söndag 5 september 2021

Recension Civivi Imperium

- en slank skärmaskin

Dagens recensionsobjekt är en relativt ny kniv från numera välkända Civivi. Ett märke som förvisso blivit något dyrare över tid men som fortfarande gör bland de bästa budgetknivar som finns att tillgå på marknaden. Det är en position de befäst med ett flertal olika modeller. Återstår att se om det gäller även den här!

Imperium är en slank kniv med klassiskt utseende. Frontflippern gör att kniven kan göras strömlinjeformad utan utstickande flipperfenor samtidigt som den bjuder på enkel och kvick öppningsmekanism. Det som kan övrerraska är storleken då bladet är något längre än man kan förledas att tro. 

Civivi C2107A Imperium


Civivi har sin vana trogen släppt den här kniven i olika versioner. Det kan vara bra att veta att  utgåvan med kolfiberskollor saknar möjlighet att skifta sida på clipet. Det gör den förstås mindre lämplig för vänsterhänta. Därutöver finns en i mitt tycke intressant variant av Imperium med damascus-blad och micarta handtag. 

Civivi har även släppt modeller som exempelvis Brazen, vilket är en modell som är snarlik den här men som är något större, särskilt högre. Men de ligger inte lika nära varandra i utseende som en del andra Civivi-modeller. Något som de ibland har fått kritik för. Därför skall vi se vad som är unikt för Imperium

Imperium bjuder i det här utförandet på handtag i naturlig G10




Blad


I mitt tycke bjuder Imperium på ett riktigt attraktivt blad. Det är en drop point med rena linjer och snygga proportioner. Det mäter 88 mm på längden med en höjd på 22 mm och godstjockleken är tunna 3 mm. Redan där återfinns en fördel utöver utseendet. Fickknivar skall inte ha för tjocka blad om de skall skära bra. Det är märkligt att en så uppenbar detalj skall behöva kommenteras.  En annan fördel med bladet är ett väl utfört och fungerade "sharpening choil" vilket underlättar framtida slipande. Någon skulle kanske hävda att det är ett "forward finger choil", en fördjupning för pekfingret. Men med mina fingrar och det här bladets skärpa är det att utmana ödet. Har du mycket små händer eller smala fingrar kanske det fungerar. 

Bladet har en tämligen lång "swedge"/falskegg som förstärker bladets utseende. Den avslutas med en liten ramp där tummen ofta hamnar. Där återfinns några tämligen mjuka räfflor för bättre grepp. Vad bladet däremot saknar är all form av text. I sevanlig Civivi-anda har man hållt sig till märkningen på pivotskruvhuvudet och ett mycket mycket diskret angivande av bladstål. Den texten återfinns på ricasson. I övrigt är bladet är försett med en högkvalitativ stentumling vilket ger den grå färgen. 

Ett drop point-blad i spännade stål, Nitro V


Men mest intressant med både bladet och kanske kniven är valet av bladstål. Här har man valt Nitro-V vilket inte är det vanligaste bland produktionsknivar och särskilt inte i den här prisklassen. Stålet är tämligen hårt med en HRC i spannet 59-61. Med tanke på hur väl kniven håller skärpan har jag ingen anledning att misstro den uppgiften. Sedan är stålet känt för att vara tämligen segt och slagtåligt. Om det kan jag inte uttala mig då jag inte utmanat de egenskaperna. Men några tendenser att chippa har det inte uppvisat. Sen ägnar jag mig inte åt att klyva ved och liknande med fällknivar så det ligger inte så nära till hands ändå. 

Och apropå egg så anlände Imperium mycket vass. Fabrikseggen är riktigt bra, jämn och fin. Ni kan själva se hur låg den är vilket visar att bladet är tunt bakom eggen. Geometrin är imponerande trots att bladet inte är särskilt högt och flatslipat. Bladgodset är endast tre millimeter från början och det är slipat till imponerande 0,3 mm ovanför eggen. 

Ett tunt blad som är ännu tunnare bakom eggen ger en kniv som är föredömlig att skära med


Första intrycket av den här kniven består även efter en tids användning. Bladet skär riktigt jäkla bra! Kombinationaton tunt gods och en vass egg parat med god geometri visar sig även när man arbetar med kniven. Det finns inga material det här bladet inte klarar av. Kartong, tyg, plast - både mjuk och hård etc hanteras med lätthet. Buntband och tunnare nylonlina och liknande är riktigt lätt att skära. Då är det bara den skarpa eggen som får arbeta. Penetrationen i t ex hårdplastflaskor är mycket god då spetsen är bra. Den tillhör inte de allra ömtåligaste men är heller inget du skall bända med får jag tillägga. Imperium är en kniv till för att skära med, inget annat. Sedan är den tunna spetsen utmärkt att avlägsna spinkar med. Varför talar jag så ofta om det i mina recensioner kanske ni undrar? Jo, som knivkastare händer det ibland att det blir grader på knivarna när de slår i varandra. Inte sällan händer det sedan att en bit av dem dessvärre hamnar i kasthanden vid nästa omgång. Det är då bra att ha något i närheten att avlägsna dem med. Till exempel Imperium. 

Vid hanterade av kartong märks att bladet inte är tjockt, det gör att det lätt glider igenom materialet utan att hänga sig. Detsamma gäller tyg av lite olika dimensioner. Dessutom är tumknopparna föredömligt placerade ur vägen för det man skär. Avsaknaden av hål, blodrännor eller andra dekorationer gör det här till ett mycket praktiskt blad.  

Det gäller även när det handlar om tuffare uppgifter som gummislang och trä. Det sistnämnda är roligare att skära i än man först kan tro med den här kniven. Men att tälja en stund är faktiskt inte dumt med Imperium. Handtaget är bra nog även om det förstås är för slankt för en längre tids arbete. Men för att snida till en petmoj att röra i grytan med vid utomhusmatlagning, tälja en grill- eller tältpinne eller bara sitta vid en brasa och korta av en gren för att fördriva tiden är det här en utmärkt kniv. 




Handtag


Imperium har ett handtag som har en tämligen okomplicerad form. Det mäter 110 mm på längden och eftersom det inte finns något som ett utstickande fingerskydd eller liknanden så är det mesta tillgänglig greppyta. Höjden på handtaget är 19 mm och bredden är 13 mm. 

En rättfram handtagsform med sidor i G10


Materialet i sidorna av handtaget är en smula polariserande. Åtminstone tycker jag det. Juryn överlägger fortfarande som de säger på amerikanska. Inte över själva materialet då eftersom det är välbekant G10. Det är dessutom försett med bra mönster och alla kanter och hörn är väl rundade. Det är färgen som är ovanlig. Egentligen är den väl naturlig eftersom det är hur G10 ser ut när den är ofärgad. Nyansen kallas även jade-G10 av uppenbara skäl. 

Ytan är grov nog för att ge bra friktion och därmed gott fäste. Sedan har kanterna fasats vilket rundar av handtaget även om sidorna i grund och botten är platta. 

Som synes är stålramen kraftigt lättad


Ryggsidan är mestadels öppen med en liten back spacer.
Där gömmer sig även ett fäste för fånglina


Kniven är hopsatt med två skruvar utöver pivotskruven. De har dragits in i en liten partiell back spacer gjord i samma material som sidorna. Där göms även ett fäste för fånglina. Det är i mitt tycke ett elegant sätt att både äta kakan och ha den kvar. Fånglina kan användas men vi som inte nyttjar dylika slipper se hålen för dem. Sedan är skruvarna värda ett extra omnämnande. Civivi gör nämligen ett par saker helt rätt. Dels är alla skruvar av storlek T8 vilka håller bättre än mindre T6 och sedan är det samma storlek till alla skruvar. Det räcker med en mejsel med andra ord om man vill justera eller demontera sin kniv. Skruvarna har dessutom platta huvuden vilket är bra. Ett undantag finns, clipet har mindre skruvar men det behöver inte flyttas särskilt ofta. 

Om kniven skruvas isär hittas en stålram som är grå för att matcha bladet i färg. Ramen är sedan kraftigt lättat och liknar närmast ett fackverk på icke-låssidan. Även låsarmen har lättats mot aktern till. Resultatet av det och de tunna sidorna ger förstås en lättviktare till kniv. Kanter och hörn är mjukt rundade som sig bör. Civivi missar inte så enkla detaljer. 

Det relativt långa handtaget ger gott om plats och enkel form gör det lätt att hitta ett favoritgrepp


Den tämligen enkla handtagsformen ställer inte till några bekymmer när man skall arbeta med kniven. Alla grepp känns naturliga, det gäller såväl hammar-, sabel- som omvända grepp. Lika bra fungerar det med ett styrande finger på bladryggen eller att hålla kniven i nypan. Sedan går det inte att komma ifrån att ett så här litet och smalt handtag aldrig fyller handen som ett större gör. Det ligger i sakens natur. Sedan är kniven utrustad med ett "deep ride"-clip och ibland känns det i handen. Det är ett generellt problem med den formen på clip helt enkelt. För det mesta smiter det dock undan inuti handen utan att skava. 



Öppning och lås


Den här kniven är främst tänkt att fällas ut med en front flipper. Eller kanske inte då det finns två sätt att öppna kniven. Fördelen med att ha flipperfenan pekande framåt är att inget sticker ut när kniven är i fickan och inget är i vägen när man skär. Särskilt inte om man skär mot platta ytor. Nackdelarna är att det inte finns något fingerskydd om man nu vill ha ett och att de kräver en annan teknik än den de flesta vant sig vid. 

Med det sagt så är det här ett exemplariskt genomförande av tekniken. Bladet som löper på keramisk kullager vill bara flyga ut så fort tummen placeras på den lilla flipperfenan framtill. Mönstret gör att man inte glider av och kniven är mycket säker på så vis att öppningen aldrig misslyckas. 

Två mycket väl fungerande öppningsmetoder hittas på Imperium. En uppsättning tumknoppar och en så kallad front flipper


Tumknopparna som utgör den andra metoden för att fälla ut bladet är lika effektiva de. Eller kanske mer. I början var det nästan svårt att fälla ut kniven långsamt. Bladet ville flyga ut hur jag än bar mig åt. Men efter att kniven är något mer insliten eller kanske att jag vant mig går det nu att variera mellan att lugnt öppna kniven eller snärta ut bladet. Utöver att funktionen är förträfflig sitter knopparna väl placerade, det vill säga nära handtaget och är därmed inte i vägen när man skär. De sticker även ut precis lagom för att man skall få grepp om dem samtidigt som formen är rundad och bekväm att hantera. Tumknoppar blir inte mycket bättre än så här. 

Säkerheten sköts av ett liner lock i stål


Låser gör Imperium med en liner lock.  Med sedvanlig Civivi-precison finns inget negativt att säga om låsfunktionen. Den är stabil, säkert och uppvisar inga tendenser att glida under negativ belastning samtidigt som låsarmen är lätt att släppa. Själva låsarmen har lite räfflor som förhindrar att man glider och den sticker även ut en bit för att underlätta åtkomst. 

Det bör tilläggas att den här kniven bör stängas med bladet pekande åt sidan och inte uppåt. Den är nämligen så vass att jag knappt märkte när jag skar mig första gången. Kniven är extremt mjuk i gången och när detent-kulan släppt sitt grepp på väg in så faller bladet fritt och fort om kniven vinklas uppåt. 



Att bära


Yttermåtten ger förstås liten volym och därmed en kniv som är enkel att bära. Totalvikten hamnar desutom under 90 gram så inte heller den går att klaga på. 

G10 materialet ger en smula friktion mot tyget i fickan när kniven skall flyttas. Men i det här fallet är det snarast av godo då det gör att kniven sitter säkrare. 

Ett av Civivis standardclip som dock fungerar bra


Clipet är en smula generiskt, det är ett clip helt enkelt och det återfinns på många modeller från Civivi. 
Men, det är ett mycket bra clip. Spänsten är god och det håller kniven i fast grepp. Sedan är rampen väl uttänkt. Stor nog för att passera kanten på en ficka och inte utåtpekande. Utrymmet under clipet är också väl tilltaget. En del av det förklaras av att skruvarna är försänkta och därmed inte stjäl plats i onödan. 

Clipet känns som sagt en smula mot handen men inte mycket. Anledningen återfinns i att Imperium är en mycket slank kniv. Det är svårt att undvika att clipet känns på ett sådant handtag. Det blir ju proportionerligt större helt enkelt. 

Imperium sitter rätt djupt i fickan även om en liten bit av handtaget syns


Ytterligare en fördel i min bok är att clipets form gör att det inte sticker upp mycket av kniven när den sitter i fickan. Trots det är den tillfredsställande lätt att både dra och stoppa undan. Tilläggas kan att clipet på den här versionen kan flyttas till vänster sida om så önskas. 




Sammanfattningsvis


Med Imperium befäster Civivi sin position ytterligare när det handlar om budgetknivar. Det här är en riktigt bra plattform att bygga på och jag förstår varför de redan släppt några versioner av kniven trots att den bara funnits på marknaden ett par månader. Variationen i material ger något som passar de flesta. Just den här G10-färgen kanske inte är min absoluta favorit men jag hade ingen kniv av den här kulören i samlingen sedan tidigare. Men det är ändå inte i utseendet som knivens främsta fördelar återfinns. 

Istället kan framhållas att Imperium är en riktigt bra EDC-kniv. Den har många av de ingredienser som gör en bra vardagskompajon. Naturligtvis måste jag lyfta Civivis oerhörda jämnhet. Den är genomgående och syns särskilt i handhavandet. Den här kniven är lika snabb och enkel att öppna som att stänga. Lite som en bils prestanda 0-100. Fast här fungerar den lika bra 100-0. Vid recension av Civivis knivar är det nästan omöjligt att undvika ämnet då de helt enkelt tillhör de bästa på det området.

Men även övriga detaljer visar på byggkvalitet. Ramen är välbyggd och påkostad med mycket arbete nedlagt trots att kniven inte tillhör de dyraste. Sidorna är arbetade och ger gott grepp och bladet är förstås centrerat. Sedan måste jag säga att clipet är bra, det fungerar utmärkt med god spänst, bra ramp och gott om utrymme under. Möjligen kan det även sägas vara en smula tråkigt rent utseendemässigt. Men det är att anmärka på petitesser. 

Jade- eller naturlig G10 är ett material som ser olika ut beroende på hur ljuset faller


Sedan tycker jag att Imperium som modell är en väldigt snygg kniv. Den har flödande enkla men ändå intrikata linjer. Men som sagt färgen är inte för alla men det skulle förvåna mig om det inte inom kort kommer ytterligare färgställningar att välja på. 

Stålvalet är ovanligt och frågan är om fler budgetknivstillverkare kommer att följa efter. Min erfarenhet av det här bladet säger att det vore en god idé. Särskilt när det behandlats som här! Imperium är en kniv som skär riktigt jäkla bra, ursäkta språket. Men det här är hur fickknivar bör vara, vassa, tunna bakom eggen med en bra spets. Det här är inte ett fällbart spett utan en kniv. Jag är trött på att många fällknivar säljs med argumentet att de skall klara "allt". Jag vill ha en fickkniv som skär bra. Det är väl inte så svårt att förstå? Civivi verkar ha greppat det konceptet i alla fall. 

Handtaget är bekvämt nog för att matcha bladets prestanda. Jag måste även nämna den exemplariska öppningen och stängningen av den här kniven. För den som söker något med "fidget factor" eller fällknivsstresskulor som jag kallar dem, så är det här en utmärkt kandidat. Särskilt som det bidrar till att göra kniven praktisk!

Civivi Imperium är en förbaskat bra EDC-kniv med ett spännande stålval som krydda


Är det något som det går att invända mot så är det att kniven inte är särkilt unik i Civivi-sortimentet. Det är ytterligare en kniv med G10 i handtaget, en liner lock och ett standardclip. Men det finns tillräckligt med positiva egenskaper som är mer ovanliga hos Imperium för att motivera det. Valet av stål är en sådan. Nitro V återfinns sällan i knivar för under tusenlappen utan snarare i customknivar annars. En annan är att det är en frontflipper. Det är inte det mest frekvent förekommande i Civivis uppställning och gör därför att den sticker ut en smula.  

Sedan kan väl begreppet "budgetkniv" diskuteras. Civivi började med att släppa knivar som låg i trakterna av 3-500kr. Därifrån har de klättrat och Imperium kan köpas från ca 880 kr och uppåt tusenlappen för de något mer exklusiva versionerna. Men jag anser att Civivi fortfarande är bland de märken som ger mest valuta för pengarna. Särskilt med det här stålet i bladet. Den här graden av pålitlighet parat med exemplariskt handhavande och inte minst ett blad som skär som det hade betalt för det gör att det är enkelt för mig att rekommendera den här kniven. 


Civivi online store



Specifikation:


Längd utfälld: 199 mm
Längd hopfälld: 110,5 mm
Vikt: 89 g (vägd av mig, uppgiven 89,4 g)
Bladlängd: 88 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: Nitro V, 59-61 HRC
Handtag: G10
Lås: Liner lock

Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina



/ J 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar