Inledning
"Is This A Dagger Which I See Before Me?" Ja, min käre Macbeth, det är det! Från slagfältet via litteratur och film till knivkastning. Det är något speciellt med långa smala knivar med dubbla eggar och den fascinationen går igen genom historien.
Zitoon Knives Spinning Dagger |
Det gäller även de här kastknivarna trots att den här varianten faktiskt inte är särskilt smal och därtill inte är vass. Det är inga stiletter vi talar om. Men ändå, själva intrycket är mycket "dolkigt", strömlinjeformat och symmetriskt. Knivarna det handlar om är som rubriken redan sagt Zitoon Knives Spinning Dagger, handgjorda kastknivar från Normandiet i Frankrike.
Utseende och mått
För att vara dolkar är de här som sagt tämligen breda. I konkreta siffror innebär det 38 mm som skall ställas i relation till en bladlängd på 180 mm. Även om det måttet är tämligen ointressant på en kastkniv för att vara ärlig. Men det ger proportionerna. Totallängden däremot är av större intresse och mäts till 320 mm. Det blir översatt till ett "knepigare" måttsystem 12,5 tum vilket troligen inte är en slump eftersom det är en längd som krävs av några organisationer om du skall tävla. Framförallt hittas de reglerna i UK och USA.
Tjockleken på kniven är tämligen normala 6 mm. De måtten sammantaget ger en totalvikt på 370 gram per kniv. Det är inte extremt mycket samtidigt som det är relativt väl tilltaget för att vara en dolk.
Spinning Daggers är tämligen stora för att vara dolkar |
Rent utseendemässigt är Spinning Daggers enkla och rättframma. Snygga skulle man också kunna uttrycka det. Förutom de dubbla eggarna kännetecknas de av en blank polerad finish och ett mönster på handtaget. Det senare ger även en aning taktil återkoppling när man håller i kniven.
Det tveeggade bladet är 18 cm långt och 38 mm brett |
Mönstret är laseretsat och det finns hål för handtag som så önskas |
Förutom det återfinns två hål i kniven om man önskar förse dem med någon form av handtagssidor. I så fall skulle jag föreslå läder fastsatt med ett par nitar. De flesta andra material har en tendens till att gå sönder när de utsätts för de enorma påfrestningar som är aktuella i det här fallet.
Utöver det hittas även Zitoons logga ingraverad i handtaget.
Material
Av någon anledning jag inte känner till har svenskt Hardox-stål från SSAB fått fäste bland franska kastknivstillverkare.* Nu är det inte något dåligt då det generellt är ett utmärkt stål för kastknivar har det visat sig. Det är dock inte riktigt för det användningsområdet det är framtaget. Stålen (med ordningsnummer som 450,550) tillhör gruppen höghållfasthetsstål och hittas i applikationer som dumperflak, grävmaskinsskopor, tänder till bulldozers rivkrokar etc. Riktigt tuffa uppgifter med andra ord.
Vad som kan sägas om det är att det även i den här applikationen har visast sig vara slitstarkt. Det klarar de hårda smällar kastknivar utsätts för inklusive en och annan träff i andra knivar. Därför har det omgående blivit ett av mina favoritstål. Det är nämligen rätt enkelt att slipa också. En egenskap som är mycket önskvärd i kastknivar då de ofta behöver få något jack eller stukad spets justerad med en fil och bryne.
Att kasta
För den som kan sina kastknivar är det tämligen uppenbart vad de här knivarna främst är tänkta för. Det räcker med en snabb titt på en bild även om du skulle ha missat namnet. Spinning Daggers är förstås klassiska rotationsknivar. Till den som inte är lika insatt kan sägas "en sådan som hittas på cirkus" vilket medför att den här modellen på alla områden avviker från en no spin-kniv. Det gäller form, längd och den relativt höga vikten.
Men allt det gör förstås att de istället lever upp till sitt namn. Längd och vikt gör att de roterar något mer kontrollerat eller snarare långsammare än mindre knivar. I gengäld är knivarna helt neutralt balanserade vilket å andra sidan ökar rotationshastigheten. Formatet med den tveeggade spetsen gör även att de träffar en tavla med pondus och har hög penetrationsförmåga. Något som särskilt jag uppskattar då jag för tillfället endast har tillgång till rätt hårda måltavlor gjorda av björk. De kräver sin kniv, särskilt innan de är sönderkastade.
Spinning Dagger är lätt att lära sig kasta rotationskastning med med då balansen är helt neutral. Den hittas faktiskt där logotypen befinner sig |
När man börjat kasta med de här knivarna inses tämligen omgående att de är riktigt bra som precisionsinstrument. Under testperioden pågick en on-line tävling kallad " Aim Games K19 - The River"*. Det var första gången jag deltog i en sådan och för det valdes de här knivarna. Eller "kniven" i det fallet då man i den här specifika omgången bara tillåts använda en.
Ett av mina bidrag till Aim Games K19
I den utmaningen gäller det att träffa triangelformade fält i turordning samt att få in många så många träffar som möjligt på en annan v-formad yta. En smal spets är därför att föredra framför en bred och just det erbjuder en dolk. Rent generellt ger det även anslagskraft vilket gör att du inte behöver tillföra särskilt mycket kraft för att de skall sätta sig hårt. Det i sin tur gör det lättare att sikta. Faktum är att om du inte kastar lugnt och harmoniskt blir resultatet inte bra. Knivarna överroterer i det fallet.
- Rotationskast
Ett första intryck av Spinning Dagger var att de kändes förvånansvärt tunga . Jag fick fundera ett slag kring varför då vikten i gram inte motsvarade den första känslan. Men förklaringen är nog tvåfaldig. Dels är det en dolk och de brukar inte vara särskilt massiva. Det visuella intrycket och erfarenheten narras. Sedan tror jag det beror på hur de fattas. Längden gör att de behöver greppas i den bakre, avsmalnande delen av handtaget vilket gör att det är en bit fram till balanspunkten. En majoritet av de 370 grammen hamnar därmed en bit bort från handen helt enkelt.
För mig blev den korrekta fattningen från 3,5 och 7 meter, det vill säga de distanser där kniven hålls i handtaget, att hålla kniven långt bak med pekfingret precis framför det bredare partiet på handtaget. Med ett halvfast grepp vill då knivarna naturligt lämna handen vid rätt tillfälle. Den fattningen måste dock kompenseras genom att kniven vinklas framåt, mot tavlan i syfte att dämpa rotationshastigheten och därmed undvika överrotation. Desto längre ut du greppar på en kniv och avlägsnar dig från rotationscentrum, desto kvickare snurrar den nämligen.
Grundkast från tre meter med Zitoon-knivarna
När greppet väl är hittat så känns knivarna väldigt neutrala. Tyngden i kombination med viktfördelningen gör att knivarna naturligt strävar fram mot tavlan. Rotationen är lugn men ändå kvick. Flyktbanan är rak varpå knivarna om de inte påverkas gärna hamnar i axelhöjd.
Från tre meter gäller ändå att knivarna måste "sättas igång", de måste förmås att rotera med en tämligen kort rörelse nära kroppen för att hinna runt och det går inte slarva med "baksvingen".
Spinning Daggers fungerar på längre avstånd också men jag föredrar dem på kortare distanser
Från fyra upp till sju meter blir det allt tydligare att kniven vill rotera snabbt och den mår därför bra av att kastas bestämt och metodiskt men inte hårt. Ordet "majestätisk" brukar dyka upp i sinnet när jag ser knivarna flyga. Samtidigt behöver knivarna kastas på "riktigt", "ickekast" fungerar inte. Med det menar jag att du måste hitta rätt mängd kraft. De flesta knivar mår bra av ett riktigt kast men här blir det extra tydligt. Knivarna är inte förlåtande på det viset.
På korta avstånd kan man också "slå" in knivarna i tavlan, dvs kasta närmast instinktivt med rotation
När väl rätt vinkel hittas är de här knivarna mycket lättkastade. Det gör att det även går bra att kasta dem med vad som ibland kallas "punch"-teknik, man "slår" in knivarna i tavlan med en handledsknyck. Det är inte direkt en tävlingsteknik men en typ av kast som kan användas ändå. Den typen av kast blir närmast instinktiva och mycket hårda.
- Half Spin
Trots att det här är knivar som vid första anblick ser ut att var utmärkta för halvsnurrstekniker är de inga favoriter i det avseendet. I alla fall inte för mig. Dels föredrar jag i det fallet knivar som är något baktunga och dels tycker jag att bladet är för brett att få ett bekvämt grepp om. Men detsamma gäller här att det är inga problem att kasta half spin med dem vare sig du kastar med "vanligt", back hand eller underhandskast.
Sedan spelar det roll att jag mest nyttjar "Military half spin" med en tumme på sidan av bladet. Då känns kniven bredare än annars. För den som kastar "natural half spin" och således håller knivarna i ett handskaksgrepp med en av eggarna mot tavlan blir känslan en annan.
- No Spin
Skälen till varför det här inte är någon kniv för den här typen av kastning är desamma som till varför den är bra för rotationaskastning, fast tvärtom.
Trots det går det förstås utmärkt att skicka iväg kniven utan rotation om du är bra nog och framförallt gäller det korta avstånd. Då placeras pefingret på sidan av ricasson och sedan är det bara att kasta. Men det känns inte helt naturligt. Det beror på flera orsaker. En är att kniven är tämligen neutralt balancerad och en no-spin kniv är oftast något till mycket baktung. Är de neutralt balanserade är de istället kortare.
Det som känns mest när du greppar kniven på det viset är emellertid vikten. De flesta knivar för anti/no-spin-kastning väger mellan 200-270/280 g. Knivar för rotationskastning väger sällan så lite. Det som ger pondus i det ena fallet börjar kännas otympligt i det andra.
Det andra som stör är det långa handtaget. När Spinning Dagger greppas för den här typen av teknik sticker handtaget utanför handen ner på handleden. Det är inte heller optimalt.
Även om de inte är ultimata för no spin så fungerar även det!
Men som sagt, det går att kasta no-spin med de här knivarna som synes på filmen ovan. Det går nämligen med nästan allt!
Sammanfattning
Zitoon Knives, är kanske ett märke du kanske inte hört talas om tidigare. Men de är väl värda att ta en extra titt på. Jag började med att inventera deras modeller för traditionell/rotationskastning av det enkla skälet att jag var inne i en period av det när de här knivarna införskaffades. Dock är Zitoon egentligen kanske mer kända för no-spin-knivar så jag lär få anledning att återkomma i det fallet. Särskilt är det en modell jag har i åtanke kallad Big Slim II som jag förstått är en succé.
Det här är nämligen knivar som håller mycket hög kvalitet. På designstadiet märks att knivarna är rejält testade och att knimakaren själv kastar kniv. Vidare är materialet väl valt och utförandet utmärkt.
Sedan bör tilläggas att det här är ett litet enmansföretag så knivarna är att betrakta som custom eller semi-custom beroende på hur det nu skall definieras. Det vill säga de är tillverkade av en man som slipar dem och slutför arbetet för hand men de är inte smidda i grunden utan tillskurna med maskin och mönstren laseretsade. Men detsamma kan sägas om de flesta knivar på marknaden idag. Dock kan du efter kontakt med Zitoon lägga till eller ta bort detaljer om du så önskar. Därmed skulle jag kalla dem för customknivar.
Spinning Dagger är ett riktigt bra alternativ för den som vill ha en kraftfull dolk att kasta med |
Om Spinner Dagger kan sägas att symmetrin hos en dolk inte bara påverkar utseendet utan även hur de kastas eller snarare hur de greppas. Det finns både för- och nackdelar med grundformen. Den stora fördelen återfinns i det faktum att det inte finns ett upp eller ned på kniven. Vare sig de skall dras eller stoppas undan i ett fodral eller föras från en hand till en annan för att kastas behöver man inte fundera på vilket håll eggen pekar. Inte sällan har kastknivar annars olika egenskaper beroende på vilken köl de kastas med eggen nedåt eller uppåt.
I det här fallet greppas kniven så långt upp på handtaget eller bladet du är van vid och sedan är det bara att kasta. På samma vis är den här modellen designad så att grepp i handtag och blad påminner om varandra tack vare det spolformade utseendet.
Men där hittas även nackdelen. Att Spinning Dagger är en symmetrisk kniv innebär även att handtaget inte lika tydligt talar om exakt vart du skall hålla. Inte i det här fallet hur som haver. Det som finns som indexering är utbuktningen på mitten av handtaget. Sedan kan det förstärkas genom att exempelvis göra handtaget lite fylligare med läderskollor.*** Eller det var inte riktigt sant, mönstret som hittas på båda sidor handtaget hjälper faktiskt till lite det också.
Utan tvekan blev mitt första möte med Zitoon Knives ett positivt sådant. Inledningsvis fastnade jag för utseendet men sedan var det precisionsegenskaperna som gjorde att jag fastnade för Spinning Dagger. Sedan vet jag inte rent generellt om jag väljer en dolk för kast på längre avstånd men juryn överlägger i det fallet som det brukar heta.
Men på kortare till mediumlånga avstånd är de här knivarna excellenta. Så är du på jakt efter en synnerligen välgjord dolk för den typen av kastning så är Spinning Daggers en modell du seriöst skall överväga.
Specifikation:
Stål: Hardox 550
Längd: 320 mm
Bredd: 38 mm
Tjocklek: 6 mm
Vikt: 370 g/styck (vägda av mig)
Balanspunkt: neutrala, 16 cm fr spets/bakände
/ J - inte tve-eggad
* Det används även av Throwingzone till exempel.
* Det används även av Throwingzone till exempel.
** Vid tiden när det här skrevs låg jag sjua i världen i nämnda tävling. Den fick sedan ett avbrott pga av personliga skäl för arrangören.
*** Något jag gjort med andra dolkar jag kastar med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar