onsdag 16 november 2022

Recension Camillus Bushcrafter 8,5"

 

-  en fällkniv för friluftsliv

Camillus eller Camillus Brand som de numera heter är namnet på ett av USAs äldsta knivmärken. De grundades redan 1876. Sedan existerade företaget i högsta välmåga i många år tills det hamnade i blåsväder och gick i konkurs under stormiga omständigheter 2007. Företaget rekonstruerades dock snabbt och har funnits kvar på marknaden med andra ägare.  

Nu nysatsar man från deras sida och det innebär att man släppt en lång rad nyheter, både fällknivar och fastbladare. Kniven som skall granskas idag ingår i den satsningen och kallas Bushcrafter 8,5". 

Camillus Bushcrafter 8,5"


När den här kniven presenterades här på bloggen skrev jag att Camillus verkade tro på modellen. Bakgrunden till den kommentaren var att den redan från start finns att få i två storlekar samt som fastbladare. Något förvirrande är emellertid att den senare inte alls påminner om fällknivarna förutom till namnet. De anser tydligen att det gemensamma användningsområdet är tillräckligt för att gruppera dem. 

Av fällknivarna mäter den mindre 6,75 tum på längden vilket är strax över sjutton centimeter. Den här större versionen är 21,5 cm lång eller 8,5 tum. Något som namnet mer än skvallrar om. 




Twitterversion: Camillus Bushcrafter, en stadig fällkniv med utmärkt ergonomi för den som söker ett fällbart alternativ till en Morakaniv. 


Blad


Skall man göra en kniv och döpa den till "Bushcrafter" så finns det vissa saker som förpliktigar. En sådan är bladformen. Där har man från Camillus sida inte slarvat och således möts vi av ett stadigt drop point-blad. 

Längden är 89 mm beroende på hur den mäts och höjden är 30 mm. Grovleken är 3 mm eller strax under. Finishen är en sympatisk satin och märkningen tämligen diskret. Camillus och "titanium" kan läsas på presentationssidan och på den andra hittas "Sandvik 12C27" på ricasson. 

Ett stadigt men tämligen tunt drop point-blad


Stålet som använts är även det enligt mallen och knappast okänt för den som under åren hanterat en Morakniv eller två. Det är svenskt i form av Sandvik 12C27 vilket länge var den dominerande komponenten i  dalaknivarna. Det var bra då och det är lika bra här. Visst finns det moderna och mer exklusiva stål men skall man välja ett rostfritt stål för den här applikationen är det inte alls dumt med ett beprövat stål som de flesta vet hur man skall hantera vad gäller härdning och värmebehandling. 

Bladet har på klassiskt manér fått sig en sabelslipning. Här har man dock inte löpt hela linan ut med en "Scandi grind" eller nollegg utan Bushcrafter har en tydlig uppdelning i primär och sekundäregg. I gengäld har man valt att inte flatslipa kniven vilket är absolut vanligast i sammanhanget utan satsat på en rejäl skålslipning. Förutom att det gör kniven mer svårfotograferad så biter eggen även bra i trä. 

Fabrikseggen får godkänt såtillvida att den anlände mycket vass. Däremot får den nedslag på att eggen redan från start har en en svag S-form tack vare att "plunge line" sträcker sig för långt ut i relation till övergången mellan egg och ricasso.* Sedan kantrar eggen lite mot buken till men det är inte alltför illa. Särskilt inte jämfört med de kinatillverkade Camillus-knivarna jag tidigare diskuterat i lite olika sammanhang.   
 
Bladet gjort av 12C27 har fått en rejäl skålslipning


Att arbeta med den här kniven är riktigt sympatiskt. Förutom att eggen var tämligen vass direkt ur lådan så är knivbladet även tunt bakom eggen vilket gör att skärpan förvaltas väl. Det gäller när det kommer att processa material som kartong och plast av olika dimensioner till exempel. Men det är inte där som den här kniven gör sig bäst. Det är en robust kniv och saker jag vill skära med den här är rep och tamp i olika dimensioner samt framförallt trä, både färskt och torrt. 

Bladet biter bra i trä och känns lättkontrollerat


Sympatiskt är då att kniven lever upp till förväntningarna. Det är faktiskt en av de bättre fällknivar jag använt för att tälja med. Mycket av det positiva omdömet kan tillskrivas handtaget men även bladet bidrar. Uppvuxen med en Morakniv i handen kan man vara lite skeptisk mot en skålslipning men faktum är att den i det här fallet är lättkontrollerad. Det är inga problem att skära till tunna späntor i en så kallad "featherstick" eller snida lite mönster i bark. Inte heller visar eggen några tendenser till att vika sig eller få hack även när man jobbar i torrt, hårt trä. Någon "batoning" som de nämner i sina säljtexter skulle jag dock inte vilja ägna mig åt vare sig med den här eller de flesta andra fällknivar. Då lär både lås och egg ryka i det här fallet. 

Men så länge man låter bli det momentet är Bushcrafter en riktigt trevlig kniv att använda. Det gäller även att skära i rep med. Nylonrep med lite sand tar sin tribut av en egg men i gengäld svarar 12C27-stålet snabbt på ett bryne. Det är en sympatisk egenskap hos en kniv som förväntas arbeta en del. Jag tar nästan hellre det före extremt egguthållighet. 


Handtag


Extra viktigt på en fällkniv som riktar sig mot friluftsbruk är förstås handtagets konstruktion och utformning. Här bör komfort och ergonomi premieras framför att kniven skall vara lätt att bära i motsats till EDC-knivar. Både och är förstås att föredra men måste kompromisser göras kan den ena eller andra egenskapen tillåtas dominera. 

Här har Camillus valt att hålla sig till ergonomi. Det märks främst på storleken. Måtten är väl tilltagna med en längd på 12,8 cm och en höjd som varierar från 2,6 cm till 3 cm som mest. Men framförallt är det grovleken som är uttalad. Bushcrater mäter nästan 15 mm över ryggen. De måtten räcker till för att fylla ut de flesta händer. 

Handtagets dimensioner är väl tilltagna vilket torde räcka till för de flesta handstorlekar


Handtaget kännetecknas av ett par distinkta val. Ett är kombinationen av ett uttalat fingerskydd och en rejäl fördjupning för pekfingret. Det ger både skydd och gott fäste. För att ytterligare öka just fästet avslutas handtaget med en liten "näbb" på samma vis som skandinaviska knivar ofta gör. Det hjälper till när man skär helt enkelt. 

Det andra som är väl synligt är handtagsmaterialet. Ett par stadiga sidor av brun micarta är vad som använts. Micartan är dock väldigt slät så något särskilt bra fäste ger den inte i sig. Men i gengäld så räcker formen på handtaget till för att sköta den biten. 

Ryggen är givet låskonstruktionen sluten. Även det är att föredra på en kniv för bushcraft då det ger mer anläggningsyta mot handen. Fällknivar ligger ändå i underläge mot fastbladare på grund av skåran där bladet huserar. De behöver inte fler öppningar som förstör ergonomin.  

Låssystemet gör att ryggen är helt täckt vilket är en stor fördel på den här typen av kniv


Sidorna är skruvade på plats utanpå ramen med tre små T6-skruvar utöver pivotskruven. Den senare har ett T8-huvud och är förstås justerbar. På den här kniven har Camillus struntat i fånglinehål vilket jag tycker är bra. Jag ser ingen anledning till ett helt enkelt. Möjligen med undantag om du skall använda kniven då du befinner dig nära stora vatten. Men då kan man lägga en lina kring clipet istället och på så sätt förankra kniven vid din person.  

Trots att Buschrafter är en stor kniv är den någorlunda välbalanserad men en smula baktung


Handtaget är mycket bekvämt kan snabbt konstateras. Den tilltagna bredden och låsvalet gör att anläggningsytan blir stor. Det märks särskilt i tumvecket där mycket av trycket hamnar när man nyttjar lite styrka. På samma vis är lillfingret tämligen skonat från tryck. Något som annars är den andra akilleshälen på fällknivar. Bladskåran är det som ställer till det på den punkten. På Bushcrafter är sidorna så breda och bladet så pass tunt att den påverkan blir så liten den kan. 

Alla vanligen förekommande grepp fungerar


Bekvämast är Bushcrafter i ett stadigt hammargrepp. Handtaget är fyllligt och långt nog för att alla fingrar skall få plats. Sedan fungerar det här handtaget i alla grepp inkluderande omvända för att tälja i riktning mot kroppen men även i sabelgrepp med en tumme på bladryggen. Skall det sistnämnda användas mycket rekommederar jag dock att man rundar till bladryggen en smula. Den är tämligen kantig från början. Något som dock inte är ett förbiseende utan till för att man skall kunna vända bladet och använda det som skrapa. 


Öppning och lås


Tumknopparna på Bushcrafter är inte bara ett bra val utan också väl utförda. Med det avses främst placeringen av dem. Det finns två kriterier som måste uppfyllas för att få godkänt från min sida. Den första handlar om hur de är att nå med tummen och hur lätt det är att fälla ut bladet. Här underlättas det av bladet är brett och hur handtaget är utformat. Det gör nämligen att tumknopparna sitter långt ut från handtagssidorna vilket gör dem enkla att "hitta" med tummen. Det gäller även om man bär handskar för övrigt. 

Tumknopparna är lätt att använda


Det andra handlar om att de inte är i vägen när man skall skära saker. De bör i det hänseendet återfinnas så nära handtaget som möjligt. I det här fallet motverkas det något av formen på greppet. Knopparna måste nämligen gå fria från fingerskyddet på vägen ut varpå de hamnar lite längre ut på bladet när kniven är öppen. 

Den enkla formen och rundade toppen är annars föredömligt enkla att hantera. 

Som bladspärr används en back lock


Låset är ett back lock, som sig bör höll jag på att skriva. Men när man talar om kraftigare fällknivar är det en låstyp som dominerar. Möjligen är det ett arv från äldre tiders fällknivar** men används också för att det både i grundutförande och modernare tolkningar*** är en solid lösning. 

Den här versionen är stabil. Låskraften är tillräcklig för att kniven skall kännas trygg och samtidigt inte vara överjäkligt svår att stänga. Något glapp i sidled finns inte och om det uppstår går det att justera. Som med nästan alla back locks går det att känna ett svag tendens till spel upp och ned om man tar tag i spetsen och provocerar hårt. Men i det här fallet har Camillus lyckats väl då den känslan är mycket svag. 


Att bära


Som alltid när man satsat på ett riktigt komfortabelt handtag på en fällkniv så blir de något mindre smidiga i fickan. Det är naturligtvis längden och framförallt tjockleken på handtaget som spelar in. Sedan är vikten förstås av betydelse även den. 

Med det sagt är inte Bushcrafter överjäkligt besvärlig att ha i fickan. Vikten är påtaglig men inte avskräckande i sammanhanget med tanke på att det är en rejäl kniv. Men visst de 176 grammen påminner dig om att du bär en kniv i fickan.

Emellertid är det främst tjockleken på 1,5 cm som märks. Det är en del volym som skall förvaras helt enkelt. 

Clipet är ovanligt litet men funktionellt


I gengäld finns det faktorer som talar för den här kniven när vi talar bärbarhet. De släta och tämligen polerade sidorna är en sådan. De ger inte upphov till friktion mot tyget och påverkar därför inte negativt när kniven skall dras eller stoppas undan. 

En annan fördel den här kniven har är att man sett till att hela bladet är "skymt" när kniven är hopfälld. Det finns inga vassa klackar som sticker ut och på samma vis är inte tumknopparna för långa. Detaljer som gör kniven mer strömlinjeformad i fickan även om det i det i det här fallet mer handlar om en knubbsäl än snok om en analogi till djurvärlden skall göras. 

Clipet är gjort av stål och av mer eller mindre deep ride-typ. Det är inte mycket av kniven som är synlig när kniven stoppas i en ficka. I det här fallet är den främsta fördelen som uppnås med det att den är svårare att tappa när man är ute i skogen. 

Finishen är polerad och i clipet hittas Camillus logga i form av en kniv utstansad. Det är i den öppningen du kan fästa en lina om du använder kniven nära de stora vatten jag talade om tidigare. 

Om clipet kan annars sägas att det bjuder på tämligen hög spänst, att det är litet med en tillfredsställande ramp även om den kunde vara något högre i det här fallet. Just den här kniven tänker jag mig att man även vill ha i en jackficka och då är tygen vanligtvis tjockare än i byxfickor. 

Sedan är jag glad över hur lite det känns mot handen när man jobbar med kniven. Det är generellt en av mina käpphästar men i en kraftig fällkniv som den här är det ännu viktigare. 



Sammanfattningsvis


"Bushcrafter" döpte man den här kniven till och det är ett namn som ger upphov till vissa förväntningar. Jag tänker på att den då bör passa till camping, vandring, jakt och fiske och annat friluftsliv. Det gör man uppenbarligen från Camillus sida också då man i säljtexten säger att kniven är perfekt för "/../carving, batoning, and chopping /../" Så långt vill jag inte sträcka mig. Att slå på en fällkniv vars blad saknar stoppinne i syfte att spräcka ved lär förstöra den. Låset håller inte för den behandlingen helt enkelt då låsarmen utsätts för krafter de inte är avsedda för. Och att hugga med en kniv med ett litet knivblad och med den här vikten ser jag inte poängen med. Det är något man gör med en stadig fastbladad kniv om man nu vägrar använda yxa. 

Men bortser vi från dåliga säljtexter och istället betraktar själva kniven är den precis vad den utger sig för att vara. En relativt stor men framförallt stadig fällkniv som passar utmärkt till ovan uppräknade användningsområden. 

Där Bushcrafter gör sig bäst, i hand ute i skogen


Att utgå från en solid stålram och kraftiga sidor av Micarta och kombinera det med en rejäl back lock är ett i sammanhanget bra famgångskoncept. Särskilt som handtaget är kraftigt format med sidor som förvisso är flata men som har ett rejält fingerskydd, en fingerfördjupning och "näbb". På så sätt har man från Camillus åstadkommit ett mycket ergonomiskt handtag. 

Sedan har man följt formulan som ger ett traditionellt "bushcraft"-blad. En drop point av lite högre typ som sabelslipats. Jag är dock glad över att man frångått traditionerna något genom att göra bladet i ett rostfritt stål. D2 är populärt nuförtiden men jag anser inte att det har några fördelar över 12C27 som uppväger benägenheten att rosta. 

Skall något negativt sägas så är det att kniven kan upplevas något klumpig. En stor del av förklaringen till det kan tillskrivas det stora handtaget vilket för med sig både för- och nackdelar. Det medför även att balansen inte är helt neutral utan gör Bushcrafter något baktung. Även  vikten bidrar till det intrycket. 

Camillus Bushcrafter 8,5" är en solid fällkniv för blandat friluftsliv


Sammantaget blev det här, mitt första längre möte med en kniv från Camillus, ett trevligt sådant. Bushcrafter 8,5" lever upp till namnet och gör precis vad jag hoppats på. Därtill kan sägas att det inte är en kniv som får plånboken att gråta. I skrivande stund kostar den kring 1000-lappen i Sverige**** och något mer från övriga Europa. 

För det får du en kraftig och kompetent fällkniv i väl valda material tillverkad i USA. En mycket gångbar kandidat för den som vill ha en friluftskniv i vikbart format. 






Specifikation:


Längd utfälld: 216 mm
Längd hopfälld: 128 mm
Vikt: 176 g
Bladlängd: 89 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: Sandvik 12C27
Handtag: Micarta på stålram
Lås: Back lock

Producerad av: Camillus, tillverkad i USA


/ J -

* Men här bör påpekas att det här är en USA-tillverkad Camillus och att de är väsentligt mycket bättre slipade än de Kina-tillverkade knivarna jag har erfarenhet av och tidigare skrivit om
** Då tänker jag närmast på den äldsta försäljningssuccén med det låset Mercator K55K men även den amerikanska klassikern Buck 110 och inte minst svenska EKA Swede 92. 
*** Som exempelvis Cold Steels Triad-Lock
**** Knivshop.se och något dyrare från t ex Lamnia.com med 1120 SEK (20221003)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar