torsdag 3 september 2020

Knivrecension Victorinox Pioneer

Multifunktionsknivar eller Schweizerknivar tillhör de där stapelvarorna som alltid finns omkring oss. De har lyckats med något som ingen annan knivtillverkare mäktat med, nämligen att få sin logotyp så etablerad att den är igenkänd över hela världen. Den är fullt i klass med "The Golden Arches", "Swoosch" och läskedrycken med den snirkliga skrivstilen. De flesta människor vet helt enkelt vad de röda handtagen med korsen på förknippas med. Riktigt alla vet inte däremot vad företaget bakom dem heter även om läsare av den här bloggen högst troligen inte tillhör den kategorin. Bakom korsen dolde sig en gång två märken varav det ena, Wenger, köptes upp av det andra vid namn Victorinox. De får bära fanan i ensa majestät nuförtiden.* 

De har idag ett enormt sortiment som förutom den här typen av knivar inkluderar multifunktionstänger, köksknivar, väskor, klockor och till och med parfymer. Men i begynnelsen var "offizersmesser" eller mer korrekt "Schweizer Offiziers- und Sportmesser". En kniv från slutet av 1800-talet riktad mot arméer och soldater. Och det är åt det hållet vi skall blicka nu fast i mer civil upplaga. 

Härförleden skrev jag i en recension om en annan Victorinox-modell att den är "direkt besläktad med originalet, den ursprungliga officersmodellen". Faktum är dock att den här modellen ligger kanske ännu närmare om jag skall vara helt ärlig. Kniven ifråga är förstås den välkända Victorinox Pioneer. Den är storebror till en kniv som kanske säljer ännu bättre tack vare ett nättare format, nämligen Cadet. 

Victorinox Pioneer


Victoriniox-Pioneer-olika-modeller
Pioneer kan numera fås även i treradigt utförande och har då tillägget X (överst)
Annars är standardutörandet tvåradigt och sedan finns enradiga Swiss Army 2 som även ibland (på amerikanska marknaden) kallas Pioneer Pruner


Just den här upplagan av Pioneer är lite speciell med sina sina guld/champagne-eloxerade sidor. Anledningen till den något udda färgsättningen är att den råkar tillhöra en av Victorinox "årsknivar". De släpper sina tre mest populära Alox-knivar, Classic, Cadet och Pioneer i en begränsad upplaga varje år och de kännetecknas av en unik färg. Den här nyansen visar att den är från 2019.  



Handtag


Pioneer mäter 93 mm på längden och är 12 mm bred. Höjden inklusive de utstickande delarna av verktygen är 22 mm. Sidorna är gjorda i "Alox" som försetts med ett ribbmönster för estetik och förbättrat grepp. Alox är Victorinox beteckning för den hårdanodiserade aluminium de använder sig av. I standardutförande är den här kniven grå eller snarare silverfärgad men den har funnits i en uppsjö av specialutgåvor i andra nyanser. 

Pioneers handtag erbjuder tillräckligt med utrymme för att de flesta handstorlekar skall få plats


Fördelen med Victorinox tvåradiga modeller är att de ger lite mer substans i handen jämfört med de tunnare enradiga. Mer att hålla om helt enkelt. Längden räcker annars väl till för att hela handen skall få plats. Formerna är mjukt rundade vilket både gör sig bra i fickan och i handen. Det är svårt att säga något negativt om en mjukt formad aluminiumcigarr. Det fungerar helt enkelt. Det vill säga allt utom fästet för nyckelringen/fånglinan. Den utstickande lilla detaljen har en tendens att gräva sig in i handflatan på ett trist vis. 




Knivblad



Bladet på Pioneer är ovanligt användbart. När man går ned i storlek på Victorinoxmodeller kan bladen ibland kännas lite underdimensionerade. Särskilt gällder det minimodeller som "Classic". Där känns bladet mer som ytterligare en nagelfil med egg. 

Det 7 cm långa bladet på den här kniven däremot är mycket mångsidigt. Faktum är att Pioneer har en egglängd som ungefär motsvarar en Spyderco Para 3. Formen är Victorinox standardiserade vilket innebär en snällt formad spear point, eller ett tunt löv om man vill använda den liknelsen. 

Det lövformade bladet mäter 70 mm
Ett blad i Victorinox sedvanliga form och material men i något större format


Stålet, vilket är nästan omöjligt att hitta uppgifter om är även det för Victorinox vanliga. Det tillhör 1.1410 gruppen och brukar anges som X55CrMo14. Egenskaperna är därmed typiska. Det vill säga det är extremt rosttrögt, tar en god skärpa men egguthålligheten imponerar inte. Åtminstone inte jämfört med dagens högpresterande stål. Särskilt gäller det eftersom Schweizarna håller stålet mjukt. Hårdheten ligger runt 55 HRC. Fördelen med det är förstås att de här knivarna kan slipas av nästan vem som helst mot det mesta inklusive undersidan av porslinstallrikar eller en slät sten.  

Som de flesta knivar från Victorinox är Pioneer en slipjoint vilket gör att man kan använda samma terminologi som kring klassiska mönster.

"Pull", alltså hur stort motståndet är när man skall fälla ut bladet sätter jag till en femma på en tiogradig skala. Lätt nog för att jag som nagelbitare skall få ut bladet trots att det är nagelskåror som är huvdsaklig metod för att öppna kniven. "Walk" vilket handlar om hur mjukt bladet rör sig och hur det känns är som vanligt på högsta nivå när det gäller Victorinox. Detsamma gäller "Talk", det ljud kniven ger ifrån sig när bladet är ute och ryggfjädern faller på plats. En imponerande klick och sedan sitter bladet där det skall. 

Och är det något Victorinox gör bra så är det att skära, dock inte så länge 


Bladet är riktigt effektivt när det handlar om användning. Ett blad som mäter två millimeter och som är flatslipat ger bra förutsättningar. Sedan är Victorinox i allmänhet tämligen tunna bakom eggen vilket gör att de skär rätt bra även när de inte är rakbladsvassa. En egenskap som är positiv då de inte håller skärpan särskilt länge. Men länge nog skall väl tilläggas. Det är en dock en slip-joint och således inget man använder istället för en Morakniv. 

Med det sagt går det att använda den här kniven till i princip vad som helst. Det så länge det inte skall stickas/borras eller skäras i trånga utrymmen där man riskerar att trycka till bladryggen. Till dylika uppgifter vill åtminstone jag ha en fällkniv med låsfunktion. 




Verktyg och funktioner


Pioneer är en tvåradig Victorinoxmodell vilket medför att knivblad och pryl delar på en ryggfjäder och de två öppnarna huserar på den andra. Sammantaget har modellen fyra verktyg och åtta funktioner. Då Pioneer är en Alox-modell saknar den verktyg som är monterade på ryggen eller funktioner dolda i skollorna.

Victorinonox-Pioneer-fyra-verktyg-åtta-funktioner
I Pioneer hittas fyra verktyg med inalles åtta funktioner


Pioneer är en rättfram kniv på så vis att det är knivbladet som är det centrala redskapet även om öppnarna och den stora mejseln kommer på delad andra plats. Det är det som gör den här kniven så effektiv. Den har det man behöver men inte mer. 

Den osedvanligt stora mejseln har både starkare ryggfjäder än vanligt och ett halvvägsstopp 


Den stora mejseln som kan dubblera som skrapa/lätt bräckjärn mäter hela 7,5 mm i bredd och godset är 2,2 mm tjockt. Det gör den stabil och mångsidig. Eftersom den är monterad i änden på handtaget och har en stark ryggfjäder, den starkaste på hela kniven faktiskt, gör det att den verkligen går att skruva med om så behövs. På det verktyget återfinns även den mycket effektiva kapsylöppnaren samt en liten kabelskalare. 

Prylen/Brotschen är ovanligt effektiv i det här utförandet


På samma vis är konservöppnaren som återfinns i andra änden lika effektiv. Men som jag sagt tidigare är det en funktion jag sällan använder. Men i änden av den återfinns en liten tre millimeters spårmejsel som är desto mer användbar. 

Det sista verktyget på Pioneer är en stark och därtill vass pryl/brotsch som är utmärkt för att göra hål i läder, tyg etc samt borra hål i trä med. Den är också bra att ha om man vill skära något som man inte vill riskera eggen på knivbladet för. 

Sedan räknas nyckelringshållaren som en funktion. Den här kniven tycker jag är för stor att bäras på det viset. Men om man så önskar kan en fånglina fästas vid kniven för göra den lättare att fiska upp ur fickan. Eller appropå fiska, säkrare att bära i exempelvis en båt. 



Slutsats



Victorinox sortiment växer ständigt och det kan ibland vara svårt att navigera i mångfalden och hitta rätt modell för just dig. Fördelen med Victorinox höga och jämna kvalitet är att du aldrig känner att du väljer "fel" i bemärkelsen att du skulle få en undermålig produkt. Men skall du bara välja en kniv från dem så ligger den här modellen bra till enligt mig. 

Rent utseendemässigt är jag svag för Alox-skollorna och det klassiska cigarrformade handtaget. Men det är inte främst utseendemässiga meriter som talar för den här modellen. Det finns några praktiska också. 

Victorinox Pioneer, kniven som alltid är rätt


Ett sådant är aluminiumskollorna håller bättre än de i plast. De slits även snyggare och ger snarare kniven "patina" än att den ser sliten ut. Men viktigare är att storleken både gör att en hand får plats även om man intehar de allra nättaste labbarna och att kniven rymmer ett större blad. Det längre bladet gör kniven mer allsidig. Det där med verktygsuppsättningar kan alltid diskuteras men här får man färre men robusta verktyg. Särskilt gäller det mejseln som därmed kan brukas något hårdare än vanligt. 

Men visst, lillebror Cadet är mycket gångbar den med. Den är nämligen mindre i format vilket kan vara snällare mot fickan och så har den ersatt prylen med ett kombinationsverktyg för naglar. Ni vet någon liten krok, en värdelös fil och så. Eller så är det bara nagelbitaren i mig som säger "surt sa räven". Så den kan med fördel väljas av den inbitne gitarristen som behöver vårda sina fingrar. 

En nackdel med Alox-modellerna är att de saknar de småredskap som annars hittas i skollorna, tandpetare och pincett. De är också svårare att modifiera för den som gillar det eftersom sidorna är nitade. Plastskollorna på Victorinox är annars pressade på plats. 

Victorinonox-Pioneer-alox-2019
Champagnetonen som kännetecknar den begränsade upplagan från 2019 skänker lite flärd åt en annars genompraktisk fickkniv


Känner man att man saknar en liten sax kan man numera få även det på den här plattformen. Då heter kniven Pioneer X. Nu råkar jag ha båda två men skall jag välja endast en blir det defintivt Pioneer då jag anser att den extra grovleken och tyngden inte motiveras av tillgången till saxen. 

Det gäller generellt. Extra verktyg kostar alltid något, oftast är "valutan" utrymme i fickan. Men måste jag välja en mer minimalistisk Victorinox är Pioneer en av de bästa modellerna. 



Specifikation Victorinox Pioneer 0.8201.26


Längd: 93 mm
Höjd: 22 mm
Bredd: 12 mm
Vikt: 71 g
Handtag: Alox
Lås: inget, slipjoint

4 verktyg, 8 funktioner:
  • Knivblad
  • Pryl/Brotsch
  • Liten flatmejsel, 3 mm
  • Stor flatmejsel, 7,5 mm
  • Konservöppnare
  • Kapsylöppnare
  • Vajerskalare
  • Nyckelringsfäste


/ John

* Det är inte helt med sanningen överensstämmande. Det finns faktiskt en uppstickare från det lilla alplandet som heter Swiza som också använder sig av den Schweiziska flaggan. Sedan finns ju en hel rad andra tillverkare av multifunktionsknivar förstås. 

2 kommentarer:

  1. Håller med om att Victorinox gör mycket bra grejer. Köpte själv en Victorinox Climber häromdagen och är helnöjd. Vikten är på ynka 82 gram och den ryms enkelt i en byxficka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns en anledningen till att det är världens överlägset största tillverkare av knivar. Materialen är enkla men tillverkningskvaliteten lika hög som fördomarna om Schweiz antyder. Just Climber har jag inte men har funderat på att skaffa en faktiskt! Kul att du är nöjd med din.

      Radera