söndag 5 juni 2022

Recension Lionsteel M2M

 - när litet blir stort!

Ibland känns bara saker och ting helt rätt. Det kan gälla viktiga delar av livet som kärleken och det kan gälla något mindre viktiga saker som prylar. I det här fallet är det förstås en kniv det handlar om. Med andra ord inte vilken pryl som helst.  

I samma stund som jag fick den i hand insåg jag att den här kniven var något som passar mig. Det finns så många detaljer som är som de skall på den här modellen. Den har döpts till M2M och kommer från italienska Lionsteel

Lionsteel M2M


Designern bakom den här kniven är Molletta eller Mikele Pensato som han egentligen heter. Han är ett bekant namn för den som gillar Lionsteel då han ofta formger knivar för dem. Faktum är att står bakom en större del av deras nuvarande katalog. Den här gången har han dock inte varit helt ensam och dessutom har M2M utvecklats från en tidigare version. 

Föga överraskande hette första versionen M2 och var då den kom Lionsteels minsta fastbladade kniv. Den var framtagen med feedback från ett friluftsforum, MCKF och finns för övrigt kvar i sortimentet.  

Det är emellertid rätt stora bitar som fått sig en överhalning till version två eftersom de omfattar handtaget, bladet och fodralet eller enkelt uttryckt allt! Det som återstår är grundformen. Handtaget har dock blivit större, formats mer och bladet har fått ett uppgraderat stål. Läderfodralet har fått en annan och mer avancerad upphängningsarnordning bland annat. 

Den nuvarande versionen kan fås i olika utföranden där det är handtagsmaterial och färg som varieras. Valet står mellan canvas-Micarta i tre färger, svart som här, naturlig eller grön. Önskas istället trähandtag kan man välja mellan santos eller olivträ. Det sistnämnda känns nära till hands för en kniv tillverkad i italienska Maniago. 

M2M, en liten stabil kniv för blandat friluftsliv



Twitterversion: I M2M har Lionsteel och Molletta åstadkommit en riktig hit. Den som söker en liten extremt kompetent friluftskniv behöver inte leta mer.



Blad


Varför komplicera saker som fungerar? Så tycks Molletta och Lionsteel ha resonerat eftersom bladet på M2M är enklast tänkbara. En drop point i sin renaste form. Ett utseende som har många fördelar när det fått de här proportionerna. Det relativt breda bladet ger en tämligen kraftig buk som är bra till svepande skär. Samtidigt ger det en bra bit rak egg att arbeta med. Eftersom ricasson är blygsam sträcker eggen sig dessutom nästa hela vägen in till handtaget där man har som mest kraft och kontroll. Trots det har man från Lionsteels sida fått till ett litet och korrekt utfört "sharpening choil" som underlättar framtida slipning. 

Bladet på M2M är 9 cm långt, 3,4 cm högt och godstjockleken är 4 mm. Det innebär ett stabilt blad som ändå är litet och smidigt. Finishen är en halvblank satin och märkningen är diskret och snyggt utförd. Lionsteel Italy samt bladstål på en sida och Mollettas logotyp på den andra. 

En enkel drop point är alltid rätt, särskilt när man vill åstadkomma en praktisk allroundbetonad kniv


Inte heller slipningen är tillkrånglad. Det här är ett flatslipat blad helt enkelt. Därtill så tunt som 0,6 mm bakom eggen. En fabriksegg som för övrigt var riktigt bra. Vass som tusan. Den skall de vara nöjda med från Lionsteels sida. 

Sedan är det inte så konstigt att man kan kosta på sig en tunn egg. Stålet som använts är nämligen finast tänkbara då man valt att använda M390. Jag hade nog inte tyckt detsamma om kniven varit större och avseddd för att t ex hugga med. Men i ett så här litet blad som verkligen lämpar sig för att skära med är det ett excellent och tillika exklusivt val av stål. Det är också det som är den första uppgraderingen från ursprungsversionen som hade ett enklare D2-verktygsstål i bladet. 

I bladet hittas M390-stål


För den som inte vet så är M390 ett stål från Böhler Uddeholm som brukar räknas till vad som ibland lite slarvigt kallas för "superstål" i knivkretsar on-line. Kort innebär det att stålet har tämligen extrema egenskaper. Det är härdigt mot rost och fläckar samtidigt som det rätt härdat är hårt och därmed har synnerligen god skärpevaraktighet. Det är därtill tåligt. Men som sagt, kanske inte om du skall hugga med det eftersom det inte är lika segt och slagtåligt som säg ett kolstål. 

Det finns få nackdelar med det här stålet i små knivar men några smolk i glädjebägaren finns. För det första är det dyrt vilket förstås påverkar priset på slutprodukten och för det andra kräver det bra sliputrustning alternativt mycket tid och tålamod för att slipa om. En varm rekommendation är därför att underhålla eggen regelbundet så du slipper göra det från grunden. Det är också därför jag var så glad över den fina eggen från tillverkaren. 

Någon kökskniv är det inte men den skär mycket bra och går därför utmärkt till enklare utomhusmatlagning eller som här bara till att skära torkat kött


M2M är något så sympatiskt som en kniv från andra breddgrader än våra egna som skär bra i trä. Den kanske inte matchar de absolut bästa slöjdknivarna med skandinavisk slipning om du skall tävla i Dalahästtillverking men den kommer inte långt efter. Och i gengäld är den väsentligt bättre till mycket annat. Det breda bladet gör att du kan använda den som lite flåkniv om du är jägare och flatslipningen gör den inte oäven till exempelvis utomhusmatlagning. 

Sedan gör kombinationen av god geometri och excellent stål att den här kniven skär bra i det mesta. Mer än så behövs nämligen inte. Särskilt tydligt blir det när man skär i nylon- eller hamprep. Smutsigt rep som min nuvarande testbit som tidigare varit ankarlina till en båt innehåller det mesta inklusive sand så det sliter bra på en egg. Då märks det om det är ett enklare eller mer avancerat stål som hittas i din kniv. Men i de här specifika fallet gäller det jag sade ovan. Bryn din kniv regelbundet så du inte står där med en slö kniv med sitt fina "superstål" i fält. De kan vara en smula besvärliga att slipa om som sagt. Särskilt för dem som är vana vid en gammal Morakniv. 

Annars finns inte många nackdelar med bladet. Det har exempelvis inte uppvisat några fläckar eller andra tendenser till korrosion under den här testtiden. Spetsen är också duglig. Vass men bred vilket gör den mer hållbar. 


Handtag


Det andra området som fått sig en översyn är som sagt handtaget. Konkret innebär det två saker i relation till den första versionen, det har blivit längre och fått kurvigare figur. Formerna gör att handtaget känns bättre i hand och ger bättre ergonomi hävdar man från Lionsteels håll. Jag har ingen anledning att misstro dem utan att ha prövat originalet. Det här handtaget är nämligen exceptionellt bra.

Handtagssidorna av Micarta är skruvade på plats utanpå den hela tången


Handtaget har inte bara blivit längre utan de tidigare platta sidorna har formats för bättre grepp och komfort


Längden är nu 11,2 cm, tjockleken 2 cm och höjden mäts till 2,9 cm. Materialet kan som sades i inledningen vara endera trä eller Micarta. Det är canvas-Micarta som används och det är ett av mina favoritmaterial för knivhandtag. Det är förvisso inte ett naturmaterial men det åldras ändå med värdighet genom att utveckla patina och personlighet över tid. Dessutom är det nästan oförstörbart även om det kanske inte är riktigt lika slitstarkt som G10. I gengäld har micarta en struktur som både ger en behaglig känsla mot handen och bättre fäste när det är rätt behandlat som här. 

Sidorna är skruvade på plats med två stabila skruvar med torx-huvuden. I bakänden av handtaget hittas ett fånglinehål som rymmer vanlig 550-fallskärmslina. Där hittas utöver det en smart liten detalj. Den något utstickande bakänden på tången har lämnats vass på sidorna för att kunna användas som skrapa för tändstål. En utmärkt lösning som inte påverkar ergonomin samtidigt som du slipper använda bladet för ändamålet. 

Trots att M2M är en liten kniv är den en dröm i handen. Jag har enbart positiva saker att säga om handtaget. Det fungerar i alla fattningar du kan komma på och den passar ett flertal olika handstorlekar. Kniven har med andra ord passerat "sambo-testet" vilket innebär att det testats av en mindre hand än min


Jag vet som sagt inte hur originalet känns i hand men M2M är exceptionellt bra. Längden på handtaget gör att min hand får plats på ett föredömligt vis samtidigt som det inte är abnormt stort. Den fylliga formen med sin utbuktning på mitten fyller handen på ett sympatiskt vis och den lätt svängda ryggen följer handen väl.  Sedan finns både ett fingerskydd och en liten näbb mot slutet som hjälpet till att hålla kvar handen när det blir halt eller kallt. Därtill bidrar mönstret som Micartan försetts med till bättre fäste.

Formerna på det här handtaget är väl avvägda. Fingerskyddet finns där men är inte så stort att det är i vägen när man skär mot platta ytor eller när man skall krypa fram mot bladet och fatta kniven i nypan. Handtaget fyller handen utan att kännas tjockt och så vidare. Ett signum för en god design. 

Det i sin tur gör att ALLA grepp jag testat fungerar utmärkt, hammargrepp, sabelgrepp med en tumme på bladryggen, "fillipino" med tummen längre ut på bladet, att hålla kniven i nypan, med ett pekfinger på ryggen, omvända grepp för att tälja mot kroppen eller  a la ishacka. 

Men trots att kniven gör sig bra i min hand passar den även mindre händer. Jag lät min sambo testa den och hon gillade den också!



Fodral


Sist var det fodralet som även det trimmats en smula från föregående version. Vad som hänt är att det förstärkts från originalets enkelsöm till att nu ha dubbla sömmar. Något som känns mycket säkert ur hållbarhetssynpunkt, särskilt på ett så här litet fodral. Sedan har det fått ett tillskott av två avtagbara läderdremmar som är skruvade på plats. 

Fodralet har fått dubbla sömmar vilket gör det extra stabilt


De extra läderöglorna ger stor valfrihet i hur kniven kan bäras eller fästas. Den kan exempelvis bäras traditionellt på bältet endera högt eller lågt, M2M kan även sitta horisontellt i s k "scout carry" eller fästas på ryggsäck eller annan utrustning. Allt efter tycke och smak. 

Inte mitt favoritsätt att bära en kniv men "scout carry" vid korsryggen fungerar utmärkt


Fodralet är även hyfsat lätt att fästa på en bärrem till en ryggsäck. Men då remmarna är skruvade på plats tar det en stund att avlägsna om det behövs


Materialet i fodralet är kraftigt läder och det är välsytt även om sömmarna inte är de snyggaste jag sett då de är tämligen grova givet fodralets storlek. Kniven hålls på plats med en traditionell rem med knäppe runt handtaget. Den sköter sin uppgift. Eftersom det är läder vi talar om så vare sig låter kniven eller glider när den sitter på plats. Med spännet på plats kommer kniven ingenstans, den sitter mycket säkert. 

Som synes har det blivit några små snitt i lädret trots att jag är mycket försiktig därvidlag.
Man får vara noga med att missa den övre öglan, vika undan stroppen för handtaget samt hålla kniven i rätt vinkel när den skall ned i fodralet


En detalj är viktig att tänka på emellertid och det är att du är försiktig när du stoppar undan din kniv så du inte skär upp endera fodralet, bälteshällan eller knäppet. Den senare vill gärna fjädra tillbaka och hamna nära eggen. Men har du inte extremt bråttom utan är lite försiktig föreligger inga problem.  


Slutsats


I M2M har Lionsteel i mitt tycke fått till en sjutusan till fullträff. Jag har inte mycket negativt att invända överhuvudtaget. För det första är kniven snygg att se på! Visst kan det invändas att proportionerna på en kniv generellt är ännu snyggare när bladet är något längre än handtaget men här hittas linjerna där de skall ändå! Sedan "luras" fodralet. Innan kniven dras undrar man nästan hur det skall vara något blad alls på kniven, det ser så kort ut när det befinner sig i fodralet. 

M2M är en riktig fullträff enligt mig. Liten och därmed smidig, funktionell och inte pjåkig att vila ögonen på heller


Men de främsta fördelarna hittas på annat håll än i utseendeväg. M2M är både sympatisk att hålla i och arbeta med. Det är inte många knivar i min arsenal som kan matcha det här handtaget i relation till storlek på kniv.* Det är helt enkelt mycket väl utformat och ger därmed utmärkt ergonomi. 

När man dessutom hittar ett blad av den här digniteten i andra änden på kniven blir man bara glad! En enkel snygg form ger ett blad som bara skär och skär oavsett vilket material det presenteras för. M2M hanterar allt från enklare köksbestyr utomhus via vardagsmaterial som plast och dylikt till grovt rep och inte minst trä. En släkting till mig som är storjägare tog en titt på den och konstaterade att den skulle vara en mycket bra som mindre jaktkniv också. 

Sedan är fodralet mycket avancerat. Särskilt för att vara i läder och inte av kydex eller ett kombo-fodral av de två materialen. Här har Lionsteel utgått från ett tradtionellt fodral men moderniserat det för att passa dagens krav. 

Visst, läderfodralet har ett par små saker som kunde förbättras. En av dem är att det nu kräver att användaren är mycket försiktig då du återbördar kniven till fodralet om du inte vill skada det och särskilt knäppet som hållet kniven på plats. Men själva funktionen är riktigt bra och de många alternativen för att fästa och bära kniven torde göra de flesta användare nöjda. 

Lionsteel M2M, en friluftskniv som passar de flesta och till det mesta


Sammanfattningsvis kan bara sägas att jag verkligen kan rekommendera den här kniven till alla som är intresserade av en mindre allroundkniv som klarar all form av friluftsliv. Sedan kan den även användas till vardags tack vare det lilla formatet även om det kanske inte är något man tar med sig in på kontoret. Men om vardagen innebär att man är utomhus en del är det även en god EDC-kniv. 

Lionsteels hemsida kostar M2M i det här utförandet  €188 och en Google-sökning ger vid handen att butikerna ligger någon hundralapp under priset. 








Specifikation:

Totallängd: 203 mm
Bladlängd: 90 mm
Godstjocklek: 4 mm
Stål: M390
Vikt: 166/249g utan respektive med fodral
Handtag: Micarta
Fodral: Läder

Producerad av Lionsteel, tillverkad i Italien


/ J - synnerligen förtjust

* Någon modell från Karesuandokniven som Uraka gör det men annars inte många. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar