- en modern tolkning av en klassiker har ömsat skinn
Dags för en orm igen. Närmare bestämt en huggorm i form av Viper Turn Essential. Jag tycker det känns som det var igår jag presenterade en kniv från dem men det kan vara för att jag bär italienska knivar tämligen ofta.
Däremot är det faktiskt ett år sedan jag recenserade en kniv från det Maniagobaserade företaget och den var en fastbladad jakt/friluftskniv. En fällkniv signerad Viper Knives har jag inte recenserat sedan slutet av 2021. Därför är det hög tid nu anser jag!
Viper Turn Essential |
Det här är en tämligen ny modell för 2023. Eller det är inte riktigt sant. Snarare rör det sig om en variation av en kniv som funnits på marknaden ett par år. Om jag inte missminner mig presenterades original-Turn mot slutet av 2020. Men det är en kniv som har ett främre bolster, något som saknas på "Essential"-modellerna.
Det här förfarandet är något som Viper praktiserat rätt länge. Först släpper de en modell, vanligen med bolster, därefter kanske någon lyxversion av den med exempelvis mönstervällt blad eller titanhandtag och därefter en något enklare variant av samma kniv. Redan relativt tidiga modeller som Timeless finns i versioner med eller utan bolster och detsamma kan sägas om exempelvis Gent, Key och Novis. Turn är således en av de senare att få den behandlingen.
Nu innebär "basic" eller Essential i det här fallet inte någon direkt nivåsänkning i vare sig material eller byggkvalitet. Det är samma höga finish och omsorg om detaljerna och materialen är av högsta kvalitet i både blad och handtag. Sedan är förstås grundformen signerad Fabrizio "Silver" Silvestrelli densamma.
Turn är designad av Fabrizio Silvestrelli |
Twitterversion: Viper Turn Essential, modernt och klassiskt i skön harmoni. En kompakt och välbyggd fällkniv i toppmaterial för skogspromenaden eller kanske som stadig fickkniv.
Blad
Drop point kallar Viper den här formen. Jag är inte riktigt böjd att hålla med. Om det är något som är en kvintessentiell clip point så är det den här kniven! Särskilt som den "klippta" delen av bladet förstärks utseendemässigt med en solid falskegg/swedge. Men visst, om man med "drop point" enbart avser att spetsen hittas under knivens våg- eller mittlinje så stämmer det.
Bladet är inte gigantiskt men ändå stabilt med sina strax över åtta centimeter eller mer exakt 82 mm längd. Höjden uppgår som mest till 28 mm och det matchas av en tjocklek på 3,5 mm.
Märkningen av bladet består av modellnamn samt logotyp på bladets presentationssida i klassisk Viper-stil. Det är inget jag tycker något särskilt om. De som vill se helt sterila blad får däremot titta bort. På samma sidas ricasso hittas även ståltyp. På motstående sida hittas Silvestrellis märkning. Finishen är en blank satin.
Åtminstone jag anser att det här är en clip point |
Ståltypen som hittas på bladet är den som Viper använder i alla sina finare knivar och det kommer från Böhler/Uddeholm och har den numera kända beteckningen M390. Ett stål som vid det här laget inte tarvar så mycket introduktion. Utan att gå alltför djupt in på teknikaliteter så är det, förutsatt det inte är för mjukt härdat, ett av de finare stålen som finns att tillgå för fällknivar. Rent praktiskt yttrar det sig som att det är rosttrögt, tar en mycket fin egg och framförallt, håller den förbaskat lång tid. Hårdhetsgraden uppges från Vipers sida till HRC 59-61.
Turn Essential har en mycket hög, i praktiken helt flat slipning. Det enda som återstår som inte är slipfas är falskeggen och lite lite av ricasson kring tumknopparna. Den bit av ryggen som är kvar efter vad som närmast kan liknas vid en "harpun-spets" är kraftigt rundad på sedvanligt Viper-vis. Det ger en lyxig känsla och är mjuk att lägga tummen emot även om främre delen av låsarmen och bladryggen har fått sig en rad väl utförda räfflor.
Bladet har fått en blank satinfinish |
Ett vasst blad med en schysst flatslipning brukar bita bra i det mesta och det gäller även i det här fallet. Särskilt gäller det vardagsmaterial som kartong, tejp, plastförpackningar av varierande tjocklek och hårdhet samt buntband och nylonremmar. Detsamma kan sägas om tamp och rep.
Sedan märks det att stålet är bra då det är tämligen uthålligt. Till skillnad från några recensenter grottar jag inte ned mig alltför djupt i detaljer vad gäller stålkomposition. Jag noterar mer hur det uppträder dels initialt och dels över tid. Även om det senare kräver ännu längre användning än i det här fallet. Knivar som brukas behöver i vilket fall som helst slipas om efter ett tag. Med M390 behöver du i allmänhet inte göra det särskilt ofta. Särskilt inte om en kniv används som "EDC"/fickkniv. De nyttjas sällan några längre perioder i taget. Det är inte en styckarkniv eller liknande vi talar om.
Handtag
Det är själva utseendet på handtaget som är den stora och för övrigt enda skillnaden mellan "Essential" och orginalversionen av Turn. Som nämndes i inledningen så hade den en konstruktion med ett främre bolster i titan vilket den här kniven som synes inte har. Istället sträcker sig ett stycke Brun canvas-Micarta över hela knivhandtagets sida. Gillar man inte den färgen på skollor finns även svart Micarta som närmast ser grå ut på bilder, två nyanser av G10 samt kolfiber att välja emellan även på Essential-modellen.
Handtagssidor i Micarta |
Micartan är av mycket hög kvalitet och därtill fint bearbetad. Det innebär i det här fallet att sidorna är lagom slipade, jämnt bearbetade samt att de är elegant välvda. Sedan är själva slipningen av ram och sidor väl utfört men trots det finns det några skarpa hörn med det är mer avhängigt designen än genomförandet.
Sidorna är skruvade på plats med två små T6 skruvar med runda huvuden. Ett val jag kanske inte är helt förtjust i men i gengäld är skruvarna av hög kvalitet och Viper är fortfarande en av extremt få märken jag känner till som t o m skriver ut stålsort på sina skruvar på hemsidan. Utöver de skruvarna finns en justerbar pivotskruv som försetts med en lyxig krage av titan.
Back spacen på den här kniven är gjord av polerat rostfritt stål som rundats ordentligt. I den och genom handtagssidorna återfinns ett litet hål som agerar fånglinehål.
Även ramen är i stål och den har inte lättats något vilket tillsammans med låskonstruktionen gör kniven något tyngre än vad den behövt vara. Det förskjuter även vikten mot handtaget till.
Ett mycket välbyggt handtag men kanterna kunde fått en kraftigare fasning för bättre ergonomi |
Komfort och ergonomi på den här kniven är en märklig trestegsraket. På bild och vid en snabbtest framstår kniven som utmärkt på det området. Storleken känns lagom, fyllig utan att vara överdriven, sidorna är som sagt formade, fingrarna hittar sina platser och ryggen är elegant krökt för att passa handen bättre.
Men vid steg två upptäcks några detaljer att fundera kring. Första gången jag kände och klämde på den här kniven var jag faktiskt inte begeistrad alls. Tvärtom upplevde jag ett flertal hörn som potentiella problemområden/hot spots. Det gällde såväl främre som bakre "plattformarna" för pek- och lillfinger jämte bakkant av fingerskyddet samt clipet. Alla har distinkta avslutningar i form av kanter. För att försäkra mig om att det inte bara var jag lånade jag ut kniven till en god vän som tyckte ungefär detsamma. Dock lite annorlunda uttryckt.
Därefter kommer steg tre, att faktiskt använda kniven. Och då är den helt ok igen! Visst alla kanter jag nyss räknade upp gör sig påminda. Men på något märkligt vis fungerar Turn Essential i alla fall. Vid vanligt hammargrepp hittar faktiskt alla fyra fingrar sin plats och kniven sitter säkert i näven. Det gäller bara att greppa "noggrant" om jag kan uttrycka det så.
Handtaget fungerar väl så länge du inte skär för länge och för tungt |
Detsamma gäller i ännu högre grad om kniven greppas i sabelgrepp. Då gäller det att avlägsna pekfingrer en smula, någon millimeter bakåt räcker, från fingerskyddet för att det inte skall kännas obehagligt. Därtill skall bakänden på kniven med tillhörande clip placeras på rätt ställe inuti handen varpå detsamma gäller där. Tummen hittar därefter naturligt till sina räfflor på bladryggen och kniven är bekväm att arbera med.
Möjligen kan jag tänka mig att en del av de här detaljerna kräver mindre exakthet för den med mindre händer eller om du använder handskar.
Men sedan bör påpekas att allt det jag skrev ovan gäller vid lättare användning. Skär man trä en stund så är övergångarna från handtagssidorna trots allt något för kantiga. Särskilt gäller det vid lillfingret men även vid tummen. Det är inte behagligt efter en stund. De delarna hade behövt en kraftigare rundning.
Öppning och lås
Tumknoppar är det som gäller för att öppna Turn om man nu inte känner för att använda båda händerna förstås. Den klassiska stilen på kniven lockar till det sistnämnda. Det går dessutom mycket lätt då bladet trots att det är en back lock löper på kullager. Det är inte en helt vanlig kombination. Än, kanske jag får tillägga. Men det ger en mycket mjuk gång.
Turn öppnas med tumknoppar som sitter tätt inpå handtaget |
Den typiska pyramidformen ger en aning vassa tumknoppar |
Knopparna är dubbelsidiga vilket tillsammans med låskonstruktionen gör kniven helt ambidextriös vad det beträffar de bitarna. Tumknopparna ja, de är jag inte helt vän med. De som är bekanta med lyxknivar känner igen formen från t ex CRK Sebenza. Det betyder i klartext att de är pyramidformade. Det ger förvisso mycket bra grepp mot tummen med de är baske mig inte bekväma att använda. Särskilt som de i det här fallet är placerade tämligen nära handtaget.
Placeringen ger emellertid tillräckligt med hävstång vilket i kombination med lagren gör kniven lättöppnad. Särskilt gäller det eftersom motståndet som skall övervinnas på den här typen av kniv kommer från ryggfjädern och inte från en traditionell "detent-kula".
Ett sätt att undkomma den skarpa spetsen är emellertid att vrida kniven i handen och istället för att placera tummen ovanpå tumknoppen trycka mot sidan på densamma. Jag kände mig fiffig när jag kom på det och det gör Turn mycket mer bekväm att öppna.
Den här kniven ståtar med ett ruskigt bra back lock |
Det kan sägas direkt att back lock konstruktionen på den här kniven är en av de bästa jag stött på. Den får endast se sig slagen av en annan italienare från ett annat märke men samma stad. Mer säger jag inte. Hur som haver, låset faller på plats med ett förtroendeingivande ljud och håller bladet stenhårt. Den lilla spel i vertikalled som ibland kan kännas i back locks är här närmast helt obefintligt. Detsamma gäller i sidled men där kan kniven förstås justeras om så önskas. Känslan är extremt stabil med andra ord.
Att släppa låset är dessutom mycket lätt. Motståndet är väl avvägt och låsarmen rundad för ökad komfort samtidigt som den försetts med några små skåror för bättre fäste.
Att bära
Turn Essential är en kompakt liten gynnare. Kombinationen av sluten rygg med en back lock och en ram i stål sätter sina spår. Vikten skrivs därför till 125 gram. Inte tungt per se men mer än vad man förväntar sig på något vis. Det sätter för övrigt sina spår i balansen. Balanspunkten återfinns precis vid det andra steget för fingrarna. Kniven är således något baktung.
Titanclipet är fäst i bakänden på handtaget vilket ger ett s k "deep ride loop over"-clip |
Måtten är annars inte avskräckande på något vis. Längden på 10,8 cm och tjockleken på 1,4 cm gör den förvisso en smula knubbig men inte överdrivet så. Men visst, du känner att du har en kniv i fickan. Det går inte att förneka. Men den kniven har inte vassa kanter eller hörn som stör handen om den måste ned i samma ficka. Något jag uppskattar.
Spänsten i clipet är god och rampen räcker till |
En av anledningarna till det är det eminenta clipet gjort av titan. Det är av "deep ride"-typ vilket gör att kniven sitter mycket djupt i fickan. Vad man tycker om det är olika. Jag tillhör dem som oftast men inte alltid förespråkar den typen av clip. Men det finns för- och nackdelar med de flesta lösningar. Den här varianten som fästs i bakänden av handtaget och sedan böjer sig framåt i en "loop" tenderar till att kännas mer i handen när man arbetar med en kniv. Så är fallet här med som jag varit inne på tidigare. Men det är inte så illa då det oftast hamnar utanför handen när man greppar kniven. I andra grepp får man kompromissa lite. Vill man verkligen använda kniven till tyngre uppgifter återstår alltid alternativet att avlägsna clipet.
Ta bort clipet går som sagt men skifta position är inte möjligt till nackdel för den som är vänsterhänt. Spänsten i clipet är mycket god och håller kniven i ett fast grepp i fickan. Rampen är tillräcklig för att fungera tillsammans med de flesta tygkanter.
Sammanfattningsvis
Faktum är att de första intrycken av Turn Essential, att det är en kompakt, kraftfull och välbyggd kniv står sig även efter det att smekmånadsintrycken passerat. Det är ett solitt bygge vilket yttrar sig i t ex god passning mellan låsarm/back spacer/ram, snyggt rundad bladrygg, välvda och lagom slipade sidor. Sedan kan tilläggas att gången är mycket mjuk och låset synnerligen väl utfört. Bladet är dessutom väl slipat och centrerat. De vet vad de gör i Maniago kan konstateras.
Sedan är förstås materialen av högsta standard. Det är canvas-Micarta, M390-stål och detaljer som clip och pivotkrage i titan. Turn Essential är och känns lyxig helt enkelt.
Med Turn har Viper Knives lyckats göra en riktigt bra back lock-kniv som fungerar även i en EDC-roll |
Allt som glimmar är emellertid inte guld. Det finns saker som kunde vara bättre. Några detaljer har med personliga preferenser att göra och något är val i designen som kanske kan funderas kring. Med det första avses exempelvis tumknoppar och en back lock, andra föredrar kanske en flipper-öppnad kniv och liner- eller ramlås. Med det sagt kan konstateras att skall man använda sig av en klassisk back lock-konstruktion så är det så här det skall utföras. Det kan inte bli annat än högsta betyg på den fronten.
Andra detaljer är mer generella, exempelvis de som har med ergonomi att göra. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Det finns en fara i att forma ett handtag så här mycket. Det kan nämligen begränsa komforten beroende på handstorlek och form. I det här fallet finns ett antal kanter att ta hänsyn till. De försvinner om man har handskar på men jag ser inte behandskade händer som det mest naturliga i EDC-sammanhang och faktiskt inte utomhus heller.
På något vis känner jag på mig att den här kniven är gjord för någon med mindre händer än jag. Utan att veta exakt misstänker jag att den genomsnittliga italieneraren är något mindre än gemene man i Sverige Kanske är det ett villospår eller inte. Och sedan borde de yttre kanterna rundats mer om kniven skall användas för friluftsliv. Möjligen kan det se annorlunda ut beroende på vart i världen man befinner sig. Men i Sverige innebär det ofta att skära trä i olika former och det kan vara tungt.
|
Viper Turn Essential återfinns mer i kategorin stadig och stabil än lättviktare när vi talar fällknivar. Men så placerar Viper själva kniven i facket "Outdoor & Hunting" på sin hemisda. Det är något jag håller med om. Turn är inte överdrivet stor och tung men möjligen i överkant för EDC-bruk även om det är en högst personlig avvägning även det.
Men är det vad som sökes och du inte har enorma labbar till händer är det här ett lyxigt alternativ som jag varmt kan rekommendera.
Viper Knives |
Specifikation:
Längd utfälld: 188 mm
Längd hopfälld: 108 mm
Vikt: 125 g
Bladlängd: 82 mm
Godstjocklek: mm
Bladstål: Böhler M390
Handtag: Canvas-Micarta
Lås: back lock
Producerad av: Viper Knives, tillverkad i Maniago, Italien
/ J - får snart bygga ut terrariet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar