söndag 2 april 2023

Recension QSP Canary

 

- smått kan vara gott!

QSP är ett märke som knappast behöver någon närmare introduktion för läsare av den här bloggen. De tillhör ett av de märken som startade som "kinesisk uppstickare" men som sedan flera år är mer än väl etablerade på marknaden. Efterom jag var med från början av den resan har det hunnit bli några recensioner av knivar från dem vid det här laget. 

Nu är dags för en till, jag tror det handlar om nummer tjugofem och den här gången något tämligen exotiskt för att vara från QSP, nämligen en "neck knife" eller en liten fastbladare ämnad att bära bland annat runt halsen. Modellen har fått namnet Canary

QSP Canary, Neck knife med kydexfodral och kulkedja
QSP Canary 141-D1


Namnet kan tyckas något långsökt i det här utförandet med handtagssidor i blå denim-Micarta men faktum är att det finns ett flertal versioner varav några är gjorda i tvåfärgad G10 i svart/rött alternativt svart/gult som är färgglada nog att förtjäna namnet. 

Men vad vi har här är en tämligen enkel men mycket välbyggd liten kniv som jag ämnade beskriva i mer detalj. 

En liten fastbladare för EDC-bruk



 Twitterversion: QSP Canary, en neck knife som är liten men naggande god. Förnuftiga val parat med en gnutta flärd ger en praktisk kniv som därtill inte gör ont att se på!



Blad


Det är inget fel att använda en balanserad drop point som grund för en bra kniv. Det är väl troligen därför det är en av de vanligaste formerna för knivblad. Särskilt om knivarna är inriktade mot att vara praktiska som i det här fallet. 

Det märks att bladet är gjort i tumstorlekar den här gången då bladet mäter precis över 63 mm på längden vilket matchas av en höjd på precis under 25 mm och en tjocklek om 3 mm. 

En enkel men effektiv bladform


Som tämligen ofta när det gäller stål i mellanprisklassen så använder sig QSP av svenskt 14C28N från Sandvik. Det var ett stål som de ursprungligen utvecklade ihop med Kershaw som en efterträdare till det klassiska "Moraknivsstålet" 12C27. 14C är ett överlag balanserat stål som uppfyller samma kriterier som de s k superstålen vad gäller rosttröghet, förmågan att ta och hålla en egg samt seghet. Det gör bara det ett par snäpp under helt enkelt. Du får samma egenskaper fast inte i lika hög grad. 

Därtill är det ett stål som är lätt att underhålla vare sig du använder bryne, stål eller strigel. Och det är väl nackdelen med det här stålet om man är bortskämd med bättre. Det behöver skötas tämligen regelbundet om du använder kniven har jag noterat. 

Stålet är svenskt, Sandvik 14C28N och har fått en stentumlad och polerad finish


Fabrikseggen får godkänt men inte mycket mer. Förvisso var den dugligt vass men alldeles för tjock bakom eggen. En halv millimeter i det här fallet. Knappast nödvändigt på en liten kniv med en bladlängd på strax över sex centimeter. Men förvisso, det gör eggen en smula starkare. Därtill var eggen en smula ojämn och kantrade särskilt mot spetsen till. Inte en av QSPs bättre eggar helt enkelt. 

Någon friluftskniv är Canary inte, därtill är handtaget för litet


Väl i bruk är kniven trots det mycket sympatiskt. Bladformen är som sagt inte dum och ett fullt flatslipat blad ger tämligen goda skäregenskaper trots allt. Och eftersom nu eggen är robust och kniven utstrålar kraft om än i litet format så vågar man ta i rätt ordenligt. Det går till och med att bända lite grann med spetsen när så tarvas. 

Men det gäller bara så länge det är vardagsysslor som hanteras. Saker som att skära kartong, öppna paket, skära av snören eller tunnare rep etc. Någon tälj- eller friluftskniv är Canary inte. Bladet räcker till men handtaget är för kort men framförallt för tunnt för det. 


Handtag


Canary är som synes en heltångekniv. Därtill har den fått hål gjorda i tången. Det åstadkommer en mycket välbalanserad kniv samtidigt som det sänker totalvikten. Skall man ha kniven runt halsen är det en väsentligt mycket mer betydelsefull aspekt än annars. 

Canary är en "trefingerskniv" men en bra sådan


Sedan finns alltid möjligheten att använda kniven utan skollor för att göra den ännu tunnare eller att byta ut dem mot t ex fallskärmslina om man så föredrar eller bara vill ha variation. 

Kniven är tunn med sina 9 mm


Den greppbara längden är 8,2 cm och kniven är 9 mm tjock eller snarare tunn. Det gör det här till en typisk trefingerskniv för mig. I det här fallet är det en mycket bra sådan. Särskilt som hålen i handtaget bidrar till bättre fäste genom att fingertopparna delvis kan placeras i dem. 

Ett bekvämt grepp så länge inte uppgifterna tarvar att du tar i


Materialet i skollorna som skruvats på plats är i det här utförandet som sagt blå Micarta. Gillar man inte det utförandet så finns Canary i inte mindre än tio olika utföranden med både svärtade blad, mönstervällt blad och andra handtagsmaterial. 



Fodral


Fodralet ser onekligen ut att vara gjort av kolfiber men det är det inte. Istället är det hederlig Kydex försett med kolfiberlook. Det har man dessutom gjort på ett förträfligt vis så jag har inga direkta invändningar mot det. 

Konstruktionen är av pannkakstyp och hålls samman av inte mindre än åtta nitar/öljetter som även fungerar som fästpunkter. Det gör att det är lätt att variera hur du bär din kniv. Fodralet har även försetts med ett litet dräneringshål om du skulle få vatten i det. 

Kydexfodralet har fått en kolfiberlook


Passformen på fodralet är utmärkt. Kniven sitter på plats utan att röra på sig det minsta. Det gör att kniven är tyst vilket är tacknämligt. Någon jag talade med tyckte att fodralet skulle behöva en ramp eller liknande för tummen att ta spjärn emot när kniven dras. Själv tycker jag det räcker med den väl rundade kant som fodralets yttersida utgör för att fylla den funktionen. Ett lätt tryck med tummen där och du har kniven på plats i handen. 

Det går förstås utmärkt att bära Canary i en rem runt halsen eller i den medföljande kulkedjan, fattas bara annat, men jag föredrar faktiskt att ha den löst i fickan. Den är liten och lätt nog för det. Totallängden med fodral inkluderat är inte mer än 14 cm vilket gör att den är i paritet med en större fällkniv. Lägg därtill att den är tämligen platt och lätt och du har en lättburen kniv. Vikten med fodral uppgår till 74 gram. 



Slutsats


QSP har inte så många fastbladare i sortimentet men där hittas friluftsknivar som Erised och Bison och så ytterligare någon lite mindre kniv. Sedan tar det stopp. Jag skrev inledningsvis att den här är tämligen exklusiv så till vida att det är en neck knife. Men nu är det inte deras första utflykt inom området. De har sedan tidigare en modell kallad Neckmuk. Med det sagt kan sägas att Canary är en kniv som skiljer sig rätt rejält från den. Den är mindre och lättare och har ett handtag som har en helt annan grundform. Bladen ligger emellertid inte så långt ifrån varandra.

Båda knivarna såg intressanta ut så valet gjordes mest utifrån att det här är en nyare modell. Om det är viktigt så tycker jag även att den är snyggare att se på kan väl tilläggas.  

Canary är en sympatisk liten EDC-kniv för den som söker en fastbladare för det ändamålet


Vid första anblick såg kniven lika bra ut som på bild även om den i sedvanlig ordning var mindre än jag förväntat mig. Det var något med proportionerna som lurat mig. Handtaget kan se ut som ett fullvuxet fyrafingershandtag på bild men det är det inte som sagt. De första intrycken av bland annat fodral, materialpassning och byggkonstruktion var även de överalag positiva med ett undantag.

Jag är van vid bättre fabrikseggar från QSP måste erkännas. Det är förstås någonting som enkelt justeras när kniven slipas men det inverkar ändå menligt på känslan. I gengäld finns det en hel del som tippar över vågskålen åt andra hållet. 

I övrigt bjuder nämligen Canary på riktigt bra finish. Det märks exempelvis på fodralet som har mycket god passform som håller kniven på plats utan att den rör sig eller låter. Det har också ett bra "snäpp" när man frigör kniven. Det betyder att kniven sitter där den skall även om den bärs som tänkt, upp och ned i en rem eller kedja runt halsen. Men det märks även på hur välbalanserad kniven är samt på sättet på vilket handtaget är hopsatt. Det finns inte den minsta tillstymmelse till glipor mellan skollor och tånge till exempel.

Intrycket av att konstruktionen är sund förstärks genom att Canary känns solid och nästan tung, på ett bra vis. Det är imponerande med tanke på att att själva kniven väger in på låga 58 gram. Så egentligen är den mycket lätt.  

Sedan har man faktiskt från QSPs sida bemödat sig om att ge den här kniven några detaljer bara för syns skull. En tydlig sådan syns på bladryggen. Istället för att nöja sig med vanliga frästa räfflor för bättre fäste för tumme/pekfinger har man valt att göra ett mönster som ser ut som det vrider sig. Originellt och faktiskt väl fungerande. Det ger måhända inte samma fäste som de bästa lösningarna på området men gott nog. 

QSP Canary i version med handtag i blå denim-Micarta


Det kan bara konstateras att QSP inte gjort bort sig med sin andra utflykt i det för dem tämligen ovanliga landskapet som utgörs av neck knives. Canary är en praktisk liten gynnare som trots det ser bra ut och som därtill inte kostar skjortan. Vid en snabb sökning hittas den för ca 675 kr i skrivande stund. För det får du mycket...eh, kanske inte så mycket men väl en liten kompetent och snygg kniv. 





Specifikation:

Totallängd:133 mm
Bladlängd: 63 mm
Godstjocklek: 3 mm
Stål: 14C28N
Vikt: 74/58g, uppgiven 78 g (med respektive utan fodral, vägd av mig)
Handtag: Denim-Micarta
Fodral: Kydex

Producerad av QSP, tillverkad i Kina


/ J 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar