söndag 16 januari 2022

Recension Brisa Scara 60

 - en liten gigant

En fastbladare för "EDC"-bruk, kan det vara något? Det tror i alla fall Brisa Ltd från finland som ligger bakom den här lilla kniven. En kniv som är tänkt att vara ett alternativ i det territorium som vanligen befolkas av fällknivar av allehanda slag. Men det finns som bekant både för- och nackdelar med att ha en led på mitten av en kniv och den här skapelsen kallad Brisa 60 tar avstamp i det och bjuder på ett stadigare alternativ.

Brisa Scara 60


Jag vet inte om det var så tankegångarna gick i Jakobsstad, Finland där Brisas huvudkontor och tillverkning återfinns. Men det skulle kunna förhålla sig så då Scara 60 är en av deras mindre knivar. De har förvisso fällknivar på programmet också. Där återfinns knivar som Birk 75 och Borka 90. Knivar vilka är avhandlade här på bloggen sedan tidigare. Men det är nog för sina fastbladare de är mest kända. Där hittas exempelvis moderna klassiker som Trapper 95 och Nessmuk 125. Den senare ämnar jag för övrigt recensera inom kort. Till modellnamnet hör alltid en siffra och den representerar i all enkelhet bladlängd i millimeter. 

Med den logiken följer att Scara 60 placerar sig snäppet under andra små knivar i sortimentet som Bobtail 80 och Necker 70. Frågan är vad den här kniven tillför som motiverar ytterligare en modell i programmet?

En liten kniv gjord i exklusiva material
Brisa Scara 60 en liten kniv gjord i exklusiva material



Twitterversion: Brisa Scara 60, en liten kniv med ett massivt självförtroende om en kniv kan sägas ha ett sådant. En kniv kapabel att hantera de flesta EDC-uppgifter. 



Blad


Scara 60 har ett blad som enligt ovanstående resonemang föga överraskande har ett blad som är 60 mm långt. Bredden är 22 mm och tjockleken på godset är 3,5 mm. Formen är en renodlad drop point utan krusiduller. Bladet är fullt flatslipat från ryggen ned till eggen. Bakom eggen mäter bladet 0,8 mm. Ett enkelt utformat men elegant och tillika effektivt blad. Finishen är en snygg satin. Kanterna på ryggen är brutna men den är inte rundad. Ståltyp och logotyp i diskret format är den enda text som återfinns på bladsidorna. 

Det 60 mm långa drop point-bladet är gjort av förnämt RWL34-stål


Stålet kommer från Sverige och är Damasteels RWL-34. Ett spännande val och ett stål jag inte kommit i kontakt med tidigare. Det är dock tämligen populärt bland knivmakare har jag förstått och anses av några vara ett av de bättre knivstålen som finns. I grund och botten är det ett rostfritt pulverstål* som kan härdas hårt om så önskas. Många goda grundegenskaper med andra ord. 

Det är också känt för att vara mycket rosttrögt och det är något som jag kan intyga att det är. Eftersom det varit höst och vinter under testperioden har kniven utsatts för mycket regn och hamnat i snö mer än en gång och därefter stoppats ned i fodralet med en smula fukt kvar. Vid några tillfällen har jag glömt bort den på det viset. Det har inte resulterat i några fläckar alls. 

Det har också visat sig att eggen håller extremt bra. Särskilt som den här kniven lockar till något tyngre arbeten än vad bladlängden antyder. 

En av stålets goda egenskaper är att det är mycket rosttrögt


Scara 60 tillhör nämligen en av de där knivarna som skär väsentligt bättre än man tror vid första anblick. Men ett blad med god fabriksegg och kvalificerat stål skojar man inte bort. Främst har kniven använts till det som den är avsedd för, nämligen "EDC" eller Every Day Carry som det utläses eller vardagsbruk som vi kan kalla det på svenska. Det innebär för min del en rad olika uppgifter och material. Men vanligt förekommande är förstås paket och kartongöppning och i samband med det tejp, snöre och ett och annat plastband av olika tjocklek. Därutöver halas ofta vardagskompanjonen fram i köket för att öppna förpackningar. Till själva matlagningen använder jag aldrig fickknivar och där skulle den här kniven ändå diskvalificera sig pga den korta bladlängden. 

Men till de övriga uppräknade materialen är den här kniven förträfflig. Den skär precis så bra som kan önskas. Det kraftiga urtaget för fingret och det faktum att att handtaget är kort gör att man kan placera det inne i handflatan vilket möjliggör penetrationsskär utan att man riskerar att slinta. 

Dock lockar det goda stålet och den effektiva bladformen till att skära även i mer svårjobbade material. Först ut var mattrester från både heltäckningsmatta och rester av gummimattan från köket. Inga problem där heller och det lilla bladet är mycket lättkontrollerat. 

En annan god egenskap hos den här kniven är att stålet håller skärpan mycket länge


Sen blir det rent knivtestande. Det vill säga saker jag förvisso ibland men ändå mycket sällan skär. I det här fallet handlar det om kraftigare buntband och inte minst trädgårdsslang. Den senare är en seg och styv rackare. Något jag brukar lämna till lite större knivar. Men även här visar sig Scara vara osedvanligt bra för storleken. 

Trä är ett annat material jag alltid testar mina knivar på. Det enda undantaget är förstås köksknivar. Men trä i olika former, allt från grankvistar, gröna grenar till torrt virke är saker jag ofta skär. Inte minst som jag ägnar mig åt knivkastning. I de fallen blir det exempelvis uppgifter som att tälja till träpeggar till att nita fast kort och liknande, avståndsmarkörer och inte minst trimma tavlor från flis innan de läggs in i bilen.  

Grankvistar kan vara till sittunderlag och dylikt och sen är det förstås allt som har med eld att göra när man är ute i skog och mark. När det gäller den biten är Scara bra för sin storlek men med just den reservationen. Den här kniven är gjord för annat bruk och det märks. Den är helt enkelt något för liten för att vara effektiv till många av de här sysslorna. Men det går om man måste. 


Handtag


Greppet på Scara 60 finns för närvarande att få i två olika utföranden. Den ena är "Buffalo Micarta" det andra är "senap" eller snarare "Mustard" som här. Utseendet är förstärkt av två slående röda mellanlägg av G10. Sidorna är sedan nitade med två väl tilltagna rostfria bultar jämte en tub för avsedd för fånglina. Som synes på bilderna när Scara en fulltångekniv där godsets 3,5 mm löper längs hela handtagets längd. Det gör kniven excepionellt stark för storleken.  

Scara är en heltångekniv med skollor i jute-Micarta, mellanlägg i G10 och nitat med rostfria nitar


Formen på handtaget är väl arbetad med ett stadigt urtag för pekfingret och rundade former. Sidorna är välvda och inte platta och ryggen kröker svagt för att passa handen bättre. Sedan har man valt att bygga handtaget något grövre än till exempel Necker 70 som är en annan liten kniv från Brisa. På Scara är tjockleken 16 mm vilket gör att det finns mer att hålla om än vad enbart längden antyder. Det är både bra och nödvändigt i det här fallet. 

För att vara litet är handtaget tämligen fylligt


Scara är uttalat gjord som en "trefingerskniv". Jag kan uppskatta det. Inte att den rymmer just tre fingrar utan att den är gjord för det. Jag föredrar helt enkelt en bra trefingerskniv än en dålig fyrafingerskniv. Det vill säga en där lillfingret ändå halkar av och inte ger något stöd i vilket fall som helst. 

Scara är en uttalad "trefingerskniv" men ett bra exempel på en god sådan


Grunden till det relativt säkra greppet är i det här fallet den markanta fördjupningen som gjorts för pekfingret. Efter det att pekfingret funnit sin plats hamnar tummen nästan automatiskt på bladryggen och de två resterande fingrarna fyller på bakåt. Lillfingret hamnar vid fånglinan. Den förstärker inte greppet så mycket som den hjälper till när kniven skall halas fram. 


Fodral


Kniven kommer med ett enkelt men mycket funktionellt fodral gjort av Kydex. Det finns ett par kriterier som ett bra fodral av den typen bör uppfylla. Ett är att det håller kniven i ett fast grepp utan rassel eller andra ljud. Det skall vara hårt nog för att man skall kunna vända upp och ned på kniven och skaka rejält om det behövs. Det kriteriet är väl mött här. 

Det andra är att kniven skall vara lätt att dra. Även det är snyggt löst här. Men kniven sitter bestämt så det krävs ett visst mått av teknik för att det skall gå smidigt. Fatta kniven med ett tag kring handtaget med pefingret i därför avsedd fördjupning följt av en tumme mot kanten på slidan. Därefter en lätt tryck med tummen och kniven är lös. Den kan förstås dras rakt ut också men det kräver råstyrka. Det blir förstås en tvåhandsoperation om man inte kan släppa fodralet på något underlag som ett bord eller så. Men Scara är generellt mycket smidig att hantera både när den skall dras och stoppas undan. 

Ett enkelt men väl fungerande fodral i Kydex


Scara kan bäras lite som man känner för det. Oftast bär jag den löst i fickan. Eftersom kniven mäter under fjorton centimeter på längden och bara strax över femton när den befinner sig i fodralet tar den inte mycket plats. Det här är också en av få knivar jag bär med fånglina. Inte för att jag skall ha den för extra säkerhet när jag klyver ved eller så utan för att det är så jag fiskar fram kniven ur fickan. 

Det är så här jag väljer att bära min Scara 60


Om man inte känner för att bära kniven löst i jack- eller byxfickan kan man ha den runt halsen alternativt fästa den vid ett bälte med en snodd eller använda någon form av TekLok-konstruktion. Scara kan då fästas både horisontellt vid bältet eller mer traditionellt vid sidan. Hur lätt det är att bära är det trejde kriteriet för ett bra Kydex-fodral. 


Slutsats

Hade det varit ett annat företag kanske jag hade sagt att de brutit ny mark med en så här liten fastbladad kniv. Men för Brisa är det snarast en komplettering av det befintliga sortimentet. Scara 60 blir en logisk konsekvens av modellerna Bobtail 80 och Necker 70 som jag nämnde inledningsvis. Sedan är det tveksamt om man kan gå så mycket längre ned i format utan att funktionen blir lidande. 

Men jag ställde också frågan om den tillför något. Och det tycker jag att den gör. Eftersom Scara är kortare än de andra tycker jag den är enklare att bära i fickan än Necker. Den senare är å andra sidan lättare att hänga runt halsen. Förutom format är det dock ett annat område som gör att den här kniven höjer sig ett par snäpp över de andra knivarna och det är materialen. 

Fit & finish är bra på andra Brisa-produkter också men här är det ändå påtagligt att man satsat extra på det området. Övergångarna mellan materialen i handtaget är perfekta och poleringen av handtaget mycket välgjord. Det kompletteras med fin satin-finish på bladet toppat med en god fabriksegg. 

Brisa har med Scara 60 lyckats med att åstadkomma en mycket duglig fastbladad EDC-kniv


Men kronan på verket eller löken på laxen om man så vill är de extremt fina materialen. I bladet hittas ett av de bästa knivstål som finns parat med högkvalitativ jute-Micarta i handtaget. Det förklarar också den relativt höga prislappen. I skrivande stund kostar Scara 60 140€ från Brisas egen sida och 1577 kr från Lamnia.com. Det blir ett högt pris per kilo eller centimeter beroende på hur du vill mäta det. 

Ytligt sett skulle nämligen Scara kunna ses som en konkurrent till den väsentligt mycket billigare Mora Eldris men jämförelsen haltar rejält. Där Morakniven har enkelt stål och ett handtag i gummi samt fodral i plast kontrar Scara med genomgående toppmaterial på alla parametrar. Det enda som är någorlunda lika är storleken. Men faktum är att Scara är något kortare samt tunnare vilket gör den mer lättburen så även där får den enklare kniven se sig slagen. 

I fallet med Scara får du därför exakt vad du betalar för. En liten behändig kvalitetskniv. Det effektiva drop point-bladet både skär och penetrerar mycket bra och trefingershandtaget är så bra som ett sådant blir. Ibland lockas man därför att ta i lite mer med den är kniven än vad den kanske var tänkt för. 

Det är då man märker var begränsningarna finns. Bladlängden och det faktum att du inte kan hålla kniven med hela handen i ett stadigt hammargrepp. Något får man göra avkall för att göra en fastbladad kniv så här lätt att bära. En totallängd på 15,5 cm inklusive fodral och med en totalvikt på 100 g är inte mycket. Särskilt inte när själva kniven endast väger 59 g! 

Scara 60 gör sig bra som friluftskniv också men då kan den behöva lite sällskap av något större


Sedan måste jag tillägga att jag personligen anser att det är en riktigt snygg kniv! Estetik är inte en helt oviktig aspekt när det handlar om något som man investerar pengar i och som förhoppningvis betraktas varje dag. 

Så om du är på jakt efter en mycket liten fastbladad kniv i absoluta toppklassen vad gäller material och byggkvalitet som dessutom ser bra ut och skär utomordentligt väl så är Brisa Scara 60 kniven för dig!






Specifikation:

Totallängd: 138 mm
Bladlängd: 60 mm
Godstjocklek: 3,5 mm
Stål: RWL-34
Vikt: 100g inkl fodral, endast kniv 59/67 g (med eller utan fånglina, vägd av mig)
Handtag: Micarta, jute
Fodral: Kydex

Producerad av Brisa, tillverkad i Finland


/ J - dömer inte allt efter storlek

* Önskas mer information om stålets sammansättning hittas det här http://www.damasteel.se/files/2614/1104/3058/Product_Information_RWL_34.pdf

2 kommentarer:

  1. Hej! Trevligt med en recension på den här kniven! Hur upplever du bladtjockleken? Det fick mig att haja till och att avvakta med inköp. Om man tänker sig kartong, kuvert, bröd och andra vardagliga användningsområden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Hm, tjockleken är inte mycket att tveka kring. De flesta fällknivar idag ligger i samma division som bekant. Visst kunde Scara varit både 3 och kanske 2,5 mm om den skall en optimal "slicer" som det heter nuförtiden. Men då skulle den tappa i träarbete istället. Kort sagt inga problem alls, särskilt inte då bladet är flatslipat. Men bröd? Rekommenderar en brödsåg där. Det här bladet är 5 cm långt! ;-)

      Radera