onsdag 13 oktober 2021

Recension QSP Hamster


Hamster från kinesiska QSP är något av ett avsteg från deras ordinarie utbud. Främst har de riktat in sig på EDC-orienterade fällknivar. Som komplement till det sortimentet finns även ett par fastbladare av olika slag. Förvisso är även Hamstern är en vardagskompanjon. Det som är annorlunda i det här fallet är formatet. Kniven tillhör den kategori som ibland kallas "Little Big Knives" eller kanske den bara är liten i det här fallet?

QSP Hamster heltitankniv från kina
QSP QS138-C Hamster 


Utöver formatet så är det här modellen också en veritabel orgie i titan vilket inte är helt vanligt. Det materialet hittas i såväl handtagssidor som i backspacer och clip. Det kompletteras sedan med ett fint bladstål vilket sammantaget ger en en kniv i QSPs premiumsortiment. Titan är inte deras mest frekvent använda material även om modellerna Woodpecker, Songbird och Kylin var rätt tidigt ute. Det har sedan följts upp med några till som Puffin, Falcon och Legatus och nu senast en ny utgåva av Penguin i den här metallen. 

Men de har alla varit en smula större knivar och det är främst på den punkten som Hamster utmärker sig som sagt. Kniven är en liten pralin och särskilt den här varianten med grönblåskimrande sidor. Önskas mer netural färgställning finns den även med handtag i svart eller grått.  

Är Hamster månne en "liten stor kniv"?



Twitterversion: QSP Hamster, en kniv med material och utförande i toppkvalitet men med ett mycket snällt utseende, på gränsen till att vara söt som djuret den är döpt efter.


Blad


Hamstrar har stora breda tänder för att gnaga på saker. Det gäller det här kreaturet också. Bladet är en bred drop point som ger ett snällt intryck. Det trots att ryggen först höjer sig en smula från tumrampen innan den dyker ned mot spetsen på ett "harpunliknande" vis. Ett utseende som understrycks av en falskegg. Men den knubbiga formen och den relativt trubbiga spetsen förmildrar formen. Det och storleken. Bladet är endast 5 cm långt. Höjden är mer tilltagen med 2,5 cm och tjockleken på godset landar på 3 mm. 

QSP Hamster med S35VN stål i bladet
Bladet är en bred drop point med en totallängd på 5 cm


Stålet är högkvalitativt i och med ett amerikanskt S35VN. Det är ett vid det här laget mycket väletablerat stål. Det är en utveckling av S30V som i sin tur var resultatet av ett samarbete mellan Crucible och Chris Reeve Knives. I det här fallet är det nästan overkill för en kniv i den här storleken. Med det menar jag att stålets inneboende kapacitet inte är nödvändig för ett så här litet blad. Men nu finns det här och det betyder ett välbalanserat stål som både tar och håller en egg riktigt bra. Trots det är det inte omöjligt att slipa. Särskilt inte på en så här liten kniv med kort egg förstås. 

Finishen på det här bladet är något extra då QSP här bjuder på en mycket snygg tvåtons-satin. Det ger ett exklusivt och arbetat intryck. Här är den dessutom mycket snyggt utförd med längsgående slipning på de flata delarna och en stående på själva slipfasen. 

Bladgodset är 3 mm och det tunnas via en hög flatslipning ut till 0,5 mm bakom eggen. En egg som är snyggt utförd och tämligen vass. Möjligen kan en antydan till ett litet "smil" upptäckas mot ricasson till. Men då får jag granska eggen noga. Det "sharpening choil" som finns kunde varit bara en aning större för att åtgärda det. 

Stålet är S35VN och finishen en tvåtons-satin


Väl i arbete är det lilla husdjuret inte så pjåkigt. Den låga spetsen och den blygsamma buken ger en kniv som är bra för uppgifter som t ex att skära av tejp och öppna kartonger. Typiska uppgifter för så här små knivar. Att den är stabilt byggd gör dock att man, i alla fall inte jag, tvekar på att ge sig på något tyngre uppgifter. Då ryker även kraftigare förpackningsmaterial som plastband, buntband och silvertejp (inte den armerade typen). Ett relativt tjockt blad i kvalitetsstål och stadigt lås gör att det känns som lämpliga uppgifter. 

Till en del annat småpill hade jag gärna sett mer spets. Det är en invändning jag har mot de flesta knivar som drar åt det hållet rent utseendemässigt. Det kan t ex sägas om hälften av Voxnaes samlade produktion. Men den spets som finns är relativt vass och inte ömtålig. Så det är inget problem att köra in den i en plastflaska eller skära till en bit tjockare plast till en schablon för målning av kastknivstavlor för att nämna något. 

Sedan är bladet mycket kort men det är tämligen uppenbart från början förstås. Men det medför alltid vissa begränsnignar så det gör att Hamstern namnet till trots inte är den bästa vän med grönsaker av olika slag. Läs "som picknick/utflyktskniv". Den skär bra men kort för att uttrycka det enkelt. Sen tycker jag nog att bladet kunde varit snäppet tunnare. Det är högt nog för att vara hållbart ändå*.


Handtag


Titan sade jag inledningsvis att man får mycket av. Det gäller procentsatsen då och inte i absoluta tal. Det här är nämligen en mycket liten kniv. Handtaget är 8 cm långt, 1,1 cm tjockt och strax över 2 cm högt. Eftersom sidorna dessutom är både fasade och lättade på insidan blir vikten svältfödda 65 gram. Det är bra för en helmetallkniv med ett blad som trots allt är tämligen kraftigt. 

Flipperfenans utformning gör att hela handtaget kan greppas


Sidorna på den här versionen har anodiserats till en grönblåskimrande nyans. De är sedan rejält arbetade. Insidan har som sagt fått sina fack utfrästa för att minska vikten. Men även utsidan har fått sig ett flertal omgångar av en CNC-maskin. Sidorna är elegant välvda och dessutom har det kurviga handtaget fått en rejäl fasad kant. Därtill har ytorna olika finish. Det kupiga mittpartiet har ett fint mönster av tvärställda ränder vilket förutom att vara snyggt ger ökad friktion och därmed bättre fäste. 

Sedan har alla kanter och hörn rundats av. Inget förutom bladet är vasst på den här kniven. Möjligen med undantag för det hörn som bildas när låsarmen faller på plats. Men på grund av att Hamstern är så liten utgör det inget praktiskt problem alls.  

Konstruktionen är mestadels öppen. Insidan av titansidorna är urfrästa för att minska vikten


Allt är väl fasat, rundat och slipat på den här kniven inklusive den utstickande back spacern


Konstruktionen är skruvad och det med mycket små skruvar. Mitt råd är därför att inte ta isär kniven för ofta och med försiktighet. Den grövsta dimensionen hittas som sig bör i pivotskruven som har ett T8-huvud. Resten är T6-skruvar. De är två till antalet varav en även agerar fästpunkt för clipet. Skruvarna är sedan dragna in in en mjukt rundad grå back spacer i titan. 

Stoppinnen är på den här modellen integrerad med bladet varpå den är osynlig när man studerar kniven ovanifrån. 

Hamster är för mig en trefingerskniv med pekfingret krökt kring flipperfenan (bild 1,2). Placeras fingrarna bakom densamma blir kniven en sämre tvåfingerskniv


Ofta använder sig tillverkare av ett "50-50 choil" dvs ett urtag för fingret eller liknande för att trolla lite med måtten på så här korta knivar**. Det har man inte gjort här. Istället har designern valt att använda sig av en flipperfena vars top är så bred att man kan lägga ett finger över den. Det gör att trots att det är en flipperöppnad kniv så kan hela handtagets längd nyttjas. Genom vinkeln på bakänden med det inkorporerade fånglinehålet får lillfingret någonstans att vila. Eller nästan skall väl sägas för trots ansträngningarna är det här bara en "trefingerskniv" för mig. Mer får inte plats. 



Öppning och lås


Hamster är en flipperöppnad kniv som även kan öppnas med två händer om så önskas. Det i sin tur är avhängingt av att motståndet från "detent"-kulan inte är så stort och att mycket blad är synligt i stängt läge.

Men motståndet räcker för att accelerera det lilla bladet till godkända farter. Flipperfenan är stor och bred och man kan därför lockas att tro att det går att pressa den nedåt men si det går inte alls. Eller jo, om du sätter fingret mot främre kanten innan du trycker. Det är nämligen där själva kraften skall appliceras och dessutom bakåt. Den breda kanten har en annan funktion som jag tidigare varit inne på. 

En låg men bred flipperfena som fungerar väl efter en kort inlärningsperiod


Eftersom Hamstern har fina keramiska kullager och mycket små toleranser är öppningen säker och stabil när man väl löst koden med hur trycket skall fördelas. Men det är tur att den är försedd med ett clip annars vet jag inte vad mina fingrar skulle tagit spjärn emot när kniven skall fällas ut. Eftersom det dessutom är så pass långt skyddar det mot ett problem som annars kan uppstå med små knivar. Här går inte att pressa in låsarmen av misstag och därmed hindra öppning av bladet. Placeringen av clipet är därför mycket bra. 

QSP Hamster med ramlås
Ramlåset på den här kniven är synnerligen stabilt


Låset är ett ramlås i titan med de numera standardiserade tilläggen låsarmsförstärkning i stål samt översträckningsskydd. Båda funktionerna sköts av samma metallbit som är skruvad på plats och därmed kan bytas ut vid behov. 

Funktionen på det här exemplaret är perfekt. Ingen rörelse i bladet åt något håll kan uppfattas ens vid hård provokation. Inte heller finns några tendenser till att låsarmen rör sig vid negativ belastning mot bladet. Själva låset tar kring 40 procent av låsarmens bredd. 

Låsarmen är någorlunda lätt att nå och låset därför enkelt att släppa. Särskilt som kraften i armen är välmodulerad för storleken på kniv. Enda invändningen är att det inte finns mycket utrymme att arbeta i för tummen men det ligger i sakens natur. 



Att bära


Liten och knubbig utan vassa hörn och med en vikt på strax över sextio gram. Det är ett bra recept på en kniv som är enkel att stoppa i fickan. Eller snarare så vore det ett misslyckande att inte åstadkomma en bra fickkniv när måtten är blygsamma. Men här har det lik förbaskat gjorts väl. Tydliga exempel på det är hur kanterna på bladryggen brutits för att inte upplevas som vassa och hur hörnen på den låga flipperfenan rundats. Inte ens den utstickande back spacern som faktiskt kunde varit för spetsig har glömts. Den är också rundad. 

Titanclipets utseende matchar resten av kniven


En starkt bidragande orsak till att kniven är lättburen är clipet. Trots att det är av modellen "skulpterat" titanclip så fungerar det utmärkt. Citationstecknen kommer sig av att det egentligen är svengelska samt fel. Clipet är inte "sculpted" utan maskinfräst ur ett stycke titan istället för stansat ur en plåt. I det här fallet till formen av ett mindre fjäderclip. Det betyder tunt nog för att ha god spänst. Dessutom finns utrymme under för att härbergera en byxkant och lite tyg. 

Clipets ramp är blygsam men fungerar till normala chinos och jeans. Grövre byxor än så har jag inte testat kniven på. Sen är spetsen inte riktad utåt vilket är ett stort plus i min bok. Materialet under clipet är heller inte så mönstrat att det ger några bekymmer när kniven dras eller stoppas undan. 

Så här mycket av kniven är synlig i en ficka


En stor fördel med det här clipet är att det inte stör utan snarare hjälper till när kniven greppas. Dels när bladet skall fällas ut och dels fyller det ut handen något lite. 

På plats i fickan sticker en liten bit av handtaget upp. Det och fånglinehålet så vill man fästa en bit snöre där går det utmärkt. 




Sammanfattningsvis


Hamster är en liten guldklimp som bjuder på det mesta en modern fällkniv kan tänkas göra. Det innebär konkret att en flipper agerar öppningsmekanism och att bladet hålls på plats med ett ramlås i titan som försetts med stålskodd låsarm och översträckningsskydd. Bladet löper på keramiska lager och samma material hittas i detent-kulan. Till paketet hör massor av titan då det materialet utgör det mesta av kniven. De invändigt lättade sidorna, den lilla rundade back-spacern samt det CNC-frästa clipet är alla av titan. 

Utöver det så bjuds vi på godbitar som en tvåtons satinfinish på bladet som för övrigt är gjort av S35VN vilket är ett mycket fint stål. Även handtaget är påkostad med både anodisering och arbetade sidor som inkluderar två olika strukturer. 

Allt är dessutom föredömligt hopsatt och behandlat. Inget negativt att anmärka på där heller. Särskilt inte som de grundläggande punkterna som bra låsfunktion, fungerade flipper, centrerat blad och en välslipad egg var på plats. Det jag har en smula att invända emot är snarare något som åstadkoms av en blandning av designval och storleken på mina händer. 

QSP Hamster liten men naggande god som en kaka
QSP Hamster, liten men naggande god som en smaklig kaka!


Designmässigt är kniven en knubbig liten sak. Med betoning på liten. Kniven mäter endast 8 cm hopfälld och 13 cm öppen och Hamstern ger därmed ett blad på fem centimeter. Det är inte mycket men den robusta konstruktionen ger ändå en kniv som går att använda. Hade den varit bara något större hade jag placerat den i samma fack som Spyderco Techno, CRKT Pilar och CS Mini Tuff Lite. Faktum är att måtten ligger tämligen nära exempelvis Lil' Native. Men här är saknas det en Glesser bakom designen. 

QSP Hamster i storleksjämförelse med den större Spyderco Techno och den mindre Two Sun Firefly,
två andra knivar med bra stål och titanhandtag


Det känns som man främst valt att gå på en kniv som ser, i brist på bättre uttryck, "gullig" ut. Den lite knubbiga formen är tilltalande och avväpnande i offentliga sammanhang men aningen för liten för åtminstone mina händer. Det gör att den upplevs som en lyxigare variant av Böker Nano för mig. En kniv med liknande estetisk grund. För trots att man gjort en mycket bred flipperfena som är mer tänkt att lägga ett pekfinger över eller kanske kring så har jag svårt att hitta något riktigt bra grepp om kniven. Placeras fingret bakom flipperfenan förvandlas Hamstern till en dålig tvåfingerskniv för mig och greppas kniven som jag tror det främst är tänkt är det en trefingerskniv, fast en bättre sådan. Men, en trefingerskniv där det nästan enbart är tummen på ryggen och pekfingret som håller kniven. 

QSP Hamster är en visuellt tilltalande kniv


Men den aspekten är högst personlig och med mindre händer tror jag det är ett icke-problem. Sen bör väl tilläggas att inte alla knivar är gjorda för att arbeta med timme ut och timme in. Det här är en liten kniv för den femte fickan på jeansen. Det goda det för med sig är att den är gångbar även med andra människor i närheten. Både utseende och storlek är avväpnande. 

I paketet ingår  förutom toppmaterial och mycket hög finish samt byggkvalitet, flödande och rena linjer. en snygg kniv helt enkelt. Om det låter som något du vill investera i så kostar QSP Hamster ca 1800 kr i Europa. 






Specifikation:


Längd utfälld: 130 mm
Längd hopfälld: 80 mm
Vikt: 65 g (vägd av mig, uppgiven +/- 63 g)
Bladlängd: 50 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: S35VN
Handtag: titan, anodiserad
Lås: Frame lock

Producerad av: QSP, tillverkad i Kina



/ J -

* jämfört med t ex en EKA Swede 88 som faktiskt har ett lite längre blad men en tjockek på endast 1,7 mm! Den skär exceptionellt bra utan att för den skull gå sönder. 
** Typiska exempel är Spyderco Lil' Native och Civivi Odium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar