söndag 9 oktober 2022

Recension SRM Asika L

 

-  SRMs flaggskepp

Förvisso har SRM redan tidigare visat att de kan göra bra EDC-knivar. Inte minst genom de utmärkta knivarna 7228 och 7228L "Rubik" där särskilt den senare var mycket kompetent. De bjöd på ett par tekniskt intressanta detaljer som ett clip som kan avlägsnas utan verktyg och en egen tolkning av ett Axis-lås.

Men sedan dess har SRM även släppt ett par knivar som är ett par snäpp upp, om inte på den praktiska stegen så åtminstone när det gäller prestige sett till material och konstruktion. Den första av dem kallad Unicorn har jag tidigare recenserat och idag är det dags för en väsentligt större kniv i form av Asika L

SRM 1411TZ Asika L


Nu antyder tillägget "L" eller 1411TZ som den kompletta beteckningen lyder att det finns ett mindre syskon och det är helt korrekt. Tycker man att den här kniven är för storvuxen så finns den mindre 7411TZ med ett sjucentimeters blad vilket placerar den i samma klass som tidigare nämnda Unicorn. Samma storlek men ett annat formspråk. 

Det är nämligen på det området Asika utmärker sig. Modellen kännetecknas av ett mycket distinkt blad som inte skäms för sig. 

Asikas främsta kännetecken, det breda djärva bladet med tantospets



Twitterversion: SRM Asika L, en "TFF" bland andra fast med ett flertal välgjorda detaljlösningar som höjer den över mängden. Lägg därtill en vikt och balans som matchas av förnämliga skäregenskaper!


Blad


Bladet på Asika är inte blygsamt alls. Formen är en mycket spetsig och tämligen bred tanto. Dessutom är tanto-spetsen inte av den "amerikanska" kantigare sorten utan av mer japansk typ med en rundad främre egg. Övergången till resten av eggen är tämligen diskret och den kombinationen gör att kniven närmast har en fyllig buk istället för en uttalad sekundärspets som en del tantos har. 

Det är det första som möter ögat när man betraktar bladet. Sedan har det försetts med en fasad rygg som visuellt element. Och på tal om rygg kan påpekas att den i övrigt är elegant rundad. Inte en helt vanlig detalj på en kniv i den här prisklassen. Själva finishen är en väl utförd blästrad yta. Inte min absoluta typ av bladbehandling men den här är snygg.  

Sedan är det ett rejält blad. Längden är precis under decimetern med sina 99 mm. Därtill är bladet 28 mm högt. När det sedan kombineras med en närmast full flatslipning är grundförutsättningarna för att skära goda.

Det flatslipade bladet är decimeterlångt och utmärks av sin spets


Särskilt goda blir de när man utgår från ett bladgods som inte är tjockare än 3,1 mm. Därtill har man från SRMs sida vågat lita på materialet och bladet mäter endast 0,4 mm bakom eggen. Ännu bättre är att övergången sker gradvis vilket sammantaget ger god geometri. 

Det påverkar även spetsen som även tunnats ut rejält från ryggsidan och resultatet blir att den är nålvass. Inget att bända med med andra ord. 

När vi ändå är inne på spetsigt och skarpt kan sägas att fabrikseggen får fullt godkänt. Den är inte perfekt sett från en sida till den andra men förbaskat nära. Så ett gott arbete. Det märks att SRM varit i branchen länge. Kompetensen finns inom väggarna så att säga. Förutom egen produktion är de mycket anlitade som OEM-tillverkare. 

Stålet i bladet är 154CM och av det har man endast låtit 0,4 mm vara kvar bakom eggen


Stålvalet föll på ett äldre stål från amerikanska Crucible i form av 154CM.  Fördelen med så beprövade material är att formlerna för hur de skall härdas och värmebehandlas är välkända. Det framstår så även i det här fallet. Att eggen går att få riktigt vass bevisades redan från fabrik och skärpan håller rätt bra. Sedan är eggen lätt att underhålla men strigel och bryne. 

Ännu mer positivt är att Asika inte bara har de teoretiska förutsättningarna för att skära bra. Den gör det i praktiken också. Spetsen är nästan ruskigt effektiv, vass och tunnare än många nålar. Bänd inte med den som sagt. 

Bladet skär bra, fattas bara annat. Höjden gör kniven stabilare vid raka snitt i t ex kartong men även när man skär i födoämnen. Något jag endast gör med fällknivar när jag testar dem för övrigt. Egenskapen att skära rakt däremot  nyttjas oftare. Exempelvis när det tillverkas förlagor till knivfodral. Då testar jag ibland en design som kartongprototyp först och då skall de förfärdigas vilket innebär att skära till alla delar innan de limmas. Läder kan vara rätt dyrt att slösa på så "mock ups" är alltid bra. För övrigt skär den vassa tantospetsen bra i läder också! 

Det gäller förresten de flesta material jag kommit i närheten av som tyg, plast och nylonrep. Asika L är en bra fällkniv för vardagsbruk sett till funktion. Som grovarbetarkniv eller för friluftsliv känns handtaget väl tunt och spetsen är för ömtålig. Det är inte det att tunna spetsar går av bara du tittar på dem men de kräver att du är medveten om att de är känsliga vilket man inte alltid orkar fundera på när man är ute och campar. 



Handtag


Att Asika-knivarna har fått handtag i titan kommer nog inte som en överraskning om du betraktar färgen och adderar den låga vikten till det. Färgen i det här fallet kommer sig av en fint blästrad yta. Mot den finns några konstrasterande blå detaljer kring skruvhuvudena. Pivotskruven har även som på flera av SRMs knivar försetts med en logotyp. Ett tämligen diskret sätt att märka en kniv. 

Måtten skrivs till en längd på 12,7 cm långt med en höjd på 2,5 cm. Bredden är blygsamma  10,5 mm. 

Asika har ett handtag med avskalade linjer och mycket utrymme


Konstruktionen sticker inte ut på något vis. Asika är delvis öppen i ryggen där också en back spacer hittas. Den är väl rundad och inkluderar ett fånglinehål. Sedan har den liksom bladet försetts med några räfflor för ökad friktion även om de i det är fallet knappt känns. De är mer av kosmetisk än praktisk karaktär. 

Även resten av handtaget är väl rundat. Sidorna är förvisso platta men alla avslut har fasats ordentligt och det finns inga vassa kanter någonstans. Vare sig in- eller utsida av ryggen eller vid springan för bladet. SRM har inte ens missat vanliga fallgropar som insidan av den främre delen på handtaget, den som endast är exponerad när kniven är hopfälld. 

En mestadels öppen konstruktion som därtill är helt slät på insidan


Eftersom handtaget är så pass långt stjäl inte flipperfenan utrymme som så ofta kan vara fallet med knivar som öppnas på det viset. Här finns fortfarande 10,6 cm kvar för handen vilket räcker till för de flesta handstorlekar. 

Handtaget är bekvämt utan att vara extraordinärt ergonomiskt. Därtill är det för tunt helt enkelt. Men så länge du inte skall applicera hårt tryck så fungerar det utmärkt. Som på många frame locks är det möjligt att känna det hörn som uppstår där låsarmen är utskuren från handtagssidan. Men det är enbart om man söker det och glider fram med handen så det är generellt inget problem när man skär med kniven. 

Asika är en stor, lätt och välbalanserad kniv


Att handtaget är långt för med sig en annan god egenskap och det är att clipet i princip inte känns mot handen trots att det är av deep ride-typ. Den bakre kanten av dem har annars en tendens till att vilja skära in i handen när handtag greppas lite fastare. Så är det inte här. 

Överlag är det här ett flexibelt handtag eftersom formen är enkelt. Det gör att alla grepp som kan tänkas användas på en fällkniv fungerar. Detn stora invändningen jag har är mer kopplat till ett designval än en brist. Det här är inte en ergonomisk kniv! Den är däremot synnerligen bekväm att hålla i. Det kan låta motsägelsefullt men med det avses att kniven är för tunn för att greppa hårt. När man gör det skär handtaget in i handen helt enkelt. 

Handtaget är långt nog för de flesta grepp och handstorlekar. Men för tunt att ta i med om du inte använder handskar förstås


Det snabbaste sättet att testa den detaljen utan att arbeta i timmar med en kniv är för övrigt att du tar din kniv och pressar hårt mot exempelvis ett trästycke några gångar. Titta sedan på din hand och se om det finns märken samt känn efter om det trycker någonstans.  


Öppning och lås


När det gäller konstruktion och funktion följer Asika grundmallen för en "TFF" eller en titanium frame lock flipper som de kallas på engelska. Att fälla ut bladet görs därför med hjälp av en flipperfena. Just den här får övervägande positivt omdöme från min sida. 

Flipperfenan fungerar instinktivt, dvs du behöver inte fundera kring hur du skall göra när den används


Det som är mindre bra är att den är lite spetsig vilket gör att den kan kännas mot handen om den skall samsas med kniven i fickan. Eller om du förvarar andra saker där som en nyckelknippa. Själva funktionen är däremot sympatisk. Den är lätt att "hitta" med fingret, dvs du behöver inte fundera så mycket vart den befinner sig och i vilken vinkel och den fungerar vare sig du trycker nedåt (push button) eller drar bakåt (light switch). Det gör hanterandet tämligen instinktivt. För den som vet vad en flipper är vill säga. Det är lätt att bli hemmablind när man recenserar knivar. Alla delar inte kniventusiasters förkunskap. 

Men för den som inte är lika bekant med moderna påfund kan bladet öppnas med två händer också då lite blad är synligt. Det är dock inte helt smidigt då motståndet från detent-kulan är trimmat för flipperöppning. Den är för övrigt sympatisk, kvick och med bra tryck i rörelsen trots att bladet inte är särskilt tungt. Till den goda öppningsförmågan bidrar både motståndet som bygger upp kraften i rörelsen samt de fina kullagren som bladet löper på. 

Ramlåset är effektivt och lätt att komma åt


Enligt samma formel som ovan är låset förstås ett ramlås. Som alla dylika nuförtiden har det försetts med översträckningsskydd samt en låsarmsförstärkning i stål. Det senare för att förlänga knivens teoretiska livslängd och undvika problem med lock stick och liknande. 

På låsfunktionen finns inget negativt att anmärka. Inget glapp eller spel kan kännas i bladet och inte heller glider låsarmen vid kraftigt tryck. Låset är även enkelt att komma åt att släppa. Låsarmen har fått sig en strategisk fördjupning och motsatta sidan är försänkt. Ytterligare en detalj som är korrekt utfört på den här kniven. De börjar rada upp sig nu, detaljerna som är värda att framhålla. 


Att bära


För sin storlek är det här en extremt lätt kniv att stoppa i fickan. Till det bidrar förstås att det här är en mycket tunn kniv. Den mäter endast en centimeter över ryggen. Sedan är de andra måtten mer rejäla, handtaget är som sagt mer än 12 cm långt och dessutom är kniven 3,2 cm hög. Men bladet sticker inte ut i onödan vilket gör det måttet så diskret som det går med den här bredden på blad. 

Kniven är tunn och relativt lätt samt utrustad med ett deep ride-clip vilket sammantaget gör kniven lättburen


Sedan var det vikten. Asika L är en mycket lätt kniv för sin storlek, 128 gram är inte mycket för en kniv som har ett decimeterlångt blad. Ibland talas det om centimeter blad per gram och den ration är bra i det här fallet. 

Materialet bidrar även det till att kniven är lätt att kånka omkring på. Slät titan orsakar ingen större friktion. När det sedan kombineras med ett förträffligt clip så blir slutresultatet utmärkt. 

Clipet är försänkt i handtagssidan och skruvhuvudena i själva clipet. Därtill är de platta vilket är föredömligt gjort


Själva utseendet på clipet är kanske inte så upphetsande men funktionen är det. Det är ett av SRMs vanliga varianter vilket innebär god spänst, tillräcklig ramp även om den inte tillhör de mest tilltagna och ingen spets som pekar ut och gör illa handen. Materialet är stål. 

Utformningen inkluderar även att clipet är försänkt i handtagsidan och fastsatt med skruvar med platta huvuden som i sin tur är försänkta i clipet. Resultatet är att allt utrymme under clipet kan nyttjas för tyg. Det i sin tur gör att clipet kan göras mindre prominent vilket inte känns lika mycket i handen. Bra gjort där SRM. 

Clipets placering och form gör även att kniven sitter mycket djupt i fickan och mindre än en centimeter av handtaget sticker upp. En av få nackdelar med clipet är att det inte kan skiftas till vänsterhäntas förtret. 




Sammanfattningsvis


Trots sin smått aggressiva uppsyn med ett tantoblad vars spets närmast strävar uppåt så är Asika 1411TZ en elegant kniv. Designen är avskalad och smakfull och gränsen till tråkig undviks främst genom bladformen men även genom ett flertal mindre detaljer som höjer helhetsintrycket. 

En sådan är de små färgklickar som kragarna kring både pivot och sidoskruvar erbjuder. Lägg sedan till en back spacer i titan som är väl rundad och ett clip som är försänkt i handtagssidan. Även saker som ett bra utfört urtag för slipning (sharpening choil) och en utmärkt fabriksegg bidrar till känslan av kvalitet. Det och att Asika generellt är mycket välbyggd med alla hörn och kanter väl fasade och rundade, ett centrerat blad och riktigt bra handhavande. Flippern bara fungerar och låset fyller sin funktion samt är lätt att släppa. 

Det går heller inte att komma ifrån att Asika känns mycket lätt. Det beror delvis på att den de facto inte väger mycket med sina 128 gram trots att titansidorna är massiva. Men förklaringar hittas även i att den är nätt i hand eftersom den är tunn men framförallt så är den välbalanserad, inte perfekt men bra nog. Tyngdpunkten hittas någon fingerbredd bakom flipperfenan. 

SRM-knivar i olika storlekar, Asika är en bra "EDC"-kniv men kanske i största laget för många


Det mest positiva är emellertid att form inte fått gå före funktion såtillvida att det även är en mycket kompetent kniv om än inte för de allra tyngsta sysslorna givet den närmast bräckliga spetsen och det tunna handtaget. Men för alla små arbeten som handlar om att skära saker eller som tarvar den där nåludden till spets är den förträfflig. 

Överlag håller även stålet skärpan dugligt. 154CM är inte "det senaste" i stålväg men gör vad det skall. 

SRM Asika L, elegant som en välgjord kopp kaffe


Slutsatsen kan därför inte bli någon annan att det här är en förbaskat bra kniv. Den är summan av många detaljer utförda helt korrekt. 

Men trots det är den är inte riktigt för alla vill jag nog hävda. En del kan ha med prestige att göra. SRM är inte där som märke, än bör kanske  tilläggas. Du köper inte knivar från dem för att du vill skryta inför kompisarna. De som dock ger blanka tusan i sådana argument finner emellertid en bra kniv i Asika. Förutsatt att du gillar tunna knivar med tantoblad vill säga. Och det kan vara den andra vattendelaren eller kanske smakdelaren i det här fallet. Endera gillar man tantospetsar eller inte. Dessutom ser den en smula aggressiv ut vilket inte alltid är gångbart överallt.  

Tillhör du skaran som gillar dem är det här emellertid ett mycket intressant alternativ!





Specifikation:


Längd utfälld: 226 mm
Längd hopfälld: 127 mm
Vikt: 128 g
Bladlängd: 99 mm
Godstjocklek: 3,1 mm
Bladstål: Crucible154CM
Handtag: Titan
Lås: Frame lock

Producerad av: SRM, tillverkad i Kina



/ J 

* Det är dock det enklare av de två 154-stålen. Det mer avancerade är ett pulverstål och har då betecknigen CPM154 som står för "Crucible Powder Metallurgy".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar