onsdag 23 november 2022

Recension SRM 418S

 

-  när mikro blev för litet

Jag måste medge att jag inte riktigt vet hur jag skall förhålla mig till den här kniven. Den kommer från SRM och har fått det föga upphetsande namnet 418S. Jag skulle gissa att "s:et" står för "small", om inte så borde det vara fallet. För där landar jag hur jag än vänder och vrider på det, att kniven är extremt liten och det dominerar allt jag har att säga om den. 

Faktum är att jag hade lite svårt för att besluta om huruvida jag skulle betrakta den som en kniv eller en gimmick. Kanske är den är något för fickan. Nyckelringskniv föreslog någon men hur i allsin dar använder man en fällkniv på ett snabbt och smidigt vis om den sitter fast där? För övrigt har jag ingen nyckelknippa så det är ändå uteslutet för min del. 

SRM 418S


Vem som formgett den här lilla tingesten är som mycket med SRM inte publikt. Det är en "in-house"-produktion så endera sitter det en herre eller dam på sin kammare och snickrar ihop knivmodeller eller så är det en design-team som ligger bakom. I vilket fall som helst tycker jag att de skulle testat den här idén en gång till innan de släppt den. Eller tyckte de att den var söt. 

Den här gången hade de tydligen gett sig tusan på att se hur liten man kan göra en kniv som följer mall 1A för hur en "TFF" eller "Titanium Frame lock Flipper" utrustad med en front flipper. Resultatet blev den här miniatyren. 

SRMs kandidat till titeln "världens minsta front flipper"



Twitterversion: SRM 418S, miniatyren som inte vet om den skall vara en ploj eller en kniv. 


Blad


Det är inte långt men det är smalt och tunt. Det är bladet på 418S jag talar om och inget annat. Konkret ger det siffror som lyder 32 x 13 x 2,1 mm. Till formen är det en liten clip point med en distinkt falskegg. Bladet har som dekorativt element fått en fräst fördjupning jämte ett hål. På ryggen hittas därtill inte en utan två grupper av frästa räfflor. För bättre fästre förmodar jag. Det är emellertid många detaljer för att vara inklämda på så liten yta. 

418S har en clip point som bjuder på flera visuella detaljer


Materialet är som resten av detaljerna på den här kniven relativt fullvuxet. Här hittas en gammal Moraknivsfavorit i Sandvik 12C27. Inte det modernaste men en mycket fint stål för att hittas på en mikro-kniv. Som om den skulle användas. Finishen är blästrad yta som väl matchar handtagets grå nyans. Sedan tillkommer väldigt mycket text i form av en SRM logga på en sida och SRMs andra logga (!) på motstående sida jämte ståltyp och modellbeteckning. Och ja visst ja, ett serienummer också. 

Ett blad med relativt fint stål, för mycket text och usel slipning


Sedan följer min största invändning mot hela det här konceptet inklusive den här kniven. Vad tusan skall jag använda den till förutom att kapa av snören och öppna igentejpande kartonger? De uppgifterna sköter en större kniv minst lika bra men med den här går det inte att göra något annat. 

Därtill är fabrikseggen inte mycket att skriva hem om. Den kantrar rejält under sin korta bana. Det är inte konstigt då det är mycket svårt att slipa något så här litet som inte är helt rakt. Men det ger resultatet att kniven inte är extremt vass heller. Sedan är förvisso två millimeter inte tjockt i absoluta tal men blir det i relation till de 30 mm egg jag har att tillgå här. Det är t ex tjockare än på en EKA Swede 88 som jämförelse. Dessutom ger sabelslipningen endast en slipfas på 7 mm och det lilla bladet är hela 0,6 mm tjockt bakom eggen.  



Handtag


Tja, det här handtaget följer alla villkor som gör att den uppfyller mallen jag tidigare nämnde. Den för ramlåsknivar gjorda i titan. Just den här varianten är tillverkad av den i Kina vanliga TC4. Inget ont att säga om det materialet. 

Här får man dock inte mycket av det. Närmare bestämt 51 mm på längden och de två sidorna är 2 mm tjocka. Det ger en total tjocklek på handtaget på 8 mm. Höjden är 14 mm. 

Handtaget är gjort i titan


Ytan är fint blästrad skulle jag tro. Hursom haver är den snygg men en smula benägen att repas.  Konstruktionen på kniven är som på alla större knivar i klassen bestående av två titansidor som hålls ihop av en skruv utöver den justerbara pivot-skruven i det här fallet. Skruven går rakt igenom en back spacer även den gjord i titan. Den har försetts med ett mönster som dock inte ger något extra fäste. 

418 är konstruerad som en fullstorlekskniv


Bladstoppet på kniven sitter fast i bladet och är så litet att man valt att hålla det ensidigt vilket inte tillhör vanligheterna på knivar. 

Jag vet inte jag, det här är det enda sättet kniven går att hålla


I hand tillhör den här kniven kategorin "knappt tvåfingersknivar". Det innebär att det i princip enbart finns ett sätt att greppa dem och det är i ett sabelgrepp med tummen på ovansidan och två fingrar kring handtaget. Sedan kan en tumme placeras på sidan av bladet också men då återstår bara en liten del av spetsen att arbeta med. Min tumme täcker lätt bladet. Så det får vara för att pilla ut spetor med då. 


Öppning och lås


Det är på det här området den här kniven vill vara med och konkurrera misstänker jag. Flera tillverkare har under de senaste åren släppt knivar i klassen "mikroflippers". Mig veterligen är inte antalet "mikrofrontflippers" lika stort. Och det är vad det här är. 

För att kunna fungera måste flipperfenan sticka ut en en bit framför handtaget


I relation till resten av kniven är flipperfenan enorm. Dock inte jämfört med något annat så den kräver rejält med fingergymnastik i mitt fall för att aktiveras. När man väl lyckas med det är det en sjutusan till skjuts i det lilla bladet. Så den biten har SRM lyckats med. Men för att komma så långt krävs tillvänjning då den på grund av storleken är mycket känslig för i vilken vinkel man pressar. 

Ramlåset är väl utfört


Låset är ett miniatyriserat ramlås. Därför har de samma egenskaper som en större släkting, dvs översträckningsskydd och stålskodd ände som kan bytas ut.Varför det skulle ske vet jag inte men det går i alla fall. Funktionen hos låset är dock mycket god, inget glapp eller spel i bladet och trots storleken är det relativt lätt att släppa. 



Att bära


418S väger in på 24 gram, har släta sidor och är tre centimeter lång. Behöver jag säga mer? Jo, att alla sidor är rundade också. Resultatet kan bara bli ett. Kniven försvinner i fickan. Jag vet att det brukar sägas om många knivar men i det här fallet är det sant. 

Inte mycket som stjäl plats i fickan


Givet formatet saknar kniven clip och det hade ändå inte gått att använda så det är bra. Den har däremot en hål för fäste för fånglina. Använd det! Risken att tappa en så här liten kniv är uppenbar.* Särskilt som den minimala vikten gör att du inte känner vart kniven är .



Sammanfattningsvis


Jag har under vägs gång kommit fram till att jag nog inte betraktar SRM 418S som en riktig kniv utan som en etyd, ett övningsstycke. Inte för piano i det här fallet utan för knivtillverkare. Frågan på kontoret var "kan vi miniatyrisera en kniv i den här klassen?" Svaret är uppenbarligen ja. 

418S har nämligen allt en fullvuxen kniv skall ha. Ett blad med tämligen avancerade detaljer inklusive dubbla rader "jimpings", kosmetiska detaljer, ett godkänt bladstål och en flytande stoppinne. Ram och blad har fått samma ytfinish som en större kniv och här hittas både fånglinehål, justerbar pivotskruv, ramlås, översträckningsskydd och låsarmsförstärkning. Det ger mycket att studera på liten yta. 

Sedan gillar verkligen SRM text på sina knivar. Även det har de klämt in på den här lilla tingesten. Förutom allt det som återfinns på bladet om än i mikroskopisk text så har loggan även hittat till pivotskruven också. Där är den förvisso nästan omöjlig att se men den hade räckt på en sådan här liten kniv. 



Det har gjorts andra  mikro-knivar i klassen med varierande resultat som exempelvis CRKT Jettison Mini som både var tidigt ute och rätt usel eller för den delen Civivi Mini Elementum som jag recenserat här tidigare. Vidgar man vyerna bortom flipper-knivar har förstås många märken gjort dylika saker som Spyderco med sina Lady Bug och Cold Steel med Micro Recon som dock är aningen större. 

Och den lilla skillnaden i storlek spelar stor roll. För mig är nog det minsta jag finner användbart något i storlek med en Spyderco Manbug, kanske en Ladybug. Den här kniven från SRM är helt enkelt för liten för att fylla någon som helst praktisk funktion för mig. Men visst, jag har andra miniatyrer också vilket inkluderar ett par slipjoints. Men de används inte heller till något. 

418S är minstingen i SRMs nuvarande familj av knivar gjorda i titan


SRM 418 S är emellertid välgjord med undantag för slipningen, har alla detaljer som hör till och den är den minsta front-flipper jag testat. Så om du letar efter en kul gimmick att öppna paket med som därtill bjuder på kvalitet och faktiskt är rätt snygg så kanske den här är något för dig! 


SRM - Stay Ready for More



Specifikation:


Längd utfälld: 84 mm
Längd hopfälld: 32 mm
Vikt: 21 g (vägd av mig)
Bladlängd: 32 mm
Godstjocklek: 2,1 mm
Bladstål: 14C27
Handtag: Titan, TC4
Lås: Ramlås

Producerad av: SRM, tillverkad i Kina



/ J 

* Jag säger så då jag förlagt  två av mina andra miniknivar för närvarande. Både Spyderco Grasshopper Black och Civivi Mini Elementum är på rymmen i det Wikströmska hemmet. Jag kommer troligen att tappa bort den här också. Den har redan gömt sig i soffan i ett par veckor vid ett tillfälle. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar