onsdag 24 april 2024

Recension Tekto Knives F3 Charlie

 

-  ny, stor och djärv

Dags för ett test av ett för mig nytt märke. Det handlar om amerikanska Tekto Knives som spänner musklerna med sin senaste och mest maffiga fällkniv kallad F3 Charlie

Tekto F3 Charlie


Att jag inte kommit i kontakt med dem tidigare beror inte på att de är helt nya, företaget bildades 2016 och har således några år på nacken. Det är bara att de flygit under radarn i det här fallet. Möjligen kan det bero på att de viss utsträckning fokuserat på tillverkning av "OTFs", automatiska knivar. Med snårig amerikansk lagstiftning får de inte säljas hur som helst utomlands då de delvis sorterar under lagstiftning som rör vapenexport. Det gör att de kan säljas men inte överallt vilket gör dem mer svårtillgängliga i Europa. Svenska butiker får exempelvis inte sälja sådana alls. 

Men här har vi en representant för resten av sortimentet som för närvarande består av tre knivmodeller. Den här valdes för att den är störst, fast inte för storlekens skull utan för att den uppenbart är mer ämnad mot friluftsliv och liknande till skillnad från de övriga som har ett klart EDC-fokus. 

Jag skriver "och liknande" då Tekto själva trycker på formuleringar som "Designed for professional use by law enforcement and military personnel, Tekto's collection of folding knives are battle tested and enduring".* Möjligen kan jag invända att detsamma kan sägas om en vanlig Morakniv också. Men det är jargong som hör till. Nu återstår att se vad jag tycker om kniven. 

Ett brett blad som används som försäljningsargument 



Kortversion: Tekto Knives F3 Charlie, "the Gentle Giant"


Blad


Bladet på den här kniven är själva försäljningsargumentet och Tekto skriver att bladet är "oversized" och med det antar jag att de avser höjden som är hela 3,6 cm vilket matchas av en längd på  10,5 cm. Sammantaget ett tämligen maffigt blad med andra ord. I relation till det är bladet tämligen tunt med sina tre millimeter. 

Ryggsidan av bladet har fått sig en falskegg ovanför en fördjupning i bladet. Falskeggen är lite svår att se mot det svarta. Den långa skåran fyller faktiskt en funktion. Vilken återkommer jag till senare. 

Det bjuds på ett svärtat blad i form av en decimeterlång drop point


Stålet är inget extraordinärt. Här används D2 som fått någon form av svart ytbehandling. Det gäller alla utföranden av kniven förutom om du vill ha ett damaskblad. Idet här fallet med ett uttalat mål att skapa en stor rejäl fällkniv för friluftsliv med mera så ser jag inget fel i valet av stål. Det tar och håller skärpa väl och är relativt slagtåligt. Även om den sistnämnda egenskapen är mindre viktig hos en fällkniv. Benägenheten att rosta är här delvis eliminerad av beläggningen. 

Stålet är som synes D2


Grundförutsättningarna för ett blad som skär bra finns här som jag brukar säga. Ett blad som inte är tjockare än så här med en mycket hög flat slipning bådar gott. Slipfasen är som högst tre centimeter vilket är mer än många blad som helhet. Men sedan faller Tekto som många andra på målsnöret. Bakom eggen är bladet 0,5 mm tjockt vilket förvisso är starkt men också gör att kniven skär sämre. Det kan dock ursäktas något med tanke på knivens inriktning. Fabrikseggen var inte mycket att skriva hem om dessvärre. Inte helt jämn och endast halvt vass får jag väl uttrycka det. 

Trots flatslipningen är inte det här F3s främsta styrka


Appropå stark, det är en egenskap som kan uppnås på två vis. Antingen genom att göra bladet tjockare eller vilket jag generellt föredrar, att göra det högre. Det bör påpekas att bladet förstås inte blir lika starkt lateralt i det senare fallet. Men det är heller inte nödvändigt i en fällkniv som man förhoppningsvis inte bänder med. Men  här blev det kanske lite väl högt. Det jag avser är att det breda bladet binder i en del material. Det är inte till sin fördel när man skär i trä och direkt negativt när man skär i kartong till exempel. Det senare blev väldigt tydligt då jag jämförde den här kniven sida vid sida med en annan kniv jag recenserar för tillfället. Det fanns mycket kartong hemma efter leverans av soffa från IKEA nämligen. 

Fördelen med så här breda blad är emellertid att de blir lättare att styra i mjukare material som exempelvis vissa födoämnen. Det finns alltid för- och nackdelar med olika bladformer. Men med den här formen och den generösa buken är det närmast ett flåblad. 


Handtag


F3 Charlie är en stor kniv och med det följer ett rymligt handtag. Konkret innebär det mer än tretton centimeter på längden med en tillgänglig greppyta på ca 11,5 cm. Det både räcker till och blir över för även den med mycket stora händer. Men eftersom handtaget inte är särskilt högt, 24-26 mm beroende på vart man mäter, så fungerar det även för den med något mindre labbar. 

Själva formen gör att framdelen tillsammans med flipperfenan bildar ett fingerskydd och bakom det hittas ett frikostigt urtag som rymmer två fingrar. De två resterande följer naturligt efter och hittar sin plats. 

Ett rymligt handtag som sväljer de flesta händer inklusive de med handskar på


Kniven är inte bara stor den är lätt också. Det har uppnåtts genom två saker. Dels är kniven inte tjockare än 13 mm. För att komma dit har man valt att försänka ramen i handtagssidorna. Ramen är därtill mycket kraftigt lättad och liknar mer ett fackverk än en solid ram. Det är både starkt och lätt. 

Kniven finns i några olika färgställningar. Halv- eller helsvart kan det väl uttryckas då bladet alltid är mörkt. Handtaget kan vara OD-green som här alternativt svart eller grått. Sidorna består av G10 som inte är extremt greppig. Snarare åt det "milda" hållet vad gäller fäste. Sedan har det bättrats på med några små räfflor vid bladbasen och mer frikostigt av dem de bakersta fem centrimetrarna av handtaget på undersidan. Därtill har man av någon anledning försett hela främre delen av ramen med "jimpings" vid fingerurtaget. Varför är något oklart då man delvis kan känna det mot fingrarna men det fyller knappast någon funktion. Det känns mer som om det pliktskyldigast skall vara där. 

Ryggen är helt öppen, något som inte alltid är av godo i kombination med ett "plunge lock"


Här är exempel på ytor som inte bara var grova utan närmast vasssa


Här återkommer vi till en av de detaljer som jag redan i presentationen av den här kniven gärna sett förbättrade. Det handlar om insidorna av G10-sidorna. De är vassa både på ryggsidan och inte minst där lillfingret landar när man använder kniven. Det ger vare sig bättre fäste eller något annat. Som vanligt när jag stöter på dylika detaljer åker sandpappret fram och några minuter senare är kniven genast mer sympatisk att hantera utan handskar. Bär du sådana är det naturligtvis inget du ens noterar. Men personligen är jag utan sådana 90 gånger av 100 när jag jobbar med en kniv. 

F3 Charlie har en form på handtaget som är användarvänligt


I övrigt är det här ett enkelt handtag och tämligen ergonomiskt för att vara så tunt som det är. Ytterligare plus är att längden gör att clipet aldrig stör när man jobbar med kniven. Därtill är det lätt att komma nära det man skär vilket eliminerar behovet av "forward choils". En detalj jag mest tycker är i vägen på knivar. 

Vår vän Charlie kan greppas hur användaren känner för och alla grepp fungerar. Det är ett bra betyg för ett handtag. 


Öppning och lås


Alla knivar har sina styrkor och under den här rubriken hittas några av dem som tillhör F3 Charlie. Inte bara kan den öppnas snabbt och stängas ännu kvickare, själva gången är exceptionellt mjuk samtidigt som den gör ett häftigt litet ljud varje gång man gör det. 

Kullager är förstås en del av förklaringen den andra är ett tungt blad. De två samarbetar med bra resultat. 

Flipperfenan liksom låsmekanismen fungerar utmärkt för att få ut bladet på den här kniven. Har du inte bråttom går det även med två händer eller med hjälp av skåran i bladet


På en kniv utrustad med den är typen av låskonstruktion är det själva låset som utgör detent-kula om ni förstår vad jag menar. Det är låsbulten med sin lilla fjäder som utgör motståndet som håller bladet på plats i infällt läge. Här har man inte lyckats till hundra procent med den detaljen. Det gör att det finns en, förvisso mycket liten, tendens till att bladet kan röra sig när kniven är stängd. Det gör att själva släppet när kniven skall öppnas inte är den krispigaste. Det i sin tur gör kniven något långsammare än den kunde vara. Det gör även att det går att misslyckas med öppningen. 

Men det skall sägas tydligt att trots det är det här en snappöppnad kniv. Särskilt med tanke på det stora bladet. Eller stora och stora, det är högt och långt men tunt. För vet man om att det går att missa och tar i lite blir resultatet mycket tillfredsställande. 

Sedan går det att öppna den här kniven på fler vis. Med två händer förstås, en stor del av bladet är synligt och går att greppa. Det går även att ta spjärn mot fullern/blodskåran  varpå du kan öppna kniven endera med tummen eller med en pekfingersnärt på baksidan av bladet om du är lite fingerfärdig.

Låstypen gör också att den förstås kan användas till att både öppna och stänga kniven. Bara tryck in låsknappen och låt gravitation eller en liten snärt göra jobbet. Liten får betonas då risken är stor att bladet flyger ut så fort att det studsar tillbaks annars. 

Låset är av typen Plunge/Button lock


Den lilla lilla rörelsen i låset jag nämnde tidigare återkommer när kniven är öppnad. Nästan mer en känsla än rörelse men den finns där. I sidled är bladet emellertid helt stumt. Det bör påpekas att det är inget som påverkar knivens funktion och det är heller inte så mycket rörelse att det finns anledning att irritera sig. Men det visar att det inte är helt enkelt att få till den perfekta "button lock"-lösningen. Det kräver mycket hög precision och är därmed svårare än exempelvis liner locks

I övrigt är det ett bra lås. Lätt att hantera och släppa. Knappen sticker ut lite men placeringen på handtaget gör det mycket svårt att komma åt av misstag. En nackdel finns med den här typen av lås om de kombineras med öppen rygg upptäckte jag när jag var ute i skogen. Det kan fastna skräp, bark i det här fallet, i låset varpå det inte fungerar. Lätt åtgärdat men risken finns. 


Att bära


Stor brukar betyda sämre när det gäller bärkomfort. Och det är förvisso en sanning men i det här fallet har man trollat lite med knäna. Genom att göra kniven såpass tunn som den är så är den förvånansvärt bekväm i fickan. Särskilt som F3 Charlie för storleken är lätt. 

För att vara fällkniv är Charlie stor vilket märks i en ficka


Utrymmet under clipet är bra men spetsen pekar uppkäftigt utåt


Men det går inte helt att bortse från tretton centimeter kniv som därtill är fyra centimeter hög plus en flipperfena som sticker upp ytterligare en bit. Sedan gör clipets placering att en bit kniv sticker upp ur fickan. Det sistnämnda ser jag dock inte som ett problem, det här är inte främst en EDC-kniv även om det fungerar väl som det också. 

Dock är clipet rätt långt och därmed synligt och spetsen är vinklad utåt vilket gjort att jag skrapat i ett par dörrkarmar vid det här laget.  

Så här ser F3 Charlie ut i en ficka


Clipet är ett vanligt fjäderstålsclip som är svärtat för att matcha bladet och knivens övriga färgställning. Spänsten är god och fördelen med den felvinklade änden är att den är lätt att föra över tygkanter. Utrymmet under är väl tilltaget och eftersom fästet befinner sig på utsidan av clipet så inkräktar det inte på utrymmet. Clipet är försänkt i handtagssidan och sitter med en liten T6-skruv till skillnad från de T8 skruvar som hittas i både sida och pivotskruv. Det kan inte flyttas så vänsterhänta göre sig icke besvär med den här kniven. 


Sammanfattningsvis


Med F3 Charlie har Tekto enligt mig lyckats med sin föresats, att göra en stor och rejäl fällkniv riktad mot de användningsområden där en sådan behövs. Den är som sagt försedd med ett stadigt blad och en stark konstruktion samtidigt som den är relativt lättburen. Så långt en mycket bra kniv. 

Däremot finns en liten elefant i rummet, åtminstone om man är från USA. Konsumenter där är ibland extra känsliga för knivars ursprung. Om den här kan sägas att den är gjord i USA men frågan är vad det innebär.* Ursprunget till företaget är enligt dem själva en mer eller mindre lyckad utflykt i Maine som senare ledde till skapandet av Tekto 2016. Men vad produktionen beträffar är företaget öppna med hur det förhåller sig då det tydligt anges på hemsidan, de säger: 

Designed, tested & assembled in the USA from imported and local parts. 

Även om början av meningen skrivs i fetstil och den senare är både tunnare och mindre på hemsidan. Men om det vill jag säga två saker. Det ena är att jag inte är lika känslig för ursprung då jag är Europe och svensk. För mig är de flesta knivar jag kommer i kontakt producerad någonannanstans än på hemmaplan. Det gäller även de flesta "svenska" knivar. Det andra är att Tekto ingenstans försökt dölja hur det förhållet sig vilket andra gjort och misslyckats med. Ärlighet är en dygd sägs det. 

En smula stor för EDC men det fungerar det också beroende på dina preferenser


Inget av detta inverkar förstås på den generella kvalitén. Det handlar om andra värden som kan vara mer eller mindre viktiga för olika individer. Det får var och en ta ställning till. 

Fit & Finish är bra i det här fallet med några få detaljer som kunde vara snäppet bättre. Valet av material är inte oävna om man i ekvationen även lägger till prisläge. Fast de är inte billigast på något vis. I europa kostar kniven från €129. 

Vinter som vår, Tekto F3 Charlie är en bra kniv för utomhusbruk



Tekto Knives F3 Charlie är en kniv som på sätt och vis känns bekant då jag nyligen recenserade en kniv från ett annat märke med liknande proportioner. Samtidigt bjuder den på några personliga egenskaper som gör den värd att titta extra på. 

Vi har här är en fällkniv som jag anser är utmärkt främst allehanda friluftsbruk eller som EDC-kniv för den som verkligen vill ha en stor kniv. Särskilt som valet av en Button lock gör kniven exceptionellt lätt att hantera i olika situationer vare sig du har bråttom eller ej. 



Specifikation:


Längd utfälld: 231 mm
Längd hopfälld: 133 mm
Vikt: 127 g
Bladlängd: 2,9 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: D2, 60-62HRC
Handtag: G10
Lås: Liner lock

Producerad av: Tekto Knives, tillverkad i USA



/ J 

* Såsom varandes svensk och därmed med en militarutbildning i bagaget (underbefäl i flottan som hundförare under tidigt nittiotal) är jag inte lika imponerad av det argumentet. Jag kan inte se att jag använde knivar mer eller på annat vis där en jag gör i övrigt. Däremot när jag jobbade som styckare eller som nu, kock. Eller när jag ämnar mig åt intressen som friluftsliv eller mer direkt, knivkastning. Men det är ämnet för ett annat inlägg. Det kan dock tilläggas att både EKAs mindre fällknivar och Moraknivar används av svenska försvaret så de är också "Battle tested".  

* På samma vis som Shirogorov är ett ryskt märke som görs i Ryssland men av kinesiskt producerade komponenter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar