tisdag 27 september 2022

Recension - Acejet Raven II

 

Inledning


Det mesta här i världen utvecklas. En del hävdar att det går framåt, jag är något mer osäker om riktningen även om det måste medges att det rör på sig. Det gäller även knivkastning, knivkastare och redskapen man använder. Själv är jag exempelvis väsentligt mycket bättre än för något år sedan då jag skrev en recension av min första uppsättning av No spin-knivar från Acejet. Frågan är vad som hänt sedan dess?

Acejet Raven II, Shadow Steel


Knivkastningen i Europa har utvecklats såtillvida att nya regler lurar vid horisonten även om det i skrivande stund är mycket oklart kring när, var och hur och kanske OM de kommer implementeras. Det är Eurothrowers som presenterade dem och jag har tidigare diskuterat ämnet här på bloggen. De användes dock inte på SM i sportkastning 2022

En jämförelse mellan Stinger och Raven II


Men det var delvis de reglerna som låg bakom min motivation till att införskaffa de här knivarna. Modellen heter Raven II och har som ni ser likheter men också markanta skillnader från de Stinger jag tidigare kastat mest med. Någon uttryckte på Instagram att de såg ut som en korsning mellan Stinger och en annan av AceJets modeller som kallas Finn och det ligger något i det. 

Skillnaderna gör förstås att knivarna känns annorlunda att kasta men de gör också att (nästan) oavsett vilka regler som implementeras så klarar de här knivarna reglementet. Det var också därför jag valde den här versionen av Raven då det finns ytterligare två att välja emellan. Raven I saknar parerskyddet vilket möjligen gör att det kan hävdas att det inte finns något "distinkt handtag" vilket är ett av de nya kriterierna. Vidare så har Raven III samma dubbla rundning i bakänden som Stinger medan Raven II har olika form på under respektive översida av handtaget vilket gör den mer flexibel. Därmed föll mitt val på den modellen. 


Utseende och mått


Raven II skiljer sig från sina syskon på de vis som nämndes ovan och från Stinger på flera områden. Men olikheterna kan sammanfattas med att den här versionen ser mer ut som en kniv än vad Stinger gör. Den har mycket mer markant och framförallt längre "egg", eller vad man skall kalla det då de inte alls möts. Tvärtom så återstår ca 4 mm, det är en rätt slö egg det. Det gör att kniven möter kravet på att bladet skall utgöra minst en tredjedel av knivens totala längd. Det tydliga "fingerskyddet" agerar dessutom som visuell avgränsare mellan blad och handtag. 

Handtaget är format så att sidorna är helt platta vilket är det absolut vanligaste på kastknivar samtidigt som undersidan är kraftigt bukig och ovansidan flat. Det är inte för syns skull utan får sin förklaring när man kastar med kniven. 

Raven II är stabila knivar, hela 8 mm tjocka. Materialet är fjäderstål


Att kniven är grov ger bra anläggningsyta åt pekfingret. Olikheten mellan handtagets
ovan- och undersida gör att trycket mot bakänden enkelt kan varieras


En sak som utmärker den här uppsättningen är att den inte är i standardutförande vilket innebär en borstad stålfinish utan i något som Acejet kallar "Shadow Steel". Det innebär att den är svärtad i en nyans som påminner om svart/lila/gun metal beroende på hur ljuset faller. Snyggt att se på men det har sina nackdelar. Något som snabbt upptäcks om man exempelvis missar och måste leta rätt på kniven bland löv och gräs. "Shadow" stämmer då den smälter in extremt väl bland skuggor och skiftningar. Som alla beläggningar slits den dessutom efter hand vilket kan ses på bilderna. Den enda märkningen på kniven är som vanligt Acejets logotyp snyggt laseretsad på en sida av handtaget. 

Längden på knivarna är 25 cm, grovleken 8 mm och det ger en vikt av 248 g/styck. Höjden på bladet är som mest 1,6 cm och på handtaget ungefär det dubbla med 3,3 cm. Inget extremt åt något håll för att vara en kastkniv. 

Även de här knivarna har ett hål genom handtaget. Det dubblerar som upphängningshål och indexeringspunkt när man kastar. 


Material


Förutom ytbehandlingen känns materialet igen. Det är samma tjeckiska fjäderstål som återkommer i större delen av Acejets utbud. Ibland laborerar de med andra material som exempelvis D2 men inte i det här fallet. Stålet härdas sedan i sedvanlig ordning men det som skiljer kastknivar från alla andra knivar är att man i processen med härdning och värmebehandling ser till att få ned hårdheten markant. Vi talar här om Rockwell-tal under 50! Allt för att uppnå en maximalt hållbar kniv. Hade du hittat det i en vanlig kniv hade du som kund inte varit helt nöjd kan jag säga.  

Skulle man mot all förmodan lyckas knäcka en bit 8 mm tjockt fjäderstål med rätt härdning så erbjuder Acejet livstids garanti. Du får en ny kniv helt enkelt. Nu har jag emellertid mycket svårt att tänka mig att det är någon större kostnad för dem. Det vore intressant att veta om det någonsin hänt.


Att kasta


Det har, om inte hunnit flyta mycket vatten under broarna med tanke på all sol i år, så kastats flera hundra tusen kast sedan jag skrev den första recensionen av en kniv för No-spin. Det har även kastats med ett större antal knivar så jag har lite mer att jämföra med. Erfarenhetsbanken ger en annan syn på knivar kan jag konstatera. 

Bland annat gör det att min syn på hur och till vad man kan använda en kniv har nyanserats något. Nu är det inte bara jag som är mer flexibel på det viset, den här kniven är det också. Men det är fortfarande främst en kniv för anti-spin eller no-spin-kastning. 

Raven II är exempel på knivar som penetrerar mycket hårt


Det innbär bland annat att de här knivarna är baktunga. Inte extremt så men tyngdpunkten hittas 15 cm från spetsen alternativ 10 cm från bakänden beroende på varifrån det mäts. Sedan gör formen på handtaget att man kan välja att kasta med kniven på rätt köl eller upp och ned för lite olika tryck mot handen eller pekfingret när den släpps. 

- Rotationskast

Det här tillhör en punkt där jag nyanserat mig. Det GÅR att kasta rotationskast med baktunga knivar avsedda för no spin också. Det kräver emellertid mer skicklighet än mer specialiserade knivar då de inte roterar neutralt kring sin mittpunkt utan förstås kring balanspunkten. För att sätta den här och andra liknande knivar i en måltavla från t ex tre meter krävs därför att man nästan kastar som det vore ett half spin-kast. I det här fallet innebär det att man ser till att rotationen börjar mycket sent, nära tavlan, för när kniven väl börjar rotera går det kvickt. 

Från fyra meter får man tänka om eftersom kniven inte är neutral som sagt. Där får man snarare se till att rotationen börjar tidigt men helt utan styrka om ni förstår vad jag menar. Eftersom rotationshastigheten är hög behöver ingen extra kraft tillföras. Kniven sköter den biten själv. Den tarvar nästan överdriven försiktighet. Men då är den i gengäld tämligen lätt att sikta med då den flyger mycket rakt från det här avståndet även utan styrka inblandad. 



Från fem meter blandas de två tankesätten och kniven uppträder något mer som en "vanlig" kniv för rotation. Men kastet måste fortfarande sträva framåt och hänsyn tas till att kniven inte är särskilt lång för den här typen av teknik med sina tjugofem centimeter.  

Med de här adaptionerna blir Raven II förvånsvärt träffsäker på de kortare rotationsdistanserna. På de längre (6m och uppåt) behärskar jag inte kniven helt. Mest beroende på att jag övervägande använder andra knivar för den sortens kast. 

- Half Spin

Precis som andra varianter av knivar med den här tyngdfördelningen, lätt akterut, så är Raven II extremt sympatiska att kasta halvrotationskast med. Det gäller både Military half spin och Instinctive half spin. Möjligen kan den sägas vara aningen mer inriktad mot det senare. Assymetriska knivar som den här kan ha en tendens att kantra sidledes i luften på grund av viktfördelningen. Det är dock inget egentligt problem utan påverkar mer hur kniven sätter sig. Det gör den för övrigt rejält. Spetsens utforming och det faktum att bladet är kraftigt avsmalnande gör att penetrationen är kraftfull. Det kräver sin tribut av måltavlorna kan tilläggas.  



Eftersom Raven II är baktung är den även utomordentligt bra att kasta underhandskast med. Det kan göras med  lite olika fattningar men oavsett grepp så är rotationshastigheten lätt att bedöma. Det är även enkelt att känna vart tyngdpunkten befinner sig vilket är viktigt vid underhandskast. Desto närmare målet du befinner dig ju närmare tyngdpunkten behöver du greppa kniven.  

- No Spin

Det är för den här typen av tekniker som modellen främst är framtagen och det märks. Som sades inledningsvis kan Raven II och särskilt Raven III sägas vara en utveckling av Stinger. Den bygger därför i grund och botten på "Arrow"-typen av kastknivar. 

Men till skillnad från symmetriska knivar finns i det här fallet som sagt fördelen med att man kan vända kniven och därmed erhålla något olika egenskaper. Kort sagt håller jag kniven med eggen nedåt när jag kastar från tre och fyra meter. Från fem meter och uppåt vänder jag på kniven. Med samma fattning så ger det per automatik ett högre tryck från pekfingret mot bakänden på kniven vilket motverkar rotation bättre även utan att du trycker med pekfingret. 



Är det något som jag möjligen kan tillägga är det att jag upplever att den här kniven faktiskt är aningen svårare att kasta med än Stinger. Kanske har det med längden att göra då den liksom exempelvis Wulflund Vengeance mäter 25 cm istället för 24 cm. I gengäld gör det knivarna en bit mer stabila på längre avstånd i mitt tycke. Det är avstånd från sex meter och uppåt som avses. 




Sammanfattning


Jag hoppades att Acejet skulle ha rätt i sin sales pitch när de hävdar 
"With a great surface and strong durable tip it belongs to the best candidates for your next trip to a knife throwing tournament. With these you can be sure that you’re gonna score well!"
Med tidigare erfarenheter i bagaget hade jag ingen anledning att misstro dem. På förra årets svenska mästerkap lyckades jag till och med bärga en medalj med deras modell Stinger. Efter att ha använt Raven II under testperioden blev de mitt förstahandsval för No spin-disciplinen i SM 2022. Det kanske sammanfattar min uppfattning om de här knivarna? 

Resultatet skämmer inte ut sig heller då det här är knivarna som hjälpte mig att bli svensk mästare 2022** och bärga inte mindre än samtliga fyra guldmedaljer i disciplinen. 

Mjuka sympatiska tavlor på 2022 års SM i Arboga


Hemmatavlornas björk är kärvare att träna på


Utöver att de trumfar hela regel-debaklet, åtminstone som det ser ut nu, är det en annan sak som jag ser som en fördel med de här knivarna. Det är möjligheten att vända dem upp och ned för ändrade egenskaper. Förutom att göra som jag gör, att ändra greppet på längre avstånd så gör det att du lättare kan anpassa fattningen till din kaststil. 

Med tanke på resultater kan jag inte annat än rekommendera AceJet Raven II till no-spin


Raven II är dock inte enbart till för den som kastat ett tag utan fungerar utmärkt även för nybörjare. En kombination av att de praktiskt taget är oförstörbara och tämligen allroundbetonade gör dem till ett gott val. Med allround avses alla former av instinktiv kastning i det här fallet. För rotationskastning finns andra knivar både på marknaden och numera även i AceJets sortiment. 

Raven II är också knivar som håller för att "växa i" när du känner att du blir bättre och säkrare i din kastning. Det enda som kan avskräcka är möjligen priset. Ett set kostar i skrivande stund kring 290€.***

Men för de väl investerade slantarna får du ett knivset för både amatör och proffs som håller en livstid!


Acejet, få din rabatt här!
När du köper dina Appache eller annan produkt från AceJet uppge kod "JOHN" (i versaler)
så får du 5% rabatt på ditt köp vid utcheckning. 




Specifikation:

Stål: 14260, fjäderstål
Längd: 250 mm
Bredd: 16/33 mm, blad/handtag
Tjocklek: 8 mm
Vikt: 248 g
Balanspunkt: 10 cm/ 15 cm från bakände/spets


/ J - undviker att gå i spin


* Svaret på den frågan är att enliget Acejets representant att det faktiskt händer att kunder återkommer med en illa skadad kniv men att det sker så sällan att det inte ens är en kostnad de kalkylerar för. De ersätter dem bara. 
**  Guld blev det på 3, 5, och 7m samt Walk Back. Mer om det äventyret kan läsas här på bloggen i en serie inlägg
*** Köper du dem från Acejet och uppger rabattkod "JOHN" (i versaler) erhåller du fem procents rabatt!

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar