- med kurvorna på rätt ställen!
Vissa knivar fattar jag tycke för direkt redan vid första anblick. Det här var en sådan. Oftast är det första intrycket korrekt men inte alltid. Det var därför med stor spänning jag väntade in den här kniven från Sencut kallad San Angelo.
En budgetkniv med stor potential om jag tolkat specifikationer och bilder rätt. Då återstod bara att se om verkligheten motsvarade dikten.
Sencut San Angelo |
För dem som inte känner till Sencut så kan sägas att de är ett budgetmärke sprungit ur ett budgetmärke. Det kanske låter värre än vad det är. Modermärket är WE Knife som sedan knoppade av sig till Civivi och därefter föddes Sencut när de knivarna blev lite för fina och därmed dyra för att täcka hela prissegmentet. Därmed inte sagt att de här knivarna är dåliga men materialen är något enklare och försäljningskanalerna mer begränsade i syfte att hålla ned prisbilden.
San Angelo kännetecknas av flödande linjer och ett lövformat blad |
Twitterversion: Sencut San Angelo, en slank och välbyggd version av en Shilin-cutter i budgetklassen
Blad
Frågan är hur den här bladet skall definieras? Lövformat skulle jag nog säga. Därmed är det troligen en modifierade drop point av det skälet att ryggen först höjer sig innan den droppar nedåt mot spetsen. Samma typ av blad, fast bredare hittas exempelvis på knivar av typen Shi lin cutter.*
Fast mycket snart upptäckte jag att det i min knivsamling finns en kniv med närmast identisk bladform och så gott som samma mått. Den enda skillnaden är att San Angelo är någon millimeter bredare vid bladbasen. Modellen kallas Maremmano och är Vipers moderna tolkning av en klassisk kniv från Italien.
Bladet på San Angelo är även några hårstrån längre än den kniven och landar på 88 mm och har en höjd som varierar från 22 mm som minst till 26 mm som mest. Utseendet förstärks av en falskegg. I övrigt är bladet 3 mm tjockt och försett med en satinfinish.
En annan synlig detalj är de räfflor för tummen som hittas vid basen av bladryggen. På tal om synlig är märkningen som vanligt med knivar från den här koncernen numera diskret. Namn och logga på en sida och sedan är det slut med märkningen. Om du inte vill leta efter bladstålet med förstoringsglas vill säga, då hittas även det.
Bladet är nästan nio centimeter långt och bjuder på en mjuk buk och uttalad spets |
Stålet är detsamma som i alla Sencutknivar, 9Cr18MoV. Ett stål som kanske inte är så dyrt men fullt dugligt enligt min erfarenhet. Faktum är att jag tycker det är ett bra budgetstål fullt jämförbart med t ex 14C28N och liknande. Det håller skärpan dugligt, går att få vasst, är lätt att slipa och är rejält rosttrögt. Inte alls dumma egenskaper för en fickkniv. Men utan att fördjupa mig i metallurgi så finns det bättre stål, särskilt när det gäller skärpevaraktighet. Men i gengäld svarar den här kniven snabbt på strigel, stål och bryne.
Fabrikseggen är en av de saker som är positiva med den här kniven. Sencut har förstått att man inte behöver ha dåligt slipade knivar bara för att de inte tillhör de dyraste. Själva slipfasen är flat och mycket hög. Bakom eggen mäter San Angelo kring 0,6 mm.
Sedan har man lyckats med en sak till och det är ett bra "sharpening choil", det vill säga den förtjupning framför ricasson som är till för att underlätta ett snyggt avslut på eggen när den slipas utan att det uppstår en kälkbacke likt osten därhemma.
Märkningen är mycket diskret men den med god syn kan urskilja bladstålet på ricasson |
Ett blad med den här formen ger mycket egg och en lång svepande buk. Det gör kniven väl lämpad för långa, lite mer svepande skär samt arbete mot flata ytor.
Det vill säga en generellt mycket praktisk form. Särskilt som spetsen befinner sig ungfär i mitten av handtagets höjd vilket gör den lätt att kontrollera. Överlag är det här ett mycket sympatiskt blad för allehanda till vardags förekommande uppgifter.
Handtag
Konstruktionen av handtaget är enkel. En stålram som lättats har försetts med sidor av G10 i det här fallet. De kan fås i tre olika färger varav den här är svart som synes. Kniven kan även fås med sidor i naturlig "jade"-G10 eller i grön Micarta för den som föredrar det materialet.
Sidorna är skruvade med två skruvar plus en pivotskruv. Den senare är justerbar och kniven förstås demonterbar. Det är inte många knivar nuförtiden som inte är det oavsett prisklass kan väl tilläggas. Storleken på skruvarna är T8 och kvaliteten får nästan godkänt.
Det vill säga kniven håller för att skruva isär utan att skruvhuvudena omgående blir runda. Men det gäller bara de större skruvarna. De små T6-orna som håller clipet på plats är mycket grunda och den bakre av dem var redan runddragen från fabrik på mitt exemplar. Så det clipet flyttas inte med lätthet längre.
Det slanka handtaget har sidor i G10 |
En finess som Sencut delar med sina dyrare kusiner är att skruvarna är försänkta i handtagssidorna vilket är ett plus. Skruvarna är sedan dragna in i två timglasformade distanser i stål i en för övrigt helt öppen rygg. Det medför både för och nackdelar. Mindre anläggningsyta mot handen men lättare att rengöra hävdar någon. Jag kontrar då med att mer fickludd och annat skräp hamnar i kniven på grund av öppningarna varpå den extra rengöringen lär behövas.
Som synes är ramen rejält lättad inuti |
Handtaget är närmast droppformat vilket gör att höjden på det varierar från 19 mm till 24 mm som mest. Tjockleken uppgår till 12 mm och längden skrivs till 114 mm. Det är således ett tämligen långt handtag men tillika relativt tunt.
Sidorna har medel till låg friktion om man kan uttrycka det så och är väl rundade med en fasad kant som löper längs sidorna. Den delen har även fått en linjerat mönster som avviker från resten.
Balansen återfinns en bit in på handtaget som i övrigt är mycket komfortabelt |
Men om "tunna knivar med öppen rygg" är en egen kategori tillhör den här de bättre. Längden på handtaget gör även att alla mina fingrar får plats med viss marginal och den släta formen utan fördjupningar för fingrar och dylikt gör det lätt att hittas ett bra grepp oavsett handstorlek eller proportioner på fingrar och handflator. Det underlättar även flödet om man känner för att byta grepp under arbetets gång. Därtill bidrar längden med att clipet inte känns lika mycket i hand som den här typen plägar göra annars.
Öppning och lås
"Snärtig" eller snappy hade jag sagt om öppningen om jag varit engelsktalande. Det vill säga den är kvick och responsiv med ett väl avvägt motstånd. Själva öppningen sker med en av de nu så vanligt förekommande flipperfenorna. Sedan går den förstås att fälla ut med två händer också om så önskas.
Just de här varianten är välgjord då fenan är lagom stor vilket gör att den inte sticker ut för mycket och är i vägen samt har effektiv geometri. För att man inte skall halka av med fingret har den försetts med räfflor. Kanterna är sedan rundade för att inte bli vassa.
En flipperfena vars form och övriga geometri gör att du inte behöver fundera på hur den skall användas
Trots den relativt blygsamma prislappen har Sencut valt att använda fina keramiska lager i den här kniven. Det märks på slutresultatet. Det i kombination med geometri samt en vältrimmad detent-kula ger bra skjuts åt bladet. Kniven öppnar både säkert och kvickt. Den gör även det oavsett hur du närmar dig flipperfenan. Användaren behöver inte klura ut "rätt" sätt att öppna kniven utan det är bara att trycka till och du får fram bladet.
San Angelo är utrustad med en liner lock |
Låset är en liner lock och även här märks det att San Angelo är en kniv som kommer från en koncern. Med det menar jag att kunnandet sitter i väggarna. För ägaren till en San Angelo medför det att allt fungerar. Låset klickar i läge vid varje öppning oavsett hur löst eller hårt du öppnar kniven. Lika säkert känns själva låsfunktionen. Låsarmen vandrar inte när bladet pressas från fel håll, det vill säga mot ryggen. Inte heller glappar det i någon riktning när låsarmen fallit på plats. Bladet känns stabilt.
Ytterligare ett plus med låset är att det är lätt att släppa. Motstående handtagssida är lägre än låsarmen vilket gör den senare lättåtkomlig.
Att bära
San Angelo väger in under hundra gram med lite marginal. Ett sympatiskt drag för en relativt billig kniv med en bladlängd som närmar sig nio centimeter. Den egenskapen paras sedan med det strömlinjeformade handtag jag tidigare berömt. Resultatet kan inte bli annat än bra. Särskilt som den flipper som finns göms bakom ryggens krökta form. Därmed elimineras ett problem som kan uppstå med flipperknivar nämligen att de känns vassa och hackar på allt som befinner sig i fickan inklusive en hand.
San Angelo har ett så kallat deep ride-clip vilket gör att mycket lite av kniven sticker upp |
Möjligen kan jag tänka mig att Micarta-versionen av den här kniven är ännu mer sympatisk i fickan då det materialet är mindre strävt än G10 rent generellt. Samtidigt är det här materialet inte så sandpapperslikt att det utgör något problem.
Clipet i sig är inte försänkt men skruvarna är det och det finns gott om utrymme under clipet |
Något mer problematisk är i så fall spetsen på clipet som pekar aningen utåt. Det är för övrigt en standardvariant som hittas på flera av Sencuts knivar. Att inte utforma individuella clip för enskilda modeller är ett typiskt exempel på hur man sparar pengar.
I övrigt är det inget dåligt clip. Det är av stål med god spänst och sköter sig bra. Utrymmet under clipet är gott nog trots att clipet inte är försänkt i knivsidan. De två skruvarna har emellertid platta huvuden vilket hjälper till. Det är för övrigt är även flyttbart till vänsterhäntas fromma. Ja, om det inte vore för det tidigare nämnda strippade skruvhuvudet då.
Mindre bra är även det faktum att som så många "deep ride"-clip så gör placeringen att själva loopen eller böjen på clipet sticker ut bakom handtaget vilket gör att det känns i handen på ett trist vis i några fattningar.
Sammanfattningsvis
En av de saker som gör att jag tycker San Angelo är en snygg kniv är hur bladformen avspeglas i handtaget. I mina ögon ger det harmoniska linjer och gör att kniven känns enhetlig. Sencut har med andra ord lyckats med formgivningen. De har med San Angelo åstadkommit en modern kniv som samtidigt känns rotad i historien då bladformen kan spåras till flera sinsemellan olika källor.
På köpet får man då en praktisk liten gynnare med ett blad som funkar till det mesta och ett handtag som inte är särskilt beroende av vem som greppar kniven och dennes handstorlek. Något som är rätt viktigt när man betraktar det ur ett manligt/kvinnligt perspektiv har jag noterat.
Sencut San Angelo är ett riktigt sympatiskt alternativ för den vill ha en vardagskniv och gillar utseendet |
Jag gillar den här kniven väldigt mycket men det finns faktiskt en hake. En invändning som måhända kan ses som en smula märklig, särskilt i ljuset av det jag skrev ovan. Men de fina egenskaperna till trots kan San Angelo kännas en smula anonym, på gränsen till tråkig. På något underligt vis märks det att det inte finns någon uttalad person bakom designen. Den är en smula generisk eller allmän om du så vill.
Allt är väl genomfört men det där lilla extra saknas och det hänger ihop med prisläget misstänker jag. Att addera detaljer tar tid och tid är pengar i det här fallet.
San Angelo är ytterligare en bra kniv från Sencut |
Med det sagt är Sencut San Angelo en förbaskat bra kniv! Skön att hålla i, trevlig att arbeta med så länge uppgifterna är av det lättare slaget och sympatiskt välbyggd, särskilt om priset adderas till ekvationen. Materialen är väl valda som jag brukar uttrycka det och kniven gör inte ont att se på med sina flödande mjuka linjer.
Det här är även en relativt lätt kniv med tanke på både prisklass, bladlängd och material. Det tack vare ett slankt blad med hög slipfas, relativt tunna sidor och en lättad ram. Det gör att kniven känns arbetad. Så gillar du den här typen av utseende är det inte mycket att tveka på.
Specifikation:
Längd utfälld: 202 mm
Längd hopfälld: 115 mm
Vikt: 96 g (vägd av mig, uppgiven vikt 95,8 g)
Bladlängd: 88 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: 9Cr18MoV
Handtag: G10
Lås: Liner lock
Producerad av: Sencut, tillverkad i Kina
/ J - nickar gillande
* En känd tolkning av sådan kniv är de av Bob Lum designade Spyderco Lum Chinese som återfinns i deras Ethnic serie. Mer nyligen har även Fox Knives släppt en kniv signerad Voxnaes döpt till Chilin och fler exempel finns.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar