söndag 8 september 2019

Knivrecension Ruike LD41B

-  utmanare i tungviktsklassen

Häromdagen var ämnet på bloggen en atypisk kniv från Victorinox. Nu blir det istället en kniv som i mångt och mycket är mer lik en "Schweizerkniv" än vad den kniven faktiskt är. En multifunktions-kniv med för typen klassiska inslag som pincett och korkskruv. Men den bjuder också på en del nyheter och moderna inslag som vanligtvis inte finns på den här sortens knivar och inte minst är den kraftigare än många av alternativen. 

Ruike LD41B


Modellen kallas för LD41B och kommer från kinesiska Ruike. Det är knivdivisionen av det kanske mer kända Fenixlight som koncentrar sig på belysning av olika slag, inte minst kända i "EDC-kretsar" för sina ficklampor.

Den här kniven är en massiv historia som i vikt och storlek mer konkurrerar med de största knivarna från alplandet med korsflaggan och tång-baserade multiverktyg än små fickknivar. Det betyder att verktygen är kraftiga samt att framförallt knivbladet är större. Lägg därtill moderna finesser som enhandsöppning och bladlås, skruvad konstruktion, sidor i G10 samt att den är utrustad med clip.

Därmed dags för den första regelrätta recensionen av ett multiverktyg på den här bloggen.

Det här verktyget ståtar med 22 funktioner


 Twitterversion: Ruikes LD-serie, seriös utmanare i tungviktsklassen bland multifunktionsknivar


Övergripande mått och vikt


LD41b är den näst största modellen i Ruikes serie av multifunktionsknivar. Den slås enbart av "51an" som har fått ytterligare ett lager då den även utrustats med en träsåg. I nomenklaturen brukar anges hur många rader dylika knivar har och den här ståtar med fyra. Det räcker för att rymma 22 funktioner även om jag ibland kan tycka att fånglinehål och clip kanske inte är funktioner per se. Men det är kutym att ange allt som går att använda. 

Ingen lättviktare som synes. I gengäld erbjuds stabilitet


Att det är ett kraftigt verktyg avspeglar sig i yttermåtten. Skall man få plats med över tjugo funktioner och därtill rymma ett större knivblad så kräver det en del utrymme. I det här fallet innebär det en hopfälld längd på elva och en halv centimeter, en tjocklek på 22 mm och inte minst en vikt på 235 g. Det är faktiskt det sistnämnda som är mest påtagligt när man först greppar kniven. 


Verktygsuppsättning


Knivblad

På alla multiverktyg som inte är uppbyggda kring en tång är knivbladet i mitt tycke det främsta verktyget. Det märks att Ruike delar den uppfattningen och därmed fokuserat på den funktionen. Knivbladet mäter hela 8,5 cm på längden och grovleken på godset är 3 mm. Formen är en klassisk droppoint som  är nästan fullt flatslipad och finishen är polerad. Det som utmärker det utöver storleken är emellertid tre saker: enhandsöppningen via tumknopp, liner-låset och stålvalet. Som material används det välbekanta och i sammanhanget väl valda Sandvik 12C27. Tämligen rosttrögt, lättslipat och tar som bekant en mycket vass egg. Ett steg upp från de i sammanhanget betydligt mer vanliga 1.4110 och 1.4116 stålen.

I kombination med måtten ger det ett riktigt allsidigt blad som klarar de flesta uppgifter med bravur. Särskilt gillar jag att det går bra att använda även till trä vilket för mig är närmast ett måste för den här typen av redskap. Det breda handtaget gör dessutom också att det går ta i relativt mycket.

Utan tvekan är det knivbladet som är huvudverktyg. Ett kraftigt enhandsöppnat knivblad i 12C27-stål


Att fälla ut bladet är relativt enkelt med god åtkomst men det som kan överraska något om man är van vid vanliga fällknivar är att det är tyngre att öppna och dessutom har ett sent halvvägsstopp. Det hänger förstås ihop med konstruktionen vilket inkluderar ryggfjädrar. Det parat med en liner lock ger god säkerhet men tyngre gång.


En av missarna på det här exemplaret. Låsarmen vandrar hela
vägen över till andra sidan


Att släppa låset är inte helt bekvämt men givet att det här inte är en leksak för soffan gör det mig inget. Låsarmen är helt enkelt tunn och blir därmed kantig även om alla ytor rundats korrekt. Vad som däremot är en miss är precisionen i låset. Det finns ett litet vertikalt spel i bladet eftersom låsarmen vandrar hela vägen över bladbasen. Det är inte bra! Jag hoppas att det är något som är unikt för det här exemplaret. Nu räddas det hela av ryggfjädern som förhindrar glapp då knivbladet brukas. 


Bilbälteskapare/sekundärblad

LD41 har försetts med ett sekundärblad i mindre format. Det presenteras som bälteskapare vilket innebär en krökt sågtandad klinga med rundad spets som i det här fallet dubblerar som mejsel. Dessutom stannar bladet vid ca 135 grader istället för vanligare 180 för en mer arbetsvänlig vinkel. Bladet fungerar men eftersom det är så kort krävs rätt bra kraft för att skära av något. Egglängden räcker inte till att låta ämnet (bilbälte eller dylikt) att glida längs sågtänderna.


Det korta sågtandade bladet kräver mycket kraft



Min dam som agerade stand-in för de här bilderna föredrog
knivbladet för tyngre uppgifter


Sen kan jag tycka att om man skall ha nödfunktioner som bälteskapare så bör den vara enhandsöppnad den också. Att fippla med finmotoriska uppgifter som att hitta en nagelskåra när adrenalitet flödar är inte helt enkelt.



Pryl, brotch och borr

Det här verktyget har en rejäl ryggfjäder som får det att falla på plats med auktoritet. Tur är väl det för prylen är riktigt vass. Undertecknad lyckades skära sig på den då jag för första gången skulle fälla ut alla verktyg. Det tillhör en av två funktioner som sitter dold under ett annat. I det här fallet måste saxen fälls ut först. Det i kombination med att fjädern är så stark gör det lite bökigt att komma åt. Men det är logiskt då det kanske inte är det mest frekvent använda verktyget.

Den kombinerade prylen/brotchen/borren fungerar riktigt väl



Funktionen är emellertid riktigt bra. Som borr är den effektiv och även som pryl. Skärpan i skäret och tjockleken gör att den biter bra i trä och gör processen kort med läder. Den har ett nålsöga för sömnad också men det är inget jag någonsin nyttjat på någon kniv. Men kanske användbart om man behöver fältlaga en känga eller kraftigare ryggsäck eller dylikt. 


Tång och sax

Tången presenteras som brukligt är som ett flerfunktionsverktyg som förutom det uppenbara också agerar avbitare och specialtång för fiskelina. Tången är relativt kraftig men kommer förstås inte i närheten av en Leatherman Super Tool eller liknande konstruktioner. Den här skall snarare jämföras med säg en Victorinox Mechanic eller Tinker. Formatet innebär därmed vissa begränsningar i vilka arbetsuppgifer som kan klaras av.

Men visst kan man greppa saker med den. Den lilla avbitarfunktionen fungerar även den som tänkt men några grövre dimensioner tillåts inte och jag hade inte gett mig på en cykelvajer med den. Det vill säga den är knappast "pianotrådsklassad"*.

Både sax och tång är fjäderbelastade vilket underlättar handhavandet 



Avbitarfunktionen duger men enbart till små uppgifter


Saxen är ovanligt stor och rejäl och duger faktiskt både till papper och lite tjockare kartong. Men jag väljer att spara lite på användandet till finlir då knivbladet helt enkelt är mer lämpat för grövre material. Till att trimma krukväxterna inomhus visade det sig dock vara exemplariskt. Både tång och sax är fjäderbelastade vilket underlättar handhavandet väsentligt.


Mejslar

I det här paketet inkluderas tre mejslar. En större 6,5 mm flatmejsel och en mindre 3 millimeters dito. De kompletteras med en kraftig stjärnmejsel. Kombinationen är väl lämpad till det mesta då de större är rejält dimensionerade och därmed kan man ta i när så behövs. Något som understryks av de kraftiga fjädrarna.

 
Mejseluppsättningen täcker de flesta behov men undertecknad hade gärna sett en instrumentmejsel som komplement

Stjärnmejseln är liksom prylen dold under ett annat verktyg. I det här fallet är det tången som måste fällas ut innan man kommer åt den.




Vajerskalare x2 samt "wire bender"

LD41 ståtar med två olika varianter av kabelskalare. En av den mer vanliga typen vilken inte är vass utan mest ett rundat hål. Den återfinns på kapsylöppnare/mejsel-redskapet. Där finns även två stycken "wire benders" av olika dimensioner för den som vill ha exakt vinklade kinkar på sina vajrar. Möjligen kan jag tycka att det är viss redundans att inkludera dem då tången fyller samma funktion. Den andra kabelskalaren är mer aggressiv till sin karaktär. Den återfinns på basen av prylen och är riktigt vass.


Obligatorium

Vissa småfunktioner har nästan blivit synonymt med den här typen av knivar. Till dem hör kapsylöppnare, korkskruv samt pincett. Ibland även konservöppnare då det var en av de ursprungliga nödvändigheterna för knivtypen. Det är emellertid inte ofta de behövs nuförtiden så det har man uteslutit även på den här kniven. Men varför man i det här fallet valt att inkludera en korkskruv istället är lite av ett mysterium. Inte heller det är en frekvent använd funktion och jag hade hellre sett en liten instrumentmejsel för glasögon och dylikt i dess ställe. Den fungerar emellertid även om viss försiktighet måste iakttas då den är kort och därmed inte får riktigt bra grepp om korkar.

Kapsylöppnaren är inte mycket att orda om. Den gör det den skall. Pincetten däremot är värd att framhållas. Den är nämligen mycket bättre än de på Victorinoxknivar. Den är nämligen väsentligt mycket större och kraftigare och därför lättare att använda. Det är också en funktion som är förvånasvärt ofta använd av mig. Små spetor och grus i sår är inte att leka med när man är ute.


Ytterligare funktioner

Utöver vad som tidigare nämnts har LD41 också några ovanligare finesser. Ett utfällbart fånglinehål/fäste för nyckel kan möjligen räknas dit men främst tänker jag på glaskrossaren. I konsekvensens namn är det god idé om man nu inkluderat en bältesskärare. Nyfiken som jag är så har jag testat spetsen som uppges vara av volframkarbid (eng tungsten). Den fungerar kan jag meddela. Den testades dock på inte på bilrutor då jag inte råkar ha några till övers.

Sen måste jag som cyklist säga att det var uppskattat men något oväntat att finna en ekernyckel på ett multiverktyg. Även den fungerar som tänkt är. Möjligen är det är något otympligt att ha den på ett så här stort multiverktyg. Men visst fungerar den som nödverktyg för att dra fast en eker som beslutat ge sig på egna äventyr. Allt för att komma hem från cykelturen.



Handtag


LD41 är liksom Ruikes andra multifunktionsknivar uppbyggt kring en stålram i 420-stål. Den är dessutom lättad kan tilläggas. Utanpå ramen hittas sidor i G10. Konstruktion är dessutom skruvad ifall någon nu känner för att avlägsna skollorna. Ytan ger tämligen gott fäste och kanterna har fasats. Trots det gick jag som jag så ofta gör med det här materialet över kanterna med lite sandpapper för att runda av dem ytterligare. 

Det volumiösa handtaget fyller handen väl och är relativt komfortabelt givet formen


För att vara av det här slaget har kniven relativt god ergonomi. Sidorna ger som sagt fäste utan att för den skull vara för sträva och bredden ger mycket anläggningsyta mot handen. Verktygen sitter så djupt i handtaget att de inte direkt ger upphov till obehag. Men visst lite kanter och hörn finns där de sticker ut och särskilt där de möter lillfingret. Vissa eftergifter får göras för att få plats med allt. 


Att bära


I och med att kniven fått ett clip och inte levereras med fodral så är det uppenbarligen i en ficka den är tänkt att bäras. Det går relativt väl om man betänker formatet. Mycket av det beror på att clipet är  riktigt bra och av "deep carry"-typ som låter verktyget sitta djupt i fickan. Det och den fysiska vikten gör att det stannar på plats. En nog så viktig egenskap.  

Clipet känns igen från ett antal andra knivar från Kina och låter LD41 sitta djupt i fickan



LD41 är som synes grövre än både en 111 mm modell som Rucksack 
från Victorinox och Leathermans Super Tool


Men jag skrev "relativt" väl, volymen och framför allt vikten går inte att bortse från. Jag har ytterst få fickknivar som är utrustade med clip som väger in på över 230 gram! Adderar du en tjocklek på över två centimeter clipet undantaget och längden därtill så får du en kniv jag helst stoppar i väskan faktiskt. I jeans blir den obekväm och i tunnare shorts rör den sig för mycket. 

För min personliga del är det här lite mer än vad mina fickor tål. Den får faktiskt en Buck 110 att kännas lätt. 


Sammanfattningsvis


Att ge sig in i det getingbo som multifunktionsknivar utgör är inte helt enkelt. Konkurrensen kanske inte är den bredaste sett till antalet märken men den som finns är mördande**. Du hittar främst Victorinox med sitt gigantiska och hyperetablerade modellprogram. De har trots att de inte var först i världen blivit nästan synonymt med fenomenet. Här i Sverige talas det ofta om "Schweizerknivar" till exempel. Men även tillverkare som  t ex Böker finns och med över 150 års tradition av att göra slipjoints återupptog de härförleden arvet efter sin gamla campingkniv med sina Tech Tools.

Så frågan är hur Ruike står sig i det här sammanhanget och vad du får om du väljer en LD41B?

En följeslagare på alla äventyr, de som inte tarvar lätt packning vill säga


Först och främst får du en stor och välbyggd kniv som med sin stabila konstruktion inger förtroende. Finishen är god men inte riktigt i paritet med Victorinox. Det märks till exempel på detaljer som att tången kunde varit mer stabil i sidled och att låsarmen inte är helt korrekt intrimmad. Men det är inget som inverkar på funktionen.

Att den är stabil märks på vikten. Första intrycket är att kniven är rätt tung. Det är i och för sig inte så konstigt då det göms rätt mycket stål innanför skollorna. Om det betraktas som förtroendeingivande eller en nackdel är nog mycket avhängigt av personlig smak.

Av det skälet är det här inte en kniv jag väljer för långpromenader eller vandringar. Istället har den etablerat sig som en trogen följeslagare i min väska. Funktionerna uppskattas nämligen! Jag ser den även som ett utmärkt komplement på bil-, båt- eller kanotcamping där vikten inte är av lika avgörande betydelse. 

Verktygsuppsättningen är till övervägande del väl vald. Alternativet att införliva en såg istället för tång är alltid tänkbart men det tillägget finns på storebrormodellen för den som önskar det. Sen hade jag uppskattat en instrumentmejsel någonstans då riktigt små skruvar är förekommande i min vardag.

Personligen hade jag även föredragit ett standard penn-blad som sekundärt knivblad. Bälteskapare är (förhoppningvis) inget som används och är inte lika flexibla sett till användning. De ser jag mer som något som kan sparas till "rescue tools" som modellen LD43. Där är den för övrigt mycket större och därmed troligen betydligt effektivare.  

En kompetent verktygslåda för, nåja, fickan

För konkurrensen står främst några bjässar från Victorinox men de kan inte riktigt matcha LD41 i storlek och verktygskombination. De väger förvisso generellt mindre men de som motsvarar antal funktioner har inte enhandsöppning och lås på knivbladet och vice versa. Det är där som den här knivens främsta styrka återfinns.  Knivbladet är nämligen riktigt bra i det här utförandet. Det finns helt enkelt inget blad i Victorinox uppställning som matchar det.

Sen tillför den här kniven ytterligare ett par moderna detaljer som sidor i G10, skruvad konstruktion och clip. Det sistnämnda är något som schweizarna är notoriska motståndare till. Åtminstone så här långt. De detaljerna återfinns även på t ex Bökers Tech Tool City 5 som har snarlik bestyckning och faktiskt samma knivstål som Ruike LD41. Men den modellen har vare sig enhandsöppning eller lås. Bladet är även väsentligt mindre.

Så sammantaget är LD41 en kniv jag kan rekommendera för den som söker ett multiverktyg i den tyngre skolan som fokuserar på knivbladet och där tången är sekundär. En så länge har jag inte stött på ett bättre knivblad på en kniv av den här typen.

Ruike kostar i dagsläget kring 750 kr i Sverige och köpas från Knivbutik.se, Knivshop.se, Garderoben.se och Slims.se.




Specifikation:

Längd utfälld: 199 mm
Längd hopfälld: 114 mm
Vikt: 235 g (vägd av mig)
Bladlängd: 85 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: Sandvik 14C28N
Handtag: G10 på stålram (420)
Lås: Linerlock för blad, slipjoint för verktyg
Antal funktioner: 22

Producerad av: Ruike, tillverkad i Kina



Vill du bli återförsäljare? Kontakta  Knivgrossisten.



/ J - multitaskar

* Det var förresten inte de tidiga Leatherman heller. 
** Det är större konkurrens på "multi tool"-sidan där du hittar allt från Leatherman, Gerber och SOG till Ganzo och andra kinesiska märken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar