söndag 11 juni 2023

Recencion Zitoon Knives Le Classic XL

 

Inledning


"Le Classic XL" lever upp till sitt namn då det är en modell som dels funnits i Zitoons katalog ett tag och dels har ett mycket klassiskt utseende. I princip är det en mindre Bowie-kniv helt enkelt. Den finns dessutom i två versioner där den ursprungliga och mindre varianten utan tillägget "XL" är till för No spin-kastning. 

Zitoon Knives Le Classic XL


Den här större och tyngre kniven hittas istället under rubriken traditionella kastknivar på Zitoons hemsida. Hur traditionell den egentligen är ämnar jag försöka utröna här. 


Utseende och mått


Känslan av att det här är en Bowie-kniv kommer sig av två saker. Den ena är förstås clip point-bladet och den andra är vikten. Det här är nämligen en kniv som upplevs extremt kompakt, närmast brutal när man håller i den. De flesta knivar för rotationskastning brukar nämligen hålla sig till en tjocklek av 5-6 mm. Men i gengäld brukar de vara något större, framförallt längre. 

Handtaget är rymligt och extra långt för att uppnå rätt balans. Två hål gör att du lättare kan fästa handtagssidor på kniven om så önskas


Le Classic XL mäter nämligen endast 28 cm på den ledden. Det matchas med en tjocklek på hela 8 mm vilket ger en vikt av 360 g! En vikt som är väl vald och går igen i flera knivar jag testat och även använder mig av men aldrig någon som är kortare än trettio centimeter.* Därav den smått brutala känslan. Men en sak är tämligen säker och det är att den här kniven aldrig kommer att gå av. 

Le Classic är hela 8 mm tjock, inget du bryter av i brådrasket


I övrigt kännetecknas kniven av ett tämligen långt handtag för balansens skull. Ytan är borstat stål och på en handtagssida hittas Zitoons logotyp laseretsad. Handtaget har två hål så det kan förses med skollor av något slag, förslagsvis läder, om så önskas. 

Kanterna på handtaget är rundade vilket gör att kniven upplevs behaglig att hålla i när man kastar. Inga vassa hörn hittas här. 


Material


I knivar från Zitoon Knives hittas genomgående stål från svenska SSAB i form av Hardox. Det finns med ett par olika tillägg som "450" och "550" och tillhör gruppen höghållfasthetsstål. Det betyder konkret att de förvisso inte är särskilt exklusiva men i gengäld väl valda. Ursprungsapplikationerna inkluderar områden som grävskopor, dumperflak och schaktblad till bulldozers. 

Segt och starkt stål med andra ord och det är utmärkta egenskaper även för en kastkniv. Ärr av olika slag uppkommer alltid när man tränar med knivar. Särskilt gäller det om man inte har den perfekta träningsarenan med flera tavlor så att man alltid kastar en kniv per tavla och omgång. Men även då smyger sig missar in och närkontakt med mark, stenar, betong eller vad det nu är sätter sina spår över tid. Det är en oundviklig del av knivkastning. 

Då är det lämpligt om det går att någotsånär går att återställa sin kniv med en fil, ett bryne och lite tid. Med det sagt har det visat sig att Le Classic XL är precis så robust som den ger intryck av. Det för dock med sig både för- och nackdelar. 


Att kasta


Det här är som sagt rotationsvarianten av en kniv som ursprunglingen designades för no spin-kastning. Det innebär förutom att den fick tillägget "XL" att den blev två centimeter längre och ca ett hekto tyngre. Båda de egenskaperna har en tendens till att påverka hur kniven uppträder i luften. Generellt ger längre knivar en lugnare rotation och större vikt bidrar också till det samt mer pondus när kniven väl träffar tavlan. Det sistnämnda gör att du inte behöver ta i särskilt mycket. 

En så här massiv kniv kräver sin tribut av måltavlorna


Å andra sidan gör den ökade vikten och inte minst att kniven är grov att du behöver rejäla och gärna mjuka tavlor. Risken att kniven inte sätter sig är annars stor. Hårda tavlor kan fungera men kräver då att du verkligen sätter kniven i rätt vinkel, annars vill den ramla ned på grund av vikten. Spetsen är nämligen mycket stadig den också. Penetrationen är därför inte exceptionellt god i hårda material. 

När du väl lyckas belönas du dock med ett mycket tillfredsställande ljud. En liten varning kan dock utfärdas då den här kniven äter små tavlor till frukost. 

- Rotationskast

Generellt kan sägas att Le Classic XL roterar med pondus och tämligen lättberäknat. Samtidigt är det trots det inte den mest lättkastade rotationskniven jag äger. Orsaken till det står att finna i längden. Den är kort för en rotationskniv vilket gör att när den väl börjar rotera går det undan. Eller snarare roterar den snabbare än en längre kniv vilket är tämligen självklart. Men samtidigt krävs en viss igångsättningsfas för att få den stabila kniven att börja snurra. 

Exempel på grundkast från 3m med grepp i handtaget


Från första distansen, 3m håller jag kniven tämligen neutralt. Bakänden mot insidan på handen i ett vanligt handskaksgrepp. Jag håller tämligen långt ut på handtaget för att på så vis "förlänga" kniven eller snarare känslan. Formen på handtaget hjälper till med både det och rätt vinkel vilken är nästan 45 grader i relation till underarmen. Tämligen framåtvinklad med andra ord. Det är naturligtvis för att bromsa rotationshastigheten. 

På samma vis skall kastet kännas som det strävar framåt. Kniven är som sagt kompakt och det gör att när rotationen väl kommit igång går det fort. Påbörjas kastet för tidigt är risken för överrotation påtaglig. 

Några kast från 4m med fattning i bladet


Det andra grundgreppet, med fattning kring bladet, kräver förstås samma tillvägagångssätt. Ett rejält grepp i bladet med alla fyra fingrar för min del och jag låter den klippta delen av bladet styra vinkeln på kniven. Sedan gäller det bara att kasta lugnt och behärskat så sköter kniven resten. 

Från fem och sex meters avstånd bjuds det inte på några stora överraskningar. Samma grepp och metod som på de kortare distanserna. Möjligen kan man behöva korrigera avstånden med någon decimeter bakåt beroende på kastteknik. 

På sju meter, det längsta tävlingsavståndet i Walk Back, har jag dock lite problem med den här kniven. Eller så har jag bara kastat lite för lite med den. Men i vilket fall som helst är den något för kort för min smak. Jag har problem med att få till en pålitlig kastteknik av någon anledning och därför blir det en del missar från den här distansen. 

- Half Spin

För mig och min kastteknik är den här inte en helt lyckad kniv för halvrotation. Det kan bero på att jag kastar "Military half spin" på avstånd från två till fyra meter. Därefter övergår jag till "Instinctive halv spin" istället med ett pekfinger på bladryggen. Jag kastar helt enkelt inte "Conventional half spin" där kniven fattas i bladet med ett grepp i nypan. Till det är säkert kniven utmärkt. Jag kan bara inte avgöra det. 

- No Spin

Precis som med sin mindre släkting kan du kasta no spin med Le Classic XL, jag tycker bara inte om det. För mitt tycke och smak är den för tung för det. Formen är som sagt en uppskalad form av en no spin-kniv så det är kanske inte så konstigt att grundtekniken fungerar. Men vikten gör att den känns otymplig. 


Sammanfattning


Le Classic XL andas "Bowie-kniv" även om den riktiga kandidaten till det epitetet i Zitoons katalog är den av mig tidigare recenserade Iron Mistress. Men några av de klassiska grunddragen finns där vilket gör att kniven inte är oäven att titta på. Kanske blir den ännu snyggare med ett par handtagssidor. Jag funderar på att sätta dit ett par. 

Annars måste jag säga att den här kniven inte tillhör min absoluta favorit i Zitoons uppställning. Inte för att det är en dålig kniv utan för att jag har kommit fram till att jag föredrar kring 6 mm tjocklek på mina rotationsknivar. Knivar för no-spin kan få vara några millimeter ytterligare. Då behövs mer att lägga fingret mot i mitt tycke. 

Här blir känslan något för kompakt för att helt tilltala mig. Vikten har jag ingt emot men ser den gärna utspridd på lite mer yta eller snarare längd. Kanske 30-32 cm istället och samma tjocklek som lillebror Le Classic. Men allt det där är personliga preferenser. Så vet du med dig att du gillar en rejäl kniv med tyngd i är  den här något för dig. 

Ett stycke franskt hantverkskunnande signerat Olivier Feret


Men jag vill nog hävda att den här kniven kräver sin kastare och därmed inte är den ultimata nybörjarkniven. Det finns andra från Zitoon som är mer lämpade för det och jag tänker då osökt på en kniv som jag kommer att recensera här lite senare som kallas "Spinner" kort och gott. Den upplever jag som väsentligt mer lättkastad. 

Gemensamt har de emellertid att de utstrålar kvalitet. Det handlar om till största delen handgjorda knivar från Frankrike. De är designade och tillverkade av Olivier Feret och kan därmed betraktas som "semi-custom" beroende på hur man väljer att definiera uttrycket då maskiner förstås används. Mr Feret är en man som lägger stor vikt vid en god produkt kan konstateras. Något som märks på finish och avspeglas i viktiga detaljer som väl rundade hörn och mjukt slipade kanter. Det gäller genomgående för alla knivar jag har från Zitoon Knives och även den här!

Le Classic XL är kniven för dig som gillar kompakta rotationsknivar och Bowie-knivsestetik


Le Classic XL är en kastkniv för dig som söker en stridsvagn i knivformat. Mycket mer robust än så här blir det inte och du lär ALDRIG bryta av den. För det borgar 8 mm tjockt höghållfasthetsstål. Men du får också en kniv med tämligen traditionellt utseende och stabila kastegenskaper. På köpet får du även en god portion franskt hantverkskunnande och kanske en kniv som inte alla andra har?


Zitoon Knives proudly handmade in France
Zitoon Knives



Specifikation:

Stål: Hardox 450
Längd: 28 cm
Höjd: blad 31 mm, handtag 26 mm
Tjocklek: 8 mm
Vikt: 360 g
Balanspunkt: 13/15 cm från bak/framände


/ J - kastfrankofilen

* Exempelvis Zitoon Knives Spinner Dagger med en vikt/längd-relation på 370g/32 cm och WL Custom Blade Patriot Dagger med 365g/32,5cm. 

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar