onsdag 5 augusti 2020

Knivrecension Victorinox Spartan

- en av de mest ursprungliga modellerna


Den här kniven från Victorinox  kallad Spartan är direkt besläktad med originalet, den ursprungliga officerskniven. Fokus för den här modellen ligger därför vid sidan om att vara en kniv på att öppna saker och ting. Det vill säga den har resurser för att hantera flaskor, burkar, korkar och att sticka hål på paket och annat. Därtill har den dubbla knivblad så du alltid har en riktig vass egg för de där små sysslorna som tarvar en fickskalpell. 

Victorinox Spartan med det klassiska korset på ena sidan
Victorinox Spartan 


En tvåradig Schweizerkniv
En tvåradig Victorinox med två verktyg på ryggen och ytterligare två
i skollorna


Spartan kan fås i ett flertal olika utföranden så det finns något för nästan alla. Förutom i sedvanligt "Victorinoxrött" kan kniven fås med vitt eller kamouflagefärgat handtag samt i inte mindre än tre genomskinliga utförande med vitt, blått eller rött som grundfärg. Ja och så svart då, som det här exemplaret. Den valdes för variationens skull. Annars har jag mest Aloxvarianter i samlingen. 



Handtag


Handtaget på Spartan andas lika klassisk Victorinox som allt annat med den här modellen. Det innebär förstås en cigarrformad kniv med mjukt rundade hörn och sidor i Cellidor. Det är deras sedvanliga plastskollor med andra ord.

Den här kniven är 15 mm bred och 25 hög. Längden är 91 mm vilket gör det till en av de större storlekarna för de klassiskt formade Victorinoxknivarna. Det skall jämföras med t ex den av mig tidigare recenserade Evo Wood 14 som mäter 85 mm på längden.


Handtaget på Spartan är långt nog för att alla fingrar skall rymmas 


De extra millimetrarna gör faktiskt skillnad då det förvandlar det här handtaget från en "tre och ett halvt fingers" till att rymma hela handen. Det i kombination med det längre bladet gör det till en mer allroundbetonad kniv än de mindre modellerna. 



Knivblad


Spartan erbjuder dubbel bestyckning när det kommer till knivblad. Det stora bladet har sedvanlig form och görs i samma material som de flesta Victorinoxknivar, ett rostfritt stål i 1.1410-klassen. Stålet bjuder på såväl för- som nackdelar. I produktionsled är det lätt att bearbeta och uppenbarligen går det att få till konsekvent härdning och värmebehandling i stora volymer. Något som bevisas genom att det är mycket sällan om någonsin man hör talas om en Victorinox som inte håller måttet därvidlag. 

För användaren är det mycket lättslipat, även för nybörjaren samt extremt rosttrögt. Du får nästan lämna kniven i saltvatten för att den skall rosta. 

Två knivblad varav det större mäter 68 mm


Det större bladet mäter 68 mm och det mindre pennbladet 40 mm. Egentligen är väl båda bladen att betrakta som pennblad vad gäller formen. Det innebär Victorinox sedvanliga något rundade spear point.

På klassiskt manér öppnas den här kniven förstås med två händer och något lås finns inte. Det är en slip joint. Öppningen går mycket lätt och till och med en nagelbitare som jag kan pilla fram bladen utan att nyttja de nagelskåror som annars finns för att underlätta utfällande av bladen. "Pull" ger jag därför en fyra. "Walk and Talk" är som vanligt hos Victorinox extremt bra. Mjuk och len gång följt av ett rejält snäpp när bladen låser.

Skär bra gör de också. En godstjocklek på 2 mm respektive 1,5 mm kombinerat med en full flatslipning gör att bladen glider genom det mesta. Särskilt som bladen går att få mycket vassa. Problemet med stålet är dock att det är mycket mjukt så den skärpan varar inte särskilt länge. På grund av det är det extra finurligt med två blad. Då kan man hålla det mindre bladet ifrån sådant som sliter på eggen och spara det till detaljarbeten och nyttja huvudbladet som allroundverktyg.




Verktyg och funktioner


Bestyckningen på Spartan återfinns i två rader samt två på ryggen. De fördelar sig på 6 verktyg och 12 funktioner då Vixtorinox envisas med att kalla nyckelring för en funktion. Två av dem är dolda i skollorna som brukligt är för de plasthandtagsförsedda modellerna. Där hittas förstås en tandpetare och pincett. Funktioner som används förvånansvärt ofta av mig. 

På Spartan hittas 12 funktioner fördelat på 6 verktyg plus två tillbehör i skollorna


Eftersom fokus ligger på att få upp förpackningar och omslag av alla typer så är den här kniven vid sidan om knivbladen utrustad med både kapsyl- och konservöppnare samt korkskruv.

Ni som någon gång använt någon av de funktionerna på en Victorinox vet att de alla fungerar klanderfritt. Ibland diskuteras vilken konservöppnare som är mest effektiv, den på äldre Wengermodeller eller Victorinox. Själv anser jag att skillnaden är försumbar men antalet konservburkar jag öppnar är mycket få så någon expert på området är jag inte. Det händer i skogen vid enstaka tillfällen och då spelar effektiviteten mindre roll. Detsamma gäller korkskruven. Men jag har testat just den här och den fungerar utmärkt kan jag meddela. 

Den extra breda större spårmejseln har ovanligt stark ryggfjäder
Den stora skruvmejseln mäter 6 mm och har en extra stark fjäder


Vid sidan om de funktionerna har Spartan också dubbla skruvmejslar och den större är snäppet grövre än på mindre Victorinoxmodeller. Den mäter 6 mm istället för fem. Dessutom har den en ovanligt stark ryggfjäder. Faktiskt starkare än den på knivbladet. Den mindre mejseln är en vanlig 3 mm spårmejsel. Den större mejseln använder jag inte sällan istället för knivblad att skrapa med för att spara eggarna.

Flertalet verktyg på den här kniven är koncentrerade kring att öppna saker och ting


Något inte helt ovanligt för den här typen av kniv, 
alternativt användande av redskapen. Som att pilla upp  batteriluckor
med korkskruven


Vid sidan om korkskruven hittas som andra ryggverktyg en kombinerad pryl/brotch/nål. Den går att använda för att borra hål i t ex tre, göra ett hål i ett bälte eller något annat.


Slutsats


Spartan är i mångt och mycket essensen av en multifunktionskniv eller Schweizerkniv som de oftast kallas här. Den är också en av orsakerna till att man talar om Schweizisk precision. När man köper en Victorinox så vet man vad man får såtillvida att allt är välgjort och bara fungerar. Ett exempel är "Walk and Talk" på den här kniven. Bladen är lätta att fälla ut, de glider som de skall och de faller på plats med ett ljud som inger förtroende.   

Vad gäller färgval är det förstås personligt. Jag valde svart för att få omväxling. De svarta skollorna är förvisso snygga och eleganta men repor syns bättre på den blanksvarta ytan än vad som är fallet med det röda tycker jag. 


Svart är snyggt men repor syns tämligen väl


Förutom de tilltänkta funktionerna är fördelen med den här typen av kniv att man kan använda verktygen även något vid sidan om vad de är designade för. Till exempel så läste jag någonstans en lista på 42 möjliga användningsområden för korkskruven. Endast en av dem var förknippad med vinflaskor kan tilläggas.

Själv använder jag den när jag skall komma åt små saker som batteriluckor på kameror till exempel. Den har också använts för att pilla bort sten ur cykeldäck och för att lossa envisa knutar med. Flatmejseln är även ett utmärkt bräckjärn i miniatyr lämpligt till att lossa nitar som sitter på sniskan i en soffa till exempel. Och så kan man hålla på. Det kanske inte är bara fantasin som sätter gränserna men det är inte långt ifrån.

Praktisk hjälpreda i klassisk förpackning


Skall man bara ha en Schweizerkniv är det här en mycket god kandidat. Den är som sagt något specialiserad på att öppna saker och ting och det är något som åtminstone jag gör rätt ofta i vardagen. Därtill skär den mycket bra så länge uppgifterna inte är av det tyngre slaget. Till dem finns det kraftigare Victorinoxknivar. Nämnde jag att den är extremt prisvärd också? Den kan skrivande stund fås runt tvåhundringen efter lite Googlande. Det gör också att den gör sig utmärkt som gåva. Inte mycket att tveka på med andra ord.



Specifikation Victorinox Spartan 1.3603.3

Längd: 91mm
Höjd:  25 mm
Bredd: 14,5 mm
Vikt: 59 g
Handtag: Plast, Cellidor
Lås: inget, slipjoint

6 verktyg, 12 funktioner:
  • Stort knivblad, 68 mm
  • Litet knivblad, 40 mm
  • Kapsylöppnare
  • Konservöppnare
  • Liten flatmejsel, 3 mm
  • Stor flatmejsel, 6 mm
  • Vajerskalare
  • Pryl/brotsch med nålsöga
  • Korkskruv
  • Tandpetare
  • Pincett
  • Nyckelring

/ John

PS. Ja, man får påpeka att jag vid något tillfälle satt pincetten och tandpetaren på fel plats. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar