- när omsorg om detaljerna lönar sig
En gång i tiden fanns en serie här på bloggen som jag kallade "Jakten på den perfekta fickkniven". Hade den funnits kvar har vi här en kniv som inte bara platsat där utan möjligen även avslutat inläggen. Nu är alltid frågan om vad som är bäst i någon bemärkelse subjektiv men i vilket fall som helst är det här en klar utmanare till tronen. Kniven är som rubriken skvallrar om Civivi Qubit och jag anser att det är det bästa de gjort i den här vägen hittills.
Civivi Qubit |
Liksom många knivar från Civivi kan även den här fås i flera versioner men faktiskt inte så många som ibland är fallet. Förutom det här utförandet som kallas för och lever upp till namnet "Bright Blue" finns även andra glada färger som grön, röd och numera faktiskt rosa! Ja och en helt svart version med såväl svart handtag som svart blad. Utöver det finns en lyxversion med ett blad i mönstervällt stål.
Oavsett vad du väljer får du en kniv som presterar väl på punkt efter punkt. Låt mig gå igenom dem!
Det tunna bladet som är ännu tunnare bakom eggen är ett bra säljargument |
Kortversion: Civivi Qubit, nära EDC-perfektion!
Blad
Knivens hjärta är förstås bladet. Utan ett kompetent blad ingen god kniv. Här hittas en kvintessentiell drop point. Därtill ett blad med mycket harmoniska proportioner vilket även gör det sympatiskt att se på. Möjligen med undantag för när kniven är i stängt läge då en stor "krok" är synlig.
Längden på bladet är 76 mm och höjden 29 mm. Finishen är en blank satin och som vanligt från det här märket lyser det mesta i logotyp och text med sin frånvaro. Märkets logga hittas på annat håll och ståltyp hittas förvisso på ricasson men endast om du har syn som en hök eller är i besittning av ett försoringsglas. Bladet har en fördjupning som agerar både som plats för ett finger (forward finger choil) och som underlättar framtida slipning (sharpening choil). Möjligen kan invändas att det är gjort med för lite självförtroende. Är det det ena eller det andra, storleken ger inget entydigt svar.
Ryggen är inte rundad men kanten bruten vilket gör att den känns mjuk. Vid basen på bladryggen hittas räfflor för bättre fäste. Som allt annat på den här kniven är de riktigt bra. De ger ökat grepp utan att riva av skinnet på tummen eller pekfingret.
En drop point med låg spets och mycket tunt gods |
Bladet är gjort av det av Civivi ofta använda svenska Sandvik 14C28N. Det märks att de börjar kunna det här med härdning och värmebehandling av det här materialet. Det uppträder mycket bra som i att det håller skärpan mycket länge för att inte vara ett superstål och som vanligt är stålet mycket rosttrögt. Den uppgivna hårdhetsgraden ligger i spannet 58-60 HRC. Däri ligger nog en del av hemligheten.
Det som utmärker det här bladet är dock vare sig stålet eller utseendet utan hur tunt det är. Här har man äntligen vågat lita på materialen som jag brukar uttrycka det* vilket resulterat i ett blad som endast är 2,3 mm tjockt. Det är inte mycket det och därtill har du ett helt flatslipat blad. Det resulterar i ett blad som mäter 0,2-0,3 mm bakom eggen. Fabrikseggen är därtill fint utförd, jämn, symmetrisk och inte minst vass. Jag har en enda invändning mot bladgeometrin och det är att eggen är något för brant eller tvär. Den kunde gott vara flackare för att ligga i linje med övrig geometri.
Sedan räcker det att se på spetsen för att inse att den är vass. En halvcentimeter in på bladet mäter godset ca 0,7mm!
Ett blad befriat från allt vad text och loggor heter |
När de här måtten översätts till praktisk handling får du en kniv som bara skär och skär och det i allt utom kanske en vresig björk. Men det här är inte en campingkniv utan en EDC-kniv. Det betyder att när den presenteras inför vardagsmaterial som papp och kartong, plastförpackningar, snöre och tunnare rep och tejp så är den inte alls blyg. Tvärtom tar den för sig med god aptit.
Qubit är genomsympatisk att jobba med. Bladet glider igenom kartonger och spetsen öppnar lätt bångstyriga förpackningar.
Den tämligen låga spetsen underlättar det som på engelska kallas "utility cuts", de som ofta utförs med spetsen och yttersta delen på bladet. Det eftesom spetsen återfinns så pass långt ned vilket gör att man inte behöver vinkla handleden så mycket.
Handtag
Om du gillar det här handtaget eller inte har inget med ergonomi att göra då den är närmast perfekt utan mer din inställning till en viss typ av material i handtaget. I det här fallet är det aluminium som sedan anodiserats. Ytan är inte helt polerat utan har en gnutta struktur vilket ger den en kritaktig känsla och därmed en aning friktion.
Qubit har ett mycket mjukt rundat handtag i aluminium |
Handtaget består av två sidor aluminium som inte lättats invändigt. Det ger en mycket stark kniv samtidigt som vikten ändå är mycket låg. Sidorna sitter ihop med två skruvar utöver pivotskruven och är öppen i ryggen. Storleken på skruvarna är T8, även för de som sitter i handtaget vilket är bra. Som vanligt med Civivi så har själva pivotskruven en liten låsklack vilket gör att den inte spinner om du vill justera den.
Möjligen kan jag tycka att kniven kunde lättats, inte för vikten skull utan för att bättra på balansen. Som det är återfinns den ca en och en halv centimeter bakom pivotskruven. En aning lättare handtag hade flyttat den närmare pivotskruven vilket jag föredrar.
Invändigt hittas dubbla bultar för bladstopp jämte en extra bult akteröver att lägga en fånglina kring om en sådan önskas.
Sidorna är inte lättade och handtaget är öppet i ryggen. Här syns även de dubbla stoppinnarna |
Själva sidorna är ca fyra millimeter tjocka och hela handtaget 11,3 mm. Höjden varierar från strax under 2,3 cm till kring 2,6 cm. Det ger precis lagom mycket att hålla kring för att kniven skall kännas fyllig i handen givet knivens totala storlek. En bra balans helt enkelt. Sedan förstärks den goda känslan av att kanterna är mycket mjukt rundade. Inte bara fasade men ordentligt rundade vilket kräver mer bearbetningstid. Däremot är själva sidorna på handtaget platta och inte välvda.
Det här är en kniv som är mycket bekväm att arbeta med. Särskilt utan clip |
Möjlighet finns även att smyga fram pekfingret eller åtminstone en del av det på bladet för ytterligare ökad kontroll om så önskas.
Öppning och lås
Häromsistens konstaterade jag att det är modernt att ha knivar med flera alternativa öppningssystem. Den spaningen understöds av den här kniven vars blad kan trollas fram på flera vis. Två händer är alltid en möjlighet även om de två huvudsakliga metoderna inkluderar att du endera använder låset eller de dubbelsidiga tumknopparna.
Tumknopparan är perfekta både vad vad gäller funktion och placering. Knappen till låset har fått ett fint mönster vilket ger bättre fäste |
Hur du än väljer att göra går det blixtsnabbt. Här talar vi om en kniv som har en så ovanlig kombination som ett perfekt avvägt motstånd med den här typen av lås. De har nämligen ingen detent-kula utan det är låset som står för den funktionen. Resultatet känns direkt. Du får medvetet anstränga dig om du skall närma dig tumknopparna och hindra bladet från att flyga ut. Det gäller både om du använder just tummen eller pekfingret på andra sidan av bladet.
Sedan kan du som sagt trycka in knappen till låset och inte så myckt snärta som luta kniven så får du ut bladet på det viset. Snärtar du är risken att farten blir så hög att bladet nästan hinner studsa in igen innan du hinner reagera.
Förklaringarna hittas både i mycket små toleranser och osynliga finesser som keramiska kullager. I det här fallet nio stycken kulor per sida.
Ett plunge lock i närbild. Den assymetriska fjäderbelastade låsbulten flyttas i sidled för att låsa mot bladbasen |
Qubit har tämligen uppenbart ett button lock. Det är en funktion som även är vanlig på många automatiska fjäderdrivna knivar men den är kniven skall inte förväxlas med en sådan. Funktionen på den här varianten är briljant. De har verkligen trimmat motståndet i den lilla fjäder som återfinns inuti knappen för att den skall vara precis lagom. Lagom för att inte knappen skall göra att du av misstag släpper bladet samtidigt som den där extrema farten åstadkoms. Även lagom för att låset skall vara extremt lätt att släppa.
Knappen är dock aningen försänkt vilket gör att den inte med lätthet kan aktiveras av misstag. Sedan fyller låset sin funktion på ett mer än förtjänstfullt vis. Det går inte att känna ens en liten tillstymmelse till glapp i bladet vare sig i sidled eller upp och ned. Inte ens om man greppar bladet mot spetsen till och provocerar. Det är låsperfektion!
Att bära
Även på den här punkten måste jag sjunga Qubits lov. En kniv som är liten och lätt, med rundade former och diskret vikt kan aldrig få något annat än högsta betyg.
Hopfälld mäter Qubit en decimter plus några millimeter. Höjden är som mest 3,3 cm och tjockleken som tidigare nämnts 1,1 cm. Diskret sa Bull.
Clipet är ett av Civivis standardvarianter men fungerar mycket bra |
Sedan är vikten imponerande låg även den med sina 80 g. Det beror förstås på en kombination av ett tunt blad och aluminium i handtaget som därtill är öppet i ryggen.
Clipet är bra även det. Här kanske inte perfektion råder men det är fortfarande bra. Spänsten är väl avvägd, rampen räcker till och det finns utrymme under för byxtyget, särskilt som clipet sitter försänkt i handtaget och skruvhuvudena i sin tur är försänkta i clipet. Det tämligen glatta materialet i handtaget ger dessutom inte överdrivet mycket friktion vilkt gör att kniven sitter säkert samtidigt som den är lätt att dra och stoppa tillbaka i fickan igen.
Kniven är diskret i fickan om man bortser från färgen på kniven |
Däremot lyckades jag böja ut clipet vid ett tillfälle då jag fastnade i något. Det var bara att skruva av det och böja det tillbaks i någorlunda form. Clipet är förankrat med två små T6-skruvar för övrigt och det kan noteras att de är av olika längd.
Olyckor händer och jag fick demontera och böja tillbaks clipet efter att ha fastnat någonstans |
Under tiden användes kniven utan clip och det gick nästan lika bra det. De rundade formerna gör sig bra även löst i en ficka och ergonomin blev förstås ännu bättre. Inte så att clipet stör på något vis men ett clip kan nästan alltid noteras när man brukar en fickkniv.
Sammanfattningsvis
Helheten är förstås summan av delarna och ibland mer sägs det. I det här fallet är det så. Alla delar är genomförda på ett utmärkt vis vilket dessutom skapar ett mervärde. Det gäller delar som
- Utseende
- Funktion
- Komfort och ergonomi
- Handhavande
- Samt hur kniven är att bära
Det första intryck du får via bild och sedan i hand är förstås beroende på hur en kniv ser ut. Qubit bjuder på rena linjer och harmoniska proportioner som ger ett elegant och tidlöst utseende. Subjektivt som sagt men vissa mått skänker lugn åt ögat oavsett vem som är betraktaren. Sådana finns här. Med ett undantag och det är den förbaskade "kroken" som syns när kniven är hopfälld. I efterhand har jag fått veta att den är tänkt att tjänstgöra som flasköppnare! Totalt meningslöst är min kommentar även om den de facto fungerar. Används den ofta misstänker jag att anodiseringen på handtaget kommer att ta stryk.
Sedan hittas ett riktigt tunt blad i ett dugligt stål med en för användningsområdet närmast perfekt geometri. Att sedan skärpan är ett mästerverk även om inte eggvinkeln är det och att kniven är tunn som tusan bakom eggen och att spetsen är både nålvass och hittas långt ned ger en mycket praktisk kniv.
Qubit känns dessutom förträfflig i hand. Det finns inte ett enda ställe på det här handtaget som kan ge upphov till skav eller obehag. Det här är så bekvämt ett handtag i den här storleken kan vara.
Att fälla ut och in bladet är en fröjd. Så här väl trimmat har jag aldrig känt motståndet i en button lock tidigare. Det ger perfekt fart i bladet på vägen ut och lika lätt är det att hitta och släppa låset.
Den här kniven tillhör kategorin mycket lätta fickknivar och har därtill ett bra clip och som sagt ett mjukt rundat handtag. Återigen mycket väl utfört.
Civivi har ännu en gång lyckats åstadkomma en riktigt bra liten kniv, kanske till och med sin bästa |
När man närmar sig perfektion blir även det minsta delarna viktiga. De stora bitarna är redan på plats. Också när vi kommer till mindre detaljer är de väl utförda på Qubit. Det är saker som
- Hur räfflorna på bladryggen är utförda. De ger grepp utan att vara vassa.
- Att alla skruvar är försänkta och av god kvalitet
- Att tumknopparna har en mjukt rundad form som inte är vass mot tummen
- Placeringen av dessa knoppar är nära handtaget så de inte är i vägen när man skär
- Urtaget i bladet underlättar framtida slipning och
- Det ger även möjlighet att krypa fram på handtaget utan att stjäla för mycket egglängd
- Bladet är rent från text och kniven är diskret märkt
- För att utseendet skall bli renare har man valt att inte göra hål i handtaget för fånglina
Civivi Qubit har knappt lämnat fickan efter ankomst, den rekommenderas varmt |
Slå man ihop alla de är bitarna får man en kniv det slår gnistor om. En riktigt bra fickkniv. Därtill är inte priset överdrivet det heller. Riktpris från Civivi ligger på 75$.
Det enda som skulle kunna få någon att tveka är om du inte gillar aluminiumhandtag eller skarpa färger. Jag tror att en version med ytterligare uppgraderat stål och med handtag i t ex grå titan skulle lösa det problemet. Men även i det här utförandet är kniven en riktig höjdare.
Mitt råd? Köp en Civivi Qubit!
Civivi Knives |
Specifikation:
Längd utfälld: 183 mm
Längd hopfälld: 107 mm
Vikt: 80 g
Bladlängd: 76 mm
Godstjocklek: 2,3 mm
Bladstål: Sandvik 14C28N
Handtag: Aluminium
Lås: button lock
Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina
/ J - nickar gillande
* Ett annat märke som dykt upp på senare år och gör detsamma är Amerikanska TRM. Det lovar gott att fler tillverkare gör på det viset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar