onsdag 19 augusti 2020

Knivrecension Viper Kyomi

-  "still going strong"


Recensionsobjektet den här gången är en kniv kallad Kyomi från Viper Knives. Modellen är ett av många fruktsamma samarbeten mellan italienska Viper och Jesper Voxnaes. När Kyomi såg dagens ljus för omkring fem år sedan så kändes den som en naturlig uppföljare till succén Odino. Den här kniven påminner om den men är emellertid något större, har aningen rundare former överlag och inte minst är det en flipper-öppnad kniv vilket föregångaren inte var. 

Uppenbarligen fungerar det dansk-italienska samarbetetet väl eftersom det blivit många fler knivar efter den här. Men något som jag noterat med Kyomi är att det inte är lätt att hitta några recensioner på nätet, vare sig skrivna eller i videoformat. Jag ämnar åtgärda åtminstone en av de bristerna nu!

Viper-Kyomi
Viper V5940GB Kyomi


Kyomi finns att tillgå i tre olika grundutföranden och tillika viktklasser. Den första versionen är helt i titan vilket också är den tyngsta med sina 147g. Lättare blir Kyomi med presentationsida i G10 som i det här fallet. Det utförandet kan sedan fås i tre olika färger: svart, orange eller grön. Lättast blir kniven med kolfibersida och då väger den in på 113 gram. 

För att ytterligare spä på valmöjligheterna finns kniven med två olika färger på back spacern samt med blad som endera är i satinutförande eller stentumlade. Det ger sammantaget 14 olika varianter att välja mellan.  

Kyomi i utförande med svart G10 sida, blå back spacer och stentumlat blad


Twitterversion: Kyomi - Viper och Voxnaes i skön harmoni 


Blad


Bladformen är inte unik på något vis men är en av de former som Voxnaes gärna återvänder till. Det innebär en bred och tämligen tvär droppoint. Bladet mäter 7,8 cm på längden, är 3 cm högt och 3,7  mm tjockt. Ett knubbigt blad med andra ord. Det understryks av formen. Sättet som buken är designad ger en närmast amerikansk-tanto känsla då eggen först är rak från ricasson sett varpå den följs av en kort kurva och sedan en främre del som närmast är rak den också. Spetsen blir mycket stark med den här vinkeln men faktiskt inte särskilt bra. 

En bladform som känns igen från andra Voxnaesdesignade knivar


Stålet är en av Vipers stapelvaror, N690Co från Böhler. Det känns och uppträder i allt väsentligt som VG10. Det kan tyckas lite märkligt eftersom det senare har gått och blivit lite omodernt enligt vissa förståsigpåare samtidigt som de uttalandena inte lika hög grad tycks gälla N690. Hur som haver får man i och med det här stålet ett tämligen korronsionsbeständigt stål som är lättslipat och håller en egg någorlunda väl. Inte i paritet med de bästa men gott nog för en EDC-kniv. 

Bladet är slipat till cirka tre fjärdedels höjd och slipningen är flat. Kvar är lite sida för en klämma tillhörande ett slipsystem att få fäste kring. Slipning underlättas även av att det inte finns några tumknoppar eller diskar att ta hänsyn till samtidigt som Viper lyckats väl med en annan detalj. Det handlar om att det främre urtaget för fingret även agerar sharpening choil vilket gör att man slipper "kälkbacke" på eggen. 

Tjockleken bakom eggen landar på kring en halv millimeter lite beroende på vart måttet tas. Kniven är slipad så att den är lite kraftigare fram mot spetsen till. Apropå slipning var fabrikseggen sisådär. Den imponerande inte med sin skärpa. Men i gengäld är den centrerad och någorlunda jämn. 

Finishen är en halvblank stentumlad variant som döljer repor tämligen väl. Så mycket mer har jag inte att säga om den. Den är tämligen intetsägande och tillhör inte knivens främsta försäljningsargument enligt mig även om den är mycket väl utförd. 

Materialet är N690Co och finishen tumlad


Kyomi är en robust kniv och det lockar till lite hårdare användning. I mitt fall innebär det mest att skära i trä och virke av olika slag. Men för recenserandets skull får även bitar av överbliven heltäckningsmatta räknas dit. Vid dylika arbeten är den här kniven riktigt sympatisk. Handtaget som jag kommer till senare är utmärkt och bladformen är tämligen allroundbetonad. I trä biter eggen rätt bra men det finns en anledning till att täljknivar inte är flatslipade. 

Det kan tilläggas att ett så här brett blad ger vissa specifika egenskaper. Förvisso blir det stabilt och riktningsäkert när man skär men det gör också att det är svårt att ändra riktning kvickt. Något som framförallt märks i mjukare material men även i kartong. Men överlag duger bladformen till det mesta och flatslipningen lyckas dölja lite av grovleken på godset när den används till t ex mat. 

Spetsen däremot är jag inte någon stor vän av. Visst är den "stark" som det brukar heta men här sker det på bekostnad av effektivitet. Att penetrera plast och kartong går förstås bra men till att pilla ut en speta ur fingret eller liknande detaljarbete fungerar den inte alls. 



Handtag


Handtaget på den här kniven är ännu mer typiskt för Voxnaes än vad bladet är. Det medför ett stort mått av den ergonomi som han fått erkännande för. Det innebär i all enkelhet att alla grepp jag kan komma på fungerar på den här kniven och det väl dessutom. Det gäller mer kraftfulla grepp som hammar- och sabelgrepp där det tämligen grova handtaget fyller handen väl samtidigt som pekfingret naturligt finner sig tillrätta i den fördjupning som gjorts för ändamålet. Men även att vända på kniven för att tälja med draw cuts fungerar utmärkt liksom att fatta kniven som en ishacka om det nu är aktuellt. Sedan finns möjlighet att smyga fram med ett finger i den främre fördjupningen på bladet och naturligtvis kan ett pekfinger läggas på bladryggen som saknar räfflor eller "jimpings"som de ibland kallas. Säkerheten ombesörjs av att flippern agerar fingerskydd. 

Ett handtag med en tydlig fram- och baksida. Presentationsidan är gjord i G10 


Det som ger det komfortabla handtaget är dels bredden på nästan 14 mm men även det faktum att alla kanter fasats rejält. Den rundningen har dessutom kompletterats med något som ibland missas av en del tillverkare och det är att slipa alla kanter och hörn, till exempel på insidan av handtaget och i de öppna delarna av ryggen. De delvis öppna delarna skall väl tilläggas. Det finns här en liten, skall vi kalla det kvarts eller femtedels, backspacer. Det fås i två olika färgnyanser och här är den blå. Den är synnerligen fiffigt konstruerad. Förutom att den skänker en färgklick åt utseendet fyller den flera funktioner. Den gömmer ett fånglinehål som därmed blir en integrerad del av handtaget och inte en ful efterhandskonstruktion. Men mer intelligent är att den även tack vare sin form, vilken påminner om Spydercos fånglinehålsrör på t ex PM2, gör att sidorna på kniven stabiliseras. Den agerar helt enkelt styrtapp för att hålla sidorna parallella med varandra. 

En back spacer som fyller flera funktioner


Det är inte bara backspacern som är i titan, det är även låssidan. Jag är inte helt förtjust i den sortens lösning på knivar. Det gör kniven tyngre på en sida men främst gillar jag det inte ur ett estetiskt perspektiv. Låssidan är dock mycket välgjord i det här fallet. Detaljer som en väl slipad insida på snittet för låsarmen och den insidesplacerade förtunningen av densamma visar på det. 

Finishen är en rejäl dos av detsamma som drabbade bladet. Det gör den här sidan....grå. Den döljer emellertid repor bra. Detsamma som jag sade om bladet är applicerbart även här.  

Motstående sida är gjort av G10 i det här fallet. En G10 som kan tillhöra de blankaste jag upplevt. För den som gillar sitt sandpappersfäste skall nog kika någonannanstans. Den här ytan känns närmast som ett plastmaterial. Den kunde fått vara något snäpp grövre samtidigt som det välformade handtaget ger tillräckligt fäste för de flesta arbeten ändå. 

Ett signum för kniven är dess goda ergonomi oavsett hur den greppas


Annars är Kyomi en vanlig skruvad konstruktion där du kan spänna pivotskruven med hjälp av en T8. Samma grovlek som annars även hittas för den enda fästskruven för clipet. I övrigt är det två små T6or som håller ihop kniven. Men tack vare den tidigare beskrivna backspacern känns det inte underdimensionerat även om jag föredragit ett steg upp i grovlek på både skruvar och huvuden.  


Öppning och lås


Kyomi är främst en flipper-kniv men som kan fällas ut via dubbla öppningsmetoder. Flipperfenan är placerad rätt långt bak i relation till pivotpunkten för bladet. Den har fått sig några räfflor på toppen som antyder att den lämpligen trycks rakt nedåt. Och det är faktist den metod som fungerar, minst dåligt får jag tyvärr säga. Det är nämligen så att både rakt ned/push button och att dra rakt bakåt/light switch har stora chanser att misslyckas. Känner du inte till kniven är det nästan garanterat. Du måste nämligen "förspänna" fingret lite och ta i. Då går det utmärkt att snärta fram bladet. Bakom flipperfenan finns en 
liten men ändock "landningsplats" för pekfingret efter uträttat värv. Det behövs kan sägas eftersom man får ladda på rätt bra för att få den här flippern att fungera. 

Men jag får modifiera "minst dåligt"-påståendet något. Det kräver sitt muskelminne och lite erfarenhet av kniven för att få till rätta knycken. Eller att man använder handleden. Därefter går det bättre.  

Orsaken är dels geometrin med placeringen av flipperfenan långt bak och dels tämligen klent motstånd från detent-kulan. 

Flipperfenan är inte den mest effektiva jag testat


Att det motståndet inte är för stort krävs å andra sidan för att öppningsmetod nummer två skall fungera, bladhålet. Men även den är lite knepig. Om du råkar lägga ett finger på låsarmen är den i princip omöjligt eller i alla fall myckte svår att fälla ut bladet. Den detent som var på gränsen till för vek för flipperfenan är nu på gränsen till för stark för tumhålet. Särskilt som det är rätt litet och placerat nära handtaget.  

Ramlåset i titan har både översträckningsskydd och stålförstärkning i låsarmen


Låset på Kyomi är ett ramlås med den för titan nästan obligatoriska stålförstärkningen i låsarmen. Den dubblerar i det här fallet även som översträckningsskydd. Själva låsfunktionen är massiv och stabil. Inga tillstymmelser till rörelser åt några håll. Det är också rätt bra tryck i fjäderkraften hos låsarmen så den visar inga tendenser till att vandra under tryck. Det gör den förvisso lite svårare att släppa. Men jag tar gärna det för den ökade säkerhet det innebär och här har man fasat kanten på titanet samt sänkt G10-sidan för att underlätta åtkomst. Sammantaget ett mycket bra lås.



Att bära


Kyomi är en knubbis sade jag tidigare och det gäller i fickan också. Det tämligen höga handtaget gör att kniven lämnar ett avtryck på närmare fyra centimeter, 37 mm. Det i kombination med en tjocklek på något över 13 mm ger mycket volym. Längden är inte mycket att orda om då handtaget mäter en decimeter. Vikten på 120 gram gör kniven till en mellaviktare i mina ögon. Inte extremt lätt men inte heller tung på något vis. 

Clipet är förbättrat jämfört med den första generationen Kyomi


Clipet är en riktigt behaglig överraskning. Jag hade faktiskt läst någonstans att det skulle vara hemskt på ett par punkter. Det är det inte alls, inte i det här utförandet i alla fall. Tvärtom, Kyomi bjuder på ett väldigt tunt och spänstigt fräst titanclip. För utseendes skull har det anodiserats i samma nyans som den lilla back spacern

Förutom spänsten har man även från Vipers sida ändrat på vinkeln på rampen/läppen som skall föras över tygkanter. Sammantaget gör det att clipet fungerar mycket väl. Särskilt som den glatta titansidan inte orsakar någon friktion mot tyget i fickan och att låsarmen är uttunnad på insidan. Det senare är en betydelsefull detalj då tyg ofta kan haka upp sig där annars. 

Det sticker upp cirka 1,5 cm kniv ur fickan


Clipet är fäst med en enda skruv men infästningen fungerar väl eftersom den sitter i ett blomformat hål i knivsidan. Tyvärr har det lämnats öppet på den sidan som inte använts och det är inte snyggt på en annnars mycket attraktiv kniv. En liten detalj att tänka på till nästa modell med samma lösning. En täckplatta löser det hela. 

I fickan syns ca 15 millimeter av kniven. Inte den mest djupdykande av knivar i fickors hav med andra ord. Men tillräckligt för att kniven skall sitta säkert. 



Sammanfattningsvis


Det känns som den här kniven på något sätt fallit mellan stolarna bland kniventusiaster. Anledningen till att jag säger det är att när "Pilarge" kom så var det många som efterfrågade den kniven i bättre material och utförande än vad CRKT kan eller snarare brukar åstadkomma. Men den finns redan och heter som sagt Kyomi och kommer från Viper Knives. Visst skiljer sig bladformerna åt men i allt annat inklusive den eminenta ergonomin så  här det här en bättre version av den kniven. Dessutom en föregångare då den här är äldre.  

Innan kniven ens var ett faktum fanns det vissa farhågor rörande två saker. Det enda var hur kniven skulle kännas i fickan då föregångaren "Odino" av några upplevdes som tjock. Det andra var att motståndet från detent-kulan skulle vara för klent. Särskilt som Kyomi är en flipper. Till viss del fanns det fog för de farhågorna får medges. Den här kniven är inte världens bästa flipperkniv och inte heller får den full pott för bladhålet som öppningsmetod. Tämligen ofta sätter sig detent-kulan så hårt när man stänger den att du inte får ut bladet med tummen. Det trots att motståndet inte är det största generellt sett. 

Den här kniven skämmer inte bort sig på skogspromenaden eller i övrigt friluftsliv


En annan sak att känna till är att Kyomi faktiskt är lite fyllig i fickan. Det är en tjockis helt enkelt. Det är priset att betala för den utmärkta ergonomin. Men den leder också till att du kan ta i med den här kniven och arbeta ett tag om du känner för eller behöver det. Detsamma gäller bladets utformning och det starka låset. Allt ger ett paket som strävar mot användning. 

Sedan kan konstateras att Viper bedrivit förbättringsarbete eftersom clipet inte alls lider av den styvhet och den branta ramp som de första omgångarna led av. Tydligen var de mycket svåra att få in i en ficka överhuvudtaget. Det gäller inte den här kniven. Tvärtom är det här ett mycket bra clip för att vara ett fräst titanclip. 

Viper Kyomi gör sig även som EDC-kniv av det stabilare slaget


Kyomi är lätt att rekommendera även om målgruppen känns tydlig. Det är en kniv för den som söker en robust kniv att bruka tämligen hårt och som gillar Voxnaes designspråk. Det är också en fördel om du gillar flipperknivar men inte är besatt av att leka med dem. På köpet får du helt godkända material i en byggkvalitet som är riktigt bra. 

Låter det som något för dig är det bara att slå till även om modellen har några år på nacken. 



Specifikation:
Längd utfälld: 182 mm
Längd hopfälld: 102 mm
Vikt: 118 g
Bladlängd: 80 mm
Godstjocklek: mm
Bladstål: N690Co, HRC 57-59
Handtag: G10/Titan
Lås: Frame Lock

Producerad av: Viper Knives by Tecnocut, tillverkad i Italien


/ J - spanar över sundet efter det som var

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar