tisdag 15 juni 2021

Recension Fox Shadow

- ytterligare ett utmärkt samarbete mellan Fox och Bastinelli


Tillhör du dem som gillar en rejäl wharncliffe och kanske tyckte att knivar som Spyderco Yojimbo och Bastinelli Dragotac är tilltalande? Då skall du definitivt ta en titt på den här kniven från Fox kallad Shadow. 

Fox Shadow
Fox FX533CF "Shadow"


Shadow är ett samarbete mellan Fox Knives och Bastien Coves från Bastinelli Knives. I mångt och mycket kan den sägas vara en omstöpt och något mindre version av hans Dragotac. Det djärva formspråket känns igen liksom användandet av wharncliffe-blad och även hur handtaget är format kan spåras till andra skapelser från honom. 

Men till skillnad från sin förlaga är Shadow en flipper-öppnad kniv och handtaget har inte riktigt lika profilerat utseende. Den här kniven finns också i två olika grundutföranden, ett med heltitanhandtag och så den här med en presentationssida i kolfiber. 

Fox Shadow
Shadow är en kniv för den som gillar ett djärvt utseende och ett rejält wharncliffe-blad



Twitterversion: Shadow, ett Fox Bastinelli samarbete för älskaren av stora djärva wharncliffe-blad.


Blad


Bladet på Shadow är synnerligen slående och ber inte om ursäkt på något vis. Det ett mycket brett och uppkäftigt modifierat wharncliffe-blad. Det som ger epitetet modifierad är den lätt svängda eggen som avviker från grundformens helt raka linje. Bladet mäter annars exakt en decimeter på längden, är 36 mm högt och 4 mm tjockt. Utseendet förstärks av en falskegg som följer ryggen där den dyker ned mot spetsen och själva bladet har fått en fuller/blodskåra. Basen på bladryggen är mjukt rundad och där hittas även en rad mjuka räfflor för indexering och något bättre grepp för tummen. Utmärkande för bladet är även att bladryggen höjer sig innan den viker av nedåt. 

Märkningen på bladet är diskret och snygg med Fox Bastinellis samarbetslogo på en sida och "Maniago Italy Elmax" som text på andra sidan. 

Fox Shadow stor wharncliffe
Det breda wharncliffe-bladet inte bara ser bra ut det är tämligen användbart också


Finishen på bladet är en fin halvblank stentumling. Materialet som getts den behandlingen är Elmax. Ett stål som inte är det vanligaste bland knivar men som från stund till annan återfinns bland Fox knivar.* Mina erfarenheter av stålet säger mig att det håller skärpan mycket väl men att det kan vara svårt att slipa om ifall det blivit riktigt slött. Så grundtipset är att underhålla eggen regelbundet. Själva använder jag en kombination av strigel och diamantstål till det beroende på eggens skick. 

Apropå eggar var den som kom från fabrik sympatisk. Inget behov av att slipa om kniven av det skälet. Slipningen är både hög och flat och det breda bladet ger därför en tjocklek på ca 0,6 mm mätt bakom primäreggen. När det väl är dags för en slipning så har Fox underlättat det genom att ha ett korrekt utfört "sharpening choil". 

Som bladstål används Elmax


Även om kniven helt klart är designad även för användning långt bortom lagen om nödvärnsrätt är den sympatiskt nog även tämligen praktisk. Det är inte sällan så med wharncliffes. Det är trots en förvuxen brytbladskniv vi talar om. Den vassa spetsen ger utmärkt penetration vilket inte minst underlättar närman skall avliva alla dessa plastförpackningar av varierande tjocklek som världen tycks bestå av. Detsamma gäller när man skall skära till något i hårdplast eller bara vill sticka igenom en kartong. Och appropå kartong är den här kniven en dröm att hantera i sådana material. Den höga flatslipningen gör att bladet skär rakt och utan större ansträngning och den goda ergonomin att man kan hålla på tämligen länge om man behöver det. Sedan är faktiskt den här kniven inte helt oäven för smärre kökshandräckning. Visst, det är ingen kockkniv men för att hacka en lök, dela en korv eller klyfta lite tomat vid campingutflykter är den riktigt bra. 

Det som överraskade mig var dock att den skär helt ok även i trä! Att tälja med ett så här brett blad är kanske inte det jag rekommenderar men för att skära till saker lite hastigt är den bra till. Det är något med eggvinkeln som gör den lättkontrollerad. Det jag skär till mest för stunden är pinnar jag använder för att köra ned i jorden som avståndsmarkeringar när jag kastar kniv. Därför spetsas det till grenar av allehanda träslag för stunden, både torra och färska. 

Överlag gillar jag Shadow som större EDC-kniv när det kommer till hur den sticker och skär. 



Handtag



Den här kniven har försetts med ett tämligen rejält handtag. Det mäter 12 centimeter på längden varav hela elva centimeter kan nyttjas som grepp om så behövs. Alla handstorlekar får plats med andra ord. Efter att ha låtit någon med mindre händer än jag prova handtaget kan konstateras att det fungerar tämligen väl även då. Annars är det här ett handtag som tillhör sorten som är tämligen höga men även tunna. Ett bra knep att till som designer om man vill uppnå en kniv som fyller handen utan att vara alltför tjock i fickan. 

Kolfibern är både väl formad och snygg att se på


Shadow finns som sas tidigare i två versioner där den ena är helt i titan. Den enda skillnaden mellan den och föreliggande modell är att presentationssidan i det här fallet bytts ut mot en bit massiv kolfiber. Det är högkvalitativ kolfiber helt fri från synliga blåsor eller glipor och den flexar inte hur hårt man än pressar mot handtaget. Sedan har kolfbern fått en rejäl fasad kant nedtill och en dekorativ ås som löper över handtagssidan. Det gör att sidan är tredimensionell vilket inte den platta låssidan i titan är. Det enda som ger rundning där är en fasad kant som följer handtagets form. 

Som många ramlåsförsedda knivar har Shadow en tydlig fram- och baksida


De två sidorna är skruvade i tre punkter med T6-skruvar genom en back spacer i G10. Ja, sedan finns en pivotskruv förstås. En intressant detalj att notera är att det är olika skruvhuvuden beroende vilket håll de är dragna ifrån. Låssidan har skruvar med välvda huvuden och det gäller även skruvarna till clipet och låsarmsförstärkningen. Kolfibersidan däremot har fått lite lyxigare platta huvuden. 

Väl i hand är Shadow mycket sympatisk i de flesta grepp även om sabelgrepp premieras


Det här handtaget tillhör de där som kan vara en smula polariserande beroende på preferenser. Mina händer passar det alldeles förträffligt. Särskilt gäller det i de grepp som premierats vilket är ett sabelgrepp med tummen vid bladbasen, ett "filippino"-grepp med tummen längre ut på bladet alternativt ett omvänt grepp. Här märks det vad kniven trots allt är designad för, "självförsvar"**. I ett traditionellt hammargrepp gör inte kniven bort sig men den riktiga kraften lyser med sin frånvaro på grund av långt avstånd till bladet. På samma vis kan man inte vända på kniven för "draw cuts", att man drar kniven mot sig som man gör ibland när man täljer. 



Öppning och lås


Shadow tillhör de där knivarna som kan öppnas på ett flertal olika vis. Eftersom många knivar designade av Bastinelli har klar karaktär av själförsvars/fighting-knivar så hittas förklaringen där. Du kan själv välja vilken metod du föredrar. Bastien själv brukar använda sig av en mycket snabb version av tvåhandsöppning och det fungerar utmärkt även med den här kniven. Det finns oerhört mycket blad att greppa kring och skåran i bladet ger extra bra fäste. 

Flipperfenan är väl rundad och fungerar dugligt men hade blivit bättre med några räfflor


Ett annat sätt att öppna kniven är att placera tummen mot nämnda skåra och låta bladet stilla och lugnt glida ut. Men den huvudsakliga öppningsmetoden är trots allt via flipperfenan som återfinns på kniven. Det är en tämligen spetsig fena och det hade inte skadat om den fått några räfflor för bättre fäste. Väl satt i arbete visar det sig att det kan användas med både "push button"-metod, alltså att trycka rakt ned, likväl som att dra bakåt. Bladet kommer ut tämligen säkert inte minst med tanke på att det löper på kullager. De behövs kan väl tilläggas. Det är mycket blad som skall accelereras. Bladet är trots allt en decimeter långt men framförallt väldigt brett. Det gör att det här inte är den kvickaste flipper-kniven på marknaden. 

Ramlåset är utfört enligt konstens alla regler


Låset gör Shadow men en solid frame-lock utförd på bästa vis. Det innebär bladet känns helt stumt utan tillstymmelse till spel eller glapp när kniven är utfälld. Låset har också den numera obligatoriska låsarmsförstärkningen i stål vilket borgar för mycket lång livslängd. Att släppa låset är lätt då låsarmen höjer sig något över resten av handtaget. 


Att bära


Alla knivar kan inte vara bra på allting. Shadow är en sådan kniv. På några områden är den briljant, men det gäller inte när det kommer till hur den är att bära. Längden är inte extrem även om tolv centimeter inte är lite. Men bredden är maffiga fem centimeter! Mer blygsam är tjockleken som ligger på 13 mm. Detsamma gäller vikten, Shadow väger in på 137 gram vilket inte är mycket i relation till  hur mycket blad du får och hur pass bekvämt handtaget är. 

Det är rätt tight om utrymme under clipet vilket får spetsen att vinklas utåt när kniven sitter i fickan


Det är den relativt låga vikten men framförallt att kniven är tunn som räddar den i fickan. I övrigt går det inte att komma ifrån att den kräver sin plats där den sitter. 

En del av kniven syns när den bärs


Men förutom måtten är den en detalj till som gör den här kniven till en smula bekymmersam i fickan. Det är clipet. Det är ett stålclip av halvstandardiserad typ men lider enligt mig av ett par designfel. Själva rampen är duglig då den går att få över de flesta tygkanter men utrymmet undertill är för klent tilltaget. Det faktumet förvärrar problem nummer två vilket är formen. 

Vad som dessvärre riskerar att hända med spetsiga clip


Jag är inte alls förtjust i den. Förvisso är inte änden vinklad utåt men den är på tok för spetsig. Det förstärks som sagt när kniven sitter i lite tjockare byxor för då vinklas spetsen utåt. Något som inte minst blev märkbart häromdagen då jag fastnade med clipet när jag gick förbi något och bände ut det i mer än 45 graders vinkel. Det var bara att montera bort, fästa det i ett skruvstäd och bända tillbaka det igen. Inga större problem men jag gillar det inte. Särskilt inte som jag även har en tendens att slå i handen i det ibland när jag går och pendlar med armarna. 



Sammanfattningsvis


Shadow är en kniv som högst troliten inte apellerar till alla. Ett starkt formspråk är vad som kännetecknar Bastinellis alster. Särskilt som han ofta vänder sig till militär, polis, utövare av diverse sydostasiatiska kamparter och liknande grupper. Det ger förstås en specifik typ av utseende. I det här fallet tycker jag att kniven är riktigt snygg. Fast inte på ett elegant vis som exempelvis det tidigare samarbetet mellan Fox och Bastien kallad Slim Dragotac Piemontes utan på ett mer brutalt vis. Men det finns olika typer av skönhet. 


Fox Shadow en tämligen stor men bra edc kniv
Fox Shadow, en sympatisk om än tämligen stor EDC-kniv. Här kompletterad med en mindre kniv, en Fox Radius


Utöver utseendet bjuds vi på goda material som titan, kolfiber av högsta kvalitet samt Elmax som bladstål. Kniven är dessutom mycket välbyggd. Det märks både på hur kniven är konstruerat, hur materialet är behandlat och på detaljerna. Bland dem återfinns kullager, låsarmsförstärkning och skruvar som håller måttet. Men även formad kolfiber, rundad bladrygg och inte minst slipade insidor av ramen. Något som även kända knivtillverkar missar från stund till annan. 

Men framförallt bjuder Fox Shadow på ett speciellt knivblad. Den djärva formen matchas i det här fallet av motsvarande prestanda. Hur bra den är på att hacka i folk vare sig kan jag eller vill svara på men som EDC-kniv gör den sig faktiskt bättre än man kan tro. Ett brett välslipat blad som är tunt bakom eggen är sällan fel. Särskilt inte som det är gjort i bra stål. Därtill är handtagsformen en av knivens största behållningar. Den krökta formen fyller handen på ett utmärkt vis och ger bra komfort och god ergonomi vid de flesta, om än inte alla arbetsuppgifter. 

Fox Shadow brutalsnygg
Sen gör sig Shadow utmärkt på bild av den enkla anledningen att den är brutalsnygg


Shadow är ett alternativ för den som verkligen gillade Bastinelli Dragotac men tyckte att den kniven är lite väl stor för dagligt bruk. Eller bara för den som vill ha en EDC-kniv med lite tuffare framtoning och som kanske inte hittas i var mans ficka. På köpet får du material av bästa sort och byggd med det hantverkskunnande som finns i Maniago, Italien.

Kniven kostar i skrivande stund kring 230€ lite beroende på vart den inhandlas. 





Specifikation:


Längd utfälld: 220 mm
Längd hopfälld: 120 mm
Vikt:137g
Bladlängd: 100 mm
Godstjocklek: 4 mm
Bladstål: Elmax
Handtag: Titan, kolfiber
Lås: Ramlås

Producerad av: Fox Knives, tillverkad i Italien.



/ J - gillar italienska rävar

* Ett exempel är den av mig tidigare recenserade Fox Tur.
** En term jag tycker genuint illa om i relation till knivar. Jag hävdar med emfas att det inte går att "självförsvara" sig med en kniv. Det är en eskalation av våld hur man än ser på saken och förstör mycket för oss knivintresserade i allmänhetens ögon. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar