söndag 15 oktober 2023

Recension QSP Kestrel

 

-  en ovanligt lågflygande rovfågel

QSP har fått upp ångan och det ordentligt när det gäller att presentera nya knivmodeller. I dagarna väntar ett rejält släpp av en fällknivsvariant av Canary. Men det är att gå händelserna i förväg. 

Idag skall jag istället presentera en kniv som lanserades i förra omgången av nyheter vilket var någon gång tidigt i somras. Kniven som är aktuell kallas för tornfalk på svenska eller Kestrel som det blir på engelska. 

QSP Kestrel


I presentationen av kniven skrev jag att den överlag kändes mycket välgjord och det är ett intryck som består även efter att ha använt den ett tag kan jag avslöja redan inledningsvis. 

En smula förvirrande är att QSP precis breddat sortimentet med en kniv som är snarlik Kestrel. Den är döpt till Grebe och materialen är desamma, bladet snarlikt i form och handtagen förvisso inte exakt lika men heller inte helt olika. Det som skiljer dem åt är bland annat formen på flipperfenan och clipet där det på Kestrel dessutom är i mer exklusivt material. Den största skillnaden återfinns emellertid i låstyp. Den nya kniven har ett button lock

Kestrel kan fås i två olika grundutföranden varav det andra är i naturlig (jade) G10. Båda utförandena kan sedan fås med svart blad istället för ett tumlat blad som här.  

Tornfalkar är små men har spetsiga näbbar, det gäller även den här




Kortversion: QSP Kestrel, en tämligen diskret rovfågel men med viss charm och bra bett i näbben


Blad


Redan på bild var det bladet på den här kniven som tilltalade mest även om jag så här i efterhand tycker att bladet på kniven som nämndes ovan är ännu mer attraktivt. I båda fallen rör det sig om tämligen distinkta clip points. Med det avses inte storleken utan bladet är tämligen spetsigt med en rejält uttalad falskegg vilket hör bladtypen till. 

Storleken är snarare tämligen blygsam då bladet mäter 73 mm. Just den storleken vilket kan översättas till 2,875 tum hamnar nämligen under den tre tums gräns som gör kniven laglig i många jurisdiktioner i världen. Höjden är 25 mm och tjockleken på godset väl valda 3 mm. 

Bladet är stentumlat och märkningen,  ja den är oerhört diskret. Det finns nämligen ingen! Istället hittas logotypen på annat ställe på kniven liksom triangeln som numera säger att den här kniven inte tillhör QSPs enklaste serie. De har börjat experimentera med att låta loggans stil och placering skvallra om vilken kategori modellen räknas till. 

Det snyggt utförda clip point-bladet är ett bra försäljningsargument


Stålet som används är det numera välbekanta 14C28N från svenska Sandvik. Ett utmärkt val i mitt tycke då det är ett allroundstål som klarar det mesta. Det är ett välbalanserad stål på de flesta områden inklusive hur det är att slipa. I det här fallet är det dessutom enligt uppgift uppskrämt till 59-61 HRC vilket är riktigt roligt att se. Ännu roligare är att det märks. Egguthålligheten har nämligen varit god. Om det verkligen är mer än vanligt är lite svårare att uttala sig om. 

Fabrikseggen på mitt exemplar var bra och till och med riktigt bra. Det enda negativa är att det finns en, om än mycket liten, antydan till att eggen har en kälkbacke upp mot det "sharpeing choil" som finns. Det utgör inget problem för stunden men är något som behöver tas hänsyn till om man slipar om kniven ofta. 

Inte heller på den här sidan hittas någon märkning, ståltypen 14C28N hittas istället utskrivet på bladbasen


Kestrel är dessutom riktigt bra att skära med. QSP börjar få till detaljen med att tunna ut stålet bakom eggen. Det och en hög slipfas bidrar till god bladgeometri. Det gör att den här kniven smaskar välbehagligt på allt som har med papp, kartong och annat förpackningsmaterial att göra.

Sandvikstålet biter bra även i saker som nylonremmar och rep. Sedan hör till bladtypen en riktigt vass spets som i det här fallet gör processen kort med plast. Något som jag ofta nyttjar på jobbet (i ett kök) då jag använder mina fickknivar för att öppna diverse förpackningar som man inte vill sätta en kockkniv i. 


Handtag


Det andra som är iögonfallande med den här kniven är den snygga Micartan som hittas i handtaget. I det här fallet är den mörkbrun och ser ut som "Burlap"-Micarta med ett rätt grovt eller åtminstone uttalat mönster. Materialet är sedan snyggt format med förvisso flata sidor men som är rejält fasade och välslipade. En detalj att notera är symmetrin mellan bak och framände vars form speglar varandra. 

Sedan går det inte att missa de tre extra hål som gjorts i handtaget utöver fånglinehålet. "Farthålen" fyller ingen praktisk funktion utan är enbart dekorativa. Vad man tycker om det tilltaget är förstås personligt men lite variation livar förstås upp ibland. 

Sidorna på Kestrel är gjorda av brun Micarta i det här utförandet


Handtaget är hopfogat med två skruvar plus en pivotskruv. Den senare är förstås justerbar. QSP har dessutom förstått att göra det lätt för användaren då skruven är D-formad vilket gör att den inte spinner när man skall spänna åt skruvhuvudet. Å andra sidan är det en nödvändighet då motsatt sida har fått den triangelmärkning som numera signalerar att kniven inte tillhör QSPs enklare knivserier som nämndes tidigare.  

Storleken på skruvarna är T6 för sidorna och clipet och en större T8 för för pivotskruven. 

Ryggen är som ofta på moderna knivar öppen 


Kestrel är enkelt uppbyggd och följer en av de standarder som återfinns på de flesta moderna fällknivar. Det betyder en stålram som är lättad och en öppen rygg. Där återfinns två stycken distanser för att hålla ihop kniven. De är timglasformade och polerade liksom resten av ramen.

Kestrel är en liten kniv och bäst fungerar handtaget i ett "tre och ett halvt fingers"-sabelgrepp


Det här är ingen stor kniv till att börja med då handtaget mäter strax över en decimeter men sedan stjäls en bit av utrymmet avden area som utgör fingerskydd tillsammans med flipperfenan. Då återstår 7,4 cm till den lilla näbben mot bakänden av handtaget och ytterligare en centimeter bakom den. Det gör Kestrel till en "tre och ett halvt fingers"-kniv för mig. Det gäller såväl hammargrepp som sabelgrepp. Det är är det sistnämnda som fungerar bäst. Särskilt som tummen naturligt hamnar på de räfflor/jimpings som finns vid basen av bladryggen. Där hjälper dessutom tumknopparna till att bredda anläggningsytan mot fingret på ett förtjänstfullt vis. 

I hammargrepp fyller inte riktigt handtaget min hand trots att det är relativt knubbigt. Det är 1,4 cm tjockt och tjugo till tjugofem millmeter högt. Av någon anledning fungerar dock samma grepp bättre om du vänder kniven i handen till ett omvänt grepp som för att tälja mot dig till exempel. 

Generellt kan dock sägas att det här ett litet men trots det fullt funktionellt handtag. 


Öppning och lås


Multipla öppningsmetoder är modernt och en trend som QSP verkar ha anammant i stor utsträckning. Det gäller flera av de knivar jag testat från dem på senare tid och så även för Kestrel. Här kan du välja mellan en flipperfena eller dubbla tumknoppar. Det som är positivt är att båda sätten fungerar lika väl. Det var inte fallet med tidigare försök på den fronten från knivtillverkare rent generellt eftersom det kräver en precis avvägning av motstånd och geometri. Dock har QSP behärskat tekniken redan från början. 

Det märks på Kestrel som är mycket distinkt att fälla ut oavsett hur du väljer att gå tillväga. 

Flipperfenans form talar tydligt om för användaren hur den skall nyttjas


Eller inte riktigt hur som helst. Flipperfenans form ger en rejäl fingervisning om hur den bäst skall brukas. Dra den bakåt och bladet flyger ut. Tryck nedåt och du är inte lika framgångsrik. Fördelen med den här formen på flipperfena är att den är mycket diskret när kniven förvaras hopfälld. Något som undertecknad uppskattar. 

Tumknopparna är lättåtkomliga och fungerar väl men kunde placerats något närmre handtaget


Tumknopparna är lika välformad de också. Enkla tunnformade diton som ger lite lagom fäste. Tummen halkar inte av men de biter inte heller sönder huden som pyramidformade tumknoppar tenderar att göra. En liten not från min sida är att de kunde placerats något närmare handtaget. Som det är nu hamnar de rätt långt ut på bladet när kniven är öppen och det är aldrig någon fördel. 

Sedan kan tilläggas att du även kan nyttja en "spydie flick" med pekfingret för att öppna den här kniven och förstås även två händer. Som sagt, det finns mycket att välja på. 

Ett väl konstruerat lås som gör vad som förväntas


Det var på låsfronten Kestrel skiljer sig från sin efterföljare Grebe. På den här kniven hittas nämligen en tämligen stadig liner lock. Den är gjord efter alla konstens regler då den tar hundraprocent av gångerna du öppnar kniven, håller bladet på plats utan glapp eller spel samt inte glider vid tryck eller lättare slag mot bladryggen. Mycket mer kan inte begäras. Eller jo det kan det, att låsarmen är lätt att komma åt när man skall släppa låset också. Även det fungerar väl på Kestrel. 


Att bära


Överlag gillar jag den här kniven i fickan men en invändning finns. Det positiva är att det är en hyfsat kort kniv med en totallängd hopfälld på 10,2 centimeter. Höjden är heller inte avskräckande med som mest 2,5 centimeter. Vikten är strax under ett hekto vilket även det är en sympatisk siffra i sammanhanget. 

Invändningen jag har är att det här är en liten knubbis. Egentligen är den inte så förbaskat grov men ställt i relation till bladlängd är den det. Extremfallen är knivar som inte har en intern ram som exempelvis CS American Lawman och liknande konstruktioner. Den här tillhör en annan skola och där man inte bemödat med sig med att försänka ramen i handtagssidorna.

Fördelen hittas i att handtaget fyller handen bättre än det gjort annars och nackdelen blir att kniven blir tjockare. 

Ett lyxigt fräst titanclip ingår i paketet


Själva materialet i sidorna ger inte upphov till någon nämnvärd friktion och i kombination med clipet fungerar det utmärkt att både dra och stoppa undan kniven. 

Så här ser Kestrel ut när den bärs i en ficka


Clipet är lite extra lyxigt då det trots att Kestrel inte tillhör de allra mest exklusiva QSP-knivarna är gjort i titan. Dessutom inte en bit stansad metall utan fräst ur ett stycke. Hålen som gjorts i handtaget går igen även här och på clipet hittas knivens enda logotyp. Vanligen gillar jag inte det tilltaget men här är det rimligt diskret och därmed acceptabelt. Ingen favorit men acceptabelt. Särskilt som det sparar bladet i det hänseendet. 

Spänsten är relativt bra för att tillhöra de här typen av clip och rampen är om inte utmärkt så åtminstone godkänd. Du skall inte stoppa den här kniven i den tjockaste vinterjackan. I så fall blir det inuti en ficka vilket går utmärt givet knivens form och yttermått. 


Sammanfattningsvis


Kestrel är en fågel som flyger lite under radarn. Inte för att den helt saknar förtjänster men den är en smula anonym. Det mindre formatet gör den till exempel mindre iögonfallande än den av mig nyligen recenserade Swordfish och handtaget är inte lika exklusivt och arbetat som på Hornbill till exempel. 

Därmed är den lite av en mellansklassbil i knivhamn. Kanske en "Penguin" för den som inte gillar en rak egg och därmed föredrar en annan bladform? För det är bladet och den välgjorda bruna Micartan som säljer den här kniven i mitt tycke. 

Kestrel är ytterligare ett tillskott till floran av utmärkta EDC-knivar från QSP


Den är nämligen inte exceptionell på några enskilda parametrar men det gör heller inte bort sig på någon. Utseendet är mer än ok även om jag tror att kniven varit ännu snyggare om den varit något större. Materialen är bra och väl valda för prisklassen och genomförandet utmärkt. Ramen är ett gott exempel på det då den är lättad, polerad och väl rundad. Öppning och stängning har QSP ännu en gång lyckats med, låset tar som det skall och inte minst är både skärpa, eggens form och behandlingen av materialen bra. 

Sammantaget en god fickkniv som kanske är aningen för liten för mig personligen och något mer knubbig i relation till det än vad jag önskar. 

QSP Kestrel har fått följa med på mången utflykt under den varmare årstiden. Den är en god kompanjon i de flesta väder för övrigt


Kestrel ser jag därför som en kniv för den som gillar QSP men inte bladformen på Penguin och tycker detsamma om Lark, Osprey eller Hawk. De kanske är lite för tama för din smak med sina drop point-blad. För som ni märker konkurrerar QSP en aning med sig själva. Särskilt som ytterligare ett alternativ tillkommit i och med Grebe som jag nämnde inledningsvis. Det finns fler företag som hamnat i den fällan och frågan är vad det gör med efterfrågan på enskilda modeller. 

Det goda det för med sig är emellertid att det finns gott om alternativ att välja på för den hugade spekulanten. Så gillar du vad du ser och just den här kombinationen av bladtyp, material och utseende kan passa din plånbok och ficka är det bara att slå till. QSP vet vad de gör vid det här laget och den redat tidigt höga kvaliteten har bara blivit bättre med tiden. Riktpriset från tillverkaren är kring 70$ och i Europa är priset ungefär detsamma i Euro. 


QSP Knife



Specifikation:


Längd utfälld: 175 mm
Längd hopfälld: 102 mm
Vikt: 93 g (vägd av mig, uppgiven 93 g)
Bladlängd: 73 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: 14C28N
Handtag: Micarta
Lås: Liner lock

Producerad av: QSP, tillverkad i Kina



/ J - tämjer fåglar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar