- nygammalkomling
"Like a boomerang I need a repeat" är en textrad jag osökt kommer att tänka på när jag såg den här kniven för första gången. Det känns som vi sett den förut trots att den här modellen från Spyderco kallad Endela är helt ny. Något som belackarna i och för sig hävdar gäller allt de producerar. Men där är jag inte böjd att hålla med.
Men den som tycker så i det här fallet är helt rätt ute. Namnet är en klar ledtråd i det fallet. Om du kan något om märket med hålet i bladet och spindelloggan så vet du att två av deras mest kända modeller genom tiderna heter Endura och Delica. Känner du till det är det inte svårt att härleda vart namnet på den här nya kniven kommer ifrån och inte heller vad det handlar om.
Spyderco C243BK Endela |
Namnet skvallrar nämligen även om vad kniven är, det vill säga ett mellanting mellan de två tidigare modellerna. Mer exakt är det storleken som hamnar mitt emellan. För många är Delica i minsta laget medan andra upplever att Endura närmast känns som ett svärd. I alla fall enligt många som kontaktat och påverkat Spyderco under åren. Det är det glappet som den här kniven är tänkt att fylla. Frågan är om den gör det? Det tänkte jag försöka svara på här!
Twitterversion: Endela, en kniv för den som söker sin första Spyderco för allroundbruk. Ett mycket pålitligt verktyg.
Blad
Bladet på Endela skiljer sig faktiskt en aning från de andra två knivarna jag jämför den med. Det är inte mycket det skall medges men ändå betydelsefullt. Den har faktiskt en mer uttalad buk vilket gör den bättre att skära med mot platta ytor som skärbrädor, plank och liknande.
Annars känns bladet igen då det är ett av Spydercos många lätt lövformade blad. Det är också fullt flatslipat och försett med en satinfinish vilket heller inte det kommer som någon överraskning. Tjockleken på godset är väl valda 3 mm. I övrigt mäter bladet 8,7 cm på längden varav 7,6 cm är egg.
Det lövformade bladet med sin sedvanliga knöl har en mer uttalad buk än sina syskonmodeller |
Stålet är VG10 som så ofta är fallet med Spydercoknivar tillverkade i Japan. Om det kan man tycka lite olika. Det är på intet sätt ett dåligt stål enligt mig. Det är rosttrögt så det räcker till och konstigt vore det annars eftersom det ursprungligen togs fram för att nyttjas i hortikulturella- och kökssammanhang. Stålet är även lätt att slipa och är tämligen segt beroende på hur det härdas förstås. Däremot håller det inte skärpan extremt länge. Det som ställer till det lite i sammanhanget är att stålet kvarstår som stapelvara trots att priset på den här modellserien ständigt klättrar.
Stålet är VG10 och det |
Som oftast är fallet med knivar från Spyderco så skär Endela riktigt bra. I och med att knivens FRN-handtag och lättslipade stål signalerar "arbete" så är man heller inte rädd för att ta i med den här kniven. Och när man gör det fungerar den utmärkt. Bladgodset är inte överdrivet tjockt och den fulla flatslipningen bidrar till att det här bladet är riktigt bra till att skära både kartong och plast med. Det samtidigt som det är starkt nog för att hantera buntband, nylonlinor och till och med gummislang. Något som numera alltid ingår i mina tester.
Endela känns och uppträder som en riktig brukskniv |
Att tälja med är modellen inte helt optimalt men det har mer med handtaget att göra än bladform och geometri. Det är lite för tunt helt enkelt. Något som dock märks när man jobbar med trä är att spetsen är förstärkt. Den lilla dippen på ryggen mot nosen till gör att den blir starkare vilket är välkommet när man exempelvis måste bända loss den ur en träbit.
Överlag är det här en genompraktisk kniv som hanterar de flesta uppgifter mycket bra. Men efter tre fyra kartonger och en antal snitt i gummislang behöver eggen umgås med en strigel ett tag. Fördelen med VG10 är att det går snabbt att vässa.
Handtag
En markant fördel med Endela i jämförelse med Delica är den bättre komforten och ergonomin. Delica är en mästare på området i relation till storleken. Men där var det magiska ordet "storleken". Det här handtag är längre med sina 12 cm och det ger helt enkelt mer plats för handen.
Handtaget är tunt med sina 11 mm och höjden hamnar runt 2,7 cm.
Endela har Spydercos vanliga "Bi-directional"-mönster i greppet vilket ger oerhört bra fäste |
Konstruktionen är typisk för den här kategorin Spyderco-knivar. En stålram som därtill är lättad hittas på insidan av FRN-sidorna som sitter på plats med skruvar. De är fyra till antalet varav en agerar pivotpunkt för låset.
I skollorna hittas också en sjutusans massa hål tyvärr. Det är resultatet av ett clip som kan flyttas till alla fyra hörn av handtaget samtidigt som det tarvar tre skruvar för att sitta på plats. Det i kombination med mönstret gör att smuts gärna fastnar på den här kniven.
Ryggen är sluten på grund av låset. Men det är inga problem att blåsa ur insidan med lite tryckluft eller bara gå igenom kniven med en tops när så känns påkallat.
Handtaget är tunt med 11mm |
Sidorna är som sagt gjorda av FRN (Fiber Reinforced Nylon). Det är ett mycket starkt material som klarar av det mesta. Allt från diverse kemiska ämnen via olika temperaturer till mekanisk nötning. För att testa det ytterligare har jag faktiskt, oh hemska tanke, släppt kniven ett par gånger på stenläggningen hemma för att simulera att kniven tappats. Det är inget som sätter några stora spår som synes. Men något litet märke blir det i plasten.
Ytan har försetts med Spydercos "Bi-directional"-mönster vilket ger extremt bra fäste. Ibland tycker jag att det kan vara på gränsen till att vara för bra. Men risken att halka är minimal.
Handtaget på Endela ligger mycket nära Endura i mått vilket betyder att det fungerar riktigt bra |
Öppning och lås
Att Spydercos knivar öppnas via ett hål i bladet torde vara allmänt känt vid det här laget. Åtminstone för den knivintresserade. För alla andra kan jag meddela att det gäller även för Endela. Uppfinnarna av funktionen har inte misslyckats den här gången heller. Hålet är välplacerat och stort nog för att det skall kunna nås utan att man behöver tänka på det. Det bara fungerar. Och det gör det även med handskar på.
En sak jag omedelbart noterade är att någon förändring verkar ha gjorts med pivot-området på kniven jämfört med tidigare årgångar. Åtminstone den här Endelan är mjukare i gången än alla mina äldre Delica- och Endura-knivar.
Det relativt stora bladhålet har något vassa kanter men det är faktiskt något jag föredrar då risken att halka är mindre |
Förutom bladform och materialet i handtagen signalerar låstypen om att det rör sig om en mer arbetsinriktat kniv om man får säga så. Det finns många både mer finurliga och avancerade lås på marknaden men inte många som slår ett klassiskt back lock när det gäller kombination av enkelhet och styrka. Därtill kan läggas att de verkligen vet hur man gör dem i Seki, Japan.
Övergången mellan blad och låsarme är väl utförd |
Låsarmen faller på plats med ett ljudligt snäpp som förkunnar att bladet sitter där det sitter. Och det gör det utan glapp eller spel. Däremot kan man om man provocerar bladet hårt genom att hålla i spetsen och riktigt bända upp och ned framkalla en liten känsla av rörelse. Det är tämligen vanligt på back locks* kan väl tilläggas. Låset är även lätt att nå och släppa.
Att bära
Endela är en av de där knivarna som är duglig i fickan utan att vara perfekt. Vad jag menar är att den är mycket bra på vissa parametrar och något mindre bra på andra. Den är lätt med sina 88 gram. Den är även tunn då den endast mäter 1,1 cm över ryggen. Mindre bra däremot är höjden som blir 4,1 cm tack vare puckeln som hålet bildar. Något som de flesta knivar från Spyderco lider av. Detsamma gäller hur mycket kniven sticker upp. Längden däremot är neutral. Endela är 11,9 cm lång då den är hopfälld.
Ett för Spyderco traditionellt skedformat clip |
Clipet är ett av Spydercos äldre men tämligen vanliga skedformade clip. Ett utmärkt clip men som dras med några nackdelar. En av dem är det visar väldigt mycket av knivhandtaget när den sitter i en ficka. Det är heller inte det snyggaste på marknaden men det passar väl in på den här kniven som mer fokuserar på funktion än på utseende. Apropå utseende är det här clipet svartmålat vilket passar kniven väl men det är ofrånkomligt att det slits över tid. Så om det är snyggt eller inte beror på din inställning till patina.
Spydercos finurliga lösning på friktion mellan clip och handtagsidor |
Fördelar bjudet clipet också på. Spänsten är väl avvägd, läppen korrekt utformad och det är flyttbart. Inte lite flyttbart heller då du kan faktiskt kan bära kniven som du vill, spets upp eller ned på både höger och vänster sida.
Är det där en Endela i fickan eller är du bara glad att se mig? |
Sen gör Spyderco något som fler tillverkare av sträva handtagsytor borde ta efter. De är smarta nog att placera en liten "plakett" eller flat yta där logotyp och namn på kniven återfinns. Den fyller en viktig funktion då den ger en mjuk yta för clipet att vila emot så friktionen mot tyget inte blir lika starkt som annars. Det gör att kniven är lätt att dra och stoppa undan. En inte obetydlig egenskap hos en kniv som siktar mot att vara praktisk.
Sammanfattningsvis
Känner du till Spydercos "FRN-plattform" sedan tidigare vet du vad du kan förvänta dig av Endela. Den erbjuder inget revolutionerande. Gör du inte det så kan jag sammanfatta det med att det är rättframma arbetsredskap utan krusiduller. Inte de mest exklusiva knivarna på marknaden men välgjorda och mycket praktiska. En intern stålram ger extra styrka och det understryks av ett bra ryggplacerat lås av tradtionellt snitt. Sidorna är av av fiberförstärkt nylon och är extremt tåliga mot både kemikalier och temperaturer. De ger också mycket bra fäste med Spydercos "Bi-directional"-mönster och ergonomin är mer än godkänd för en kniv i den här storleken.
Baserat på den här plattformen finns sedan allt från den lilla Ladybug upp till Spyderhawk och allt däremellan. Det är här Endela kommer in i bilden då de mindre knivarna kommer i täta steg medan hoppet mellan Endura och Delica ansågs för stort. Jag läste någonstans att det påstods att Endela i och med det mest var riktad mot Spyderco-fans men jag är nog inte böjd att hålla med. Snarare vill jag hävda motsatsen.
Endela gör inte bort sig som robust EDC-kniv |
Kanske har Spyderco skjutit sig själva en smula i foten då Endela (åtminstone på den europeiska marknaden) prismässigt ligger rätt nära en annan framgångsrik plattform från Spyderco. Kniven jag tänker närmast på är lättviktsversionen eller snarare FRN-versionen av Para 3. Knivarna är dessutom nästan lika stora. Para 3 har ett 4 mm kortare blad men ungefär samma handtagslängd. Sedan har den kniven ett annat lås och en smula högre handtag samt ett "forward choil" för den som föredrar det på sina knivar. För de skillnaderna får man lägga till några hundralappar på priset också.
En annan invändning jag kan ha emot inte bara den här modellen utan många tillverkade i Japan är att det aktuella stålet, VG-10, fortfarande återfinns i bladen trots att knivarna stadigt ökat i pris. En gång var det innovativt och prisvärt men nu är det mer diskutabelt om så är fallet.
Som vanligt med knivar tillverkade i Spydercos japanska fabrik är Endela mycket välbyggd. Det märks på passningen mellan materialen, kvalitén på FRN-sidorna, låsets övergång mellan låsarm och blad samt på ett helt centrerat blad. Eller nästan all passning skall sägas, övergångarna på ryggsidan kunde vara snyggare.
Endela överraskade med ett blad som är bättre än föregångarna |
Endela känns för min del både som en lösning på ett problem som inte finns samtidigt som den faktiskt erbjuder något nytt. För de som likt mig har både Delica och Endura sedan tidigare fyller kniven ingen egentlig funktion. Därtill är skillnaderna för små enligt mig. Det är på den punkten jag menar att den här kniven inte vänder sig till Spyderco-fans om man nu inte är besatt av att ha allt de gör vill säga.
Däremot menar jag att det här är en rak och enkel brukskniv för den som vill ta steget upp från en enklare fällkniv och satsa på en kvalitetskniv från Spyderco men som tycker att Endura känns alldeles för stor och att Delican för liten. Endela bjuder nämligen på ett större handtag vilket kanske är viktigare än den extra bladlängden. Det gör den mer lämpad till tyngre skärande än småttingen Delica. Sedan anser jag att bladet är bättre än på båda föregångarna då den mer krökta eggen med sin större buk är mer allroundbetonad.
Endela är en välbyggd kniv som håller för tuffa tag i många år. Så söker du din första kniv från Spyderco är det här alls ingen dum kandidat!
Specifikation:
Längd utfälld: 206 mm
Längd hopfälld: 119 mm
Vikt: 88 g
Bladlängd: 87 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: VG10
Handtag: FRN på stålram
Lås: Back lock
Producerad av: Spyderco, tillverkad i Japan
/ J - Endeligen en ny Spyderco
* Det enda låset jag inte lyckats göra det på utöver Cold Steels Triad-Lock är det som sitter på Lionsteel TM1
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar