Inledning
Om du passerar Manchester i England kanske du träffar på Joe Bardsley. Eller kanske inte, det är en rätt stor stad. Men i den delen av världen hittas mannen bakom Yggdrasil Forge. Han både smider och tillverkar knivar av olika slag med fokus på bushcraft- och kastknivar.
Det är där jag kommer in i bilden. Det här är troligen världens första skrivna recension av de här knivarna. Under en längre tid har det stiftats bekantskap med en serie kastknivar signerade Bardsley och med tillägget "XL". Det rör sig således om större versioner av originalen och det var först då jag blev intresserad måste medges. Jag ämnar återkomma till varför.
Hela XL-familjen från Yggdrasil Forge. Dagens recensionsobjekt Huginn hittas längst till vänster |
Liksom varumärket hämtar knivarna namn från fornnordisk mytologi och först ut är en av Odens korpar i form av Huginn XL. Det råkar även vara en modellerna som jag tycker bäst om att kasta med kan jag avslöja redan i förväg.
Utseende och mått
Huginn XL har något bekant över sig vilket inte är så konstigt. Det gäller utseendet, hur kniven känns att hålla i handen och till och med kasta med. Kastknivar kan inte göras i hur många grundvarianter som helst eftersom användningsområdet har ett reellt inflytande på hur de kan utformas. De är således mer begränsade i utseende än knivar i stort. Trots det kan de upplevas mycket olika i hand.
Någon sade att den påminner om en "Arrow". Mycket vagt i så fall, här jämfört med två sådana knivar från Acejet och Wulflund |
Just den här kniven skulle kunna sägas tillhöra "Arrow"-skolan.* Samtidigt vill jag nog hävda att den inte gör det eller åtminstone inte fullt ut eftersom Huginn är nästan lika besläktat med en klassisk dolk. Jämfört med den tyska pilen är handtaget smalare, bladet bredare och inte minst är slipningen väsentligt annorlunda med symmetriska breda dolklika eggar. Den ser inte alls ut som den "tältpinne" som en vän jämförde den typen av kniv med.
En 25 cm lång tveeggad kastdolk |
XL är som sagt ett tillägg som kan diskuteras. Eller i relation till orginalet är den förstås större. Den kniven mätte nämligen blygsamma 23 cm på längden och den här ståtar med 25 cm. Därtill har den ökat i bredd och därmed även i vikt. Huginn XL väger 238 g. I den här versionen kan tilläggas. Det kan variera med något gram då de knivarna är handslipade. Därtill har jag själv filat bort något gram när jag riktat spetsen.
Godstjockleken är väl valda 6 mm. Här kan man förenklat säga att kastknivar ofta hittas i endera det tunnare segmentet vilket är 5-6 mm eller det tjockare vilket ligger kring 8 mm. Sedan finns det undantag åt båda håll från den regeln förstås. Men de flesta professionella modeller hittas i det spannet.
Bladet på Huginn är som bredast 31,5 mm och handtaget varierar i bredd från 31,2 mm ned till 22,2mm. Slipfaserna är cirka en centimeter och de avslutas med en säkerhetsegg som är lite drygt en millimeter bred eller kanske tjock beroende på hur man betraktar den. Gällande utseendet generellt bör tilläggas att det här är en av de första utgåvorna och att den version som är i produktion nu kan avvika något vad gäller mått och därmed vikt.
Finishen är polerad eller kanske snarare slipad i det här fallet men alla kastknivar från Yggdrasil Forge kan fås i ett alternativt utförande som innebär att färgen som uppstår vid värmebehandlingen lämnas kvar. Det ger ett slags oljeskimmer i olika nyanser. Det ser rätt häftigt ut och mönstret blir unikt för varje kniv. Nackdelen med den är att den är mörk och därmed något mindre lämpad för den som har sin kastbana utomhus. Den som kastar förstår vad jag menar.
Längst upp på handtaget hittas en etsad version av livet träd, Yggdrasil med en torshammare under vilket är Yggdrasil Forges logotyp.
Material
Alla kastknivar från Yggdrasil startar för närvarande som en bit 1080 kolstål. Efter att de slipats fram härdas de upp till 65 HRC för att sedan värmebehandlas ned till mjuka 55 HRC. En nödvändighet för en kastkniv. De krafter och vibrationer som uppstår vid såväl träffar som missar gör att knivar bryts av om man tränar med dem annars. Ett kast eller två går bra med vilken kniv som helst, tusentals och tiotusentals kast gör det inte. Tro ingen som säger något annat.
Materialet är 6 mm tjockt kolstål |
Fördelen med den här typen av stål är att det är segt och slagtåligt. Egenskaper som är viktiga hos en kastkniv. Däremot var inte härdningen helt till fyllest i den här versionen. Men det är något som lär vara åtgärdat nu.
På den här kniven liksom sina kusiner är framförallt handtagen lite för mjuka. Det ger lätt upphov till såväl metallflisor som jack i kniven vilket vid mer ett tillfälle resulterat i blodvite för min del. Det räcker med att knivarna touchar varandra lite olyckligt när de sätter sig i tavlan eller slår i något när man missar för att det skall inträffa. Är man sedan inte försiktig nog när man plockar upp dem och kastar igen kan olyckan vara framme. Det kan hända med de flesta kastknivar men här är risken osedvanligt hög.
Att kasta
Trots att utseendet formligen skriker "no spin" är faktiskt Huginn XL en utmärkt allround-kniv. Möjligen kan invändas att den är lite för lätt för att vara en optimal rotationskniv samt något för kort. Men då den är tämligen neutralt balancerad fungerar även den typen av kast.
Penetrationen är duglig men kniven vill gärna lägga sig på sidan i luften |
Formen gör emellertid att kniven känns mest naturlig att kasta no spin med. Där hjälper det lätt svällande handtaget till och kniven har också en mjukt rundat topp på handtaget vilket jag uppskattar. Jag är ingen vän av spetsiga bakändar. Det är inte skönt mot handen när man hanterar kniven eller då man lirkar ur dem ur måltavlor. Det är sådant man märker efter hand och kanske inte upptäcker vid en snabb blick på en bild. Saker som ser häftiga ut är inte alltid det när de praktiska aspekterna skall bedömas.
Generellt tillhör den här kniven den lättare skolan när det gäller kastknivar trots suffixet "XL" till namnet. Det är därför jag är lite skeptisk till originalen. Visst kan man kasta hur lätta knivar som helst inklusive Bo Shurikens kring 100 g men generellt kan sägas att en gräns mellan lättare och tyngre nospin-knivar kan dras mellan dem som väger under 250 gram respektive över den siffran. Trots att Huginn tillhör en av de tyngre från Yggdrasil Forge så tillhör kniven ändå den lättare kategorin. Det är inte avgörande men värt att ta i beaktande.
- Rotationskast
När man kastar rotationskast med de här knivarna får de behandlas som alla andra kortare och lättare knivar. Det vill säga att kastaren får kompensera lite för den ringa längden genom att hålla en bit längre ut på handtaget. Eftersom både det och den ringa vikten gör att kniven roterar kvickt får kniven vinklas mer framåt mot tavlan samtidigt som själva rotationen påbörjas senare. Det sistnämnda åstadkoms genom att man låter kastet sträva mot tavlan i högre utsträckning än annars.
Kast med både Huginn och Muninn samt Ullr
Gör man så är Huginn XL tämligen pricksäker både från 3m (ett varvs rotation), 4m (ett och ett halvt varvs rotation) samt 5m (två varvs rotation). Mycket längre än så kastar jag inte gärna den här kniven, i alla fall inte med snurr. Så här lätta knivar har en tendens att bli lite fladdriga i luften och det gäller särskilt om det inte är helt vindstilla. Dessutom är inte rotationen helt lätt att kontrollera. En tyngre kniv snurrar långsammare och mer majestätiskt helt enkelt. Det gör det enklare att bedöma rotationshastigheten och det omvända gäller förstås mindre knivar.
- Half Spin
För halvrotationskast är Huginn mycket bra. Kortare kast från två till fyra meter fungerar utmärkt särskilt med Military Half spin. Detsamma gäller back hand-kast och inte minst underhandskast. Det senare tycker jag inte är några problem att klara upp till sex meter. Det går säkert att kasta längre även med den här kniven men den är inte optimal för det. Det behärskas lättare med längre och tyngre knivar. Åtminstone i mitt fall. Det är alltid kastaren som är alltings mått om inte knivarna är helt felkonstruerade vill säga.
Instinctive No spin med ett pekfinger på eggen är inte min favoritteknik med den här kniven då den faktiskt är på gränsen till bred samt har för mycket egg i mitt tycke. Inte för att det går att skära sig på säkerhetseggen men den i kombination med den rätt känsliga metallen jag nämnt tidigare gör att jag drar mig för att låta den glida ur handen utan att först ha kontrollerat den och även då ger det en lätt obekväm känsla. Kommer du över det fungerar förstås även den tekniken.
Jämförs den med en kniv som har flatare sidor att vila fingret mot som exempelvis Yggdrasil Forge Muninn XL blir dock skillnaden uppenbar.
- No Spin
Det är förstås på det här området som den här knivens främsta förtjänster återfinns. Den har trots allt ett rätt klassiskt "kastknivsutseende" och en spjutspetsform. Den som ser Huginn behöver inte tveka på vad det är. Och den som kan lite mer knivkastning inser snabbt att det främst är en no spin-kniv.
Blandade kasttekniker med Huginn XL
Som sådan uppträder den lugnt och kontrollerbart. Inga direkt överraskningar åt något håll vare sig negativt eller positivt. Kniven uppträder som den ser ut så att säga. Det betyder en kniv som har sympatisk balans i luften och som är tämligen lätt att sätta i tavlan. Vad gäller flykten i luften hjälper även balanspunkten till något förskjuten mot handtaget till som den är.
Penetrationen är god utan att vara exceptionell. Med den relativa skärpan och de eggarna hade jag förväntat mig ännu mer faktiskt. Men kniven är tämligen bred och när jag kastar vill den gärna vrida sig ett halvt varv runt sin egen axel varpå spetsen träffar tavlan på tvärs mot fibrerna. Det ger lite sämre anslag men inte så illa att det påverkar totalintrycket. Då talar jag om att hårda, långsamvuxna björktavlor använts som referens**. Den blygsamma vikten gör även att kniven inte behöver träffa så hårt för att sitta kvar. Sedan bör tillläggas att det är min teknik som bidrar till att den vrider sig, inte kniven.
Sammanfattning
Eftersom jag inte har ett komplett set om tre av den här specifika modellen har det blivit något färre kast än brukligt inför recensionen. Men då jag haft knivarna sedan tidigt 2023 så har det ändå blivit strax över 1000 kast med Huginn XL.
Med både den tiden och de kasten i ryggen kan jag konstatera att jag tycker att det här är en bra kastknivsmodell och särskilt då för nybörjare faktiskt. Kanske även för den lite mer erfarne för all del men låt mig förklara. Jag anser nämligen att det är novisen som behöver extra bra knivar som är enkla att kasta och därmed lära sig med. Den som redan är fullfjädrad kan kasta i princip vad som helst och både sätta dem och göra det med precision. Sedan ökar kraven för den som vill tävla.
Är du mindre van är det bra om knivar är förutsägbara och gör ungefär vad du kan förvänta dig av dem. Det gör Huginn XL. Det är en kniv med tyngdpunkten aningen förskjuten mot bakänden vilket gör den lämplig som den no spin-kniv jag främst betraktar den som. Samma viktförhållande gör den även till en mycket bra halvrotationskniv. Det är dock inte så extrem att du inte kan använda den till rotationskastning. Även den egenskapen gör den till en bra nybörjarkniv. Du behöver inte bestämma dig helt enkelt! När du sedan gjort det blir det gärna fler knivar, tro mig.
Sedan finns det saker som kunde vara bättre och det gäller särskilt det här exemplaret. Efter kontakt med Bardsley så vet jag att han har annan och bättre utrustning för värmebehandling nu än vad som var aktuellt för ett år sedan. Det gör att de knivar du köper idag lär vara bättre på det området. Just den här specifika kniven är för mjuk, särskilt i handtaget för min smak. Visst, om du enbart kastar en kniv per tavla, inomhus med någon form av gummimatta under så kanske det inte uppstår problem. Om man som jag kastar såväl utomhus som i skogen där det finns både grus och sten och inte minst tränar mycket uppstår skador för lätt. Just det här stålet har dessutom en tendens till att flisa sig snarare än att det uppstår mjuka bucklor om jag uttrycker det så.
Det går även att konstatera att exempelvis eggarna inte är helt symmetriska. Men det är detaljer som inte spelar någon roll på en kastkniv och som jag mer betraktar som charmen hos ett till största delen handgjort föremål snarare än en brist. Det skänker charm och personlighet. Du betalar för en handgjord produkt och det är vad du får!
Odens fågel och Tors hammare trivs bra ihop. Även jag trivs med Huginn XL från Yggdrasil Forge |
Du får även en allroundbetonad kastkniv med fokus på no spin-kastning som därtill ser bra ut! Finishen var god på det här exemplaret men det andra alternativet med värmebehandlingsfärgen är mer utpräglad. Men var beredd på att leta längre efter dina knivar om du köper den mörka versionen.
Med på köpet följer det faktum att du får en tämligen unik produkt som inte alla andra har och att du stödjer ett litet företag.
Om det här låter som något för dig så kostar ett set i skrivande stund 1,900 SEK. Knivarna kan även köpas enskilt om så önskas. Tidigare fanns en hemsida men för närvarande köpes knivarna enklast via Yggdrasil Forges hemvist på Etsy.
Yggdrasil Forge |
Specifikation:
Stål: 1080 kolstål
Längd: 250 mm
Bredd: 31,2 mm (30 mm uppgiven bredd)
Tjocklek: 6 mm
Vikt: 238 g (Uppgiven vikt 250g)
Balanspunkt: 106 mm/144mm från bakände/spets
/ J - låter knivarna flyga
* En modell designad av den tyske knivkastaren Thomas "Tom Tom" Hampich och som fått många efterföljare.
* En modell designad av den tyske knivkastaren Thomas "Tom Tom" Hampich och som fått många efterföljare.
** Den högra på filmerna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar