söndag 25 september 2022

Recension Spyderco Resilience Lightweight

 -  stor och lätt, en fällkniv för friluftsliv

Fram till dags dato har jag recenserat kring 35 knivar från Spyderco. Men trots att jag äger fler har det endast blivit en ur "Tenacious-serien" vilken var deras första satsning på vad de kallar "value folders". En kategori som innebär lite enklare knivar sett till material och som tillverkas i Kina. Allt för att få ned priset och göra dem mer konkurrenskraftiga även i lägre prissegment. Den familjen har sedan vuxit med modeller som exempelvis Efficient, Emphasis, Astute m fl. Gränsen till deras budgetmärke "Byrd" är dock flytande vad gäller den biten även om du i den här serien får en mer uttalad Spyderco-design. 

Det är en av Value Folder-knivarna vi skall kika närmare på idag. Den största faktiskt, kallad Resilience

Spyderco C142BK Resilience Lightweight


Det som är nytt är att det släppts en serie kallad Lightweight där modellerna Tenacious, Persistance och Resistence fått en behandling som innebär att G10 sidorna i handtagen bytts ut mot FRN. Därtill har man från Spydercos håll lanserat en lyxversion av Resilience med blad i S35VN-stål. Den är förstås dyrare och frågan är då vad som är vitsen med en så kallad "value line". Men det är ämnet för ett annat inlägg. 

Det är dock inte den versionen utan den enklare av de två FRN-varianterna av Resilience som är aktuell här.  

Resilience, en lättviktsbjässe från Spyderco


Twitterversion: Lättare betydde inte bara mindre vikt utan även bättre. Ergonomin fick sig en skjuts i rätt riktning och Spyderco Resilience är därför ett umärkt val för den som söker en stor fällkniv till relativt bra pris.  


Blad


Bladet på den här kniven är förstås identiskt med den ursprungliga modellen. Det innebär en av Spydercos grundformer, ett "lövformat" blad som i praktiken är en droppoint där rygglinjen är lätt modifierad för att bladhålet skall få plats. Det hänsynstagandet gör bladet bredare än många andra och dessutom uppstår naturligt en tumramp vid bladbasen. Den är i det här fallet försedd med räfflor för ökad friktion.  

Sedan är det inget litet blad vi talar om då det mäter över en decimeter på längden, mer exakt 107 mm. Höjden är 32 mm och bladtjockleken är 3,1 mm. Det är inte överdrivet mycket ställt i relation till bladets storlek, höjd och inte minst det faktum att det smalnar av mot spetsen, "tapering" på svengelska.  

Resilience bjuder på ett formidabelt blad


Materialet i både den här FRN-versionen och den tidigare är 8Cr13MoV, ett av de enklare kinesiska budgetstålen som ibland lite nedlåtande kallas "sifferstål". Men med det sagt är det inte helt oävet till fickknivar. Till att börja med är det tämligen rosttrögt givet att det behandlats korrekt vid tillverkningen. Sedan tar det faktiskt en duglig egg även om den däremot inte håller den för evigt. 

Det är heller inte världens mest slagtåliga stål är min erfarenhet*. Men som jag ofta påpekar, att det är relativt lätt att slipa är inget man skall blunda för. Särskilt inte i en brukskniv. Alla knivanvändare har inte tillgång till moderna slipsystem med fasta vinklar och diamantslipstenar och då är den aspekten viktig. 

Stålet är som tidigare kinesiskt men Sals märkning har tillkommit  och texten "China" har gjorts mindre


Som oftast är fallet med knivar från Spyderco är bladet fullt flatslipat. Det vill säga kniven har en primäregg (eng secondary bevel) som sträcker sig över hela bladets höjd som på en kockkniv. Det ger utmärkta skäregenskaper förutsatt att man från tillverkarens sida inte fegar ur och har för mycket stål precis bakom eggen. I det här fallet rör det sig om 0,6 mm. Inte det tunnaste men i gengäld är det en rätt stor kniv. 

Fabrikseggen får godkänt men inte mer. Kniven anlände vass men inget extremt bra. Eggen är någorlunda jämn men är brantare mot spetsen till. 

En sak värd att framhålla är att bladet är en aning vinklat nedåt i relation till handtaget. Det gör det lättare att nyttja eggen och särskilt bladets buk när man skär. En väl genomtänkt detalj. 

Kombinationen av bra textur på handtagssidorna, ett urtag för pekfingret och en tumramp med extra räfflor gör att det är mycket svårt att halka med handen på den här kniven vare sig du arbetar med eller utan handskar. Det även om den används för att sticka med. Det gör att man som användare inte tvekar när behöver punktera t ex kraftiga plastemballage eller liknande. 

Just det behöver man heller inte vara rädd för att göra då spetsen är ovanligt robust för att sitta på en Spyderco. I övrigt är bladet tämligen flexibelt sett till användningsområden. Att eggen är dragen ända in till handtaget är förvisso en nackdel när kniven skall slipas om men är i gengäld en stor fördel när man skär i trä vare sig det är torrt eller färskt då man kommer närmare ämnet. Där har man både mer kraft och kontroll. 

I vardagsmaterial som kartong, plast av varierand sorter och slag samt tyg är Resilience formidabel som skärverktyg. Det breda bladet glider igenom materialen tack vare flatslipningen som gör att övergången till full bladtjocklek är mild. Sedan är bladformen en stor tillgång vid alla former av utomhusmatlagning. Det är en bonus i det här fallet. 


Handtag


Det är i handtaget som skillnaden mellan den här nya versionen och originalet återfinns. Konstruktionen är densamma som tidigare med en lättad stålram som sidorna sedan är skruvade i. I det här fallet med tre skruvar utöver pivotskruven vilket förstås gör kniven stadig. Särskilt som själva fånglinehålet utgörs av en ståltub vilket ytterligare förstärker konstruktionen. 

Men däremot är materialet i själva sidorna helt nytt. Här har man frångått tämligen slät G10 till förmån för rejält mönstrad FRN eller "Fiber Reinforced Nylon" som det står för. Själva strävheten eller friktionen kommer sig inte av materialet utan av mönstret som är Spydercos "bi directional" vilket innebär att det finns klackar i den gjutna plasten som biter i handen oavsett vilket håll belastningen kommer ifrån. Det ger ett fäste som är på gränsen till för bra ibland. Den som söker den egenskapen behöver emellertid inte leta vidare. 

Handtaget bjuder på gott om utrymme och mycket bra fäste


I övrigt kan sägas att kniven är öppen i ryggen. Distanserna som hittas där är inte formade på något vis vilket är ett tämligen säkert tecken på en mer budgetorienterad kniv. Jag säger "mer" för Spyderco är sällan billliga. Ramen som kniven bygger på är ovanligt kraftig med sina 2 millimeter. Det matchar storleken på kniven som lockar till hårdare tag. 

Den öppna ryggen avslöjar enkla distanser och att ramen är lättad


Själva måtten på  handtaget räcker till och blir över för de flesta, även de med veritabla labbar till händer. Längden är kring tretton centimeter och av det kan det mesta användas till att hålla kring. Höjden är 2,9-2,4 cm och tjockleken på handtaget 12 mm. Det gör även kniven förträfflig för den som vill använda den med handskar på.  

Resilience är som sagt en substantiell fällkniv men välbalanserad


Att handtaget är rymligt gör att alla grepp undertecknad kan komma på fungerar. Tumrampen med sina räfflor är både bildligt och bokstavligt som gjord för att placera en tumme på och därmed känns sabelgrepp helt naturligt. Likaså känns hammargrepp utmärkt inte minst som handtaget är tämligen högt vilket fyller handen bättre än slankare handtag. Sedan kan man skära nära handtaget och då är det här det grepp åtminstone jag använder mest. 

Det rymliga handtaget gör att det är lätt att variera greppet


Av samma skäl, ett högt men tunt handtag, är sidledes grepp förmånliga. Eggen finns där du förväntar dig så att säga. Med de gigantiska "finger choils" som blivit modernt flyttas eggen långt ut från handtaget vilket gör dylika fattningar svårarbetade. 



Öppning och lås


Som i princip alla Spydercoknivar öppnas även Resilience via ett hål i bladet. Det är trots allt deras signum och det som återfinns på de flesta knivar som inte är flipperknivar i deras katalog. I det här fallet fungerar hålet bra men något annat hade förvånat mig.  

Med bra avses att placeringen i relation till handtaget och handtagssidorna gör hålet både lättåtkomligt och att bladet enkelt kan manövreras.

Ett bladhål, vad annars? Men ett mycket väl fungerande sådant bör tilläggas


Sidorna på hålen är inte fasade vilket Spyderco ibland får kritik för då de av somliga upplevs som för vassa. Om man tillhör dem som tycker det är det enkelt att dra ett varv med en slipsten på insidan. Annars ger det ett bättre fäste och gör att tummen inte halkar lika lätt. Särskilt inte med kalla eller våta händer. Något som ockdå ligger i linje med knivens användningsområde. 

Ett mycket kraftigt liner lock


På samma vis återfinns här ett tämligen starkt lås för att vara ett liner lock. Det åstadkoms med en låsarm som dels är två millimter tjock och dels genom att höjden är adekvat. Det ger i all enkelhet mer anläggningsyta mellan bladbas och låsarm. 

Själva låsarmen har försetts med kraftiga räfflor för bättre fäste och är lätt att komma åt när kniven skall stängas tack vare en generös försänkning i handtaget på motstående sida. 

Själva funktionen är utmärkt och något annat hade gjort mig upprörd även om Resilience inte tillhör någon av Spydercos mest exklusiva knivar. Men det här med lås brukar de inte slarva med och inte så i det här fallet heller. Bladet hålls på plats utan glapp eller spel. Inte heller glider det under belastning eller reagerar på lättare smällar från fel håll, dvs bladryggen. Kort sagt, det gör vad ett lås skall. 



Att bära


Alla knivar har sina för- och nackdelar och ibland dominerar det ena eller andra. Ibland är det jämnt skägg. När det gäller hur Resilience är att bära gäller det senare. Förvisso är den relativt lätt men ordet var relativt. Det är dock andra mått som gör den något mindre sympatisk i fickan. Extremt tjock är den inte med en bredd på 12 millimeter. Däremot är den både lång och som så ofta är fallet med Spydercoknivar tämligen hög. Den mäter 13,2 cm gånger 4,3 cm i de dimensionerna. 

På den här kniven har jag faktiskt valt att ha clipet monterat vid pivotskruven


Ytterligare en komplicerande faktor är det mönster jag berömde ovan. Det ger extremt mycket fäste men det gör även att kniven river mot allt annat också. Fast här skall en liten detalj som Spyderco implementerat sedan några år tillbaka lovordas. Det är hur man valt att ha den lilla plattan med logotypen precis under clipet. Det minskar problemet med tyg som kläms mellan grovt mönster och ett starkt clip. 

Det är ett kraftigt clip som inte fungerat lika väl utan den platta yta det vilar mot


Clipet ja, det känns igen. Det tillhör ett av Spydercos standardvarianter. Även om jag upplever att det brukar vara tjockare och därmed kännas lite klumpigare på modeller gjorda i Kina. 

Det kan monteras i alla fyra "hörn". Ibland kan jag tycka att det är tveksamt om det behövs. Fast kanske inte på en så här stor kniv. Jag tillhör nämligen dem som faktiskt vänder på clipet på några stora fällknivar. Idag har det nästan blivit "lag" eller åtminstone norm bland kniventusiaster att bära knivar utrustade med clip med spetsen uppåt, alltså clipet fäst vid bakänden på handtaget. Det gäller för det mesta mig också men undantag finns. Dels kan det handla om knivar som blir bekvämare i hand på grund av clipets utformning eller som här att storleken spelar in. 

Eftersom handtaget är så långt måste annars kniven först dras och därefter tvingas man att krypa fram på kniven för att komma åt hålet med tummen innan bladet kan fällas ut. Personligen tycker jag att det är enklare att istället snurra kniven ett kvarts varv för att åstadkomma detsamma. 

Clipet fungerar för övrigt väl. Rampen är god, det känns inte mycket i handen eftersom handtaget är så stort och det håller kniven på plats. Spänsten är rätt stark men inte oöverkomlig. 



Sammanfattningsvis


Det första intrycket vare sig det gäller originalet eller den här versionen av Resilience är att det är en stor jäkla best. Det är en av Spydercos största fällknivar. Bladet är som sagt över en decimeter långt och kniven mäter tretton centimeter i fickan. Men så var det vikten. Den är lätt och ibland talar man om hur mycket vikt man får "betala" för en viss egglängd. Här är det förhållandet mycket bra. 

Resilience tillhör Spydercos större fällknivar. Här i jämförelse med Military och Police 4


Frågan är dock om Resilience är för stor som vardagskniv? För många är den nog det och för andra är alla knivar för stora utom en Victorinox Classic. Men samtidigt gäller att om du vet med dig att du har stora händer eller bara gillar substantiella knivar är det här en mycket god kandidat. Sedan finns ju alla andra användningsområden för en kniv utöver att agera renodlad fickkniv för dagligt bruk. 

Resilience LW kan även fungera som en EDC-kniv men då i den större kategorin
Visst kan du bära Resilience som EDC-kniv men då gärna kombinerat med något mindre


Det är faktiskt där jag främst ser Resilience LW, det vill säga som kniv för de "andra" uppgifterna. Då tänker jag främst som friluftskniv oavsett vad det innebär för dig. För Spyderco har i det här fallet lyckats packa in flera viktiga egenskaper som i det sammanhanget är betydelsefulla. Den första var vikten, 125 gram i det här fallet. Det ger mindre att släpa på vilket bland annat är betydelsefullt om du vandrar eller cyklar till exempel. Men sedan ger det flatslipade, breda och långa bladet mycket bra egenskaper även vid t ex utomhusmatlagning vare sig det är mer avancerade uppgifter eller om det bara är att skiva en falukorvsbit till mackan. Den här kniven har fått ersätta min gamla Military på det området.

Lika betydelsefullt är greppet som i den här versionen med FRN i handtagssidorna och det här mönstret är väsentligt mycket bättre än originalet. Det i kombination med att eggen är dragen ända in till handtaget gör att man kan ta i ordentligt om så behövs. Något som är extra sympatiskt när späntveden till den där brasan för nämnda matlagning skall åstadkommas. Att låset är ett ovanligt kraftigt för att vara en liner lock gör inte saken sämre. 

Sedan gör slipningen att bladet är utomordentligt bra till att skära material som kartong o dylikt. Att det är en Spyderco innebär att man slipper tumknoppar och liknande som kan hänga upp sig i materialet hjälper till. 

En stor men lätt fällkniv väl lämpad för friluftsliv
Det är som friluftskniv jag främst betraktar Spyderco Resilience Lightweight


För den som tycker att stålkvalitén inte matchar övriga egenskaper men som gillar modellen i övrigt finns som sagt en uppgraderad version med CPM S35VN i bladet istället. En dyrare kniv förvisso men i övrigt med samma mått. Och den som tvekar över priset för båda alternativen så kan originalet med G10-sidor faktiskt hittas till lägre pris ibland. 

Till alla andra kan jag bara säga att Spyderco med Resilience Lightweight förbättrat en redan god modell och därmed är ett gott val för den som söker en stor fällkniv för mestadels friluftsliv. Ja, och skulle du tveka inför storleken finns alltid lillebror Tenacious Lightweight.


Vill du bli återförsäljare för Spyderco i Sverige?
Kontakta Knivgrossisten!





Specifikation:


Längd utfälld: 239 mm
Längd hopfälld: 132mm
Vikt: 125 g
Bladlängd: 107 mm
Godstjocklek: 3,1 mm
Bladstål: 8Cr13MoV
Handtag: FRN
Lås: Liner lock

Producerad av: Spyderco, tillverkad i Kina



/ J -

* Något som jag bland annat testat grundligt i kastknivar.
** Vilket gjort att jag på några modeller sandpapprat ytan för att minska friktionen något. Det gäller t ex Manix 2. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar