet över mängden är förutom att det har behagliga mått är att det försetts med en blank satinfinish och en rundad polerad rygg. Märkningen har tonats ned men en logotyp som är mindre än vanligt från Viper. På samma sida hittas även namnet på kniven. Den andra sidan har fått Voxnaes logga lasergraverad.

Stålet i kniven är det förnämliga M390. Ett premiumstål som tillhör de bättre som Böhler/Uddeholm kan erbjuda för knivtillverkning. Det är ett pulverstål med överlag välbalanserade egenskaper vad gäller skärpevaraktighet, hårdhet, seghet och förmåga att motstå korrosion.  

Utöver Voxnaes logga återfinns ståltyp på bladet. Här M390


För att lyfta fram de egenskapena behövs bra bearbetning från tillverkarna. Allt från anlöpning och härdning till slipning. Här är fabrikseggen riktigt bra utförd. Jag har inga negativa anmärkningar alls.

Ett tag var det mycket tal om att allt M390 som kom från italienska tillverkare var "uselt". Men det var i bubblan som internet och framför allt YouTube utgör. Måhända är så att stålet inte är härdat till sin optimala hårdhet. Det är mer än jag kan uttala mig om men jag kan också säga att för den sortens användning som en slank slipjoint som Key används till så är stålet mer än tillräckligt. Det blir lite av en teoretisk diskussion aningen påminnande om de som förs på skolgårdar rörande vilken toppfart en viss sportbil har.

Tvärtom så håller den här kniven sin fina fabriksegg alldeles utmärkt. Så långt har jag inte behövt slipa om den. Istället underhåller jag eggen med (hemgjord) strigel. Det efter att ha skurit det vanliga som inkluderar kartong, papp, snöre, rep, plast och en smula trä samt diverse födoämnen som kyckling, kött, grönsaker och blandade rotsaker. När en kniv har ett blad som de facto ser ut som en skalkniv måste den ju prövas även i köket. Det relativt tunna godset och en flatslipning gör att bladet med lätthet glider igenom det mesta som det ställs inför. Sen måste man alltid ta hänsyn till att det är en slipjoint det handlar om. Därmed rekommenderas försiktighet vid t ex paketöppnande och annat som kan inkludera att man sticker med spetsen. En väldigt bra spets för övrigt. 



Handtag


Materialet i handtaget är i det här utförandet en grön linnemicarta. Det har sedan skruvats utanpå en ram i 1.4034-stål. Det kan tilläggas att jag inte känner till något annat företag som är så noggranna på sin hemsida att de listar ståltyper i både ram och skruvar. Tjockleken på godset är tämligen återhållsam med sina tre millimeter. Men så är det här inte heller en kniv tänkt för byggarbetsplatsen eller fiskeindustrin. 

För att vara så slankt ger handtaget riktigt bra grepp


I ryggen hittas en ryggfjäder eftersom det här är en slipjoint. Den är liksom bladryggen mjukt rundad och har därtill fått en dekorationselement mot slutet där man adderat file work så det ser ut som om stålet är vridet. En lyxig detalj som skänker lite flärd åt en annars tämligen praktisk kniv. 

Mönstret på ryggfjädern är en av detaljerna som gör att kniven känns lyxig


Det här handtaget är utmärkt att hålla i. Faktum är att det är svårt att göra en mer ergonomisk kniv med de här måtten. Med det menar jag att för att vara så här slank är den optimal. Handtaget är långt nog för att hela handen skall få plats. Fingrarna hittar sina naturliga platser med pekfingret bakom dentlilla men effektiva fingerskyddet. Långfingret följer och hittar sin plats i fördjupningen som gjorts för att underlätta åtkomst till nagelskåran. Resten av fingrarna får plats mot slutet av handtaget som även är mjukt rundat vilket gör att bakänden inte skaver när den hamnar inne i handen. Vill man placera en tumme ovanpå bladet för ökat styrsel finns några indexerande skåror vid övergången mellan ryggfjäder och blad. Sedan ökas komforten ytterligare genom att sidorna är välvda och inte platta.

För den som är anhängare av att smycka sina knivar eller bara gillar fånglinor så finns ett förvisso litet men ändå hål för ändamålet. 



Öppning och lås


Alla knivar har sina för- och nackdelar. Vart den här knivens svaghet ligger är inte svårt att finna. Den är helvetiskt svår att öppna! Jag hoppas fortfarande på att den skall mjukna över tid och har nu börjar förvara den öppen med bladet mitt emellan nittiograders stoppet och stängt läge för att spänna fjädern maximalt. Jag inbillar mig att det håller på att göra verkan. 

En nagelskåra finns för att fälla ut bladet. Den är dock mest för syns skull


Key är en klassisk tvåhandsöppnad slip joint. Alltså en kniv utan lås men med en ryggfjäder som håller bladet på plats i öppet läge. Dylika fjädrar kan göras mer eller mindre starka och det är det som brukar anges som pull när man talar om klassiska, främst amerikanska, knivtyper. Här är det utan tvekan 9 av 10 där tio är igensvetsat. Jag får ta i så mycket jag kan med nypan för att alls få upp bladet och att pilla in en nagel i därför avsedd skåra kommer bara resultera i att du bryter den. En god vän fick agera försökskanin då jag själv är nagelbitare.

Sen förvärras situationen ytterligare av att det slanka formatet inte lämnar mycket blad att greppa när kniven skall öppnas. Hade det funnits det och framförall om en längre del av bladet varit synligt hade hävstången ökat. Som det är får man greppa på mitten av bladet och då är fjädern stark. 

Ett distinkt havlvägsstopp hindrar bladet från att slå igen 
över fingrarna när kniven stängs


Det goda det för med sig att bladet är relativt säkert när det väl är utfällt. Det här är en få slip joints som klarar lättare spine whack utan att bladet ger med sig. Det sitter så stabilt det kan utan lås. Kniven känns därför mycket trygg att arbeta med och någon rörelse i bladet är det inte tala om. På väg in möts man av ett disinkt halvvägsstopp. Lika distinkt fäller kniven ihop sig den sista biten till stängt läge. Walk and talk är således tilltalande. 


Att bära


I sann gentlemannaknivsanda har Viper Key inget clip. Det är förståeligt då jag har svårt att se att det skulle gå få till ett bra sådant som både passar stilen på kniven och den slanka formen på handtaget samtidigt som det skulle fungera väl. 

Istället för clip är det tänkt att kniven skall bäras löst i fickan. gärna i det medföljande läderfodralet som skyddar din dyrgrip. Just den här versionen i Micarta är inte särskilt känslig för repor och dylikt men jag kan tänka mig att titanversionerna och de med bolster är mer utsatta. Läderfodralet är enkelt men välsytt och försett med Vipers logga. 

Kniven levereras med ett enkelt men välsytt fodral i kraftigt läder


Yttermåtten gör att Key gör sig rätt bra löst i fickan. Den är 10,4 cm lång och 12 mm tjock. Men sen kommer de verkligt imponerande måtten. Den är så slank att höjden enbart är 22 mm. Lägg därtill en vikt på ynka 66 gram. Precis de mått en sådan här kniv mår bra av att ha. 


Sammanfattningsvis

Skönhet ligger förvisso i betraktarens öga men det går inte att komma ifrån att det ofta finns gemensamma nämnare i det vi människor tycker är vackert. Harmoni och symmetri är sådana saker som brukar framhållas när det gäller utseende. Och enligt de kriterierna är Key från Fox en vacker kniv. Jesper Voxnaes har lyckats få till en harmoni mellan måtten som gör den tilltalande. 

Key i en storleksjämförelse med ett par andra tvåhandsöppnade knivar från Lionsteel och QSP


Men enbart ett utseende gör inte en god kniv. För det behövs även ett bra blad. Här erbjuds en slank drop point i superstålet M390. Tjockleken på bladgodset har hållts ned och ett blad som är flatslipat till hela sin höjd ger en effektiv egg. För att den skall fortsätta att vara vass har Key fått en fördjupning vid ricasson, sharpening choil, som är väl utförd. Men för att återanknyta till det sköna har ryggen rundats och polerats och även sidorna har fått en blank satin.

Nyckeln till en god kniv är ett bra handtag skulle man lite vitsigt kunna uttrycka det. I alla fall i det här fallet. I Key har Voxnaes trollat så mycket det går med en så här slank form. Skall det bli mer ergnomiskt än så här behövs mer volym helt enkelt. Men här finns längden och enkelheten som gör att det passar många olika händer. Rundade sidor i behagligt material hjälper till att förmedla den goda känslan. 

Viper Key, avskalad och snygg men fungerande. Skandinavisk design när den är som bäst

Slutligen en är det en sak som Viper lyckats med när de gjort Key. Det är att få till byggkvaliteten och de där extra detaljerna som gör att kniven är både snygg och stabil. 

Key är definitivt en kniv för dig som gillar Jesper Voxnaex design och gillar att få dem välbyggda. Men det förutsätter att du kan tänka dig en kniv utan lås då förstås. 


Specifikation:

Längd utfälld: 185 mm
Längd hopfälld: 104 mm
Vikt: 66 g (vägd av mig)
Bladlängd: 80 mm (uppgiven 76 mm)
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: M390
Handtag: Micarta
Lås: inget, slip joint

Producerad av: Viper, tillverkad i Italien


/ J - leker gömma nyckel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar