söndag 10 mars 2024

Recension Sencut Glidestrike

 

-  stor, tunn och bredbladig

Ännu en gång verkar det som jag är först i världen. Eller åtminstone den sökbara delen av den. Först med vad då undrar vän av ordning? Jo, att recensera en kniv skriftligt. På YouTube finns alltid folk som har något att säga redan någon minut efter att en  modell släppts eller inte så sällan innan de finns till försäljning. 

Kniven jag inte hittade någon skriflig recension är Sencut Glidestrike. Nu skaffade jag för all del inte den för att det inte fanns omdömen. Orsaken var snarare att den var ovanligt stor och djärv för att komma från Sencut. Särskilt utmärkte sig bladet vilket i kombination med priset gjorde det till en intressant kniv.

Sencut Glidestrike


Glidestrike finns för närvarande i fyra olika utföranden varav två har svarta blad. Den här versionen  kan även fås med svart handtag utöver det här gröna. De blanka satin-bladen har endera svarta handtag eller sidor i natur G10. Sedan var det slut med alternativ. 

I alla fall får man en kniv med ett rejält brett blad som öppnas med tumhål, låser med en linerlock och har G10-sidor. Det låter tämligen generiskt. Frågan är om det finns mer att upptäcka? 

Glidestrike överraskar genom att vara en ovanligt substantiell kniv från Sencut




Kortversion: Sencut Glidestrike, stor och djärv vardagskompanjon som är förvånansvärt lättburen.


Blad


I min presentation av den här kniven skrev jag att det var två saker som väckte intresse  och bladformen var en av dem. Som synes en stadig, bred clip point.

Med stadig avses främst höjden som är hela 35 mm. Det blir extra påtagligt i relation till handtaget som är tämligen slankt. Bladlängden är hårsmån under 95 mm. Tjockleken är däremot inte överdriven, bladet mäter 2,9 mm på den ledden. Det godset tunnas sedan ut genom en mycket hög flatslipning (runt en tum eller 25,4 mm) till imponerande 0,4 mm bakom eggen. Återigen lyckas Sencut/Civivi med den detaljen. 

Det stora clip point-bladet är i det här utförandet svärtat


Bladstålet är 9Cr18MoV, ett stål som Sencut ofta använder sig av. Det är ett inhemskt kinesiskt stål som jag faktiskt gillar. Det uppträder och känns lite likt 14C28N till exempel, även om jag av olika anledningar föredrar det sistnämnda. Ytbehandlingen är i det här fallet svart men jag vet inte riktigt vilken metod man använt sig av. Den har åtminstone så här efter några månader visat sig slitstark. 

Stålet som använts är 9Cr18MoV


I ärlighets namn kanske drop points ofta är mer praktiska med lite mer robusta spetsar än den genomsnittliga clip pointen. Men på utseendefronten är den här typen av blad inte dumma alls och på köpet får du en mycket bra spets att arbeta med. Jag tillhör ändå inte dem som bänder med en fällkniv. Skall den typen av rörelser alls skall utföras med en kniv gör jag det med en fastbladad sådan.* Övriga spetsrelaterade uppgifter är dock Glidestrike mycket bra på. Spetsen är tunn och vass utan att vara skör. Utmärkt för penetrerande snitt inte minst i plastmaterial som är allestädes närvarande i vår modena tillvaro. 

I övrigt är kniven utmärkt till den typ av snitt där man vill ha den extra styrsel som ett brett blad ger. Häromdagen för att tunna ut vitkålsblad till kåldolmar. Jag vet, en mycket specifik och icke fällknivsaktig arbetsuppgift. Men Glidestrike fick bekänna färg och klarade sig utmärkt. Annars är det mycket förpackningsöppning på jobbet som kniven fått arbeta med. Det handlar då främst om material som kartong och plast. Sedan testar jag alltid knivar i trä och tyg för att få en mer samlad bild av hur de uppträder. 

Generellt kan sägas att Glidestrike är en utmärk grovjobbare. Något som ligger väl i linje med både knivens storlek och kanske prisklass. 


Handtag


Har du enbart sett Glidestrike på bilder som visar den från sidan så kommer du bli förvånad första gången du håller den i handen. Handtaget är nämligen påtagligt tunt. Över ryggen mäter kniven 12 mm. Visst, det finns ännu tunnare knivar men de har sällan handtag som är tretton centimeter långa och gömmer ett blad som närmar sig en decimeter. Höjden på handtaget är 25 mm. 

Handtagsmaterialet är mediumgrov G10


Vare sig material eller sättet kniven är byggd på är exotisk. Inuti kniven hittas en stålram som är kraftigt lättad. Den är också gjord så att den höjer sig aldrig så lite över själva sidorna. De är gjorda av G10 med mediumstruktur. Det ger ett rimligt gott fäste utan att tillhöra de grövsta på marknaden. Sidorna är skruvade på plats med två skruvar i storlek T8 jämte den justerbara pivotskruven i samma storlek. 

Den är för övrigt en av mycket få kardinalsynder som begåtts av Sencut. Pivotskruven är inte D-formad utan har två huvuden vilket inte är den bästa lösningen eftersom det tarvar två torxnycklar om de börjar snurra. Nu brukar friktionen räcka till för att det enbart skall krävas att man drar åt på en sida men ändå. 

Kniven är öppen i ryggen och ramen mycket lättad


Formen på handtaget är som synes mycket enkel. Tämligen rak med en ytterst svag kurvatur. Det enda som avviker är en välplacerad fördjupning för pekfingret. Den har fått en rejäl avfasning vilket gör den mjukare mot fingret. 

Balansen är god och vikten relativt låg


Det långa handtaget ger många greppalternativ


Förutom att handtaget redan från början är långt utökas greppmöjligheterna av att det finns en fördjupning som agerar sharpening/finger choil. Just den funktionen är utmärkt. Det gäller för övrigt hela handtaget. Det är så ergonomiskt som ett så här tunt handtag kan bli. 

Därtill passar det verkligen alla handstorlekar. Att det är slankt gör nämligen att även relativt små händer kan använda kniven medan längden gör att även större händer får plats. Förvisso får man då greppa lite hårdare kring handtaget. Ett mycket stort plus i sammanhanget är att det inte finns någon krok/näbb eller liknande mot slutatet av handtaget som begränsar greppmöjligheterna. Ibland kan en sådan funktion vara bra för att låsa kniven i handen men samtidigt stjäl det tillgängligt utrymme på längden. 


Öppning och lås


Ett bladhål är vad som används för att fälla ut det här bladet. Det och inget annat får nästan tilläggas i dessa tider av knivar med multipla öppningsmetoder. Nu har jag inget emot det utan snarare tvärtom. Det var förutom bladet ett av skälen till att jag fann Glidestrike intressant. Flipperknivar i all ära men jag föredrar faktiskt tumöppning. 

Det avlånga bladhålet som används för att fälla ut bladet är kraftigt fasat i kanterna


Tumhålet är faktiskt rätt litet och dessutom är kanterna fasade. Det gör det förvisso bekvämt att hantera men även en smula halare. Här fungerar det emellertid väl. Särskilt som fördjupningen för pekfingret i handtaget även gör det lättare att komma åt hålet.

När man väl pillat dit mjukdelarna på fingret, då det är det enda som får plats så går det extremt lätt att öppna kniven. Motståndet i detent-kulan känns så lätt att jag först misstänkte att bladet skulle gå att skaka ut med en handledssnärt men så är inte fallet. Den är bara så lätt att den knappt känns. Det gör i sin tur att kniven kan öppnas långsamt för den som föredrar det alternativt snärtas fram  med endera tumme eller pekfinger för den som har mer bråttom. 

Att rörelsen är lätt och gången så mjuk beror förstås också på det faktum att bladet löper på kullager. 

Liner låset gör vad det skall med bravur


Låset är lika okomplicerat som resten av konstruktionen. I det här fallet har man valt ett något otrendigt liner-lås. Men bra är det och det sköter sig med den äran. Det faller på plats med viss auktoritet och glider inte när det väl är aktiverat. Inte ens under rätt rejäl press från fel håll, det vill säga mot baksidan på bladet. Det är också föredömligt lätt att nå och släppa. Inga som helst negativa invändningar mot låset med andra ord. Det är så här man gör ett bra liner lock!

Trots att inte så mycket av låsarmen är synlig är låset enkelt att släppa


Bladet på Glidestrike är trots att det är tunt rätt tungt kan tilläggas. Det gör att det glider på plats när låsarmen släppts och bladet passerat detent-kulan. Så mycket att det är bäst att flytta på fingrarna i förväg om du inte vill bli biten.


Att bära


Tro inget annat, Glidestrike är en substantiell kniv. Men två saker utmärker den. En är att den är relativt lätt. Det andra är hur det främst uppnåtts, genom att göra den tunn. Det sista påverkar förstås hur den känns att bära. 

Men den är också mycket hög. Den är "Spyderco-hög" i fickan. Glidestrike mäter 40 mm på höjden. Och eftersom den som sagt har ett handtag på tretton centimeter är det rätt mycket kniv som skall ned i fickan. 

Clipet är tämligen stort och passar därmed på den här modellen


Väl där sitter den utmärkt utan att röra sig eller vara i vägen för något annat. Kniven är också mycket enkel at dra och stoppa undan. En viktig detalj för en "EDC-kniv" då många av vardagens små uppgifter innebär att man halar fram sin kniv, skär ett snitt eller två för att sedan stoppa undan den igen. Den egenskapen är förstås inte lika viktig om du är ute i skog och mark och skall bygga ett läger eller rensa ett par tre fiskar eller stycka ett djur. 

Som synes dugligt med utrymme för tyg


Att kniven känns bra i fickan kan också tillskrivas clipet. Liksom allt annat på Glidestrike är det inget särskilt med det. Men ett av Sencuts grund-clip fyller här sin funktion. Det är ett svart fjäderstålclip av "deep-carry"-typ vilket gör att mycket lite av kniven är synligt i fickan. 

Det är monterat med två T6-skruvar som sitter i tandem vilket gör att clipet inte rör sig. Det är förvisso inte försänkt i handtagssidan, där har man sparat lite bearbetningstid och därmed pengar men skruvhuvudena är platta vilket gör att utrymmet räcker till ändå. Räcker till gör även spänsten och rampen. Tilläggas kan att eftersom handtaget är så långt hamnar inte spetsen på clipet i vägen när man arbetar med kniven. Ett problem som kan dyka upp på mindre knivar men som även är avhängigt användarens handstorlek. 


Sammanfattningsvis


Stor och djärv är två intryck som återkommer under den här recensionen. Med det sagt är kniven inte så förbaskat stor och icke att förglömma, den är lättburen då den inte är överdrivet tung och framförallt tunn och försedd med ett bra clip. 

Orsaken till att det känns så är att den är större än de flesta andra modeller från både Sencut och systermärket Civivi. Att det är något positivt kommer sig inte bara av att det är kul med omväxling. Jag tillhör själv dem som ofta använder mig av EDC-knivar med något mindre blad, kring 76mm/3". Men ibland behövs något stadigare även om inte heller det är det främsta argumentet. 

Det är istället att det faktiskt finns människor med mycket stora händer. För dem minskar utbudet drastiskt om de skall ha något som passar. Särskilt gäller det mer budgetprissatta knivar. Men här är alltså ett alternativ!

Som daglig kompanjon är Glidestrike stor och pålitlig


Vad får man då för sina investerade slantar som då inte är alltför många. Närmare bestämt kring femhundringen i Europa. Jo, du får sedvanlig Sencut-byggkvalitet vilket innebär att den är väldigt hög för prisklassen. I det här fallet innebär det exempelvis G10 som faktiskt ger fäste, platta skruvhuvuden, ett väl fungerande clip och ett riktigt bra lås. 

Men framförallt kan de biten med att bearbeta blad så det blir tunna bakom eggen. Att våga lite på både stålet och sina kunder. Nu skall bara fler märken följa det exemplet. Resultatget blir en kniv som skär förbaskat bra och är lätt att arbeta med. Det gäller även i det här fallet. Glidestrike är med sin tunna egg och vassa spets bra för detaljarbeten samtidigt som det stora, breda bladet och ergonomiska handtaget gör det till en bra allroundkniv även för den som behöver ta i tu med slite tyngre sysslor. 

Sencut Glidestrike är inte oäven som friluftsfällkniv heller


Av de skälen kan jag inte annat än att rekommendera den här kniven. Den kanske inte är extraordinärt formgiven men den är välbyggd, smidig att använda och kostar inte skjortan. Sedan var den ju bra för alla typer av handstorlekar också. Det är en bonus. 


Sencut Knives



Specifikation:


Längd utfälld: 224 mm
Längd hopfälld: 129 mm
Vikt: 121 g (vägd av mig, uppgiven 123,3 g)
Bladlängd: 95 mm
Godstjocklek: 2,9 mm
Bladstål: 9Cr18MoV
Handtag: G10
Lås: Liner lock

Producerad av: Sencut, tillverkad i Kina



/ J 

Och försök inte ens med "tänk om"-argument. Jag hamnar aldrig på en öde plats miltals från civilisationen varpå jag måste bända upp ett övergivet kassaskåp som jag råkar hitta där och som innehåller de enda föremålen nödvändiga för att överleva. Inte heller måste jag drämma in spetsen i ett träd och använda min fällkniv som improviserad stege. Eller några andra hittepå-scenarion. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar