söndag 8 november 2020

Knivrecension Two Sun TS261 Apex

 -  Two Sun mot nya höjder

När jag presenterade den här kniven för första gången så skrev jag att utveckling är av godo när den rör sig åt rätt håll. Och det måste jag säga att den här kniven är ett gott exempel på. Jag har sedan tidigare två andra knivar från Two Sun som starkt påminner om den här. Men det här är klart min favorit av de tre. Att de ser snarlika ut är kanske inte så konstigt då det är en och samma person som designat knivarna. Den sista av dem är den här kallad Apex

Two Sun TS261 Apex
Two Sun TS261 Apex


Alla knivar signerade Tepe Designs från Two Sun har varit tämligen exklusiva när det  kommer till såväl material som konstruktioner. Vi talar om kolfiberbolster, polerade G10 skollor, keramiska lager och förstås massor av intrikat bearbetad titan och inte minst exklusiva knivstål. Den här modellen är inget undantag utan snarare den som är det tydligaste exemplet på det både vad gäller ingående material och hur de nyttjats. Stålet är ovanligt, clipet är inte bara skulpterat utan har även dold fästskruv och det har lagts ned mycket bearbetningstid på titansidorna.

Den här modellen råkar vara numrerad vilket ibland är fallet med Two Suns förstautgåvor och det är inga enorma tillverkningsvolymer det handlar om. Det här är nummer 81.

Bladet är det som främst utmärker den här kniven från Two Sun


Twitterversion: Two Sun TS261, en dubbel soluppgång, den både ser bra ut och fungerar väl


Blad


Apex har en synnerligen uttalad clip point. Faktum är att den rent visuellt är en av de mer extrema exemplen på den bladtypen jag äger tillsammans med en annan modell från Two Sun samt en Spydercokniv. I det här fallet bjuds vi på 8,7 centimeter stål som har en höjd på tre centimeter som mest. Den uppgivna längden är dock 82 mm. Något jag inte förstår eftersom 87 mm är den siffran man får om man mäter från handtagets främsta del till spetsen. Mäts bladet istället från ovansidan på handtaget är det hela nio och en halv centimeter långt. Grovleken landar på det för Two Sun tämligen representativa fyra millimeter. 

Det som gör bladet så slående är den djärva "Bowie"-spetsen med en distinkt klippt del som förstärks av en kraftig falskegg. Dessutom sluttar även resten av ryggen nedåt i en svag konkav linje för att möta falskeggen. Bladet har även fått sig ett mestadels dekorativt hål som är snyggt utfört med fasade kanter. 

Apex ståtar med ett distinkt clip point-blad


Stålet i den här kniven är ett tämligen ovanligt och rätt extremt stål från amerikanska Crucible, CPM S110V. Det är ett av de stål som brukar räknas till "superstålen" tillsammans med exempelvis M390/20CV/204P och CPM S90V. Mer konkret innebär det rostfria stål som tar en sjuhelsikes skärpa och håller den om inte för evigt så åtminstone för mycket lång tid. Av vad jag kunnat märka under den här tiden tillsammans med Apex är att Two Sun lyckats med behandlingen av stålet då det håller skärpan extremt bra. 

Det finns förstås också nackdelar med den här typen av material. Ett är förstås priset vilket gör att stålet vanligen hittas på dyrare knivar. Särskilt som det inte är lätt att arbeta med för tillverkaren. Lägg därtill att det inte alls är lätt att slipa. Ett minimikrav är diamantstenar av något slag parat med gott om tid och tålamod. 

Finishen är en blank satin som förstärks av den tämligen höga flatslipningen på både sekundäreggen och falskeggen. Det gör att bladet glittrar förföriskt under olika ljusförhållanden. 

Märkningen är diskret men av den kan utläsas att bladet är gjort av S110V


Ett extra omnämnande förtjänar märkningen. Den finns där i form av både Two Suns logotyp  på en sida tillsammans med Tepes vingar, bladstål och till och med knivens serienummer på den andra. Men det är så litet och diskret att resultatet blir riktigt snyggt. 

Den här kniven är utmärkt att arbeta med så länge det inte handlar om tunga uppgifter under lång tid


Det viktigaste är dock hur blad faktiskt skär. I det här fallet är bladet som sagt flatslipat och även om bladgodset inte är tunt mäter kniven runt 0,5 mm bakom eggen. Fabrikseggen är därtill riktigt bra. Jämn och snyggt utförd, centrerad och vass. Eggen har även ett snyggt avslut utan kälkbacke vid övergången till ricasson. Det kan  man tacka ett rejält sharpening choil för. 

Spetsen är mycket vass och återfinns i en tänkt centrumlinje genom kniven vilket gör den lättkontrollerad. Det kommer väl till pass vid förpackningsöppnande av olika slag. Tyvärr lever vi fortfarande i ett plastsamhälle och det mesta som köps anländer i minst ett lager plast av något slag. 

Eggen biter bra i de flesta material och den ryggar inte ens för trä, gummislang och plastmatta. Med den här eggen, bladgeometrin och stålet äter den de materialen till frukost. Kartong och liknande är följaktligen inget hinder de heller. Här märks det att kniven är tunn bakom eggen. Godstjockleken är inget hinder alls och bladet glider igenom flyttkartonger både med och tvärs fiberriktningen. 

Vill man nu nödvändigtvis tvinga in sin EDC-kniv i köket är det här en utmärkt smörgåskniv. Inte som i smörkniv utan som i bra på att skära hård salami, skinka, tomater och paprika etc för att lägga på en smörgås. Även skala potatis går bra fast jag kan inte se varför man skulle göra det när någon uppfann potatisskalaren. Men kort sagt är det en förbaskat bra kniv på de flesta parametrar. Visst kan det sägas att den varit ännu bättre utan hålet i bladet för hantering av föda men det är inte i den rollen jag ser den här kniven ändå.  

Så trots att bladet har vissa eftergifter till förmån för utseende är det faktiskt mycket praktiskt. 



Handtag

Two sun börjar kunna det här med att göra knivhandtag i titan vid det här laget. Apex är sannerligen inget undantag. Snarare har man ansträngt sig både vad gäller form och utseende. Materialet är TC4-titan och av det har man gjort två sidor och en back spacer. Allt hopfäst med endast en skruv plus pivotskruven. Det är också de enda som syns utöver de två som håller låsarmsförstärkningen på plats. Det ger handtaget ett rent och elegant utseende. 

En för Tepe-design typisk handtagsform


Sidorna är intrikata då de är välvda utvändigt samt kraftig lättade inuti. Det gör kniven både lätt och välbalanserad trots all metall. Den krökta ytan har fått sig ett tätt linjerat mönster som ger taktil feedback och något ökat fäste. Utöver det så har kniven tre dekorativa fördjupningar per sida där titanet istället är polerat. De blir kortare ju längre fram de sitter vilket på något vis ger ett intryck av fart.

I ryggen återfinns en back spacer, även den i titan


Jämfört med tidigare samarbeten mellan Tepe och Two Sun så här det här handtaget tunnare och istället något högre. En kombination jag för det mesta föredrar i en fickkniv då det helt enkelt gör dem lättare att bära. De blir inte lika klumpiga i en ficka helt enkelt. 

Apex är riktigt bekväm att hålla i och det mjukt formade clipet känns  mycket lite


Ur ergonomisk synvinkel är det här ett riktigt bra handtag. Eller för att vara helt ärlig, det är ett mycket bekvämt handtag som inte är fullständigt ergonomiskt. Det kanske lät en smula motsägelsefullt men låt mig förklara. Allting på handtaget är rundat och slipat som det skall. De välvda sidorna tillsammans med höjden fyller handen väl utan att göra kniven för tjock. Det finns en mindre urtag för pekfingret och gott om utrymme där bakom för resten av fingrarna. Ryggen är rundad och följer insidan på handen väl. Man har även kommit ihåg att runda insidan på titanstyckena och inte ens missat att runda det lilla hörn som uppstår när låsarmen viker inåt för att möta bladet. En detalj som det ofta syndas med annars. 

Av de  skälen är det här ett synnerligen bekvämt handtag. Alla grepp som jag kan komma på fungerar bra. Men och här kommer min invändning. Det gäller främst om man inte tar i för mycket med kniven. Sidorna är aningen för tunna framförallt där de möter lillfingret. Det är priset man får betala för att de är välvda. Det gör att det blir rätt mycket tryck mot fingrarna om man tar i. Naturligtvis försvinner det om man använder handskar. Men det gör jag oftast inte. 


Öppning och lås


Apex luras något då man kan få för sig att den kan öppnas på flera olika vis. Eller ja, det kan den ju. Det går alltid att greppa hålet i bladet med nypan och fälla ut bladet med två händer. Men annars är hålet bara användbart undantagsvis. Det vill säga det går att från stund till annan med hjälp av bladhålet använda sig av en "spyderflick" och snärta upp bladet med långfingret. Men oftast nyper detent-kulan för hårt  för att det skall gå. Av samma skäl kan inte hålet användas för att tumöppna kniven. 

En ur funktionssynpunkt utmärkt flipperfena


Istället är Apex en dedikerad flipperkniv och en mycket bra sådan sett till funktion. Flipperfenan är välplacerad både för att vara lätt att hitta och sätta god fart på bladet. Något som verkligen förstärks av hur man valt att trimma motståndet i detentkulan samt av de keramiska lagren. Det här är en mycket snabb kniv och det spelar ingen roll hur du närmar dig flipperfenan. Bladet far ut hur du än gör och det med en sjutusan till fart. Det är även lätt att hålla kniven när man använder flippern. Fingrarna hamnar naturligt bredvid och är stöttade av clipet utan att greppet behöver justeras. 

Rörelsen sker också säkert. Räfflorna gör att det är nästan omöjligt att halka av fenan med fingret. 

Propagandalås, det vill säga det är en god representant för 
ett välgjort ramlås i titan


Låset är ett propagandaexemplar för ramlås. Det fungerar helt enkelt extremt bra. Det låser säkert med ungefär femtio procent. Men de femtio procenten råkar dessutom vara stål mot stål då låsarmen är förstärkt i spetsen. Något glapp eller spel i bladet är det  inte frågan om oavsett hur hårt bladet provoceras. Inte heller glider låset om det utsätts för negativ belastning. 

Bäst av allt är att trots styrkan i låset är det lätt att släppa. Armen fjädrar lätt och både den samt motstående sida är fasade för att man skall komma åt den. Jag har inget negativt att invända mot låset överhuvudtaget. Särskilt inte som bladet glider igen med ett diskret skak på kniven tack vare lagren och det faktum att Two Sun numera gör ramper för sina detent-kulor. 



Att bära


Det är inte varje dag man ser superdesignade clip som faktiskt är riktigt bra. Men det här är ett av dem. Clipet är inte bara ett så kallat "milled clip" alltså fräst ur ett stycke titan utan har även fått dold fästskruv. Det är därtill välvt på samma sätt som handtagssidan och krökt för att passa de övergripande linjerna. Sammantaget ett ganska avancerat clip med andra ord. Det som gör funktionen god är att det är tunt nog för att fjädra samtidigt som ytan under clipet är relativt slät. Rampen är inte särskilt väl tilltagen men stor nog även för att kunna hantera även jeanstyg. Mycket tack vare att vinkeln är rätt utförd. Ett annat plus och en av mina käpphästar är att spetsen inte pekar utåt utan är parallell med handtagets yta. 

Apex är utrustad med ett clip som inte bara passar in i designtemat utan även fungerar väl


Kniven som skall ned i fickan mäter 114 mm hopfälld och handtaget är strax över 12 mm tjockt. Den högsta höjden återfinns mot bakänden till om man bortser från flipperfenan och uppgår till 32 mm. Apex väger in på 130 enligt min våg och det råkar vara på grammet detsamma som Two Sun uppger. 

Sammantaget är det inte en helt liten kniv som skall förpassas till fickan även om inga av siffrorna är extrema på något vis. Och det är inte kniven i praktiken heller. Vikten känns där den sitter, det är trots allt ingen extrem lättviktare men det är heller inget som stör särksilt mycket om du nu inte tillbringar dagarna i joggingshorts vill säga. 

Apex i en ficka
Ett skulpterat clip av den bättre sorten


Clipet gör att en del av kniven sticker upp ur fickan men inte heller det är är något avskräckande. Det handlar om runt en centimeter som kan ses ovan. 

Skall jag ha någon negativ invändning så är det att flipperfenan är en smula spetsig. Den sticker ut stolt och rak och är tämligen vass i det fallet. Inte optimalt att ha i en ficka. Men det är något som gäller väldigt många knivar av den här typen och är så att säga något som ofta följer med på köpet. Men helt trivsamt är det inte. 



Sammanfattningsvis


Apex är en kniv som ståtar med ett tämligen slående utseende. Ett Bowie-inspirerat blad med djärva linjer parat med ett ganska typiskt Tepe-handtag med mjuka former och rundad bakända utgör grunden för det. Utseendet har sedan förstärkts med att par detaljer som de dekorativa fördjupningarna i sidorna, mönstringen av själva titanet och inte minst ett speciellt clip som är riktigt snyggt och verkligen följer knivens övriga linjer. Resultatet blir en tilltalande helhet. Om du gillar titangrått vill säga. 

Apex är annars en kniv med många styrkor. Ett sådant område är själva handhavandet. Gillar man flipper-knivar så är det ett exempel på en mycket bra sådan. Funktionen är både säker och blixtsnabb. Sedan är kniven lika enkel att fälla ihop igen. Låset är utmärkt och bladet glider lätt igen av egen kraft. 

Det är främst i rollen som EDC-kniv jag ser den här modellen från Two Sun


Apex är också en tekniskt avancerad kniv. Det gäller inte minst knivstålet. Så mycket  häftigare än S110V blir det helt enkelt inte. Sidorna är kraftigt arbetade både in- och utvändigt och materialen är av högsta kvalitet med keramik i lagren och titan i både clip och back spacer.

Förutom att vara visuellt tilltalande och en teknisk best är Apex även mycket bra som vardagskniv. Något som understryks av det bekväma handtaget som dock inte är optimalt för tyngre arbete. Nu ser jag inte det som något större problem då kniven ändå skall betraktas främst som EDC-kniv enligt mig. Men det är i princip den enda invändningen jag har att komma med gentemot kniven som helhet. 

Det och att den kan vara en smula grå om man nu inte gillar titan som färg. I övrigt är inte utseendet grått överhuvudtaget så det är klart att det därmed kan vara en smula polariserande. Det finns trots allt ett hål i bladet och kurvor och fördjupningar i handtaget och det uppskattas inte av alla. 

Two Sun Apex bjuder på många detaljer för ögat men är därtill tämligen praktisk


Men den som uppskattar det här utseendet ocn som söker ett tekniskt monster tillverkad med hög precision i de bästa materialen behöver inte leta längre. Särskilt inte som priset är tilltalande. Eller rättare sagt det kan bero på vart man köper kniven. Ofta säljs de via eBay-auktioner och då varierar det av naturliga skäl. Men vanligen hamnar Apex runt 1300-1500 SEK* i slutpris har jag noterat. Köper du den via Two Suns egen butik på Ali Express ligger dagspriset på 169-199$ beroende på pågående kampanj eller ej. Det bör dock påpekas att om du är intresserad av modellen bör du inte avvakta för länge då Two Sun vanligen tillverkar sina modeller ett tag och sedan låter dem utgå ur sortimentet. Ibland händer det dock att de återkommer i antingen enklare utförande eller mer avancerade versioner beroende på vad utgångspunkten var. 

I det här fallet blir det dock inte bättre och den här kniven är en av de bättre heltitanknivar som Two Sun gjort. Kvaliteten är helt enkelt superb.  


Specifikation:

Längd utfälld: 201 mm
Längd hopfälld: 114 mm
Vikt: 130 g
Bladlängd: 87 mm
Godstjocklek: 4 mm
Bladstål: CPM S110V, 60HRC
Handtag: Titan, TC4
Lås: Frame Lock

Producerad av: Two Sun, tillverkad i Kina


/ J - gillar soluppgångar

* Därtill tillkommer importkostnader

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar