- när det enkla blir briljant
Hur många knivmärken känner du till från Bulgarien? Min gissning är att det inte är särskilt många och det gör inte jag heller vilket gjorde mig nyfiken på den här kniven. Men det var utseendet som fick mig att fastna direkt. Jag hade tidigare sett en av deras tolkningar av en modern slipjoint kallad "Comrade". Den var lika enkel och rättfram den. När det sedan fanns en modell med öppningshål och ett bra lås så var saken klar. Manly Peak var tvungen att införskaffas!
Manly 040 "Peak"
Bara för att reda ut saken direkt så är inte hålet i bladet ett intrång på Spydercos marker mer än att det starkt påminner om deras trademark. Men de har inte patent på hål även om de försökt och otaliga är de märken som genom åren har använt och använder varianter på den öppningsmetoden. I det här fallet är hålet ovalt och inte runt.
Twitterversion: Gammaldags charm i modern förpackning
Blad
Stålet i den här specifika kniven är D2. Eller för att var mer exakt så är det enligt DIN-standard ett 1.2379-stål. Hur som haver ett verktygsstål som har vissa positiva egenskaper som att det tar en ruskig skärpa samtidigt som det är hårt. Särskilt när det som här är härdat i trakterna av 60 HRC. Det ackompanjeras av egenskapen att det inte är rostfritt så viss omtanke krävs om det inte skall få fläckar.
Sen finns ett par alternativ att välja på för den inre "stålsnobben". Egentligen hade jag föredragit 154CM då jag föredrar mer rostfritt stål men tyckte inte att de extra 25€ det kostar var värt det. Toppalternativet är pulverstålet CPM S90V som är ett av de så kallade superstålen. Det kalaset kostar nästan lika mycket extra som kniven i nuvarande konfiguration, plus trettiofem euro för att vara exakt.
Nästan nio och en halv centimeter D2 med förtjänstfullt diskret märkning
Av stålet har man gjort en klassisk drop point som tack vare öppningshålet i bladet har fått en sluttande rygg ned från den puckel som bildas. Bladet är sedan helt flatslipat från en godstjocklek från endast tre millimeter. Jag önskar verkligen att fler tillverkare gjorde likadant. Det räcker mer än väl. Att gå upp till både fyra och fem millimeter är för det mesta helt onödigt och havererar en knivs geometri om den avses att skära något med. Här blir eggen istället tunn och extremt vass. Se hur tunn primäreggen är på bilden ovan. Kniven anlände riktigt jäkla skarp. Eggen är centrerad men inte hundra procent jämn. Den verkar vara slipad av en högerhänt person då den är aldrig så lite högre på vänster sida.
På sant europeiskt manér är eggen dragen nästan hela vägen in till handtaget med endast en mycket liten ricasso. Det gör att det går att lägga kraften där den behövs. Det vill säga nära handtaget. För den som inte förstår handlar det om enkel hävstångsprincip. Om det är långt mellan handen och eggen blir utväxlingen sämre något många formgivare av "forward choils" missar. Ett litet jack för att underlätta slipning har gjorts på Peak.
Ytbehandlingen är en enkel satin. Inget lyxutförande här heller men det fungerar. I övrigt är bladet som resten av kniven välbyggt sett till funktion men inte med den yppersta finishen. Ryggen på bladet är tämligen skarp men det för det goda med sig att du kan skrapa saker och ting med den samt använda ett tändstål om så önskas. Detsamma gäller för öppningshålet som inte heller det är fasat. Men jag föredrar det på det viset för att få bra fäste*.
Det är en sann fröjd att skära saker med den här kniven. Efter att ha testat och recenserat ett antal konceptuellt väldigt moderna knivar med allt som därtill hör är det en befriande känsla att använda Peak. Den SKÄR saker och ting istället för att pressa sig igenom som en kil. Den upplevelsen gäller allt den närmar sig. Redan från början rakar kniven hår med lätthet och glider genom papper med ett svagt väsande.
Sen kan man börja jobba sig igenom tyngre material i stigande ordning. Kartong, tyg, krymp- och hårdplast, buntband, trä, virke och gamla mattstumpar. Efter hand växer leendet. Peak är ett redskap. Den bara fungerar!
Handtag
Manly Peak är byggd kring en stålram som inte lättats. I ryggen återfinns en backlock vilket medför en sluten konstruktion. Sidorna är av G10 som i det här fallet är tämligen sträv och ger mycket fäste vilket behövs på det raka handtaget. Kniven har inget fingerskydd men istället finns effektiva räfflor för extra grepp precis där pekfingret kröker sig runt handtaget. Ett något udda ställe att sätta dem på då de oftast placeras på ovansidan av handtaget. Där återfinns istället en rejäl ramp för tummen som bildas av öppningshålet. Sammantaget ger det mer än adekvat grepp även när handtaget är vått.
Ergonomin kan vi tala om eller inte. Den är endera lysande eller inte särskilt anmärkningsvärd beroende på hur man ser på det. En lätt krökt rektangel med rundade hörn och lätt fasade kanter är inte mycket att orda om. Den känns som den ser ut. Men det innebär även att handtaget inte begränsar hur du håller din kniv överhuvudtaget. Längden säkerställer även att den med stora händer får rum och att det går att använda kniven med handskar på.
Sen har en eftergift gjorts för att förbättra Peaks egenskaper som fickkniv. Den är inte särskilt grov utan mäter 14,5 mm över ryggen. Inte extremt tunt men heller inte någon Morakniv i grepphänseende. Det gör kniven mer lättburen men även att det känns om man skär trä och liknande en stund. Kniven har inga "hotspots" för övrigt.
I övrigt kan sägas att finishen är bruksorienterad. Det vill säga inget extra men det som behöver vara välgjort är det. Skruvarna är försänkta, ramen slipad och kanter fasade. Men övergångar mellan material som till exempel mellan distansen i ryggen och sidorna är inte alls jämn och detsamma gäller snittet mellan blad och låsarm. Det är långt ifrån den Seki-precision du kan hitta hos Al Mar till exempel. Men funktionsmässigt står inte Peak någon efter.
Öppning och lås
Även solen har sina fläckar heter det ju. Det gäller Peak också och i det här fallet är det hur den är att öppna. Den är tungjobbad även om den blivit en smula smidigare efter en tids användning. Det är nackdelen med backlocks i allmänhet och i synnerhet hos det här exemplaret eftersom det är starkt med en rejäl fjäder som håller bladet på plats.
Däremot fungerar öppningshålet bra. Tummen följer bara den fördjupning som gjorts handtagssidan och sen hittar den naturligt hålet med sina kanter som ger bra bett och fäste. Men sen gäller det att behålla trycket under hela rörelsen annars går det faktiskt att slinta! Så kraftfullt är motståndet hos fjädern. Den här kniven snärtas således inte upp vare sig med tumme eller en så kallad "Spyderflick". Här är det en lugn kontrollerad rörelse som är aktuell.
Hålet i bladet är lätt och intuitivt att komma åt
Låset kan vara det kraftigaste backlock jag stött på sen Tri-Ad och dess varianter. Låsarmen faller på plats med ett ljudligt "klack" och sen sitter bladet som gjutet. Skulle glapp i sidled uppstå kan pivotskruven justeras. Upp och ned finns inte en tillstymmelse till rörelse vilket är mycket ovanligt hos den här typen av lås.
Sen var det biten med att släppa låset. Fjädermotstånd var nyckelordet här. Det kombinerat med att låsarmen är kantig gör att det känns. Återigen markeras att det här är en kniv du fäller ut, gör ditt jobb med och sen stoppar undan. Det här är ingen leksak i det avseendet heller.
Att bära
Först kan sägas att Manly Peak har försetts med ett suveränt clip. Det sitter djupt i fickan vilket tillsammans med spänsten gör att kniven hålls säkert på plats. Det förstärks av den sträva ytan från G10-sidorna. Det är fortfarande möjligt att dra kniven men de bjuder på lite motstånd. Här hade jag gärna sett att man slipat ned ytan något eller försett sidan med lite annan struktur just där clipet slutar. Som det är nu nöter det rejält på tyg och jag kommer att åtgärda den detaljen vad det lider.
Ett clip som kan flyttas från höger till vänster sida. Märkningen är diskret tack och lov
Sen är clipet snyggt då formatet anpassats efter knivens storlek och färgen är sobert grå istället för att vara högblank. Skall det förekomma text på ett clip är det dessutom så här det skall se ut i mitt tycke. En annan egenskap värd att framhålla är att det känns mycket lite i handen men som alla "deepride"-clip så kan själva kröken kännas en smula mot handflatan i vissa grepp. Clipet kunde förbättras genom att förses med försänkt fästskruv vilket gett mer utrymme åt tyg. Funktionen är dock utmärkt även nu. Det är flyttbart mellan höger och vänster sida med bladspets uppåt. Peak har en liten täckbricka som täcker det hål som för närvarande inte används. En snygg detalj jag uppskattar.
I övrigt är Peak tämligen diskret i fickan. Trots en längd på över tolv centimeter hopfälld så väger den inte på magra 115 gram. Sen gömmer "spetsuppåt" clipet en av kniven styggelse, den stora utstickande bladtangen. Det är inte en detalj som är elegant men är en konsekvens av kombinationen backlock och rakt handtag. Det finns ingen plats att gömma den helt enkelt.
Sammanfattningsvis
Gammaldags charm i modern förpackning talade jag om inledningsvis och det är vad Peak erbjuder i mängder. Det är en rättfram och enkel kniv som vet vad den vill. Den är inte insmickrande och "soffsittar-flippar-vänlig". Istället får du för användningsområdet väl valda material som D2 alternativt 154CM eller S90V som bladstål och sträv G10 på en stark stålram. Paketet kommer även med en extremt stadig version av en klassisk backlock. Lika klassisk är bladformen så när som på hålet och geometrin är faktiskt designad för att skära saker! Det känns lite märkligt att behöva framhålla det hos en kniv men sådana är tiderna där vässade spett är mer regel än undantag.
De moderna tilläggen är förstås enhandsöppningen och clipet som känns som en nödvändighet på en så här pass stor kniv.
Antitesen till hypermoderna vässade spett. En kniv som faktiskt skär saker!
Lite förvirrande är att märket knoppat av sig och finns som "Manly USA" också. Det är det namnet som ofta dyker upp vid sökningar på nätet och som är mest aktivt på exempelvis Instagram. Den nordamerikanska marknaden är möjligen större än Europa och med det tillägget till namnet kanske de säljer bättre på andra sidan vattnet vad vet jag. Knivarna görs dock i Bulgarien och det var även därifrån jag köpte mitt exemplar, direkt från fabriken. Jag gav strax över fyrahundra kronor för kniven. Önskas de finare stålalternativen blir kniven dyrare.
För dina investerade medel får du en stabil kniv som är välbyggd där det behövs men där det inte slösats på finesser och utsmycknad. Lite samma tänkande du kan hitta hos till exempel Emersons knivar.
Om det inte redan framgått så är jag synnerligen förtjust i den här kniven. Manly Peak är vad jag ibland skämtsamt kallar en "knivig kniv", en som är till för att användas till att skära saker. Med det följer en stilren estetik som jag faktiskt uppskattar. I mina ögon är de enkla funktionella linjerna snygga på samma vis som säg en Spyderco Bradley. För den som verkligen inte gillar hål i bladet finns modellen för övrigt i en tvåhandsöppnad version med nagelskåra istället.
Den här kniven kan därmed i mångt och mycket sägas vara antitesen till "TFFs - Titanium Framelock Flippers".
Det här är istället kompanjonen för den som vill ha ett redskap att bruka till allt som tarvar en bra kniv. Det relativt tunna bladet och den suveräna geometrin gör den olämplig till mer bräckande rörelser och hugga igenom plåt och liknande. Men som en stor och stadig fickkniv är den utmärkt.
Mitt råd är att om du gillar den här typen av knivar - köp den!
Länk till tillverkarens produkthemsida.
Specifikation:
Längd utfälld: 220 mm
Längd hopfälld: 124 mm
Vikt: 115 g
Bladlängd: 94 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: 1.2379 (D2), 59-61 HRC
Handtag: G10 på stålram
Lås: Backlock
Producerad av: Manly, tillverkad i Bulgarien
/ J - manlig
* Motsatsen torde vara hålet på Benchmade AFCK som är rejält rundat, slipat och därmed "mjukt". Följaktligen är det helt hopplöst att få grepp om särskilt om det skulle gå fort. Extra anmärkningsvärt på den kniven då namnet utläst står för "Advanced Folding Combat Knife".
#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre
Jag har försökt hitta manly knivar i Sverige. Till och med mailat tillverkaren utan resultat. Var fick du tag i denna skönhet?
SvaraRaderaFörlåt, missade din fråga. Den köptes direkt från fabrik i Bulgarien via deras hemsida. Hur smidigt som helst.
Radera