torsdag 6 januari 2022

Recension Fox Knives Elementum Dagger

 - en kniv från FKMD, Fox Knives Military Division


Tactical Elementum Dagger lyder hela namnet på den här skapelsen. Och det sammanfattar kniven tämligen väl på det stora hela. Men inte riktigt, det finns lite mer att upptäcka även för den som inte känner att pansvärnsoliv och kamoflagekläder är det enda rätta här i tillvaron.  

Det här är för övrigt den första kniv av det här slaget jag recenserat här på bloggen när jag tänker efter. Om man man nu inte bortser från någon stilett med samma ursprungsland som den här kniven, nämligen Italien. Den var dock ännu mer specialiserad. Den här kniven är inte riktigt lika mycket en "one trick pony". Elementum Dagger har några ess i rockärmen trots allt. 

FKMD
Fox Knives Military Division Tactical Elementum Dagger


Fox knives hittas som flera andra av de mest namnkunniga italienska märkerna i italiens knivcentrum nummer ett, Maniago. Fox har ett mycket brett utbud av produkter som kan hittas under olika avdelningar beronde på vad som söks. De flesta sorterar under huvudmärket men vill man ha en något mer budgetorienterad kniv tittas med fördel på Black Fox eller de ännu enklare Fox Edge. Förutom knivar återfinns allt från cigarrsnoppare till yxor på deras hemsida kan väl tilläggas. 

Men den aktuella kniven kommer från det mer specialiserade sortimentet under namnet FKMD eller Fox Knives Military Division. Där finns en lång rad både fällknivar och fastbladare från machetes och skogsknivar, via dykarknivar och räddningsknivar samt multitools till rena strids- och överlevnadknivar. 

Det är någonstans i det segmentet som den här kniven återfinns. En dolk av det mindre formatet.Fox Knives har större varianter av den typen också om så önskas. 

Fox Knives Elementum Dagger blad
Elementum är en tveeggad dolk



Twitterversion: Fox Knives Tactical Elementum Dagger, ett långt namn på en kniv med mycket attityd men som faktiskt inte är så dum som vardagskniv trots allt!



Blad


Formen på det här bladet är inte mycket att orda om. Det är förstås en dolk och det blir inte så mycket mer symmetriskt än så här förutom om man väljer att ha två eggar av samma typ. Möjligen skulle man rent juridiskt kunna hävda att det här inte är en tveeggad kniv utan en helt vanlig drop point fast med en välvd samt sågtandad rygg. Nu tror jag inte någon går på den finten. Men faktum är att den yttersta delen av den sågtandade sidan inte är slipad. Nu är det förvisso för att göra spetsen starkare, men ändå. 

Fox Knives Elementum Dagger dubbeleggad kniv
Bladet är en decimeter långt och gjort av N690-stål


Bladet på Elementum Dagger är 10 cm långt, 3cm brett och tjockleken uppgår till 3 mm. Rätt harmoniska och inte helt ovanliga proportioner för vad som ibland kallas en "boot knife". Eller liten back up-kniv ursprungligen ämnad att bäras i stövel/kängskaftet om man vill nyttja den terminologin. 


Det tveeggade bladet är svärtat med Idroglider


Stålet är Böhlers N690 som här fått sig en beläggning av Idroglider. Att man valt den beläggningen är nog en god idé då det faktiskt kan vara så att rostfria stål som N690 kan bli mindre rostfria av t ex nitrit beläggningar. Sedan misstänker jag att den svarta beläggningen har mer med utseendet och att inte avge reflexer snarare än  med rostskydd att göra. Det mest adekvata för mig är att den sitter bra och inte skavs av särskilt enkelt. 

Visst går det att använda Elementum Dagger även om det inte är mitt förstaval för friluftsliv


Eftersom jag inte tillhör dem som använder knivar som vapen så har den fått agera vardagsföljeslagare även om den dolts väl. Den här typen av kniv är inte helt socialt acceptabel kan man väl lugnt påstå. Jo, det finns förstås några (relativt) få individer i världen för vilka det är nödvändigt att bära "back up"-vapen i form av en kniv men tack och lov är jag inte en av dem. Men det är klart att i den rollen är förstås den här typen av kniv troligen utmärkt. 

Med det menar jag att greppet är stabilt, kniven har utmärkta fingerskydd och sen var det förstås penetrationsförmågan. Den är naturligtvis excellent med den här bladformen, fattas bara annat. Men det gör även att den är bra till alla varianter av penetrerande skär och den den symmetriska formen samt den goda indexeringen gör det lätt att känna var spetsen befinner sig även i mindre krigiska situationer. Exempelvis för att borra hål i en kasttavla för knivar eller att bara öppna förpackningar. Gärna innehållande ost, det äts mycket ost i det här hushållet!

Till just dylika uppgifter är den här kniven särskilt lämpad då slipfasen inte är särkilt tunn. Bladet mäter 0,8 mm bakom eggen. Det är förstås för att ge bladet något mer styrka. Det gjorde också att jag blev nyfiken på hur kniven hanterar lite halvfruset trä ute i skogen. Naturligtvis är det sammanhanget inte den här knivens forte men det gick över förväntan väl. Men eggen är inte helt avpassad för att bita i trä förstås och sedan sökte sig min tumme mot ovansidan för att pressa på och DET är ingen god idé med ett tveeggat blad. Jag kom på mig flera gånger när jag började sträcka mig. Att den  inte är anpassad gör att den hellre "gnager" än skär i stora sjok. Men till dess försvar kan sägas att det var inte torrt rumstempererat trä som var aktuellt. 

Annars ger de dubbla eggarna en fördel. Du har en slät egg för de flesta sysslor och en sågtandad när du önskar bättre bett i materialet som när man kapar snöre och rep samt skär i textilier. 



Handtag


Handtaget på Elementum Dagger är lika symmetriskt som bladet eller faktiskt lite mer då båda sidor verkligen är lika i det här fallet. Den tillgängliga greppytan bakom parer/fingerskydden är 10 cm, tjockleken på mitten 1,6 cm  och bredden som mest 3,1 cm. Handtaget har välvda sidor och sväller på mitten som synes för att sedan smalna av mot slutet. Där återfinns ett hål för fånglina. 

Handtaget ger mycket gott fäste och god kontroll som man kan förvänta sig av en dylik kniv


Materialet i handtaget är PP och TPE eller Polypropylen överdraget med thermogummi. Ni som är bekanta med hur finare Moraknivar är uppbyggda känner igen er. Det är samma material och känsla i dem. Då vet ni också att förutom utmärkt grepp ger materialet god hållbarhet. Det förefaller vara fallet även här. Inga problem så här långt i vilket fall som helst. Kniven har nyttjats ungefär tre månader. 

Elementums thermogummi känns bekvämt i de grepp som är aktuella


Det som utmärkter Elementum Dagger i hand är framförallt att den är lätt. Kniven väger in precis under ett hekto. Dessutom är den utmärkt balanserad vilket gör att den redan låga vikten känns ännu mindre. Handtaget är stort nog för att jag skall få grepp med alla fyra fingrar när jag håller kniven i ett hammargrepp. Men visst kunde det fått vara ännu lite tjockare för att vara optimalt. Men skall man ha en kniv som fyller handen bättre blir den även mer otymplig att bära omkring på och den här kniven är byggd för att vara smidig. 

Det går även att placera ett finger bakom parerskyddet i ett sabelgrepp. Då hamnar själva bakänden på skaftet mot insidan av handen. Det utgör inget problem eftersom änden är mjukt rundad. Rundningen hjälper även till om man vill lägga tummen där om kniven hålls som en ishacka. Något jag dock sällan gör. Men ibland kan man behöva hacka i något. Sedan har handtaget försetts med "landningsytor" för tummen när kniven hålls sidledes. Ett par mjuka men effektiva räfflor per sida hindrar att man glider. 


Fodral


I paketet ingår ett för ändamålet utmärkt fodral. Det är gjort i Kydex och är försett med en rem som extra säkerhet. Nu behöver den inte användas då kniven tack vare god passform sitter stabilt i vilket fall som helst. Så i de flesta fall har jag valt att lossa den och lägga den mellan bältesfästena istället. 

Kydex fodral med teklok
Kydexfodralet kommer med ett snabblås för fäste på bälte, väska eller liknande


Fästena är av TekLok-typ även om det inte är just det märket som är aktuellt. Men funktionen är densamma med snabblås som gör att kniven enkelt kan fästas på både bälten, ryggsäcksremmar eller annan utrustning. Nackdelen i det här fallet är att de är två till antalet å det är lite fippligare att utföra manövern än med system med ett knäppe. 

Kniven kan bäras på flera olika vis


Kniven sitter högt på bältet och jag har burit den på höger sida rätt långt bak vilket gör den lätt att dra samtidigt som den är ur vägen i övrigt. Sedan kan man förstås lossa skruvarna på fästarnordningarna, avlägsna två av dem, vrida på klämmorna  och sedan bära kniven som "scout carry", det vill säga längs med bältet i korsryggen om så önskas. 


Slutsats


Som jag tidigare skrev skulle den  här kniven möjligen kunna hävdas vara en enkeleggad kniv med en sågtandad rygg vilket därmed skulle få den att låta mindre "farlig". Nu blir det svårt att hävda det när det kompletta namnet dels inkluderar ordet "Dolk" och dessutom "Tactical". Ja, sen var den ju kolsvart och försedd med ett fodral med en Teklok-liknande fästanordning. Allt andas "militär" och krig. Särskilt som den här kniven är släppt under Fox Knives militära avdelning, FKMD - Fox Knives Military Division. De gör blanda annat knivar till delar av det italienska försvaret. 

Det gör att den här kniven förstås är mer eller helt mindre oanvvändbar i mer publika sammanhang. Därtill ser den för aggressiv ut. Men bortser man från det så finns under ytan en, inte optimal, men tämligen duglig brukskniv.

Bäva månde alla kanelbullar, Tactical Elementum Dagger duger till att avliva vetebröd med...


Saker som talar för den är att den till att börja med är smidig och lättburen. Kniven är därtill mycket lätt och välbalanserad. Den ligger också väl i handen och handtaget är bekvämt. Det även när det är kallt ute. 

Överlag fungerar den här kniven bättre för vardagssysslor än man först kan tro. Penetrationsskär är förstås det den är bäst på. Utmärkt när skär skall påbörjas som t ex i sega plastmaterial som plastdunkar och liknande. 

Att ha dubbla eggar för också med sig att man alltid kan ha en riktigt vass egg kvar om den andra nyttjas till lite mer slitsamma uppgifter. Sen är sågtänder bra att ha till rep och liknande. Och då finns de där redo att användas.

Fox Knives Military Division
Elegant och med bra bett, Fox Elementum är bra på det den ser ut att vara bra på men kan lite mer


Sen skall det inte stickas under stol med att skaffar du en dylik kniv så är estetiken en stor del i det beslutet. Dolkar av olika slag har alltid varit populära. Faktum är att många stenåldersknivar är dubbeleggade. Temat fortsatte under brons- och järnålder via medeltiden ända in i våra dagar. Många kända knivmärken har någon variant av en Fairbairn-Sykes-dolk på programmet till exempel. Så även fox, Bellum Daga, heter den. 

Nu är Fox Knives Tactical Elementum Dagger inte av den typen utan mer en modern tolkning av en "boot knife", en back-up kniv till något större som kanske bärs på bältet. Men samma egenskaper som gör den lätt att stoppa undan i de sammanhangen gör den även till en fullt duglig, om än mycket svart, vardagskompanjon. 






Specifikation:

Totallängd: 200 mm
Bladlängd: 100 mm
Godstjocklek: 3 mm
Stål: N690Co, HRC 58-60
Vikt: 99 g (enbart kniv, 179 med fodral. Vägd av mig)
Handtag: PP+TPE
Fodral: Kydex

Producerad av Fox Knives, tillverkad i Italien


/ J - känner sig inte tveeggad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar