onsdag 26 oktober 2022

Recension Civivi Cetos

 

-  trots namnet är det inget odjur

Sparsmakad och elegant eller bara tråkig? Det är omdömen som understundom kan ligga nära varandra när det handlar om uppskattning för enkla och rena linjer. Något som hittas på dagens recensionsobjekt Civivi Cetos. Men har den några unika egenskaper eller är den bara generisk?

Att jag lutar mot det mer positiva omdömet kanske framgår av att jag har en i min samling. Särskilt snygg är den med träsida i mitt tycke. Men frågan är emellertid om hur bra den är som fickkniv utöver att den är attraktiv att se på. Det är det jag ämnar försöka svara på här. 

Civivi Cetos


Med generisk avses att det är en tämligen typisk representant för sin genre med många återkommande detaljer. Det är en flipperöppnad kniv med ett blad som löper på kullager och hålls på plats med ett ramlås. Dessutom har den ett "deep ride"-clip. Så långt är det mesta bekant för er misstänker jag. 

Det som får den att avvika en smula är att låssidan inte är gjord i titan och presentationssidan i det här utförandet är i trä. Som ofta med knivar från Civivi finns den dock i flera andra versioner. Cetos kan fås i både Micarta och kolfiber till exempel. 

Materialvalet på låssidan är nog mer en prisfråga än något annat misstänker jag. Här är det stål som är aktuellt. Frågan är hur det påverkar kniven när det kommer till saker som låsets funktion, samt kanske viktigare knivens totalvikt samt balans. 

Cetos är en elegant kniv med slanka linjer


Twitterversion: Cetos, som vanligt en mycket välgjord kniv från Civivi som trots ett slående utseende inte är min absoluta favorit i sortimentet


Blad


Bladformen är det som bidrar mest till Cetos utseende. Istället för en renodlad drop point har man här valt ett blad som förvisso kan räknas dit men som med sin låga höjd, markanta "drop" samt breda falskegg snarare kan kategoriseras som en spear point

Längden på bladet är 8,9 cm och höjden modesta 24 mm. Tjockleken på bladgodset är 3 mm. Ett slankt blad med andra ord.

Civivi Cetos  har ett elegant blad vars drop point närmast liknar en spear point.
Bladformen är en drop point som drar åt spear point hållet, det vill säga spetsig


Materialet är inte kinesiskt som på systermärket Sencut. I Civivis utbud hittar man i allmänhet andra stålval och till Cetos har man valt svenskt stål i form av 14C28N. Som vanligt är det en sport att hitta märkningen på bladet. Men den finns där, i mikroskopisk storlek på ricasson. 

Texten döljs också av bladfinishen som en är mycket fin blästring. Möjligen kan glas vara inblandad i den proceduren men jag är ingen expert på området. Resultatet är en mycket homogen och snyggt utfört yta som drar åt det grå hållet rent visuellt.  

Vad gäller stålet är det mer än godkänt. Jag gillar det även i den här utgåvan. Det tar en bra skärpa och reagerar snabbt på att bli striglat eller stålat. Sedan får man väl lägga till att det inte håller eggen fullt lika länge som en del dyrare så kallade "superstål" på marknaden.

Stålvalet föll på svenska Sandviks 14C28N


Med den här bladformen erhålls generellt en kniv som penetrerar mycket bra. Det gäller i det här fallet också, fattas bara annat. Men hur är det med skäregenskaperna? Ja där kämpar Cetos något i uppförsbacke. Bladet är inte överdrivet grovt med sina tre millimeter men eftersom bladet i enlighet med bladtypen är sabeslipat så finns det bara 11 mm utrymme att tunna ut den tjockleken på innan den övergår till egg. Därtill är bladet hela 0,6 mm tjockt bakom sagda egg. Varför är ett mysterium för mig.*

Slutresultatet är en kniv som inte skär så effektivt som den kunde ha gjort. På engelska skiljer man ibland mellan en kniv som skär bra respektive som är bra på genomgående skär ("cuts well/being slicey"). En kniv kan vara duglig på det ena området utan att briljera på det andra. Så är det här. Det är inga problem att skära av en bit snöre, tejp i olika dimensioner eller ett kraftigt buntband. Men när man skär i kartong eller andra uppgifter som kräver hela bladet bredd så känns att geometrin inte är helt anpassad för det. 



Handtag


Slankt och rymligt kan formen på Cetos handtag sammanfattas. En längd på 11,5 cm parat med en höjd på 2,1 cm bekräftar att det intrycket stämmer. Tjockleken är 11 mm. 

Materialen är stål och trä. Träet hittas i presentationssidan och träslaget kallar Civivi på sin hemsida för "Cuibourtia" även om jag tror de menar Guibourtia demeusei även mer känt som Bubinga. Snyggt är det i vilket fall som helst med djup färg och distinkt ådring. 

Ett enkelt men effektivt handtag


Konstruktionen är en assymetrisk sådan med en låssida helt i stål och en presentationssida som är skruvad på en ram, även den i stål. Ryggen på handtaget är helt öppen och där hittas två snygga timglasformade distanser jämte en liten bult att fästa en fånglina i för den som dras till dylika avarter. 

Kniven ger mycket olika intryck beroende på vilken sida som är exponerad


Formen i hand känns tämligen mjuk givet att den enda träskollan är välvd och att låssidan är väl fasad. Därtill är alla kanter och hörn rundade. Civivi missar helt enkelt inte sådant. Ett litet men lysande exempel är att de skåror som gjorts för att möjliggöra flex i låsarmen har rundats de också. Det är den nivån på finish Civivi-knivar i allmänhet håller. 

En annan sympatisk detalj är att man valt att försänka alla skruvar på ett utomordentligt bra vis. Storleken på dem är för övrigt genomgående T8 med undantag för clipet som sitter fast med mindre T6or. Dessutom har man hållt ned antalet skruvar till ett minium och skippat hål för fånglina vilket bidrar till ett renare utseende. 

Jodå alla de vanliga greppen fungerar även om handtaget är för slankt för tyngre uppgifter


Överlag är handtaget på Cetos tämligen sympatiskt. Det är en svagt krökt pinne helt enkelt. Möjligen känns det något för tunt och slankt för min storlek på händer. Det är märkligt det där, hur olika handtag kan uppfattas trots snarlika mått. 

Men inget grepp favoriseras och alla fungerar utan obehag så på den punkten får det här sjömonstret godkänt. Jo, Cetos betyder just det på grekiska kanske jag skall förtydliga. Så ni förstår vart de kommentarerna kommer ifrån. 

Lite vass kan flipperfenan bli mot handen och i vissa vinklar kan clipet kännas men inte så mycket att det är något att anmärkta på. Av skälen som nämndes i tidigare stycke är det här ändå inte en kniv du jobbar någon längre tid med. 


Öppning och lås


Civivi är en kniv som öppnas med en flipperfena, punkt. Det är kanske en överflödig kommentar för de som är insatta i fällknivar. Men för andra kan det vara bra att veta. Något som är bra för alla är att känna till är att just den här flipperkniven har några egenheter för sig. Det första är att Cetos är en tämligen dedikerad flipper. Med det menas att den förvisso kan öppnas med två händer om du verkligen vill det men knappt. Det går även med viss fingergymnastik lära sig att flippa ut bladet med pekfingret genom att använda en av skårorna i bladet. Men det är med viss möda. Att använda tummen är bara att glömma. 

Flipperfenan är liten och kräver ett mycket exakt handhavande för att fungera


Att den är uppträder på det viset beror på att motståndet hos detent-kulan främst är trimmad för att gagna flipperfunktionen. Men det är där den andra egenheten kommer in i bilden. Cetos har en av "de där" flipperöppningarna. Vad då undrar ni förstås. Jo, en av dem som absolut inte fungerar om du inte både är bestämd och absolut håller i rätt vinkel samt alla fingrar borta från låsarmen. Den är således jäkligt kinkig. Det minsta tryck på låsarmen vilket är svårt att undvika eftersom handtaget är slankt ökar trycket på kulan varpå bladet inte rör sig ur fläcken nästan hur hårt du än trycker.  

Dessutom går det absolut inte trycka flippern nedåt. Den måste dras bakåt och dessutom får du inte tveka. Även då blir det svårt. Enklast är därför att lägga kniven upp och ned i handen med bakänden mot insidan av handen och dra bakåt. Då lyckas alla öppningsförsök. Därefter vänder man på handen. 

När man väl lyckas få till tekniken är dock farten på bladet exemplarisk och kniven låser alltid. 

Låsfunktionen hos ramlåset i stål är mycket god


Låset ja, det är en frame lock i stål. Lika välgjord som allt annat Civivi gör. Det betyder konkret en perfekt låsfunktion utan glapp eller spel i bladet och att det som sagt tar varje gång samt att låsarmen inte vandrar om press appliceras på bladryggen. Att materialet är stål borgar för lång livslängd samt gör att man inte behöver ha påfund som låsarmsförstärkningar. 

Låset är inte helt enkelt att släppa


Däremot är låset inte helt lätt att släppa. Det är som sagt bra spänst i låsarmen. Därtill är förvisso armen fasad men utrymmet för tummen är inte enormt stort och motstående sida enbart minimalt försänkt. Fasningen bidrar dessutom till att det finns risk för att man ibland helt enkelt halkar av låsarmen. Skårorna som gjorts borde vänts på andra hållet. 


Att bära


Cetos har sina fördelar. Att den är lätt att stoppa i fickan är en av dem. Förvisso är det en rätt lång kniv med sina 11,5 centimeter hopfälld men den är slank och tunn vilket mer än väl kompenserar det. Totalvikten kring 110 g är heller inte mycket att orda om. Den missar det ultralätta facket men tillhör heller inte tungviktarna heller.  

Clipet är väl försänkt i handtagssidan


Sedan är sidorna, både lås och presentationssida glatta så någon friktion mot tyg uppstår inte. Därmed är kniven lätt att dra och stoppa undan. 

Clipet på den här kniven är bra. Inte extraordinärt snyggt men väl fungerande. Spänsten räcker till för att kniven inte skall bege sig på egna äventyr trots stålet under det. Utrymmet räcker till för att husera de flesta vanliga byxtyg och rampen är bra. Spetsen kunde fått vara ännu plattare men är inte vinklad utåt i vilket fall som helst. Det i kombination med det långa handtaget gör att det inte är elakt mot din hand när du arbetar med kniven. 

Annars kan sägas att materialet är stål och det är av "deep ride"-typ varpå det mesta av kniven för att inte säga allt försvinner när du stoppar ned den i fickan. Ett extra plus får Civivi för att de både försänkt clipet och de skruvhuvuden som håller det på plats. En litet minus däremot för att det inte är flyttbart. Samtidigt är jag tacksam för det då det gör kniven snyggare men så är jag inte vänsterhänt heller. Då hade jag nog varit mindre positiv. 



Sammanfattningsvis


Det kan konstateras att jag fortfarande tycker att Civivi Cetos är en mycket snygg kniv. De övergripande linjerna är slanka och träet i presentationssidan skänker klass åt hela skapelsen. Egenskaper som hur flipperfenans utformning speglas i handtagets "näbb" förstärker det intrycket. Detsamma kan sägas om knivens färgskala och mindre detaljer som väl försänkta skruvar hur väl rundade och fasade alla kanter och hörn är. Träsidan har dessutom rundats helt och bidrar med fin ådring i det här fallet. 

Några av de sakerna kunde ses redan på bild och det var därför jag föll för Cetos. Det och bladformen. 

Civivi Cetos poserar med en kopp kaffe
Cetos, en kniv lika elegant som en välgjord kopp kaffe


Bladet är nämligen något som verligen går hand i hand med handtagets utformning och skapar en harmonisk helhet. Men se där, nu var jag inne på utseendemässiga fördelar igen. Tyvärr finns det saker på det negativa kontot också.

När det kommer till skäregenskaper så dras den här kniven nämligen med vissa nackdelar. De sammanfattas med en geometri mer inriktad på att sticka i saker än att skära. Kniven har en tämligen brant eggvinkel, är tjock bakom eggen och är sabelslipad. Men visst, några av de sakerna kan utläsas redan av bilder så det borde inte komma som någon överraskning. 

Sedan kan det alltid funderas kring hur mycket det spelar roll i en fickkniv? Hur mycket och vad skär du i genomsnitt? Frågeställningen kan dock betraktas från olika synvinklar precis som prestandan på en bil. Exakt vad du gör med den kontra vad den är kapabel till om du vill. Den här kniven går inte i 250 km/h eller i hård terräng kan jag säga. Det är mer en SUV än vare sig sport- eller terrängbil. 

Men så var det några saker till. En är att jag kommit fram till att jag inte gillar frame locks gjorda i stål! Det gäller särskilt när presentationssidan är gjort i ett lätt material. De håller förvisso mycket bra men gör något som jag inte uppskattar, de förstör balansen i en kniv. För det första blir de generellt mer baktunga än vad som annars är fallet. På Cetos återfinns balanspunkten mer än en fingerbredd bakom flipperfenan. Men det andra och värre är att det gör handtaget tyngre på en sida vilket alltid ger mig känslan av att de vill kantra i handen. Vilket de för övrigt också gör om du öppnar handen. Det är inte hela världen och har ingen som helst praktisk betydelse när du håller i kniven. Men jag uppskattar inte känslan.

Något annat jag inte till fullo uppskattar är hur noga du måste vara när du skall kittla flipperfenan för att hålla den på gott humör. Minsta felvinkel och/eller tryck på låsarmen och du kan glömma att fälla ut bladet smidigt. Träffar du rätt och funderar på tekniken är den emellertid blixtrande snabb.

Civivi Cetos utomhus med en segelbåt i bakgrunden
Civivi Cetos är en attraktiv kniv


Det kan även sägas om Cetos att den är tillverkad med sedvanlig Civivi-precision. Det finns inte mycket att anmärka på när det kommer till "fit & finish". Inte heller vad gäller materialval. De tillkortakommanden som finns är kopplat till designval.   

Därmed kan det fastställas att Civivi Cetos är en kniv du köper för att du tycker den är trevlig att vila ögonen på och du vet med dig att du inte ämnar tälja i timtal utan nöjer dig med att skära loss en etikett från dina snygga märkesskjorta med din nya fickkniv. Där gör den sig också rätt bra för övrigt, i fickan alltså. Därtill är kvalitén som vanligt på topp. För det kalaset får du punga ut med cirka 900 kr från exempelvis Lamnia. 






Specifikation:


Längd utfälld: 203 mm
Längd hopfälld: 115 mm
Vikt: 108 g, vägd av mig (Uppgiven 110 g)
Bladlängd: 89 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: 14C28N, 58-60 HRC
Handtag: stål med presentationssida i trä
Lås: Frame lock

Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina



/ J - inte helt begeistrad

* Särskilt med tanke på hur tunna och fina några av systermärket Sencuts senaste modeller varit på det området. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar