Redan i min presentation av den här kniven var jag inne på namnbytet eller snarare det nya fokus som SRM har som märke. Det som tidigare var en mer eller mindre etablerad förkortning för den kinesiska märke SanRenMu skall nu utläsas "Stay Ready for More". Om dylika slogans kan man tycka lite olika och de är inte alltid lika träffsäkra som de som hittar på dem tycker att de är. Men i det här fallet markerar namnbytet även en rejäl nysatsning.
SRM 7228 |
Det markeras även genom en ny hemsida där SRM förstås presenterar nya modeller. Precis som förut har knivarna beteckning efter storlek. Först ut var t ex ett par knivar i 9200-serien med några olika bladtyper. Logiskt nog har de har blad som är nio centimeter långa. På samma sätt har den här kniven med modellbeteckning/namn 7228 ett sjucentimeters blad. Mer svårförklarat blir däremot varför de mitt bland de större modellerna finns en kniv som kallas 1168 med ett åttacentimeters blad.
Sen jag införskaffade mina två första knivar, 9201 och 7228 har de dock hunnit med att lägga till ytterligare kategorier. Båda de här knivarna är av den enklare typen vilken innebär material som G10/D2. De hittas numera i SRMs "Blue Class". Det som tillkommit är "Black Class" där det i skrivande stund finns tre modeller och ett par variationer på dem. Materialen är i huvudsak titan, N690 och 154CM. Det vill säga ett par snäpp upp i hierarkin. Det markeras även genom att de fått namn istället för nummer. De kallas Asika, Unicorn och Wahoo.
Ny modell från nysatsande SRM |
Twitterversion: SRM bytte namn till SRM och blev bättre! 7228 är en färgklick både sett till funktion och utseende.
Blad
Bladet på lilla 7228 är en klassisk droppoint och i det här fallet i en form som känns bekant om man har några äldre knivar från SRM. Formen är genompraktisk och den ovanligt branta buken ger rätt mycket rak egg att jobba med för storleken och en stark men kanske inte så "finlirsanpassad" spets.
Bladet är 6,9 cm långt och 24 mm högt. Bladgodsets tjocklek är 3,1 mm. En flatslipning över nästan hela bladets bredd får ned den grovleken till ca 0,5-0,7 mm bakom eggen.
Visuellt är det ett tilltalande blad med en blank satinfinish, en svag falskegg och en rejäl skåra i bladet som dekorationselement. Allt är väldigt väl utfört inklusive det "sharpening choil" som finns för att underlätta framtida slipning. I det här fallet kommer den sig förvisso av låstypen som alltid ger den typen av ricasso för att kunna härbergera låsbulten i stängt läge.
På presentationssidan återfinns en av två(!) logotyper. På "baksidan" återfinns den andra, SRM i triangelform, samt modellbeteckning, ståltyp, tillverkningsmånad (förmodar jag) samt någon form av serienummer. De sista detaljerna placeraras med fördel på kartongen istället. Men till SRMs försvar skall sägas att det är skrivet med mikroskopisk text.
7228 bjuder på ett mycket klassiskt men snyggt drop point-blad |
Stålet är D2 och även om jag inte är den största anhängaren av det stålet föredrar jag det framför 8Cr14MoV som tidigare var mer eller mindre standard för SRM. Men jag blandad erfarenhet av D2s korrosionströghet. Det är inte ett rostfritt stål men ändå inte lika rostbenäget som säg ett kolstål. I det här fallet har bladet klarat sig bra från fläckar trots nyttjande i snö då vintern var påtaglig i år.
Fabrikseggen var på den här kniven var mer än godkänd. Jämnt slipad, centrerad och dessutom vass.
Fabrikseggen skäms inte för sig på det här exemplaret |
När det gäller att skära är den här lilla kniven större än den ser ut! Det här är en riktigt bra skärmaskin. Bladgodset är tämligen stabilt utan att vara för tjockt och när det kombineras med ett D2 stål med uppgivet hårdet på 59-61 och en nästan full flatslipning så blir det bra. Särskilt som den rätt branta buken lämnar mycket rak egg att arbeta med. Det märks extra tydligt när man skär kartong och trä till exempel. Två saker som den här kniven är riktigt bra till för övrigt. Ja, så länge du inte skall tälja förstås. Den är trots allt liten. Men till alla små vardagsysslor som att skära upp lite frukt, kapa trådar, snöre och rep, öppna förpackningar, sticka hål på plast, strimla en paprika till mackan i skogen eller något annat smått är det här en mycket god kompanjon. Särskilt som balansen är neutral och bladet lättkontrollerat.
Med det i åtanke kan jag inte låta bli att fundera på hur den här modellen skulle kännas i en storlek större format.
Handtag
Modell 7228 är inte en särskilt stor kniv och det märks förstås även på handtaget. Längden är tio cm men i gengäld är hela nio cm av det greppyta. Det enda som gör att någon centimeter försvinner är att fram- och baksida är svagt vinklade. Utrymmesmässigt tjänar den här kniven liksom många på att inte vara en flipperkniv. Det blir mer utrymme kvar för handen helt enkelt.
Dessutom har man valt att fokusera på några små men betydelsfulla detaljer som att runda av bakänden för att ligga bätre mot handflatan när man t ex öppnar kniven eller håller den i sabelfattning. Även den grunda men tydliga fördjupningen för pekfingret fungerar utmärkt.
Ett litet, väl utfört och fungerande handtag i färgglad G10 |
Materialet är G10 i två olika färger. Huvudfärgen är gul med en svart dekorrand samt svart över- och undersida. Den gula nyansen är en smula märklig då den i visst ljus snarare ser lätt limegrön ut för att skifta mot senapsbrunt över till klargult i fullt solljus. Föredrar man andra färger så finns kniven även i blått och orange.
SRM 7228 är en liten kniv men handtaget räcker till ett fullt grepp eller åtminstone nästan |
Konstruktionen är tämligen vanlig för den här typen av lås med en intern ram som inte är helt täckande på insidan. Men i gengäld är G10 materialet tjockt vilket gör kniven stabil. Ett par skåror finns invändigt för clipet. En detalj jag återkommer till. Ryggen är delvis täckt av en back spacer även den i G10.
Något som inte är vanligt på knivar i den här prisklassen är de mycket fina skruvarna. Kniven är endast ihopsatt med två skruvar. Båda har T8 huvuden och både pivotskruv och den andra är D-formade vilket gör att de inte spinner när de skall dras åt. De är av Chicagotyp, det vill säga en hona hane-lösning vilket ger en mycket ren presentationssida på kniven. De har dessutom snygga platta och försänkta skruvhuvuden. Snyggt där SRM!
Både balans och handtagsform är neutral |
Bland det som gör den bra är att det går att lägga lite tyngd bakom snitten på grund av att eggen är dragen tämligen nära handtaget i kombination med att tumdisken är ur vägen. Sedan fungerar de flesta grep utan anmärkningar även om det blir lite trångt i vissa fall. I ett sabelgrepp till exempel hamnar kniven inuti handen för mig och blir därmed en "tre och en halvfingerskniv". Men i gengäld en bra sådan där tummen naturligt hamnar ovanpå tumdisken.
Öppning och lås
Personligen föredrar jag egentligen tumknoppar men är villig att göra ett undantag då den här tumdisken är riktigt bra. Mycket beroende på att man i det här fallet placerat disken så nära handtaget. Det gör att den inte är i vägen när man skär vilket ofta är fallet annars. Det är extra viktigt när bladet är så pass kort som i det här fallet. Sen är själva funktionen utmärkt. Den är lätt att hitta och ger ett gott grepp vare sig man snärtar upp kniven med tummen eller öppnar kniven lugnt och stilla.
Tumdisken på den här kniven fungerar utmärkt |
Sedan kan tilläggas att 7228 är extremt mjuk i gången. Den har en av de smidigaste låsen av den här typen jag stött på. Det betyder att det även är mycket lätt att öppna och stänga kniven med hjälp av låset. Det är bara att dra tillbaks låsbulten och med en liten handledssnärt fälla ut bladet. Vill man stänga kniven så räcker det med att vinkla bladet uppåt och släppa låset så glider bladet igen av sig själv.
Låset kallas Ambi lock och är ett av många Axis-lock derivat |
Låset har de döpt till Ambi lock och är en av många tolkningar av det numera utgångna Axis-låspatentet. I det här fallet är det generellt mycket välgjort men det lider av en liten nackdel som jag även stött på hos originalet vid något tillfälle. Bladet har ett litet spel i höjdled. Eller snarare mer en känsla än spel. Det är dock inget som stör funktionen. Det är inget generellt problem då jag har en större modell från SRM med samma låstyp där låset är bergfast. Men på den här är fjädrarna lite mjukare och därmed även kraften som håller låsbulten i läge.
I övrigt är låset mycket smidigt både att hitta och använda.
Att bära
G10 sidorna på den här kniven är mediumgrova om ni förstår vad jag menar. Inte så hal som FRN oftast är och heller inte grov som en rasp. Men sammantaget gör det att det är lätt att hala fram den lilla kniven och stoppa undan den igen.
Jag skrev "lilla" med flit då vikten inte är mer än 72 gram enligt min våg. Bredden är inte extraordinär för storleken utan hamnar på 11 mm och höjden på handtaget mäts till 24 mm. Kniven ser liten och fyrkantig ut och det är den också.
Clipet har inte extremt mycket utrymme under men i gengäld är det bekvämt i hand |
Väl i fickan märks kniven mycket lite. Delvis beroende på formatet men även på att clipet på 7228an är av deep ride-typ. Det har inte så stor läpp/ramp men tillräckligt för att det skall gå att få ned i de flesta typer av byxor. De allra grövsta arbetsbyxorna eller liknande kan utgöra en del problem även om clipet har god spänst. På samma vis är inte utrymmet under clipet extremt generöst. Men det räcker till för den EDC-kniv det här är.
I gengäld medför det här utförandet det goda att det nästan inte känns i handen överhuvudtaget. Ett stort plus eftersom det ofta är ett problem med den här typen av clip annars. Utseendemässigt matchar det kniven väl och är delat i nästan hela sin längd vilket för tankarna till ett wire-clip. Materialet är stål och finishen polerad.
Det blanka nästan tudelade stålclipet bjuder på en överraskning |
Clipet kan flyttas och avlägsnas utan verktyg! |
Men det är ingen av dessa, förvisso positiva egenskaper som gör clipet unikt och till och med patenterat! Det är förvandlingstricket som kan utföras om man vill avlägsna det eller bara byta från höger till vänster sida. Då tar du ett stadigt tag kring clipets sidor och trycker ihop det som en lång pincett. När sidorna är hoptryckta drar du rakt bakåt och clipet lossnar. Den fjädrande konstruktionen frigör två hakar som finns på clipets utsida och fäster i handtaget. Därefter är det bara att trycka in det på andra sidan alternativt avlägsna det. Det är en mycket smidig och tillika snygg lösning som därtill är tämligen enkel. Konstigt att ingen kommit på det tidigare!
Sammanfattningsvis
Den här kniven har ett tilltalande utseende med ett konsekvent designspråk. Med det avser jag att det finns harmoni i linjerna. Exempel på det är förhållandet mellan höjden på bladet och handtaget, hur den rätt tvära buken på bladet balanseras med samma utseende på bakänden av handtaget. Tydligt blir det även i hur dekorranden på handtaget fortsätter i bladets fuller/blodskåra. Konsekvent är även hur det blanka clipet matchas av de blanka skruvarna med helt platta huvuden.
Den här kniven kan ses som ett utmärkt exempel på det nya SRM eller i alla fall hoppas jag det. Fokus är fortfarande budgetknivar men man har valt att satsa på några viktiga områden för att höja dem ett snäpp gentemot konkurrenterna. Som ett typexempel kan bladet tjäna. För det första har man på sätt och vis återanvänt en gammal modell då det i grund är rätt likt en SanRenMu 763. Små skillnader finns i eggform men framförallt har man snyggat till det med en bättre finish, tidigare nämnda blodskåra och inte minst ett bättre stål med en riktigt bra fabriksegg.
Trots det ringa formatet fungerar SRM 7228 i alla väder |
Men det finns även andra detaljer som är sympatiska. Förutom bladet så har handtaget tvåfärgad G10 och handtaget är sammahåller av Chicagoskruvar med slätt huvud vilker ger ett renare utseende. Kniven har en riktigt bra tumdisk och tack vare låset ett utmärkt sharpening choil. Och apropå lås är även det överlag sympatiskt både vad gäller funktion och handhavande.
Allt avrundat med ett riktigt bra clip som därtill bjuder på en innovation i och med att det kan avlägsnas helt utan verktyg. Att clipet kan flyttas så enkelt underlättar även för den vänsterhänte. Särskilt som både öppningsmetod och lås är helt ambidextriösa de också.
En av få negativa detaljer var att både den här och storebror från början hade alldeles för skarpa kanter framförallt på insidan av G10 sidorna. Lite sandpapper och fem minuters arbete och kniven blir lika mjuk som synes på bilderna. Men på det området skulle SRM behöva förbättra sig. Det är en liten sak men gör mycket för helhetsintrycket.
SRM 7228 är överraskande bra och utmanare i det mindre formatet |
Men som ni hör är det mestadels gott jag har att säga om den här kniven. Du får mycket för dina investerade slantar. Särskilt som prisklassen tillhör de lägre. Riktpriset från SRM för en 7228 är 49,95 USD. I Sverige har jag sett den för 599kr.
Om den här kniven är en förebådan om vad som komma skall kan jag bara konstatera att det finns ytterligare ett märke att beakta på marknaden. Det här är en färgklick både visuellt och sett till funktion.
Specifikation:
Längd utfälld: 168 mm
Längd hopfälld: 100 mm
Vikt: 73 g (vägd av mig)
Bladlängd: 69 mm
Godstjocklek: 3,1 mm
Bladstål: D2
Handtag: G10 på stålram
Lås: Ambi lock
Producerad av: SRM, tillverkad i Kina
/ J - överraskad
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar