onsdag 28 december 2022

Recension QSP Penguin Plus

 

-  Kejsarpingvinen

Medium, small och large. Det är så utvecklingen av storleken på den här QSP-modellen sett ut. Fast namnen är Penguin, Penguin Mini och så till slut Penguin Plus. Det var inte svårt att lista ut att det skulle komma fler versioner och varianter med tanke på vilken brottarsuccé den ursprungliga modellen blivit. 

Uppenbarligen tycker fler än jag att det är en riktigt bra kniv. Ännu lite bättre blev den i åtminstone vissa avseenden när den uppgraderats till titanutförande. Om den transformationen kan ni läsa i mina tidigare recensioner av pingvinen. I den sista mer än antydde jag att det fanns ytterligare en nivå att klättra till och det är den här kniven som avsågs. 

QSP Penguin Plus


Vad är det då som ändrats från Penguin till Penguin Plus förutom det uppenbara att den växt? Innan jag avslöjar det så kan påpekas att det finns en orsak till att den inte döpts till exempelvis "XL" eller något liknande utan det mer blygsamma "Plus". För den är nämligen inte så värst mycket större än originalet. Men ändå tillräcklig för att utgöra skillnad för hur kniven upplevs och då är det inte främst bladet jag har i åtanke utan handtagsstorleken. Den passar t ex mina händer väsentligt bättre. 

Sedan kanske "Plus"även betecknar att kniven trimmats i relation till sin föregångare genom att ytterligare en öppningsmetod adderats då den är kniven har både tumknoppar och flipperfena. Därtill kommer ett en rejäl uppgradering vad gäller knivstål. I den här kniven återfinns ett av de bättre som finns att tillgå för den här applikationen. 

Penguin "Plus", inte "XL". Storleken är mer tilltagen men inte extremt mycket, stålet är förbättrat och sedan har ytterligare en öppningsmetod adderats



Twitterversion: QSP Penguin växte och fick tillägget Plus som inte enbart tycks syfta till storleken utan även till övriga specifikationer och uppträdande. Jag förutspår fortsatt framgång för den här modellen!


Blad


Bladet är som på alla QSPs pingviner ett Sheeps foot-blad även om det ibland lite slarvigt sägs vara en Wharncliffe trots att ryggen är rak och endast sluttar mycket brant mot spetsen. Men i vilket fall som helst så har den växt till sig något på längden och här är bladet 8,6 cm långt. Höjden är 2,5 cm och tjockleken 3,5 mm. 

Bladformen känns bekant för den som kan sina pingviner


Som ofta är fallet med QSP knivar nuförtiden kan Penguin Plus fås med ett par olika varianter av ytbehandling på bladet. I det här fallet är de kopplade till vilket handtagsmaterial som valts och det innebär i det här fallet en tvåtons satin. I andra utföranden är bladet svärtat.

Stålet är som nämnts en av uppgraderingarna och i den här versionen används CPM 20CV från Crucible. Ett pulverstål av högsta kvalitet vilket till stor del delar komposition och egenskaper med ett annat kanske mer känt stål, M390 från Böhler/Uddeholm. Hur som haver är det ett riktigt bra stål att använda i fällknivar och av vad jag kan avgöra har man lyckats tämligen väl med behandlingen av stålet. Möjligen kan de som är experter på området hävda att det går att härda det lite hårdare och ha det ännu tunnare bakom eggen. Men i stort uppträder det som jag förvänar mig av ett material av den här digniteten. 

Kniven är diskret märkt men där kan utläsas 20CV, ett riktigt kvalitetsstål från amerikanska Crucible


I praktiken innebär det ett stål som är motståndskraftigt mot korrosion och det kan sägas att trots blöta höst- och vintertider så har det inte uppenbarat sig några fläckar på bladet. Jag förväntar mig även en hög skärpa vilket även fabrikseggen bjöd på. Nu kan väl tilläggas att skam vore det annars då en rak egg är väsentligt mycket lättare att slipa än en kurvig sådan. 

Sedan vill jag i ett så här exklusivt stål se mycket god skärpevaraktighet och även det kriteriet uppfylls här. Det trots att när jag testar knivar brukar skära en del i nylonrep och tamp som legat ute (gammal förankringstamp till en båt) vilket gör att det ofta finns lite grus i dem. 

 I övrigt uppträder Penguin Plus som sina mindre storvuxna fränder och är därmed en utmärkt fällkniv för allt möjligt vardagsbruk. Faktum att kniven är robust och stor nog även för friluftsliv även om jag personligen föredrar en egg med buk i det fallet. 



Handtag


Handtagsform och konstruktion känns igen från lillebror Penguin Ti, konstigt vore annars. Det innebär en kniv som tämligen väl följer formulan för hur man bygger en helmetallkniv med den här typen av lås. Man tager två bitar av solid titan, 3,4 millimeter tjocka i det här fallet och förankrar dem med varandra med hjälp av pivotskruven och ytterligare två fästpunkter. Själva distanserna i den öppna ryggen är timglasformade. Den justerbara pivotskruven är som vanligt på QSPs lite finare knivar "enkelsidig" så tillvida att den bara är skruvad från en sida. För att undvika att den spinner fritt när öppningen av bladet skall trimmas eller kniven plockas isär är hondelen av skruven D-formad. 

Formen är bekant från de mindre syskonen men flipperfenan utgör ett utökat fingerskydd


Materialet är som sagt titan och den typ som använts är TC4 som fått sig en blästrad yta i det här utförandet. Det ger en sober grå ton. Sidorna är som sagt inte lättade invändigt på något vis. Det finns både för och nackdelar med det. Förvisso kunde kniven gjorts något lättare genom urfrästa fickor men som det är nu fastnar inget skräp där. Eftersom totalvikten inte är avskräckande kan jag ha fördrag med den här lösningen. 

Enkelheten från insidan går igen i det yttre då handtaget vare sig har några mönster, dekorationer eller för den delen välvda sidor eller ens fasade kanter. Rundade för komfortens skull är kanterna men inte mer. 

Det enda som syns är skårorna där clipet huserar om man väljer att byta sida på det och förstås, det rejält tilltagna hålet för fånglina. Det kunde jag gott vara utan men nu är det där och funktionen är god. 

Titansidorna är solida och handtaget öppet i ryggen


Så långt inga skillnader från sin mindre släkting. Men så var det formatet. Här mäter handtaget 11,4 cm på längden, 1,1 cm på bredden och det är 2,3 cm högt. Nu är skillnaden i tillgängligt utrymme för handen inte riktigt lika stort som måtten antyder. Eftersom den här kniven fått en adderad flipperfena stjäl den lite utrymme vilket är tämligen normalt. Därför finns det knappt tio cm för fingrarna att slåss om.  

Längden är inte enormt tilltagen men handtaget är fylligare än tidigare vilket ger mer att greppa kring


Men i gengäld är det effektivt utnyttjat utrymme såtillvida att den här enkla handtagsformen inte ställer till det oavsett vilken typ av handstorlek du har. Resultatet är också en något bättre ergonomi än de mindre modellerna. Detta helt enkelt för att det finns mer handtag att greppa kring. Det är fortfarande långt ifrån ett perfekt handtag ur ren komfortsynpunkt. Men det är mycket bra och det räcker i det här fallet. Alla sedvanliga grepp går att använda vare sig du tar i mycket och vill hålla kniven i hammargrepp eller vill styra bladet mer kontrollerat via en tumme eller ett pekfinger på bladryggen. 

Men visst, jobbar du en längre tid känns det att kniven är tämligen fyrkantig över ryggen och att det är en kniv med öppen rygg. I relation till liknande knivar står sig QSP Penguin Plus dock mycket väl. 



Öppning och lås


På det här området hittas ytterligare en av de saker som skiljer "Plus" från sina mindre släktingar. Den här kniven har fått multipla öppningsmöjligheter. De utmärkta tumknopparna från förr finns kvar och givet att bladet inte är helt dolt i handtaget i hopfällt läge kan kniven även öppnas med två händer om man så önskar. 

Nyheten består i att man kombinerat dem med en flipperfena. Därtill en med mycket god funktion. Den är lätt att använda i det att motståndet inte är särskilt stort och form kombinerat med god geometri gör att du inte behöver fundera på hur du närmar dig den. Tryck till och bladet far ut oavsett vinkel eller hur du håller kniven. Det går både att använda "light switch" eller "push button" rörelser, det vill säga dra fingret bakåt eller trycka nedåt när du fäller ut bladet. Rörelsen fungerar även lika väl oavsett om kniven befinner sig på rätt köl, ligger på sidan eller hålls upp- och ned. 

Den triangelformade flipperfenan bjuder på god funktion


Det som är lite speciellt är att man från QSPs sida lyckats med att trimma motståndet i detent-kulan till att fungera med de olika metoderna att öppna kniven. Ett konststycke som inte är helt enkelt men som åtminstone några tillverkare numera behärskar. Här är balansen mellan de två systemen så god att jag upplever att det inte spelar någon roll om du använder en tumme eller ett pekfinger för att skicka ut bladet. 

Ramlåset är helt enkelt mycket bra


Låstypen kommer givet materialet i handtaget inte som någon överaskning. Ramlåset den här kniven försetts med har även de tillägg vi kommit att förvänta oss av dem oavsett om de behövs eller ej. Men en stålskodd låsarm förhindrar "lock stick" och förlänger även livslängden på låset och därmed kniven. Till det kommer även ett översträckningsskyddet som förhindrar att sagda arm bänds ur position om du släpper låset för våldsamt. 

God åtkomst av låsarmen och den fasade ytan gör låset mycket lätt att släppa


Funktionen hos den här varianten av frame lock eller R.I.L (Reeve Integral Lock) som det egentligen heter är exemplarisk. Jag kan inte komma på så många vis det kan bli bättre. Det låser varje gång kniven öppnas och det oavsett hur långsamt eller fort det sker samtidigt som bladet hålls fast ordentligt. Här kan inget glapp eller spel i höjdled urskiljas inte ens om man provocerar bladet genom att ta tag i spetsen och bryter bladet alternativt knackar på bladryggen. 

Därtill är låset mycket enkelt att komma åt och lätt att släppa. Något som har förfinats till den här utgåvan genom att själva låsarmen fått en vinklad eller fasad yta som gör att den vassa kanten som den tidigare versionen hade försvinner. Utmärkt så QSP!


Att bära


Det finns alltid ett pris att betala för att förstora en kniv och det är hur den är att bära i en ficka. Tämligen uppenbart är att volymen ökar och oftast även vikten. Här kunde det sistnämnda ha trimmats en smula med lite mer arbete på insidan av handtaget. Men Penguin Plus väger ändå in på respektabla 128 gram. Inte extremt lätt ställt i relation till 86 mm bladlängd men heller inte så man känner att man har ett ankare i fickan. 

Penguin Plus bjuder på ett ett mycket bra wire-clip


Volymen har ökat genom att handtaget nu är kring 11,5 cm långt och därtill kommer en något mer tilltagen höjd som förstärks av en flipperfena som sticker upp ytterligare en bit. Mer att husera i fickan helt enkelt. 

Men kvar är de närmast blanka sidorna och det gör att det är lätt att dra och stoppa undan även den här kniven. 

Rampen är adekvat, änden pekar inte utåt och utrymmet under godkänt.
Med andra ord ett bra clip, särskilt som det är styvt nog


Framförallt kan det tillskrivas ett bättre clip. Redan i recensionen av Penguin Ti skrev jag att det clipet var ett framsteg. Mest beroende på att det clipet kändes mindre i hand tack vare sin placering. Här har man "återgått" till ett deep ride-clip men valt att göra det i wire-format istället. Ett stort steg framåt, särskilt som den här versionen är flyttbar till fromma för de vänsterhänta och därtill känns mycket lite i handen när man använder kniven. 

QSP har även förstått att ett bra wire clip måste vara grovt och styvt nog för att inte röra sig i sidled. Därtill är rampen adekvat och utrymmet under själva clipet stort nog för att husera tyget från de flesta fickor. Spänsten är även den tillfyllest. Sammantaget ett mycket bra clip helt enkelt. 

En bonus är att det låter kniven dyka djupt ned i fickan. Det gör kniven mer diskret men framförallt bidrar det till att göra kniven mer svårtappad. Även om det sistnämnda oftast är en diskussion av mer teoretisk karaktär. 




Sammanfattningsvis


Kejsarpingvinen kallade jag den här kniven inledningsvis. Det är faktiskt ett passande epitet. Större är inte alltid bättre men i det här fallet vete tusan om så inte är fallet. En redan bra ursprungsmodell tweakades först med ett titanhandtag och en frame lock samt ett något uppgraderat stål. Därefter tog QSP steget fullt ut och lade till ytterligare en öppningsmetod för dem som önskar det och förfinade materialvalet ytterligare varpå Penguin Plus blev resultatet. 

Sedan bör påpekas att för den som inte gillar metallhandtag finns även lika exklusiva versioner med handtag eller åtminstone presentationssida i kolfiber att tillgå. 

QSP Penguin Plus är en sympatisk EDC-kniv, här i sällskap med Penguin Mini


Men den stora eller kanske lilla förändringen i det här fallet kan skrivas till lite drygt tio millimeter. En skillnad som dessutom minskas något av att fingerskyddet, läs "flipperfenan" ökat i storlek och därmed stjäl lite utrymme. Trots det blir det en förändring som gör det där lilla extra för dem med min handstorlek. Jag talar förstås om det ökade utrymme för handen som tillägget "Plus" ger. Det är däri den främsta förtjänsten hittas enligt mig. 

Det är inte alltid som storleksförändringar av befintliga modeller är helt lyckade. Men i det här fallet anser jag att QSP inte bara lyckats utan dessutom gjort det utomordentligt väl. Anledningen står inte enbart att finna i formatet utan även i de relativt subtila förändringar som gjorts. De påverkar inte utseende men är just de där små extra detaljerna som förvandlar en redan bra kniv till en utmärkt sådan. Handhavandet är ännu lite mjukare, låset har förfinats, clipet förbättrats och sedan var det ju bladstålet som grädde på moset, lök på laxen eller vad ni vill. 

QSP Penguin Plus är stabil kniv som inte gör bort sig i något sammanhang


Men visst, smakar det så kostar det. Ursprungsmodellen var och är ett mer budgetbetonat verktyg och tillika ett bra sådant. Penguin Plus är istället en relativt exklusiv och mycket välbyggd kniv. Därmed är det en kniv jag verkligen rekommenderar. Förutsatt att du gillar raka eggar förstås. Det tillägget till omdömet har inte ändrats!





Specifikation:


Längd utfälld: 200 mm
Längd hopfälld: 114 mm
Vikt: 127 g
Bladlängd: 86 mm
Godstjocklek: 3,5 mm
Bladstål: Crucible CPM 20CV
Handtag: Titan
Lås: Frame lock

Producerad av: QSP, tillverkad i Kina



/ J - djurvän och tydligen fågelskådare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar