fredag 30 september 2022

Recension - Throwingzone Scalpel

 

Inledning


"Och nu till något helt annat" som Monty Python brukade säga. I det här fallet Guillaume Henry's "Babies" som han kallar dem eller The Scalpel. De görs av franska Throwingzone och är kastknivar med ett tämligen unikt utseende. De har förutom namnet lånat sin form från just kirurgverktyg. Frågan som genast infinner sig är hur så utseendemässigt unika knivar känns att kasta med?

Throwingzone Scalpel



Utseende och mått


Formen på de här knivarna skiljer sig från det mesta i kastknivsväg kan snabbt konstateras. De är längre, smalare och lättare än många andra. Men den som är insatt i kastknivsvärlden och kan sin historia gör snabbt associationer med andra föremål som klassiska bo shuriken, eller raka kaststjärnor som den motsägelsefulla namnet blir på svenska. Det handlar om klassiska japanska kastvapen som ofta är mycket lika en förvuxen spik eller nagel. 

En egenskap de här knivarna inte delar med sin namne är grovleken. Här är det 6 mm Hardox 550 som är aktuellt


De varierar i längd men om man tar en av de längre och sedan adderar utseendet från en skalpell så får man Throwingzone Scalpel. Längden är 29,5 cm och höjden som mest är strax över två cm kombinerat med en tjocklek på 6 mm vilket ger en så låg vikt som 205 g. Vanligen hade jag sagt att det är för låg vikt för min smak men det kanske inte gäller i det här fallet?

Guillaume Henry eller Abeille Métallique som han kallas i knivkastarkretsar och på Youtube strävade uppenbarligen efter en lång och slank design. Med ett så specifikt utseende följer även en unik känsla när de kastas. 



Material


Stålet som används i de här knivarna känns igen från andra knivar tillverkade av Throwingzone och för övrigt även några andra franska tillverkare och det är Hardox. I det  här fallet med tillägget 550. Gruppen av stål från svenska SSAB är höghållfasthetsstål och återfinns i tämligen extrema applikationer annars. De används till bland annat dumperflak, schaktblad och rivkrokar till bulldozers och tänderna på grävskopor och liknande. 

Det är med andra ord ett synnerligen hållbart material vilket utgör en god grund för en kastkniv. Att de är därtill är 6 mm tjocka gör att de inte går av i första taget. 

Finishen kan fås i två varianter, "Classic" som är en matt grå eller en något ljusare borstad version. Oavsett version bör köparen vara medveten om att Hardox är långt ifrån rostfritt. Så en viss "vapenvård" i form av inoljning och liknande tarvas med jämna mellanrum. Annars kommer inte bara patina utan rost som ett brev på posten. Förlåt, som ett email. 


Att kasta


Att de här knivarna är avsedda för No spin-kastning kanske inte kommer som någon överraskning för någon efter att ha tittat på dem. Mer förvånande är kanske att de faktiskt är tämligen bra att nyttja även vid rotationstekniker!

Trots sin tämligen extrema form roterar de här knivarna förutsägbart


Det är två saker som gör att de trots det extrema utseendet går att använda även till andra kasttekniker. För det första är Scalpel tämligen långa knivar och för det andra är de tämligen neutralt balanserade. Där skiljer de sig från många No spin-knivar som ofta är baktunga. Eller rättare sagt det finns två skolor. En där knivarna är lite till mycket baktunga och en där de är lätt baktunga till neutrala. Till de första hör knivar av "Arrow"-typ och till den senare skolan kan "Osetr"-knivar räknas. 

- Rotationskast

Det var när jag testade att kasta Scalpel med rotation som jag blev riktigt förvånad. I och med att de är neutralt balanserade återfinns balanspunkten och tillika rotationscentrum nära mitten av kniven. Det gör det mycket lätt att beräkna rotationerna. Eller enkelt uttryckt, Scalpel snurrar ett varv på ca tre meter som de flesta knivar och man behöver inte fundera så mycket på hur snabbt eller sent rotationen skall initieras. 

Dock bör det påpekas att den ringa vikten gör att knivarna roterar mycket snabbt. Därför behövs ingen extra kraft. Från fyra meter blir det extra tydligt. När man håller knivarna i bladet så gäller det att kasta tämligen löst eftersom rotationen trots det blir mycket kvick vilket ger bra kraft i anslaget ändå. 

Spetsar av mejseltyp penetrerar mycket bra


Där kan jag påpeka att ett utmärkande drag för den här modellen oavsett kastteknik är att de träffar måltavlan hårt. Mycket hårt till och med och penetrationsförmågan är riktigt extrem.

Faktum är att de här knivarna fungerar med rotationsteknik ända upp till maximalt tävlingsavstånd för "Walk back" som är sju meter ifall man känner för det. Och eftersom Eurothrowers regler inte alls är lika hårda för rotationsknivar som för de som användas till no-spin så går det utmärkt att använda de här till det ifall andan faller på. Men det är inget jag rekommenderar då knivarna är så pass lätta. De här knivarnas styrka återfinns på annat håll.  
 

- Half Spin

Halvrotationstekniker är heller inget problem med Scalpel. Konstigt vore det annars med tanke på att nästan vad som helst kan kastas på det viset. Men här är det längden som hjälper till genom att göra dem mer stabila i luften än vad de varit annars. Det är den andra stora faktorn utöver vikt som "lugnar ner" knivar under flykten. 

Military half spin är lätt att kasta med de här knivarna. Men det gäller framförallt på kortare avstånd. Åtminstone jag vill ha mer tyngd när avstånden närmar sig eller överstiger fem meter för halvsnurrskast. Däremot fungerar de lika bra för back-hand, sidokast och underhandskast som för vanliga överhandskast. De är därmed mer flexibla än man inledningvis kan lockas att tro. 

- No Spin

Är man novis på området är de här knivarna inte helt lätta att handskas med. Det kan vara lite frustrerande att börja med dem som förstaknivar misstänker jag då de kräver en viss insikt i olika tekniker och grepp. 

Bakändarna är mjukt rundade och försedda med några räfflor för bästa effekt vid själva "släppet"


Eller rättare sagt de går att använda med två olika grundtekniker av no spin. Dels går det att som upphovsmakaren tänkt och som är hans grundteknik använda "slide". Det innebär kast med mjuk handled, en slags piskliknande rörerelse där kastaren låter fingret glida längs med knivryggen för kontroll av kniven. Det är därför det hittas tvärgående räfflor på den här kniven vid handtagsslutet. De indexerar greppet och ger friktion mot pekfingret för bättre tryck vid själva släppet. För den som inte gillar den detaljen kan knivarna levereras utan dem efter kontakt med tillverkaren. 



Den andra grundfattningen är egentligen densamma men här låter man inte fingret glida på samma vis. I alla fall inte medvetet. Greppet är fixerat och även om pekfingret även här glider mot kniven så används det inte aktivt för att trycka till kniven. 



I båda fall fungerar Scalpel utmärkt. Men flykten är inte lugn på det viset som med en tyngre kniv. Det gör i sin tur att alla försök att kasta på kraft istället för teknik är om inte omöjligt så i alla fall mycket svårt. Det är även lätt att kniven vid en "felträff" i själva "släppet" fladdrar i luften och då lär den inte sätta sig. 

Det är också då man upptäcker en annan egenhet hos de här knivarna. De studsar! Och inte lite heller, de är troligen de knivar jag varit med om som har värst rekyl av alla. Kastar du från fem meter kan du efter en miss hitta dem bakom dig efter att du (förhoppningsvis) duckat! Kombinationen av låg vikt, slankt format och stålet gör dem till veritabla fjädrar. I gengäld är de förlåtande när det gäller vinkel in i tavlan. De sätter sig lätt även om de är något över- eller underroterade eller kommer något sidledes in mot tavlan. 

Ett tips är att inte hålla långa vassa knivar med spetsen uppåt om du ämnar kasta tekniskt korrekt. Scalpel stansar ett snyggt och prydligt närmast kvadratiskt hål


En annan egenhet är att de är mycket vassa även om spetsen är av mejseltyp. Det märks om man till exempel följer igenom ett kast ordentligt och samtidigt håller de två andra knivarna i den andra handen. Då kan det hända att man sticker dem i kastarmen! Vi kan också kalla det klantighet från undertecknad. 

Är du mer erfaren och har vant dig vid de här knivarna är de likt sin namne veritabla precisionsinstrument. 


Sammanfattning


Scalpel är inte bara udda sett till utseende utan ger även en tämligen unik men mycket tillfredställande upplevelse när man kastar med dem. När du behärskar tekniken är det svårt att sluta kasta. Det är något med själva känslan som är pedagogisk. Knivarna ger omedelbar respons till kastaren genom att inte alls fungera om du gör fel. I gengäld är de lätta att sätta i tavlan när tekniken väl är på plats. Formen på spetsen gör dessutom att de penetrerar mycket hårt trots den blygsamma vikten. Eftersom det inte krävs mycket kraft att kasta dem kan även precisionen bli mycket hög. 

Scalpel är verkligen precisionsverktyg


Tyvärr måste jag kort nämna att trots att upphovsmannen vunnit både nationella och internationella tävlingar med de här knivarna så kan de komma att bli förbjudna. Ja, bara i tävlingssammanhang och de drabbningar som sorterar under Eurothrowers paraply förstås. 

De tillhör nämligen en kategori knivar som tillsammans med en lång rad andra kommer att bli persona non grata på tävlingar om Eurothrowers nya förslag på no spin-regler får genomslag. Tack och lov syns inga spår av det ännu. 

Scalpel uppfyller förvisso distinktionen om ett "tydligt markerat handtag" som är ett av kraven men i övrigt bryter de mot de flesta parametrar. "Bladet" utgör definitivt inte en tredjedel av knivens längd och bredden är alldeles för liten bland annat. Men jag anser att regelförslaget är smått bisarrt eftersom det inte finns några klara definitioner om vad de menar att en kniv är och det gör att regelverket blir för snävt. 

I vilket fall så är det här inte en kniv enligt dem. Fast jag skulle vilja kontra med att INGA professionella kastknivar är att räkna som knivar i så fall. De saknar nämligen skärande egg och faller därför helt utanför definitionen av vad en "kniv" är.

Så vet du med dig att du skall tävla internationellt så kanske du får avvakta och se vad som händer på den här fronten. Det vore nämligen tämligen surt att träna riktigt mycket för att sedan inte få använda de redskap du vant dig vid. 

Jag gillar Throwingzone Scalpel så mycket att jag sydde ett fodral till dem


Men för den som inte tävlar och söker en unik uppsättning knivar som inte bara bjuder på personlig design utan även på en speciell och sympatisk kastupplevelse är The Scalpel ett riktigt bra val! 

Det är knivar som hjälper dig att utveckla  din no spin-teknik och när du väl uppnått den är de riktiga precisionsinstrument som gjorda för att operera ett bullseye med. För den som är såld på den här typen av knivkastning är de nästan ett måste!







Specifikation:

Stål: Hardox 550
Längd: 29,5 cm
Höjd: 13-21 mm
Tjocklek: 6 mm
Vikt: 205 g
Balanspunkt: lätt baktung, 13/16,5 cm från bakände/framände


/ J - gnolar på "like a surgeon, cut for the very first time..."

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar