söndag 31 oktober 2021

Knivrecension - Civivi Mini Elementum

- liten och exklusiv

Häromdagen recenserade jag en kniv tillhörande den mindre kategorin. Men den kniven var av annat slag, en "modern traditional", en slipjoint fast med moderna material. Kniven som presenteras i den här recensionern tillhör en helt annat kategori, en nedkrympt version av en större kniv. Det är nu ett mycket vanligt förfarande bland knivtillverkare. Ibland sträcker de sig till och med så långt att de ger ut en större version av en befintlig modell. Så gjorde faktiskt Civivi i det här fallet då de först släppte Elementum. Den kom sedan i ett flertal versioner och efter ett tag i en utgåva med en annan låstyp, en "button lock". Den kniven var också större än originalet. De vände således på ordningen.

Men sedan var det dags för en Mini Elementum att se dagens ljus. Det är den kniven jag ämnar presentera här.

Civivi Mini Elementum Flipper Knife
Civivi C18062Q-1 Mini Elementum


En annan diskussion är vad som menas med begrepp som "mini" respektive "mikro". Språkbruket eller snarare praktiken skiljer sig åt mellan olika tillverkare. Det är skillnad på vad Medford och Coldsteel avser när de talar om mini och när andra gör det för att exemplifiera. Men så kan man även släppa knivar under epitetet "mikro". Så har t ex Cold Steel gjort i ett par fall och då har beteckningen var tillämplig.* 

Anledningen till att jag nämner det exempelet är att jag tagit del av ett flertal reaktioner bland annat på Instagram där det påpekas att den här kniven, Mini Elementum är väsentligt mycket mindre än de trott. 

Civivi Mini Elementum blade
En liten men mycket stilfull kniv från Civivi



Twitterversion: Civivi Mini Elementum, en välbyggd och snygg kniv där "mini" dock verkligen skall betonas med allt vad det innebär! 


Blad


Bladformen känns förstås igen från originalet, fattas bara annars. Formatet är emellertid krympt. Rent konkret innebär det i det här fallet en bladlängd på 4,6 cm. Höjden på bladet är 1,4 cm och tjockleken är modesta 2,2 mm. Proportionerna är därmed kvar och det ger ett mycket elegant och harmoniskt blad. 

Typen är en drop point som drar åt spear point-hållet med sin nästan symmetriska form. Som vanligt är Civivi extremt sparsmakade med text och loggor. Om du har mycket god syn kan du hitta bladstålet på ricasson, nära handtaget på låssidan. Det är det enda. 

Sedan måste jag tala lite extra om bladfinishen då den ingår i hela knivens tema och är en av orsakerna till att priset inte är det lägsta. I det här fallet har man valt att ha en rätt grov längsgående slipning som är gjord för hand! Det är inte vanligt för knivar utanför customscenen även om rätt många knivtillverkare fortfarands har människor inblandande i exempelvis slipandet. 

Det grå knivbladet har fått sig en handslipad, rätt grov finish vilket  harmonierar väl med resten av kniven


Utöver utseendet så är det just den biten som är riktigt bra med det här bladet. Det skär riktigt bra, överraskande bra till och med. Orsakerna är flera. Till att börja med är eggen riktigt bra och vass. Det kommer sig förutom av att hantverket får godkänt av en rejäl skålslipning. Det gör att bladet är tunt bakom eggen. Dessuom är godstjockleken endast strax över två millimeter från början. 

Civivi Mini Elementum handslipad finish
Stålet som hittas i bladet är svenskt, 14C28N från Sandvik


Sedan skall stålet inte glömmas bort. Trots det dimunitiva formatet har man valt att använda sig av Sandviks 14C28N vilket är ett i mitt tycke mycket bra stål i mellanklassen. Det håller skärpan väl men framförallt är det lättslipat och tar en egg snabbt. Därtill är det rosttrögt. 

Spräckande av vedkubbar kanske inte är Mini Elementums forte men till små uppgifter är den bra


Till att spräcka ved eller som det numera heter med anglosaxiskt språkbruk "batoning" är den här kniven kanske inte ultimat. Men till vardagens alla små uppgifter är den mycket bra. Sedan kan jag väl tycka att den liksom de flesta knivar i den här klassen är lite för små på så vis att de nästan kräver att man bär mer än en kniv för att täcka eventuella behov. Just den biten har jag som inbiten knivnörd inget att invända emot men för andra kan det vara en smula opraktiskt. Bladlängden men även handtagsstorleken sätter ändå vissa gränser för vad som är praktiskt. 

Men inom de ramarna är den här kniven excellent. Rejäl konstruktion, bra stål och ännu bättre geometri gör att det här lilla bladet skär utmärkt. Snören, tunna rep, tejp, kartong, paketöppning, och annat pyssel ligger nära till hands.  



Handtag


Handtaget och  hela kniven känns förvånansvärt stabil och ger ett intryck av tyngd. Det kanske inte är så konstigt då kniven faktiskt är tämligen tung relativt sett. I faktiska tal är den förstås inte det. Den väger precis över 40 gram. Vikten härrör från att det här är en helmetallkniv. Låssidan är gjord av stål och presentationssidan är i det här fallet gjort av mässing. 

Civivi Mini Elementum mässingshandtag
Presentationssidan är gjord av mässing    


Konstruktionen är liksom övriga designspråket mycket sparsmakad. De två sidorna hålls samman av den justerbara pivotskruven jämte en skruv i bakänden av handtaget som är dragen från låssidan rakt in i presentationssidan. Ett förfarande som fungerar då det inte är mjukt titan det handlar om. Skruvstorleken är T8 respektive T6. 

Skruvarna är som vanligt på Civivi-knivar mycket snygga. Den mindre har ett platt huvud som gömts i sidan på kniven. Pivotskruven har fått den vanliga C-loggan och är D-formad vilken gör den lätt att justera eller demontera. 

Konstruktionen är som många frame locks öppen i ryggen


Mini Elementum är öppen i ryggen och där hittas en snyggt formad timglasformad distans. I bakre änden har man också åstadkommit ett fånglinehål. Det är nästan ett måste i det här fallet. Dels för att kniven är liten och behöver fiskas upp ur fickors djup men även för att kniven även är tänkt som en nyckelringskniv. Det medföljer till och med en sådan i asken! En snygg detalj som gjorts för att en sådan skall fungera bättre är att man valt att göra handtaget tunnare baktill vid fånglinehålet för att inte en fånglina eller ring skall sticka ut onödigt mycket. 

Civivi Mini Elementum i hand
Då flipperfenan som även agerar fingerskydd stjäl lite utrymme återstår plats för två fingrar


Tja, vad skall man säga om hur kniven upplevs i hand? Att den är liten är väl det första intrycket. Det här är en tvåfingerskniv för mig, inte mer. Storleken kunde gett plats till tre fingrar men en flipper stjäl lite av det utrymmet och det som blir kvar är ca fem centimeter. Det gör också att kniven inte direkt kan fattas i fler grepp än med tummen på bladryggen om man vill försöka få lite tryck bakom eggen. Utöver det kan man lägga ett pekfinger på bladet också alternativt fatta kniven i nypan och skära sidledes. 


Öppning och lås


Mini Elementum är en liten kniv och den är försedd med en flipper. Jag har stött på knivar tidigare som försökt sig på den kombinationen med mindre lyckat resultat. Här fungerar det emellertid utmärkt. Mycket beroende på att Civivi är kända för att ha oklanderlig precision i tillverkningen. Det gäller även den här kniven. Det medför en flipper som är väl avvägd i storlek och placering. Den har också fått ett par välbehövliga räfflor för bättre fäste för pekfingret. 

Mini Elementum är en lektion i hur man gör en extremt liten flipper som ändå är effektiv


Därtill har man från Civivis sida trimmat moståndet i "detent"-kulan till perfektion. Det ger ett snabbt och kvickt blad när man aktiverar flipperfenan. Det kan för övrigt göras både genom att dra fingret bakåt eller pressa nedåt, vilket som känns mest bekvämt för användaren. Bladet går till och med att fälla ut med viss press på låsarmen. Något som ibland är ofrånkomligt på små knivar då det inte finns mycket att greppa kring. Det går dock bättre om man tänker på att inte pressa in låsarmen när kniven skall öppnas. 

En annan bidragande faktor förutom geometri och motstånd är de kullager den här kniven har försetts med. Jo, den har faktiskt det. Väldigt små kullager kan tilläggas. 

Ett ramlås i stål står för säkerheten


Låset är ett ramlås i stål. På den här kniven är det mycket väl utfört. Det låser säkert, som i varje gång kniven öppnas samt stabilt. Det vill säga bladet har inget kännbart glapp i sidled eller spel i höjdled när det är öppet. Inte heller glider låsarmen om man pressar på ryggen av bladet. På mitt exemplar ligger ca sextio procent av låsarmen an mot bladet. Men med tanke på arbetsuppgifternas karaktär har jag ingen oro för att låset inte skall hålla knivens livslängd.  

Låsarmen är tämligen lätt att komma åt. Det skall ställas i relation till utrymmet. Precis som kniven är bra att skära med i relation till storlek så kan det samma sägas om hur lätt låset är att släppa. Det är lätt för att vara på en liten kniv. I vanliga fall behövs inte något översträckningsskydd på ramlås i stål men här skulle det nästan behövas ett då den är så liten. Det finns en risk att trycka ut låsarmen för långt. 



Att bära


Som synes har Mini Elementum inget clip. Det hade inte fått plats helt enkelt. Det går inte att göra ett sådant i den här storleken och fortfarande få det funktionellt. Fördelen med att inte ha clip är att det möjliggör ett mer symmetriskt utseende. I vanliga fall brukar det också ge bättre ergonomi men i fallet med så här små knivar är det nästan tvärtom. De kan hjälpa till att fylla ut handen. 

I det här fallet får man nöja sig med att droppa kniven i en ficka alternativt fästa den vid en nyckelknippa. Det senare är inget för mig då jag inte vill ha en hel klump sittande fast vid min kniv när den skall användas eller tvingas ta loss den när det är aktuellt. Båda motverkar effektivt tanken på att ha en enhandsöppnad kniv för övrigt. 

Civivi Mini Elementum i jämförelse med originalet
Här är orsaken till att kniven är så lättburen. Det bör påpekas att original-Elementum inte är någon stor kniv det heller


Vikten är som sagt 40 g. Inget som känns i en ficka och särskilt inte när det fördelas på strax under sex och en halv centimeter. Snarare är det så att den har en tendens att försvinna. Jag har t ex tappat den både i en soffas oändliga djup och i bilen när jag suttit ned och haft byxor med lite grundare fickor. Något att tänka på. 

Ett fånglinehål som kan behövas. Det är snyggt gjort med kanter som är tunnare baktill


Därför är det här nog en av få knivar jag överväger att sätta en fånglina på. Mest för att förhindra att den tappas. Sen kan det nog behövas för att hitta den snabbare när den skall nyttjas. 




Sammanfattningsvis


Inledningsvis nämnde jag begreppet "mini" ställt mot "mikro" och det är där jag hamnar i mitt slutliga omdöme om Civivi  Mini ElementumKanske "mikro" hade varit ett mer passande epitet. Särskilt som den ursprungliga Elementum inte är någon stor kniv alls. Faktum är att jag tagit del av ett par berättelser via Instagram om personer som gett uttryck för en besvikelse så stor att de lämnat tillbaka kniven. Det baserat på att de kännt sig lurade av bilder jämfört med hur den ter sig i verkliheten. 

Möjligen kan man tänka på att läsa beskrivningen en gång till innan man trycker på köp-knappen. Men det är ett generellt problem med internethandel, att man saknar möjlighet att känna och klämma på produkterna. Därför känns det som om jag har ett visst ansvar därvidlag. Att förmedla intryck så att övriga köpare möjligen får en smula stadigare grund att stå på .

Civivi Mini Elementum en liten fickkniv
Mini Elementum är en bra EDC-kniv då den knappast väcker någon uppmärksamhet ens i ett lunchrum


Att Civivi satsat på det lilla bladet gör att den trots det diskreta formatet fortfarande skär bra. Så bra som ett blad i den här storleken kan göra vill jag nog påstå. Ett bra stål har fått en effektiv skålslipning och man har nyttjat hela bladets längd för att åstadkomma en så lång egg som möjligt. Man har också använt sig av ett bra stål som behandlats väl i allt från härdning till slipning. 

Mässing är ett material jag tidigare skytt som pesten. Inte för att det inte är snyggt, för det är det! Utan för att det är svintungt och det är inte ett element jag önskar tillföra en fickkniv. I en så här liten kniv ger dock  mest en känsla av stabilitet och sen skänker det förstås ett visst utseende. Särskilt när det fått en handslipad finish som i det här fallet. En sak går nämligen inte att bortse ifrån, Civivi Mini Elementum är en riktigt snygg kniv! Tycker man inte det får man nog uppsöka en optiker snarast. Linjerna är harmoniska och det förstärks av hur finishen på såväl handtag som bladet är utförd. En riktigt lyckad kombination. 

Civivi Mini Elementum en elegant kniv, varför inte som present?
Civivi Mini Elementum är en synnerligen attraktiv liten krabat


Frågan är emellertid om det räcker? En kniv med ett slående utseende, i fina material och som håller mycket hög tillverkningsstandard borde räcka till för att rendera toppbetyg. Men så var det formatet och den inverkan det har. 

Jag tror nämligen att det är där den springande punkten återfinns. Mini Elementum narras lite. Eftersom den är så lik förlagan på bild ger den intrycket att vara ännu mer kapabel än vad den är. Detsamma gäller när man håller i den. Den skär ju faktiskt bra och känns mycket stabil. Men bara ställt i relation till att det är en "tvåfingerskniv". Det begränsar naturligtvis uppgifterna som kniven kan användas till.  Så frågan som kvarstår är om det här är en gimmick eller en seriös kniv? Egentligen tror jag att den frågeställningen hade kunnat undvikas om man istället döpt den till "Mikro Elementum" och därmed kanske tonat ned förväntningarna lite. Lite åt det håller drar presentationen på en del sidor som säljer kniven där den benämns "nyckelringskniv"**. Ett smart tillägg till annonseringen. 

Men priset kvarstår även i det fallet och det skrivs till 50$ i riktpris på Civivis hemsida vilket i Europa blir ungefär detsamma ut i butik, ca 50€. Därför ser jag den här kniven dels som ett måste för den som samlar på Civivis men kanske viktigare, som en utmärkt gåva! Den är både snygg, lyxig och liten nog att inte skrämma en icke-knivfantast. Det gör den till en bra present i mina ögon. 




Specifikation:


Längd utfälld: 110 mm
Längd hopfälld: 63,5 mm
Vikt: 40 g
Bladlängd: 46,5 mm
Godstjocklek: 2,2 mm
Bladstål: Sandvik 14C28N, 58-60 HRC
Handtag: Mässing
Lås: Frame lock

Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina



/ J - ser det stora i det lilla

* En kniv jag genast tänker på är Micro Recon. Med ett blad på fem centimeter är den i samma storleksklass som Civivi Mini Elementum. 
** Exempelvis gör nederländska Knivesandtools.com så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar