torsdag 20 oktober 2022

Recension Sencut Sachse

 

-  det luktar succé

De första intrycken av den här kniven från Sencut var mycket goda. Jag har inte haft någon orsak till att revidera de åsikterna efter en närmare bekantskap. Snarare har de befästs efter att ha burit och brukat kniven ett tag. Den här modellen kallas Sachse och är min tredje kniv från Sencut. De har alla varit dugliga knivar men vad gäller design och känsla i hand var min första erfarenhet från Episode bättre än den andra från Acumen. Den kniven passade inte min hand helt enkelt. 

Sachse däremot är en kniv som tilltalar mig mer och jag ämnar tala om varför så kan du kanske avgöra om den även kan vara något för dig?

Sencut Sachse 


Vid första anblick kan Sachse faktiskt vara lik nämnda Episode. Båda har gröna handtag, de delar ståltyp och har samma version av clip och båda knivarna är försedda med en flipperfena. Storleken är även den närmast identisk med samma vikt så när som på något gram och detsamma gäller bladlängd. 

Men där upphör likheterna och skillnaderna tar vid. Sachse har inte samma bladform, ett rakare handtag och inte minst en annan låsmekanism. Sen har Sachse även tumknoppar som alternativ till flipperfenan. Det var främst det sistnämnda som gör att jag har båda knivarna. Jag tillhör de där "konstiga" människorna som i allmänhet föredrar tumknoppar före flipperfenor även om undantag finns. 

Sencut Sachse delvis öppen, versionen med grönt Micarta handtag och svart blad
Sachse kännetecknas av enkla linjer och en "button lock" som låsmekanism



Twitterversion: Sencut Sachse, utan tvekan en utmanare till årets budgetkniv. Bra funktion med hög kvalitetsnivå i snygg förpacking till ett sympatiskt pris.  


Blad


Eftersom jag påpekat att bladet är en av skillnaderna mellan de två modellerna så kan det i förbifarten sägas att Episode har ett clip point-blad. På Sachse hittas istället ett drop point-blad. I det här fallet är det färgat svart. Gillas inte det kan kniven fås med blad i satin-finish istället. 

Märkningen är tämligen diskret. Logotyp och namnet på en sida, det som vanligen kallas presentationssidan samt ståltyp i mikroskopisk text på motstående sidas ricasso. Det har blivit något av en sport från Sencut/Civivi att förse sina blad med så liten märkning som möjligt vad gäller stålet. Den finns alltid där men är svåra att hitta. 

Utseendet är annars förstärkt av en rejäl falskegg, swedge som det kallas på engelska, vilket kanske är ett mer passande uttryck i sammanhanget då det på de flesta fällknivar inte är något man väljer att vässa. Bladet har fått en flatslipning som är så hög att den nästan är hel. Det finns dock en liten liten flat yta och det är tacknämligt då det underlättar slipning med vissa slipsystem även om tumknopparna då kan hamna i vägen. 

Vid bladbasen återfinns även några tvärgående räfflor för att bättra på fästet för tummen när den hittat fram till bladryggen. 

Om du tvekar, välj då enkelhet och resultatet blir ett drop point-blad


Stålet är inte mycket att orda om då det är identiskt med vad som hittas i de flesta Sencut-modeller. Men för den som inte är bekant med dem är det ett kinesiskt stål som har beteckningen 9Cr18MoV. Ibland kallas de lite nedlåtande för "sifferstål" av de som inte begriper bättre. I sammanhanget kan sägas att det är stor skillnad mellan stålen som ingår i den gruppn av material.* Faktum är att det här är ett tämligen fint stål för att hittas i knivar i den här prisklassen. 

Min erfarenhet av dem så här långt är att de är lätta att underhålla med bryne och slipstål, håller en egg tämligen väl och är mycket rosttröga. Utan att ha gjort några jämförande studier vill jag spontant placera det i samma klass som säg japanska VG10, amerikanska 440C eller svenskt 14C28N. Känslan är att det inte går att få riktigt lika vasst som VG10 men att det i gengäld håller skärpan bättre än sin japanska konkurrent och definitivt bättre än 14C28N som annars är ett av mina "favoritbudgetstål". 

Märkningen är liten men finns där och säger att stålet är 9Cr18MoV


Bakom eggen mäts tjockleken på bladet till 0,5 mm. Det börjar annars med tre millimeter som gradvis tunnas ut genom den höga slipningen. Den geometrin avspeglar sig i hur kniven känns att skära med. 

Den är nämligen utmärkt. Till det mesta faktiskt. Precis som resten av kniven är bladet och dess geometri anpassat för "EDC" eller vardagsbruk. Nu varierar det en hel del från person till person vad det kan tänkas innebära beroende på vart man bor, vad man jobbar med och hur fritiden ser ut. Men vad du än behöver en kniv till klarar Sachse det. Möjligen undantaget de allra tyngsta sysslorna men då är fällknivar ändå  borträknade. Men att skära kartong, tejp, snöre, tamp, rep, papp, ett äpple eller en karva i en bit trä är inga inga problem. 


Handtag


Personligen har jag varit inne i en period av "Micartafanatism" om det nu är ett uttryck. Eller enkelt sagt tycker jag att det är ett av de bättre materialen att använda till knivhandtag och det hittas på Sachse. Den här versionen är ljusgrön men den finns även i svart och brunt för den som föredrar det. Som synes på bilderna varierar färgen lite beroende på hur ljuset faller men det mörknar även efter ett tags användande. 

Micarta** är nämligen ett material som trots att det är ett konstmaterial har den positiva egenskapen att det åldras med värdighet och får patina. Utöver det är det extremt hållbart och motstår det mesta i slitageväg. Det är den främsta anledningen till att det använts. 

Formen på handtaget är tämligen rak även om ryggen kröker sig en smula. Materialet i sidorna är Micarta


Sidorna av Micarta är sedan skruvade på en stålram med 1,5 mm tjocklek som färgats svart i det här fallet. Ryggen är öppen och där hittas två timglasformade distanser. Där återfinns även en bult med syfte att agera fånglinefäste. En klurig lösning som eliminerar kravet på ett stort hål tvärs igenom handtaget. 

Formen på handtaget är tämligen rak även om ryggen kröker sig en smula. Därtill finns ett urtag för pekfingret och inte minst är kanterna mjukt rundade. Detsamma kan sägas om ramen både på ryggen och kring bladskåran. Ramen är även kraftigt lättad på insidan. 

Kniven är öppen i ryggen och där hittas även ett fäste för fånglina


Längden på handtag är 11 cm och det matchas av en höjd på 2,4 cm till 2,1 som smalast. Bredden är 1,4 cm. Den disponibla längden om man uttrycket det så är 9,7 cm. Med det avses den yta som din hand faktiskt kan greppa bakom flipperfenan/fingerskyddet till där handtaget slutar. Om det är nog eller inte beror förstås på handstorlek och om du räknar in arbete med handskar på eller ej. 

Handtaget på Sachse räcker precit till för att jag skall få till ett fullt fyrfingersgrepp


Jag brukar hävda att om man inte har några särskilda planer med ett knivblad eller ett handtag bör man hålla det enkelt. Det har Sencuts designteam gjort här. En lätt krökning för att passa insidan av handen och en fördjupning för pekfingret ger ett säkert grepp. Det förstärks något av den friction som Micarta naturligt samt räfflorna på bladryggen. 

Formen gör också att det är lätt att låta handen skifta grepp om så behövs. Hammargrepp är ett av standardgreppen, inte minst när man skall nyttja lite kraft och det känns bra här. Detsamma gäller sabelgrepp med en tumme på bladet. Men här vill jag kasta in en brasklapp, och det är med undantag för bakänden på clipet som hamnar mot den köttiga delen på handen och känns när man tar i. 


Öppning och lås


En annan av de skillnader jag inledningsvis lyfte fram mellan Sachse och andra Sencut-modeller återfinns under den här rubriken. Den första blir uppenbar då man tittar på kniven. Den kan nämligen öppnas på flera olika sätt. Företrädesvis används flipperfenan men lika effektiva är tumknopparna. Gillar man inte dylika moderna påfund och vill vara lite konservativ kan man greppa bladet med nypan och tråckla fram det med två händer också. Vill man känna sig en smula rebellisk kan man snärta fram kniven antingen genom att bryta motståndet i låset genom en kraftig knyck med handleden alternativt använda låsfunktionen och samma rörelse fast med mindre kraft, så kallad "gravitationsöppning". 

Det täckte i princip alla sätt att få fram ett knivblad som inte är fjäderassisterat tror jag. Det betyder att Sachse är mycket flexibel därvidlag. 

Sachse kan öppnas på flera olika sätt där flipperfenan är den som är mest synlig


Utöver det kan man använda tumknoppar, låsmekanismen eller två händer


Här vill jag påpeka två saker. En är att det förstås gör kniven till en utmärkt fingerträningsleksak för den som uppskattar den egenskapen hos sin fickkniv. Rent praktiskt betyder det mest att alla smaker blir tillfredsställda. Det av den enkla anledningen som är mitt andra påpekande för övrigt, att Sencut lyckats få fram en kniv som inte favoriserar något av sätten. Det är inte helt enkelt att få fram motsvarande funktion som en "detent"-kula har i ett sådant här lås överhuvudtaget och särskilt inte om det skall fungera ihop med både tumknoppar och en flipperfunktion. 

Faktum är att de gjort det så bra att den här kniven är riktigt jäkla bra, inte minst för prisklassen när det gäller att både fälla ut och ihop kniven. Flipperfenan ger bra fäste mot fingret och har väl avvägd storlek och god geometri. Det tillsammans med kullager och tidigare nämnda motstånd ger bra skjuts åt bladet. Detsamma kan sägas om tumknopparna som är väl placerade och har en trevlig "färdväg" på vägen ut. De kan dessutom användas på tre olika vis. För att långsamt öppna kniven, att snärta fram den med tummen eller genom att snärta med pekfingret på motstående sida. 

Låsfunktionen som ses här är en button lock


Låsfunktionen i sig är välkonstruerad även den. Den håller bladet på plats utan glapp eller spel. Förvisso får man spänna åt pivotskruven lite ibland. Knivar av den här typen där bladet far ut med fart har understundom en tendens att gänga upp sig. Det kan åtgärdas med en klick gänglåsning om man vill. 

Låset är även extremt lätt att komma åt och använda. Det gäller även om du är vänsterhänt. Du använder då pekfinger istället för tumme. Något som för övrigt nästan är lättare. Det medför att Sachse är en helt ambidextriös kniv. 



Att bära


Sachse är en bra fickkniv. Förvisso sticker tumknopparna ut en smula men inte utanför handtagsbredden och sedan finns förstås den något uppnosiga flipperfenan. De är vad de är och ett av skälen till varför jag generellt föredrar tumknoppar. 

Men i övrigt är kniven sympatiskt strömlinjeformat med ett handtag som har ett lätt rektangulärt tvärsnitt med väl rundade kanter och en mjuk yta i och med Micartan. Egenskaper som gör Sachse bra att bära på samt lätt att dra och stoppa undan igen. Särskilt som inte yttermåtten är avskräckande och vikten skrivs till låga 102 g. 

Clipet fungerar dugligt men tillhör inte mina favoriter trots det
 

Clipet på Sachse känns igen och jag kan kopiera det jag sagt om det tidigare. Det är nämligen exakt samma typ som på kniven jag jämförde med inledningsvis. Det innebär ett stålclip som låter kniven sitta djupt i fickan. Det är i den här varianten svart för att passa knivens färgtema. Det är fäst med två skruvar varav den sista även används till att hålla ihop sidorna på kniven. En klurig lösning då det gör att kniven har ett hål mindre på motsatt sida när den inte används. Clipet är nämligen flyttbart. 

Ett annat plus är att man valt att använda sig av skruvar med platta huvuden försänkta i metallen. Ännu bättre hade varit om man även försänkt själva clipet i handtagsidan också. Men sådant kostar bearbetningstid och därmed pengar. 

Sachse är mycket diskret när den bärs


Funktionen är mycket god med relativt bra spänst, fin ramp och en spets som inte pekar utåt. Däremot upptäckte jag på den här kniven en stor nackdel med det som jag inte tidigare tänkt på. Det är klent! Jag råkade gå emot en dörrkarm och hela clipet böjde sig utåt. Det var bara att montera av det och placera det i ett skruvstäd och böja tillbaks.

Dessutom har bakänden en tendens att kännas obehaglig mot handen vid vissa grepp. Det är resultatet av ett "deep ride"-clip kombinerat med en relativt kantig form på själva böjen på clipet som gör det.  



Sammanfattningsvis


Med Sachse fortsätter Sencut på den instakade vägen att leverera konkurrenkraftiga knivar till lågt pris. I det här fallet får du ett förvisso inte dyrt men tämligen bra stål kombinerat med ett handtag i Micarta av god kvalitet. I paketer ingår även ett riktigt väl utfört "button lock" som matchas med fina kullager och ger bladet en sjujäkla fart på vägen ut. Dessutom kan du skicka ut det på snart sagt alla sätt som går. 

Med Sachse har Sencut fått till en sjujäkla bra EDC-kniv


Men framförallt är det en serie detaljer som gör den här kniven sympatisk. En första mindre viktig sådan handlar om färgmatchning. Det svarta bryter mot det gröna och går igen i såväl ram och clip som skruvar och låsknapp. Väljer du brunt handtag istället är motsvarande delar stålblanka istället. Det ger ett arbetat intryck och är snyggt helt enkelt. 

Sedan hittas formade distanser i ryggen. Något som de enklaste knivarna på marknaden oftast inte har då raka hylsor är billigare. Dessutom är de skruvar som håller sidorna på plats snyggt försänkta i Micartan. Det gäller även de som återfinns på clipet som sagt. När vi ändå studerar ramen kan konstateras att den är kraftigt lättad inuti vilket både ger utslag på vågen och bättrar på balansen. Det sistnämnda påverkar känslan av kvalitet på en kniv oerhört mycket. 

Sencut har även åstadkommit färre hål i handtaget dels genom hur fästet för fånglina åstadkommits och del hur clipet är infäst i handtagssidan.

Det är många delar som är positiva som synes. Några få nedslag på andra sidan kan göras genom att påpeka att clipet gärna kunde fått vara aningen grövre och därmed mer hållbart. Det samt förses med något annan form eller placering för att inte kännas mot handen. Men det är möjligt att det är något som är knutet till handstorlek också. En liten hand har nog inte det problemet misstänker jag. 

Sencut Sachse, en riktigt bra fickkniv!


Det är bara att konstatera att Sencut med Sachse har åstadkommit en riktig hit! Det överväldigande intrycket är positivt och därtill skall adderas ett pris som är bra. I Europa kan den köpas från 55€. Det betyder att Sachse är en av de bättre budgetfällknivar du kan köpa. 




Specifikation:

Längd utfälld: 198 mm
Längd hopfälld: 110 mm
Vikt: 102 g
Bladlängd: 88 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: 9Cr18MoV
Handtag: Micarta på stålram
Lås: Button lock

Producerad av: Sencut, tillverkad i Kina



/ J - trycker på "gillaknappen"

* På samma vis som inte Sandvik 12C27 är detsamma som 14C28N, Crucible CPM154 är finare än 154CM, AUS6 inte skall förväxlas med AUS10 och 440A inte är jämförbart med 440C etc. 
** Micarta är ett varumärke för ett material som består av canvas-tyg (linne eller bomull) eller papper varvat med fenolharts vilket är en syntetisk harts som sedan sammanfogas under högt tryck och värme, enkelt uttryckt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar