- kniven med något oklar målgrupp
Endela tillhör en av de Spydercomodeller som kom bort. Det är i alla fall känslan jag har. Men det kanske inte är så konstigt då den som namnet antyder är ett mellanting mellan den större Endura och den mindre Delica. Frågan när den kom var om det verkligen var en efterfrågad produkt och vad den tillför i modellprogrammet. Spyderco själva hävdar i presentationstexten att den är "the perfect compromize". Frågan var dock huruvida knivköparna höll med om det?
Är Endela mer lättburen och mindre uppseendväckande än storebror? Skär den bättre med sitt något större blad än lillebror? De frågorna diskuterades mer utförligt i min recension av grundmodellen. Här skall vi istället granska en ovanligare variant utrustad med en specifik funktion. Det här är en Endela med "wave"-öppning.
Eftersom det handlar om en iteration av en Endela så ligger en jämförelse mellan de två nära till hands. Det är inte främst det den här texten syftar till men det finns inslag av komparation i det här fallet.
Själva Wave-funktionen är förstås den största skillnaden dem emellan men den medför även ett par andra saker att ta i beaktande som att utseendet blir annorlunda och både form samt slipning på bladet blir något annat än originalet. Tillräckligt mycket för att det skall rendera en egen recension.
Twitterversion: Spyderco Endela surfar på Emerson-vågen och blev på kuppen både snabbare och fulare.
Blad
Det är på det här området som den här versionen av Endela utmärker sig. Det mest uppenbara är förstås den stora krok som det här bladet är försett med. Den som möjliggör "Wave"-funktionen. Men det innebär också att själva bladformen ändrats vilket ger andra förutsättningar för både funktion och utseende.
Storleken känns igen, åtminstone nästan då längden är 87 mm vilket är ett par millimeter kortare än grundversionen. Höjden på bladet är 20 mm (utan krok) och tjockleken är densamma som på originalet vilket betyder tre millimeter.
Konceptet känns igen från Japantillverkade Spyderco-knivar och då ingår VG-10 som bladstål |
Utöver ett avvikande utseende får vi dessutom en ovanligare slipning på den här kniven. Istället för ett FFG (full flat grind) eller ett helt flatslipat blad vilket är det vanligaste för Spyderco så har den här kniven en sabelslipning. Den ger en slipfas på strax över en centimeter istället för hela bladets höjd. Det påverkar förstås både bladets hållbarhet och skäregenskaperna. Frågan är dock om skillnaden återfinns på ett mer teoretiskt än praktiskt plan? Den här typen av slipning finns sedan gammalt att få på både Delica och Endura. Således är den inte ny i det avseendet.
Det här bladet stoltserar med en rätt låg sabelslipning |
När det handlar om det essentiella, att skära så är Endela Emerson opener vare sig sämre eller bättre än den fullt flatslipade versionen. Däremot fördelar de sina styrkor en smula olika kan trots allt konstateras.
En av få fördelar med den typen av slipning är att spetsen blir starkare |
Skall jag vikta dem mot varandra så föredrar jag helt klart det flatslipade bladet. Det finns inget i den synnerligen teoretiska fördelen med ett aningen starkare blad som trumfar att originalslipningen glider igenom de flesta material en smula enklare. Till de områden man önskar en starkare kniv väljer jag ändå en med tjockare handtag än vad den här plattformen erbjuder.
Handtag
Handtaget på Endura 4 Emerson opener är inte mycket att orda om. Det är identiskt med originalet. Det innebär en längd av rymliga 12 cm, en höjd på 2,7 cm och en tjocklek på blygsamma 1,1 cm. Det betyder bekväm i hand men relativt blygsam i fickan.
Konstruktionen är som på alla Spydercoknivar av det här slaget byggt kring en stålram. Utanpå den hittas sidor av avancerad plast. Eller snarare så handlar det om gjuten fiberförstärkt nylon, FRN. Det är ett mycket dugligt material ur praktisk synpunkt men kanske inte alltid det snyggaste eller häftigaste när det kommer till utseende. Däremot är det mycket hållbart och motstår även de flesta angrepp av t ex frätande vätskor, oljor och liknande.
I det här fallet är sidorna skruvade på plats med T6-skruvar, fyra till antalet utöver pivotskruven. En av dem är dock egentligen till för att låsarmen skall ha något att rotera kring.
Handtaget är identiskt med originalet |
Något som påverkar utseendet på ett handtag är förstås färg. I det här fallet är den begränsad till en blå-grå nyans som är typisk för de modeller som försetts med Emerson öppning.
Mönstret är Spydercos "bi-directional pattern", något som de använder flitigt. Det ger ett bra, nästan för bra grepp enligt mig. Det återfinns på större delen av handtaget utom på mitten där man hittar en infälld logotyp. Den är dock inte där bara för syns skull utan fyller en praktisk funktion som jag återkommer till. Sedan är handtaget mjukt rundat kring rygg och fingerurtag. Rent allmänt kan sägas att Endela bjuder på ett mycket bekvämt handtag.
Det medför också en bra handtag som är bekvämt i de flesta grepp så länge du inte försöker lägga ett pekfinger på bladryggen |
Eftersom handtaget är rymligt i relation till den mindre Delica som även den är sympatisk att hålla i så blir Endela Emerson Opener riktigt bra att hantera i de flesta grepp. Hammargrepp, sabelgrepp och att hålla kniven i nypan är goda alternativ. Att placera ett styrande pekfinger på bladet går förstås men av uppenbara skäl känns det inte naturligt. Någon har placerat en förbaskad krok där!
Annars är Endura/Delica-plattformen som det här handtaget bygger på så beprövat vid det här laget att de är uppe i version 4. Det medför att flera små ändringar gjorts på ursprungsformen. Resultatet är ett mycket bra handtag för att tillhöra en så tunn och lättburen kniv helt enkelt.
Öppning och lås
Om bladet var den första punkten på vilken den här versionen skiljer sig åt från grundmodellen så är det här förstås den andra. Eller egentligen kanske den här skall räknas som den "första" då det är den adderade öppningsmetoden som ger förutsättningarna för den specifika bladformen.
Ett för Spyderco mycket typiskt hål i bladet och en för dem något ovanligare krok även om de vid det här laget har ett flertal versioner av knivar med den funktionen |
Det som syns mest och som givet kniven dess namn är den "krok" som återfinns på ryggsidan av bladbasen. Den syftar till att greppa tag i kanten på byxfickan på vägen ut och se till att bladet är redo när kniven är framme. Jag äger och har testat ett flertal olika varianter på tekniken* och den här ligger närmast originalet och fungerar därmed mycket bra. Om kniven placeras långt bak i fickan och dras snett bakåt vill säga. Då är funktionen närmast hundraprocentig.
Själva principen med "wave" är att kroken greppar tag i byxkanten när kniven är på väg upp ur fickan och på så sätt ser till att bladet fälls ut. |
Naturligtvis kan du även fälla ut bladet med Spydercos främsta kännetecken, bladhålet. I det här utförandet är det dessutom mycket bra utfört vad gäller åtkomst och placering för att ge en lätt och mjuk öppning. Något som de japantillverkade knivarna ibland får kritik för är att kanterna på hålet är för vassa. I det här fallet är de det. Något varv med sandpapper förbättrar den detaljen. Fördelen med mer distinkta hål är att fingret inte glider, särskilt om man har handskar på sig. Nackdelar uppstår egentligen bara om du sitter och fipplar med kniven och öppnar och stänger den om och om igen. Då blir det obekvämt till slut.
Ett för Japantillverkade Spyderco-knivar typiskt back lock. Ett som kunde behöva en smula mer precision i tillverkningen |
Spyderco har ägnat sig åt att knåpa ihop back locks hur länge som helst vid det här laget. Eller mer precist från 1981 då prototypen av deras första kniv "Worker" presenterades.
Det betyder i all enkelhet att de lärt av sina misstag och vet hur man gör ett bra lås. Det gäller även det här specifika låset. Stunsen i ryggfjädern är stark nog för att man skall känna förtroende för låset. Det håller även bladet på plats med auktoritet. Men en sak dras den med och det är en liten känsla till spel upp- och ned. Det är ytterst lite men finns där. Det går att bygga bort och jag har ett flertal knivar som är goda exempel på det.
Att bära
Endela är en av de där knivarna som får mixat omdöme av mig när det gäller hur den uppträder i en ficka. Längden är 12 cm och tjockleken är tunna 1 cm. Det som stället till det för Spyderco är ofta höjden. I det här fallet hamnar den på 4,3 cm. Men just här är det ett specialfall då hela poängen med kniven är att det skall sticka upp något som hakar tag och fäller ut bladet när den dras. Så det blir svårt att kritisera det. Det handlar mer om det är en funktion du söker eller ej.
Spydercos klassiska skedformade clip |
Vikten är också låg. Endela väger i det här utförandet 96 gram. Lite värre är det med det väldigt sträva mönstret som de här knivarna har på handtagen. Det ger inte bara mer fäste mot handen utan även mot allt annat också.
Sen gör clipets placering att en del av handtaget är synligt när kniven bärs. Men återigen känns det mer naturligt på den här versionen än på originalet. Här vill man ha lite mer att greppa kring när kniven halas fram.
Så här mycket av kniven syns när den bärs i en ficka |
Apropå clip så är det Spydercos skedformade clip som sitter på Endela. Funktionen är därmed mycket god. Det är trots allt ett av originalen på marknaden. Det medför väl avvägd spänst och en god ramp och bra utrymme under själva clipet. Det betyder att även lite tjockare tyg får plats. Spyderco har som vanligt valt att ha en liten yta där loggan återfinns som kontaktyta mot clipet vilket gör att kniven inte fastnar när den den skall dras. Något som kan vara ett problem med mycket sträva ytor annars. En liten men väl genomtänkt detalj.
Det jag ibland har emot det här clipet är att det inte är det snyggaste på marknaden och särskilt inte i målat utförande då det blir skavt rätt fort. Men i det här fallet vinner kniven ändå inga skönhetspris så det kan spela mindre roll.
Sammanfattningsvis
Egentligen återstår två frågor att svara på angående den här kniven. Den första rör huruvida det verkligen saknades en kniv i storleksspannet mellan Delica och Endura i Spydercos modellprogram. En byggd på exakt samma plattform skall väl tilläggas eftersom de annars redan hade det. Tydligen ansåg Spydercos marknadsföringsavdelning att behovet förelåg eller så baserades beslutet kanske på högljudda minoriteter? I internets tidevarv är det lätt för några få att låta som många. Men i min recension av originalversionen av Endela slog jag fast att modellen kanske inte var för den som redan hade flera Spydercoknivar utan för den som var ute efter sin första kniv med hål i bladet.
Den andra frågan som egentligen är tudelad är om någon ville ha en Endela med "wave"-funktion? Del två av den frågeställningen rör om det är rätt modell att addera den funktionen till överhuvudtaget?
Spyderco Endela med Emerson Wave Opener-funktion lär inte vinna några skönhetspris |
Men innan vi talar om det måste jag säga att den här kniven är ful som stryk. Det är ett faktum som inte går att komma ifrån. Det finns de som inte gillar Spyderco från början av det skälet att hålet orsaker en "puckel" på bladet. Ja, och sen verkar de personerna inte gilla hål i bladen alls.* Men i det här fallet får de vatten på sin kvarn och jag är böjd att hålla med dem. Här förvärras den detaljen av den adderade kroken som är en styggelse i sig. Dessutom blir bladet som ett resultat av den oproportionerligt med en konstig krökt rygg och låg slipfas. Därtill är det kort i relation till handtaget vilket gör att även den balansen uteblir. Resultatet är en kniv som saknar all harmoni i linjespelet.
Vidare kan sägas om utseendet att sidorna inte direkt bidrar till att göra kniven mer attraktiv. Materialet är inte mycket att orda om då det är praktiskt om än inte så upphetsande. Däremot är sidorna plottriga. Där hittas inte mindre än fem skruvhuvuden, förutom på clip-sidan där ytterligare tre tillkommer. Sedan tillkommer sex hål för clipmontering i alla fyra hörn samt ytterligare ett hål för fånglina. Inget för den som föredrar det sparsmakade med andra ord.
Att den inte bättrar på utseendet står klart och därmed återstår frågan om wave-funktionen tillför något rent praktiskt? Mitt svar även på den frågan är ett rungande NEJ! Men så tillhör jag skolan som anser att det är ett totalt meningslöst tillskott till en kniv och istället för att underlätta handhavande riskerar att orsaka problem. För att tekniken skall fungera måste kniven placeras på ett särskilt vis. Redan där finns potentiellt utrymme för misstag även för dem som gillar funktionen i sig. Men att de premisserna vill till är jag glad för eftersom det gör att man även kan undvika att använda kroken. Men det är svårt och det är det jag har mest emot den, att den faktiskt fungerar. Den innebär nämligen att bladet omedelbart är framme även om du inte vill det. Något som inte alltid är önskvärt av flera skäl, exmpelvis kan man riskera att skära något/någon av misstag eller göra kniven synlig när det är opassande.
Det finns de som hävdar att det skulle finnas någon "taktisk" fördel med systemet. Det vill säga ägnar sig åt att tala om kvalificerat dravel som "självförsvar"*** med kniv. De är oftast amerikaner och har ingen susning om vad de talar om så jag väljer för det mesta att inte låtsas om ämnet. Men det är trots allt ett amerikanskt märke och det är i den kontexten vissa detaljer skall ses och diskuteras. Det enda jag vill tillägga där är att OM man nu skall tala i de termerna anser jag att en i övrigt praktisk brukskniv är fel modell att utgå från.
Trots utseendet är Endela en praktisk kniv som fungerar utmärkt för EDC-bruk, vare sig den kommer med eller utan krok |
Men om vi bortser från det och istället konstaterar att funktionen är mycket bra för att vara en wave så har vi kommit en bit på väg. Söker du den funktionen är Spyderco Endela Emerson Opener inte en dum kniv. Särskilt inte som den är välbyggd i bra material och genomgående håller den kvalitet du kan förvänta dig från det här märket. Sedan är är Endela i grund och botten en praktisk kniv som skär bra och är försedd med ett sympatiskt handtag. Om du känner att den kombinationen lockar är det här kniven för dig. Annars väljer du med fördel Endela i originalverision.
Specifikation:
Längd utfälld: 204 mm
Längd hopfälld: 119 mm
Vikt: 96 g
Bladlängd: 87 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: VG-10
Handtag: FRN
Lås: back lock
Producerad av: Spyderco, tillverkad i Japan
/ J - gör inte vågen
* Förutsatt att de inte är jättemånga som på en Todd Begg-designad kniv vill säga. Men det är en annan fråga.
** Från så skilda märken som Cold Steel, Viper och Kershaw.
*** Det är måhända ett ämne för ett annat blogginlägg. Men enkelt uttryckt fungerar det så att du INTE KAN "förvara" dig med kniv. Att dra kniv innebär alltid en eskalering av våldet i vilken otrevlig siutation du än råkat hamna i. Någon kommer att bli skadad, eventuellt du själv och de juridiska konsekvenserna är minst sagt svåröverblickbara oavsett utgång av situationen. En detalj som alltid glöms bort av de som målar upp det ena skräckscenariot efter det andra där bara dragandet av kniv är lösningen. De gillar att måla upp "tänk om"-situationer som inte går att undkomma alls. Problemet är bara att "tänk om" även kan användas omvänt, till att lösa upp de omsorgsfullt formulerade gordiska knutarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar