söndag 13 december 2020

Knivrecension Civivi Ortis

 -  Civivi upprepar succén

Det är ingen tvekan om att WE Knives ständigt siktar mot nya segment av knivmarknaden. Först etablerade de sig som tillverkare av knivar med mycket hög och jämn kvalitet. Det gjorde i sin tur att de förutom de egna alstren blivit allt mer anlitade av allehanda andra företag och designers för att tillverka knivar åt dem. En tid förflöt varpå de lanserade sitt budgetmärke Civivi mot slutet av 2018. Därefter har det gått som tåget och knivarna som släpps under det namnet blir allt fler och de populära modellerna kommer ständigt i nya utföranden. Det har i sin tur drivit upp priserna något varpå de i dagarna gjort något ovanligt genom att släppa ytterligare ett budgetmärke kallat Sencut. Det sistnämnda är att tänkt att vara inträdesmodeller medan Civivi tar över mellanklassen. 

Och det är där vi hittar dagens recensionsobjekt kallad Ortis.  

Civivi C2013C Ortis


Likt de flesta av Civivis modeller finns Ortis i flera versioner. Vid sidan om de fyra färgställningar som finns i skrivande stund kan den även fås i lyxutförande med mönstervällt blad och silver twill-kolfiber i handtaget. 

Men om den kommer att närma sig Elementum vad gäller uppfinningsrikedom återstår att se och beror nog på hur stor succé den här kniven blir. Möjligen kan jag tänka mig att den har svårt att slå sig in i den klassen då den modellen gick i bräschen för Civivis succé. Sen har de släppt en rad knivar med liknande utseende på sistone. Först den mer traditionella Appalachian Drifter och sedan den större Dogma som följdes av Ortis. 

Ortis är både snygg, praktisk och välbyggd


Twitterversion: Civivi bevisar med Ortis att succéer som Elementum och Baklash inte var en slump. 


Blad


Ortis bjuder på en klassisk clipoint. Inget fel i det då jag ofta brukar hävda att om man söker ett allroundbetonat blad är det endera det eller en droppoint som gäller. I det här fallet har Civivi fortsatt med temat från flera andra modeller och det ger ett resultat som är både tilltalande att se på och att använda. Finishen är i det här fallet svärtad och stentumlad. 

Bladet är 3.25 tum långt vilket blir det något udda 82,6 mm. Höjden är ungefär en tum vilket blir 25,3 mm enligt mitt skjutmått. Tjockleken är jämnare siffra på 3 mm. 

Ett klassiskt clip point-blad med ett bladhål som speglar linjerna på ett tilltalande vis


Bladmaterialet är kinesiskt i form av 9Cr18MoV. Ett stål som ingår i en grupp som ibland lite nedlåtande brukar omnämnas "bokstavsstål" i internetsammanhang vilket inte är särskilt rättvisande.* Faktum är att 9Cr är ett tämligen bra stål. Det tar en god egg samtidigt som det är både lättslipat och rosttrögt. Det är emellertid inte i paritet med de riktigt avancerade materialen när det kommer till förmåga att hålla skärpan. Men enligt min erfarenhet är det i full paritet med t ex japanska VG10 och europeiska N690. 

Fabrikseggen på det här exemplaret var bra men eggen bet bättre efter det att jag slipat om den. Hårdheten uppges ligga i spannet 57-59 HRC och skulle jag gissa baserat på hur det känns att slipa så misstänker jag att det ligger i mitten av det spannet. 

Det skålslipade bladet är gjort av kinesiskt 9Cr18MoV-stål


Ortis är en kniv som fått pröva på det mesta under testperioden. Så sent som igår använde jag det till att skära till grytbitar till en köttgryta vilket inkluderade att avlägsna kappan på ett större kalvytterlår. Något som den i sin omslipade konfiguration klarade med den äran. Den buk som finns tillåter svepande skär vilket underlättar i de här situationerna och det skålslipade bladet mäter runt en halv millimeter bakom eggen vilket gör att det skär bra. Överlag gör det att den här kniven inte är oäven till mindre köksuppgifter även om ni som känner mig vid det här laget vet att jag inte anser att fällknivar hör hemma där. Inte minst av hygienskäl. 

Sen har jag agerat flytthjälp under testperioden och det har inneburit en hel del skärande i både tejp, kartong och stoppning av allehanda slag. I de här situationerna är jag även glad för att kniven är lätt att dra och öppna ut förutom att den skär bra. När man till exempel ligger på rygg under en ställbar säng och tejpar elsladdar vill man inte ha något krångel. 

Till mer vardagliga eller snarare återkommande sysslor är Ortis utmärkt. Den vassa och lättkontrollerade spetsen är riktigt bra till att punktera envetna förpackningsmaterial med. Bladet är dessutom lagom stort för de flesta vanligen förekommande uppgifter. Ja, lite beroende på hur din vardag ser ut förstås. Därtill fungerar kniven även bra till lättare uppgifter i skogen. Men skall det täljas vill jag ha något mer substantiellt. Främst gäller det i handtagsväg vilket osökt för oss till nästa punkt på programmet. 


Handtag



Konstruktionen av handtaget på Ortis bjuder inte på några överraskningar men arbetet är som väntat mycket väl utfört. Grunden är en rejält lättad stålram som höjer sig en smula över sidorna. Ryggen är mestadels öppen med en liten backspacer mot änden av handtaget. Den är fäst med två skruvar och det är de tillsammans med den justerbara pivotskruven som håller samman kniven. 

Ortis bjuder på ett förvånansvärt sympatiskt FRN-handtag 


Utanpå ramen hittas sidor av FRN, eller "kvalitetsplast" som man kan uttrycka det lite vanvördigt. Det handlar om någon form av glasfiberförstärkt nylon i vilket fall som helst. Ett mycket bra material ur praktisk synpunkt då det är både hållbart och lättformat. Den stora nackdelen är att det inte är eller känns exklusivt utan oftare en smula tråkigt. 

Sidorna på Ortis är mjukt rundade och välvda. För att ge lite bättre fäste har de försetts med ett mönster av fina linjer. Som kontrast är plasten slät runt pivotskruven vilket ger illusionen av ett bolster. 

Det lilla fånglinehålet är gömt utom synhåll i back spacern


Här är det dags att stanna upp något då det finns fina detaljer som visar på att en del omsorg lagts ned på handtaget trots att det inte är en dyr kniv det handlar om. En sådan är hur FRN-sidorna känns. De ger ett mycket kompakt intryck och mindre av den plastiga känsla som annars av naturliga skäl är vanlig. Men ännu tydligare är hur väl rundad och slipad ramen är. Inga vassa kanter eller hörn i sikte. Vidare så är back spacern skruvad från båda håll vilket är att föredra och skruvarna är dessutom försedda med lite grövre T8-huvuden vilket borgar för längre livslängd. Det gör dessutom att det räcker med en mejsel för att demontera kniven så länge du inte rör clipet. Alla skruvar är dessutom svärtade för att synas mindre.

Sen får man inte glömma hur fiffigt ett fäste för fånglina gömts i bakänden så vi som inte använder dylika slipper se dem samtidigt som det finns där vid behov. Möjligen kan det vara något litet och du pillar inte en 550-fallskärmslina där utan problem. 

Balansen är mycket neutral och handtaget riktigt bekvämt om än något litet


Handtaget mäter något över 10,5 cm på längden och av det är 9,5 cm greppyta. Den längden räcker till för att jag skall kunna få till ett grepp med alla fyra fingrar på plats. Men det är inte så mycket mer. Och eftersom kniven är relativt slank och inte överdrivet hög heller så fyller det inte upp handen. Ett något högre handtag hade varit att föredra i mitt fall. Men det där är alltid en avvägning då det menligt hade inverkat på utseendet. 

Vad gäller greppkomfort är handtaget riktigt bra. De mjuka formerna gör att det är lätt att skifta grepp om så tarvas och handtaget favoriserar inget särskilt grepp utan alla varianter fungerar bra. 


Öppning och lås


Civivi inte bara behärskar hur man bygger en flipperkniv. De brilljerar i den grenen. Ortis är en kniv som är extremt kvick att öppna. Det kommer sig av en kombination av fina kullager och en god geometri med flipperfenan placerad framför pivotpunkten. Lägg därtill att fenan lutar något framåt vilket förstärker den effekten. Den viktigaste komponenten är dock hur man trimmat detentkulan vilket i det här fallet är till perfektion. Faktum är att den är så väl avvägd att kniven mycket väl kan öppnas via bladhålet också för den som vill smyga ut sitt blad på ett mer diskret vis. 

En flipperfena som är lika liten som den är effektiv. Om den dras bakåt vill säga


Flipperfenan är dessutom liten och diskret vilket gör att den inte skrämmer andra saker som befinner sig i samma ficka som kniven vilket är utmärkt. Sen är den försedd med rätt markanta räfflor vilket ger bra fäste och ett säkert handhavande. Den här flipperfenan halkar man inte av i brådrasket. Jag har hittills inte misslyckats med att öppna den här kniven en enda gång. 

Det enda som kan invändas mot flipperfenan är att den inte fungerar om den trycks nedåt utan endast när den dras bakåt. Trycker du nedåt (push button) så händer ingenting. 

Ett mycket väl utfört liner lock


När det gäller precisionen med vilken låset är tillverkad märks det även här att Civivi är en del av WE-familjen. Det finns inga negativa anmärkningar alls. Det här är en liner lock som är utförd med stort kunnande. Resultatet blir ett blad som inte rör sig i någon riktning och en låsarm som vare sig vandrar när bladet belastas eller som sitter fast när det skall släppas. Tillika är låsarmen lätt att komma åt och några välplacerade räfflor gör att man inte halkar av med tummen när låset släpps. Låsarmen sticker upp en smula så att den är lättare att nå men inte så mycker att den stör greppet i övrigt. Låset är helt enkelt föredömligt utfört.



Att bära


Ortis är ingen stor kniv och den är även rund i formerna. Egenskaper som gör den utmärkt att förvara i en ficka. Handtaget mäter 10,7 centimeter på längden, är 1,3 centimeter brett och höjden hamnar på 2,5 centimeter. Sen är det en flipperkniv men fenan är i det här fallet så liten och diskret som den kan bli även om toppen kan vara en smula vass om man kommer åt den på grund av räfflorna. 

Vikten är låga 82 gram. I det här fallet passar uttrycket "många bäckar små". Mycket av den ringa vikten kan tillskrivas sidorna av FRN. Oavsett vad man tycker om det materialet är det lätt. Dessutom är stålramen kraftigt lättad inuti vilket förstås bidrar det med. Lägg därtill att back spacern är kort och bladet skålslipat med ett hål i. Slår du ihop alla de faktornerna blir slutresultatet bra. 

Den här kniven ståtar med ett riktigt bra clip


Clipet på den här kniven är helt enkelt förbaskat bra. Det enda som hindrar det från att vara perfekt är att det likt många clip av deep carry-typ som är fästa långt bak på handtaget kan kännas i handen vid vissa fattningar. Så är fallet även här. Men det kommer med cliptypen och är på så sätt inget misstag utan något som man nästan får ta med i beräkningarna i det här fallet. 

Skruvarna på clipet är försänkta 


I övrigt finns bara gott att säga om det. Man har kommit ihåg att spetsar inte skall peka utåt på clip samtidigt som det finns ett tämligen väl tilltagen ramp att föra över kanterna på fickor. Det finns gott om utrymme under det även för tjockare tyg som jeans eller arbetsbyxor. Dessutom har man från Civivis sida bemödat sig att försänka skruvarna som håller det på plats så inget av det utrymmet går förlorat. Den detaljen bidrar även till att hela utrymmet kan nyttjas för att få kniven djupare i fickan och gör att tyget inte fastnar när man ska hala fram sin kniv. 




Sammanfattningsvis


Moderföretaget är inte bara känt för att hålla mycket hög kvalitet på sina egna produkter utan anlitas därför även flitigt av många andra i branchen som OEM-tillverkare**. Det sympatiska i den kråksången är att det smittat av sig även på Civivi som budgetmärke. Visst är materialen enklare. Istället för mestadels titan och superstål får man G10 och FRN samt bladstål i lägre prisklasser. Men uppenbarligen vet man vart man skall sätta in besparingarna och vart man skall lägga en extra krona eller kanske yuan/renminbi i det här fallet. 

När det kommer till Ortis har krutet lagts på ett mycket bra blad i ett stål som är ett av de bästa "bokstavsstålen" samt fina kullager och ett välgjort clip. Dessutom finns ett flertal väl utförda detaljer såsom försänkta skruvar på clipet som för övrigt inte har en clip-spets som pekar utåt, fasade kanter på hålet i bladet, rundade kanter på ramdelarna, effektiva räfflor på flipperfenan, ett sharpening choil värt namnet samt en mycket lättad ram. Allt detta höjer förstås totalintrycket. Det är så här man skall bygga budgetknivar! 

Om Ortis kommer att nå upp till Elementums nivåer återstår att se men potentialen finns där!


I det här fallet kombineras de delarna med en av de bästa handhavandeerfarenheterna på länge. Kniven är lätt att dra och blixtsnabb att öppna samt mycket lätt att stänga. Ortis är även lätt att stoppa undan igen. Den är dessutom snygg med en av de mest eleganta märkningarna i klassen.  Stålet står på bladet men så diskret att det har blivit något av en sport att ens hitta det och vilket märket är skvallrar bara pivotskruven om. 

Fast det bästa är nog att Ortis även är ett mycket bra verktyg. När det kommer till bladet vilar det en lätt känsla av Buck 112 över det. På ett bra sätt kan tillägas. Det är något med proportionerna och sättet det är slipat som ger den känslan. Men i övrigt är vare sig form, bladhålet eller det svärtade bladet det minsta likt sagda kniv. Faktum är att jag tycker det här bladet är bättre. Den rejäla skålslipningen ger inte mycket stål bakom eggen och det kombineras med en väl utförd fabriksslipning. Kniven skär riktigt bra helt enkelt. 

Möjligen hade jag önskat att Ortis var något större. Inte nödvändigtvis för att jag behöver ett längre blad utan mer med avseende på ett kraftigare handtag. Särskilt hade jag önskat det något högre för att närma sig perfektion. Som det är nu är det på gränsen med min handstorlek. Men fortfarande på rätt sida gränsen. 

Sen hade något bättre material inte skadat. Stålet, 9Cr18MoV, har jag inget emot då det är god kvalitet. Men jag hade hellre sett Micarta eller åtminstone G10 i handtaget för den där extra lilla känslan som inte FRN ger även om det är praktiskt. Men i gengäld är det här en av de bättre utförda FRN-handtagen jag stött på. Särskilt som det är välformat och är försett med lite grövre skruvar samt har ett gömt fånglinehål som bonus.  

Annars är handtaget synnerligen sympatiskt. Det är enkelt men väldesignat med rundade former och mjuka kanter. Alla delar på stålramen är slipade på rätt ställen och det finns därmed inga vassa och obehagliga hörn. Det enda som kan kännas en smula är clipet i vissa grepp. Något som dock är svårt att undvika med deep carry-clip. 

Civivi Ortis en prisvärd EDC-kniv som passar de flesta och till det mesta


Jag konstaterar att Civivi gjort det igen. Den här kniven är generellt lika sympatisk som Elementum i mitt tycke. Ytterligare en succé är vad jag spår i och med den här modellen. 

Ortis är därför en kniv jag myckt varmt rekommenderar för den som vill känna på en modell från Civivi eller bara vill ha en förbaskat bra brukskniv till ett tilltalande pris. 

Här hittar du Civivis egen Amazon-butik



Specifikation:


Längd utfälld: 190 mm
Längd hopfälld: 107 mm
Vikt: 82 g
Bladlängd: 83 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: 9Cr18MoV
Handtag: FRN på stålram
Lås: Liner lock

Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina


/ J - fyndaren

* Samma styvmoderliga behandling brukar 440-stålen få trots att det är väsentlig skillnad på enkelt 440A och väsentligt mer avancerat 440C. Samma förhållande gäller AUS6, AUS8 och AUS10. 
** OEM står för Original Equipment Manufacturer och innebär i all enkelhet att de även tillverkar produkter för andra varumärken. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar