onsdag 30 september 2020

Knivrecension Al Mar Quicksilver Slimline Ultralite

 

-  stilettens återkomst

Det verkar banne mig som jag är först. Det är inte ofta det händer. Trots trägna försök har jag nämligen inte hittat någon recension av den här kniven överhuvudtaget, vare sig i skrift eller på film. Det finns ett par korta presentationer av modellen på Youtube men inte mer.  
 
Det jag är först med är en recension av Al Mar Quicksilver Slimline Ultralight som den heter om hela namnet skrivs ut. Kniven ifråga är en kniv som andas klassisk estetik hämtad från äldre tiders italienska fjäderdrivna fällknivar. Någon kommenterade en av mina bilder på Instagram med "det ser ut som en Ti-Lite kopia*". Det tyckte jag var lite komiskt då det faktiskt är precis tvärtom vilket jag upplyste honom om. Men vederbörande hade rätt i det att båda hämtar stöd i historien och är långa eleganta knivar som påminner om en dolk i utseende. 

Knivrecension Al-Mar-Quicksilver
Al Mar AMK4046 Quicksilver Slimline Ultralight

Anledningen till att jag hajade till när jämförelsen gjordes var dels att båda hämtat sin inspiration från samma källa, italienska stiletter och ingen därmed äger tolkningsföreträde i sammanhanget. Men utöver det är det isåfall snarare så att Al Mar "stjäl" från sig själva och CS härmade dem då Al Mar faktiskt haft en snarlik modell på programmet tidigare. Då talar vi om nittio- och tidigt 2000-tal. Den kniven fanns sedan i en "Jumbo"-utgåva som mätte över en fot eller trettio centimeter utfälld. Den kallades ibland för "filékniv" även om jag hävdar att det är sträcka den termen något för långt. 

Men den här kniven kan ses som en Al Mar 2020 hommage till den kniven. 

Lång och slank hämtas inspiration till Quicksilver från italienska fällknivar av historiskt snitt


Twitterversion: Al Mar Quicksilver Slimline, lång slankelegant och elak till utseendet men med tämligen godmodigt humör 


Blad


Utan att överdriva är det här en av de längsta och smalaste spear point-bladen som hittas i min samling endast slagen av en riktigt stor stilett. Det innebär i det här fallet att Quicksilver ståtar med en bladlängd på 125 mm parat med en modest höjd på 15,5 mm. Grovleken på godset är strax under tre millimeter. Ett mycket smalt och spetsigt blad med andra ord. Det intrycket förstärks av den uttalade bajonettslipningen. Den erhålls genom att bladet har en falskegg i det närmaste lika bred som slipfasen och som utgör 3/4 av ryggens längd. 

Kniven kan faktiskt dubbeleggas om man önskar då hela bladet är dolt i handtaget när kniven är hopfälld.

Al-Mar-Quicksilver helt utfälld med ett 125 mm långt spear point-blad
Det tunna spear point-bladet mäter 12,5 cm på längden


Stålet i den här kniven är tämligen enkelt och rättframt. Det handlar om någon form av kinesiskt D2. Men så här långt har jag inget ont att säga om det stålet i den här tappningen. Den här kniven har inte fått några fläckar i form av rost så här långt. Eftersom jag har erfarenhet från fler Al Mar produkter med samma stål vet jag att det håller skärpan mycket väl. 

Bladet på Quicksilver har fått en sabelslipning som sträcker sig över halva bladets höjd men eftersom det är så smalt så blir det i praktiken en mycket låg slipfas ändå. Och även om bladgodset inte är för grovt så ger det förstås inte de ultimata skäregenskaperna. De lämnas till andra Al Mar-modeller att förvalta. 

Stålet är D2 och finishen en blank samt svårfotograferad satin


Med det i åtanke blev jag ändå positivt överraskad. Visst har bladet sina begränsningar givet formen men det medför också vissa fördelar. Quicksilver är inte oväntat en grym brevsprättare så det är synd att man inte får fler handfasta brev nuförtiden. Men den duger väl till att öppna paket också. I de fallen brukar jag för övrigt vända på bladet och använda baksidan på spetsen kan jag väl tillägga. Man slipper då får tejpklister på bladet. 

I köket får kniven blandade omdömen. Hantering av tomater och dylikt ger medelbetyg. Det går men det genererar vare sig lovord eller besök i skamvrån. Sämre går det med rotsaker och liknande då geometrin helt väntat inte alls är ämnat för dylika ämnen. Men sen kommer vi till meloner, ananas och annat stor frukt. Då hittar jag ett, kanske något sökt, men ändå mycket bra användningsområde för den här kniven. Det är en grym picknickkniv.

Ett område där Quicksilver briljerar, hantering av stor frukt


Inte helt oväntat penetrar den mycket bra så när det behövs stickas hål i saker och ting briljerar Quicksilver. Alla är bra på något. I det här fallet är spetsen dessutom tämligen tålig. Inte så tunn som den ser ut. Men eftersom bladet är smalt och falskeggen finns är det inte mycket som skall glida in i vad man nu skär. 

Sen har jag bisarrt nog testat den här kniven på trä. Där är den inte fullt lika bra kan väl sägas. Men det är mest det smala handtaget som känns kantigt och vasst i det sammahanget faktiskt. Så länge man håller sig nära handtaget biter eggen bättre än man kan tro. D2 stålet och den låga slipfasen och rätt tvär primäregg gör den stark. 


Handtag


Känslan i handtaget och konstruktionen är det som avslöjar att Quicksilver är en välbyggd kniv. Trots att endast två skruvar håller ihop kniven känns den gedigen och stabil. Handtaget består av två bitar titan som är kraftigt lättade genom de hål som återfinns som dekoration på både presentations- och låssida. Att kniven är tunn i kombination med materialet och hålen gör att totalvikten hamnar på låga 105 g. 

Ett handtag gjort av en minimal backspacer och två bitar mycket urborrad eller snarare fräst titan


Handtaget är även tunt med sina 10,4 mm. Den svaga "kistformen" gör att det är som bredast i änden där det mäter strax över 2 cm. 

Al-Mar-Quicksilver har ett mycket tunt handtag
Handtaget är som synes tunt, det mäter runt en centimeter


Finishen på titanet är en fint stentumlad yta som ger en grå ton. När vi ändå talar om finish kan meddelas att den som helhet är mycket god. Alla kanter och hörn är väl rundade och slipade. Det med undantag för den lilla kant som bildas när låsarmen faller på plats vid basen av greppet. Men i gengäld är det inte något problem på ett så här långt handtag då handen inte pressas upp mot fingerskyddet i första taget. 

Handtaget känns att hålla i som der ser ut. En lång smal pinne


Om själva greppet är inte så mycket att säga. Den känns som den ser ut. Det är en smal pinne. En pinne som är så lång med sina över femton centimeter att jag utmanar er till att hitta någon som inte får plats med sin hand här. Det gäller även med skoterhandskar på. 

Vad gäller ergonomin så är den inte bra. Men annat är inte att vänta av ett smalt, tämligen kantigt handtag. Missförstå mig rätt nu, Quicksilver är skön att hålla i handen! Det vill säga komforten är det inget fel på. Så den som plockar upp den i en "table top review" på Youtube någon gång lär nog säga att den är bra. Men att arbeta med kniven är inte att tänka på. Men det är den heller inte avsedd för. Ett par korta snabba snitt alternativt mycket lätt arbete är vad den kan tjäna till. 


Öppning och lås


Quicksilver öppnas med en flippermekanism dold i de dubbla fingerskydden. Sättet den öppnar på är riktigt imponerande. För att vara ett så här stort eller snarare långt blad och med så liten flipperfena är den riktigt kvick. Snabbast kan den aldrig bli med så här mycket blad att accelerera. 

Trots att den inte har några räfflor så ger fenan bra fäste och är lätt att använda. Däremot kan den bara användas i en riktning, bakåt. Försöker man pressa nedåt i en "push-button" eller tryckknappsrörelse händer ingenting förutom att du får ont i fingret. 

Al-Mar-Quicksilver öppnas med en flipper
Den minimiala flipperfenan är väl fasad i kanterna och fungerar förvånansvärt väl


Eftersom bladet löper på keramiska lager är kniven ännu roligare att fälla ihop. Känslan är närmast hydralisk och när bladet väl passerat detent-kulan så glider det igen efter ett skak. 

Låsarmen är lite knepig att komma åt då den i utseendets namn återfinns i nästan samma höjd som resten av handtagsidan. En liten fördjupning återfinns på motstående sida och en blygsam fasning av låsarmens kant har gjorts. Men i det här fallet köper jag den eftergiften till utseendet eftersom estetiken är en så stor del av den här knivens karisma. 

Al-Mar-Quicksilver låser med ett ramlås
Låset är inte helt lätt att komma åt men fungerar klanderfritt


Själva låsfunktionen får med beröm godkänt. Det är ett ramlås i titan som står för säkerheten. Det finns inget glapp eller spel i det långa bladet och det kräver stor precision att åstadkomma det på en kniv i det här formatet. Låsarmen har fått en stålförstärkning för ökad livslängd. I dess fäste finns den tredje skruven i hela knivhandtaget om man bortser från de två clipskruvarna. 



Att bära


Al Mar Quicksilver är en kniv som både är lätt och krånglig att få ned i en ficka. Lätt därför att kniven bokstavligen är det. Den väger in på strax över hektot trots att den är nästan trettio centimeter lång. slå det den som kan! Med en handtagstjocklek på elva millimeter och en bredd på som mest två centimeter är de måtten också imponerande. Den släta titanytan ger dessutom inget motstånd när kniven skall ut och in i fickan. 

Men för att alla de där fördelarna skall kunna utnyttjas krävs mycket djupa fickor. Längden är nämligen klart avskräckande. Kniven mäter över 15 centimeter hopfälld!

Quicksilver är utrustad med ett mycket bra clip


Clipet på den här kniven är mycket bra. Det är ett "loop over"-clip som är fäst i bakänden på kniven. Det kan flyttas från vänster till  höger sida beroende på preferens hos bäraren. Materialet är stål och spänsten utmärkt. På clipet hittas Al Mars logotyp. Att placera det där är vanligtvis ett tilltag jag inte uppskattar men här är det snyggt gjort och irriterar mig därför inte. 

Al-Mar-Quicksilver syns inte när den befinner sig i fickan
Hittar du en tillräckligt djup ficka syns inget av kniven när du bär den


Läppen/rampen på clipet är också utmärkt för att föra över kanten på en ficka. Det gör att kniven är lätt att både dra och återföra till sin viloplats. Något som bidrar till det är hålen i handtaget som ger något att greppa om när man halar fram sin brevöppnare. Vad gäller utseendet är det tämligen neutralt fast rätt stort. Men i gengäld är kniven så lång att utseendet trots allt blir proportionerligt. Längden på handtaget elminerar också ett annat vanligt problem med clip som har den här formen, nämligen att de skaver mot handen när kniven används. Här är handtaget så förbaskat långt att det inte finns en chans att det skall inträffa. 




Sammanfattningsvis



Al Mar anger själva användningsområden som "EDC och daily cutting tasks" för den här kniven. Jodå visst kan den här kniven pressas in i den rollen. Men det finns klara invändningar mot det. Det har inte lika mycket med själva kapaciteten som eggverktyg att göra som hur Quicksilver är formgiven för övrigt. Med det menar jag att bladet är dugligt men storleken och utseendet är avskräckande.

Men det är förstås det jag gillar med kniven. Designen är mycket konsekvent genomförd och du hittar inte många konkurrenter som presenterar en kniv i den här stilen som erbjuder samma kvalitet. Några finns som t ex Benchmade SOCP Folder och Extrema Ratio Lucky. 

Det jag uppskattar med utseendet är att man valt att göra Quicksilver så symmetrisk som möjligt. Det är flera detaljer som bidrar till det intrycket. Det är bland annat hur man valt att låta hålen i handtaget på presentationssidan gå igen på låssidan i görligaste mån. Där har man även valt att lägga snittet för låsarmen i mitten av handtaget. På samma vis sitter clipet centralt placerat och sedan är förstås fingerskydden/flipperfenan symmetriska liksom de två skruvarna som håller ihop kniven.  

Visst kan du använda Quicksilver till vardags men ta med något mindre för säkerhets skull


En annan sak jag uppskattar är hur välbyggd kniven känns. Mycket av det har med balans att göra men även med hur lätt och smidig kniven är att hantera när det kommer till fälla ut och inte minst in bladet. Gången är mycket mjuk och kniven är kvick. Även låset bidrar till en solid känsla. 

Därtill kan sägas att allt som skall fasas och rundas är mjukt som sig bör och bladet är centrerat i ramen. En annan detalj som tyder på kvalitet är hur man valt att lägga förtunningen av låsarmen på insidan istället för utsidan. Även det bidrar till det överlag rena utseendet.  

Al Mar Quicksilver, slank och elegant


Quicksilver Slimline är inte den mest praktiska kniven i universum utom möjligen till ananasskärande. Dess främsta tillgång hittas på annat håll. 

Formen är tämligen extrem som synes och det är även den som är dess största styrka. Den här kniven köper du för att du uppskattar estetiken hos en klassisk stilett men ändå vill ha något i moderna material som är snäppet mer praktiskt än originalen. Den här kniven köper du således mer med hjärtat än med hjärnan men den går faktiskt bra att använda till EDC-bruk också, bara det inte är några människor i närheten som inte känner dig väl. 

Prisläget hamnar för närvarande runt 130$ i USA och i Europa kostar den från 1700 kr. 




Specifikation:


Längd utfälld: 280 mm
Längd hopfälld: 155 mm
Vikt: 105 g
Bladlängd: 125 mm
Godstjocklek: 2,9 mm
Bladstål: D2
Handtag: Titan, TC4
Lås: Frame lock

Producerad av: Al Mar, tillverkad i Kina


/ J - satsar smalt

* En modell från Cold Steel som hämtat sin estetik från klassiska Italienska stiletter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar