söndag 29 november 2020

Knivrecension Victorinox Cadet

 - när liten är stor


I min förra recension av en kniv från Victorinox tog jag mig an den numera moderna klassikern Pioneer. Då nämndes den  här modellen, Cadet Alox, endast i förbifarten. Idag skall den dock få spela huvudfiolen. För även om Cadet till formatet är mindre så tror jag faktiskt att den säljer bättre än storebror.  

Anledningen är enkel. Det finns inte något annat multiverktyg på marknaden som kan matcha den ifråga om storlek och vikt i relation till användbarhet. Särskilt inte om pris adderas till ekvationen. Då åstadkoms en liten gigant!

Victorinox Cadet Alox
Victorinox Cadet Alox


Victorinox Cadet Alox tvåradig Victorinox
Cadet är en ultratunn tvåradig Victorinox


En liten kuriosadetalj kring den är modellen är att den föregåtts av en "Cadet II" som faktiskt kom tidigare än "Cadet". Men den döptes om när den nuvarande Cadet hamnade i sortimentet. I den usprungliga kniven var nagelfilen ersatt med ett litet pennblad. Det har även funnits en mycket begränsad upplaga om femtio exemplar kallad "Cadet Plus" där man lade till ett extra lager vilket innehöll en såg. 

Utöver standardversionen som ni ser här ingår den i serien av knivar som varje år släpps i en begränsad upplaga i en utvald färg. Vad gäller nyanser kan nämnas att under åren har kniven släppts i ytterligare en rad olika färger. 


Handtag


Victorinox Cadet tillhör 84 mm modellerna vilket refererar till längden. Den mäter 8,3 mm över ryggen. Höjden mätt över där knivbladet sticker ut är 23 mm. Sidorna är gjorda i Alox, det vill säga hårdanodiserad aluminium. Den ursprungliga Cadet hade mer ribbformade mönster än det idag standardiserade rutmönstret som hittas på alla Alox-modeller. 

Victorinox Cadet Alox handtag
Handtagsformen känns igen vid det här laget. För den som vill gravera något finns en platta för ändamålet


Precis som är fallet med storebror så skänker aluminiumsidorna kniven en något mer lyxig känsla än plastversionerna. På köpet får man bättre fäste än vad motsvarande cellidor-sidor erbjuder. Dessutom är de extremt hållbara. Ytan är mycket motståndskraftig mot repor och om möjligt ger det mest en snygg patina med åren. Och vi talar år här. 

Cadet är för liten för att fylla upp handen men är trots det bekväm att arbeta med


Storleken gör förstås att den inte fyller handen lika väl som den större Pioneer men det är något som man får ta för att få till det här extremt lätta och kompakta verktyget. Trots det kan man greppa kniven med hela handen och därmed skära förvånansvärt tunga saker. Det är ett mycket enkelt handtag men med en form som överlevt tidens prövning och visat sig vara inte bara bra utan enastående. Särskilt gäller det som ytan ger ett gott grepp vid användandet av samtliga verktyg. Men det är klart, ordet "ergonomi" kanske inte kan användas i sammanhanget.  

Därtill kan sägas att den mjukt rundade formen gör den till den ultimata fickkniven. 




Knivblad



Knivbladet på Cadet är imponerande på så vis att det är så mycket blad instoppat i ett litet format och att det visar sig vara kapabelt till mer än vad man kan förledas att tro. Bladet mäter på den här modellen 63 mm varav 55 mm är egglängd. Som högst är bladet 12 mm och godstjockleken ligger på 2 mm.

Formen är förstås Victorinox vanliga drop point och den är har en lika sedvanlig v-slipning. Fabrikseggen var på det här exemplaret mycket bra. Riktigt vass och som oftast tunn och jämn. 

Klassiskt format blad från Victorinox
Ett klassiskt Victorinox-blad i något mindre utförande


I bladet hittas förstås Victorinox standardstål som brukar anges som X55Cr14 eller din 1.1410. Ett stål som främst har två positiva egenskaper. Den ena kommer sig av att härdningen ligger i det lägre spannet och hamnar mellan 54-56HRC. Det gör bladet extremt lättslipat. Du kan i princip slipa det här bladet mot vad som helst. Av samma skäl kan du behöva bryna det tämligen ofta om du skär mycket. Den andra och mer överskuggande fördelen med det här stålet är att det är riktigt riktigt rosttrögt. Har du sett många schweizerknivar med bruna blad? Nä, trodde inte det utan det kräver lång och systematisk misshandel för att uppnå. Stålets inneboende egenskaper förstärks av ett rejäl polering för att göra det så rostfritt. Samma behandlning har alla verktyg samt ryggfjädrarna fått.  

Sedan skär Cadet alldeles förträffligt. Förutom en vass egg så hjälper det fullt flaslipade bladet till, särskilt som godtjockleken är så tunn som två millimeter. Det gör att faktiskt att det här bladet skär relativt bra genom det mesta även när det inte är rakbladsvasst. Något som kraftigare knivar generellt är mycket känsligare emot. Sen är spetsen på det här exemplaret mycket bra vilket inte alltid är fallet med Victorinoxknivar. Det gör den användbar till precisionsarbete. Sticka hårt med den rekommenderar jag inte då kniven saknar lås. Den lilla buk som finns på bladet hjälper också till genom att det är lättare att vinkla handtaget och samtidigt skära mot exempelvis en skärbräda, en stock eller något annat planare underlag.  

Det tunna bladet glider genom kartong även när det inte är helt nyvässat. Notera den jämna och fina fabrikseggen


Men innan man skär skall man få ut bladet och hur man än vänder och vrider på sakfrågan så är Victorinox rätt omoderna. De är slip joints, det vill säga saknar lås samt kräver en nagelskåra för att få ut blad och verktyg. Särskilt påtagligt blir det för mig som är nagelbitare och därmed inte förfogar över något att nyttja för att öppna mitt verktyg. Tacknämligt nog sticker det ut mycket blad ändå för att jag med nypan skall kunna få ut det.

Motståndet är som vanligt med knivar från alplandet, perfekt. Förutom klockor är de här knivarna en av orsakerna till att man talar om schweizisk precision. Det är bara att öppna respektive stänga den här kniven så både känner du och hör varför det epitetet uppkommit. 




Verktyg och funktioner


Cadet tillhör det tvåradiga gardet av knivar i Victorinox sortiment. Här är de dessutom extra tunna då man valt att utgå från tunnare bladgods än i de större modellerna. Totalt hamnar man som sagt på väsentligt under en centimeter i total tjocklek. Som alla Alox-knivar saknar Cadet de tillbehör som annars återfinns i plastsidorna som tandpetare och pincett. Det ger ett rent utseende samt gör att alla verktyg fälls ut från samma sida.

Det här är hela bestyckningen redo för en bredsida


De åtta funktionerna är fördelade på fyra olika verktyg. Därtill räknas nyckelringshållaren som en funktion av Victorinox. Inalles blir det således nio funktioner räknat på det viset. Knivbladet är som på nästan alla Victorinoxknivar* själva huvudredskapet. På god andraplats hittas förstås öppnarna som även dubblerar som skruvmejslar. Den stora mejseln, som för övrigt har samma mått som på storebror, går även att använda till en rad alternativa användningsområden. De som kommer närmast till hands är till exmpel som skrapa eller ett mycket litet bräckjärn för häftklammer, möbelstift, märlor och liknande. Öppnaren som hör till den mejseln är den mycket effektiva kapsylöppnaren. Troligtvis den bästa på marknaden som sitter på ett multiverktyg.  

Den stora flatmejseln har som vanligt halvvägsstopp vilket gör att man kan vinkla handtaget för mer kraft. Den är också mycket användbar
som skrapa eller litet bräckjärn


På motsatt sida hittas fortfarande en konservöppnare. En funktion som jag tror kommer att försvinna med tiden. Dels används inte konserver i samma utsträckning längre och dels kan de flesta idag öppnas på annat vis. Men den som finns är mycket effektiv och när man behöver en dylik är oftast behovet stort. Den mindre skruvmejseln som avslutar verktyget är däremot mycket mer ofta använd av mig personligen. Den fungerar nämligen även utmärkt till stjärn/Phillips-skruvar också. 

Den mindre flatmejseln går även att använda till annat


När det visade sig att man kunde fila annat än naglarna
blev jag mer vänligt inställd till filen


Det sista verktyget Cadet är utrustad med är en kombinerad nagelfil/nagelpetare. Något som för mig närmast kan räknas som ett hån, ett uppsträckt långfinger. Men efter att ha börjat använda den här lilla rackaren till kniv så har jag upptäckt att likt alla andra verktyg på Victorinox-knivar så har de alternativa användingsområden. Det är endast fantasin som sätter gränserna. I det här fallet har jag kommit på att de kan användas för att fila till både plast och till och med G10 om så behövs. Det samt att spetsen faktiskt kan avändas på mycket små stjärnskruvar. 


Slutsats


Honnörsordet för dagen är "minimalism". Victorinox Cadet Alox är en personifikation i knivhamn av det uttrycket. Eller åtminstone bland multifunktionsverktyg. Handtaget i sig själva andas enkelhet och materialet har en självklarhet i hand. Det ger bra fäste, ser bra trevligt ut och är hållbart. Det fungerar helt enkelt. Samma sak gäller för själva bestyckningen av det här multiverktyget. Det har det mesta av det man behöver och det är inte mycket i vardagen som den här lilla kniven inte klarar av. 

Visst finns återkommande teman när det gäller invändningar mot Victorinox. Stålet är enkelt och så verkar det förbli. De kan vara något svåra att öppna utan tillgång till naglar och de flesta modeller saknar clip.  

Men i gengäld kan invändas att de är mycket prisvärda. Cadet Alox kostar i Sverige runt 375 kr. För de pengarna får du en anmärkningsvärd byggkvalitet. Ta gärna en slipjoint från ett känt märke som Spyderco eller Benchmade och placerad den sida vid sida med en Cadet och jämför. Det lär bli rätt  jämnt skägg och på vissa områden vinner Victorinox. De kan sin sak helt enkelt. Det finns en orsak till att de är världens största fällknivstillverkare. 

Och avsaknaden av clip och annat som sticker ut möjliggör det här extremt kompakta formatet och vikten på under ett halvt hekto. Det gör att det inte är några som helst problem att kasta in den här kniven i vilken ficka som helst och glömma bort att den finns där till du behöver den, som det brukar heta.    

Cadet är den stora lilla verktygslådan från Victorinox


I formatet finns ytterligare ett par styrkor inbakade. En är hur pass bra den här kniven skär i relation till yttermåtten vilket överraskar. En annan styrka är hur acceptabel en sådan här kniv är i diverse sociala sammanhang. Med sitt klassiska utseende och lilla blad skrämmer den inte folk. Tvärtom väcker logotypen ofta igenkännande leenden. 

Konkurrens finns förstås och ett avvägande som alltid måste göras är huruvida man vill utgå från ett multiverktyg byggt kring en tång eller en kniv försedd med kompletterande verktyg. I den här klassen tycker jag frågan är enklare att besvara än i de större storlekarna då en så här liten tång i praktiken inte är mycket att ha. Antalet funktioner i relation till storlek och vikt hos Cadet är svårslagen.  

Sedan finns förstås andra Victorinox-knivar. En nära släkting till Cadet är "Recruit". I den har filen ersatts av ett knivblad precis som på den ursprungliga Cadet-modellen. Därutöver har den de vanliga tilläggen som följer med cellidor-sidorna i form av tandpetare och pincett. 

Med Cadet fås istället en tunnare profil, bättre fäste, mer slitstark yta och i mitt tycke snyggare och mer klassiskt utseende. Kopplat till ordet klassisk är även att det ett möjligt samlarobjekt trots att det är ett rent verktyg. De många färgalternativen och årsknivar utgör grunden för det. 

Victorinox Cadet är ett måste för den knivintresserade och för alla andra


Utan att överdriva allt för mycket så är en Cadet ett måste för varje knivsamlare. Och om inte just den här modellen så en eller flera andra Victorinox. Eller förresten det gäller om du inte är ett dugg intresserad av knivar heller för den delen. De här små multiverktygen har verkligen mejslat ut sin nisch och i den är det inte  många som ens är i närheten av kvalitén och den prisvärdhet de erbjuder. 




Specifikation Victorinox 0.2601.26 Cadet Alox


Längd: 84 mm
Höjd: 23 mm
Bredd: 8 mm
Vikt: 46 g
Handtag: Alox
Lås: inget, slipjoint

4 verktyg, 9 funktioner:

  • Knivblad
  • Konservöppnare
  • Liten flatmejsel, 3 mm
  • Kapsylöppnare
  • Stor flatmejsel, 6 mm
  • Vajerskalare
  • Nagelfil
  • Nagelrengörare
  • Nyckelringsfäste

/ John

* Det finns faktiskt Victorinoxverktyg utan knivblad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar