fredag 28 april 2023

Recension AceJet Spinner Bowie Silver Hunter

 

Inledning


Jag vet inget om försäljningssiffror men experimentet att ge sig in i konkurrensen gällande knivar riktade mot så kallad klassisk knivkastning förefaller ha varit framgångsrikt för Acejet. Det med tanke på att inte mindre än två nya modeller på samma tema nyligen släppts. De har fått namnen Achilles och Maximus och såg dagens ljus under våren 2023. 

Men redan förra året släppte Acejet den här knivmodellen, Spinner Bowie och jag måste säga att mina förväntningar var höga. De som följer mig vet att jag tidigare haft mycket gott att säga om Acejets produkter och nått framgång med dem även i tävlingssammanhang. 

Acejet Spinner Bowie Silver Hunter


Men de har samtliga varit mer eller mindre typiska No Spin-knivar vilket innebär att det här var lite av terra icognita för Acejet då det var deras första modeller dedikerade till rotationskastning. Frågan är hur lyckad den satsningen blev. 



Utseende och mått


Spinner Bowie är en modell som redan från start kan fås i ett par olika versioner. Dels finns en variant i mörkt stål som går under benämningen Shadow Hunter eller som här en i löv och mossa mer lättfunnen version i borstad metall. Tillägget till namnet blir då istället Silver Hunter. Utöver det kan  man även välja färg på de läderbitar som utgör handtagssidor. 

Sidorna är för övrigt skruvade på plats med blanka Chicagoskruvar. Ett bra val men man borde från AceJets sida veta att de även behöver förses med gänglåsning för att sitta på plats. Efter lite vibrationer från bra träffar lossar skruvarna och risken att tappa dem är uppenbar. Sedan kunde lädret vara kraftigare. Den här varianten är endast 1,5 mm tjock. När jag själv gör liknande handtagssidor använder jag 3,5 mm som jämförelse. 

Bladen är tämligen typiska clip point-blad fast något smalare än vad som är brukligt för Bowie-knivar


Utseendet är annars en slank Bowie med sin typiska clip point-spets. Höjden på bladet är endast tre centimeter och tjockleken är 6 mm. Spinner Bowie knivarna kan fås i två olika längder varav det här är den längre som mäter tretton tum eller 33 cm. Den kortare är 12" lång eller 30,5 cm. Anledningen till längderna är utöver att olika kastare föredrar olika längder på knivar även att vissa regelsystem stipulerar vissa mått. Den här torde därmed vara godkänd under alla regelverk utom ett jag känner till. 

Ett hål som gör kniven till en så kallad "spinner" du kan rotera kniven kring pekfingret. Sedan var det  här hålet tämligen grovt vilket tarvade en del sandpapprande för att bli behagligt


Finishen är tämligen grov med en del maskinbearbetningsmärken kvar men det är inget jag bekymrar mig om på en kastkniv. Märken som uppkommer efter ett tags kastande med knivarna är väsentligt mycket värre. För den som uppskattar "patina" på sina knivar är knivkastning en utmärkt aktivitet. 

Redan från start var det tunna lädret inte helt välpassat


Något som förvärrades under kastning. Hur mycket varierar dock med luftfuktighet och det går att trycka till lädret så det sitter tightare


Sedan har kniven försetts med en detalj som även återspeglas i namnet i och med "Spinner" och det är det distinkta hålet. Från början var den typen av finesser på knivhandtag tänkta att göra dem svårare att slå ur handen på folk samtidigt som de skyddar fingret en smula. På kastknivar är det en ren "lekfunktion". Det gör kniven roligare på så vis att man kan rotera kniven runt pekfingret. Något som inte är helt så meningslöst som det verkar. Att jonglera lite med kastknivar avslöjar egenskaper balanspunkt och rotationshastighet till exempel. 


Material


Stålet är samma tjeckiska fjäderstål som majoriteten av Acejets produkter är tillverkade av. Ett material som har visat sig alldeles utmärkt för det mesta. Det är både hållbart och lätt att slipa om. Just den egenskapen har jag dessvärre fått nyttja en del på de här knivarna. Bland annat spetsarna har reprofilerats något. I det här fallet känns det som om de här knivarna inte är härdade på samma vis som t ex modellerna Stinger och Excalibur. Å andra sidan är de här spetsarna av annan modell så det kan också påverka utfallet. I vilket fall som helst gick den yttersta delen av tämligen omgående. 

Spetsarna behövde tämligen omgående slipas om efter att knivarna haft närkontakt med varandra


Sedan bör man känna till att den här kategorin stål näppeligen är rostfria. Så fläckar av olika slag blir det och det gäller både om du glömmer knivarna i fuktig miljö och under användning. Det räcker med några timmars kastande och du är fuktig om händerna av endera värme eller regn. Men det avlägsnas lätt med antingen fint sandpapper och/eller Autosol eller liknande preparat. 


Att kasta


Spinner Bowie är som sagt knivar inriktade mot klassisk rotationsteknik. Sedan går det förstås som med nästan allt annat att kasta även No spin med den här modellen. Men den är verkligen inte optimal för ändamålet så det rekommenderas inte. AceJet har som tidigare påpekats en lång rad knivar bättre lämpade för de teknikerna.

Redan inledningsvis kändes att Spinner Bowie är en lätthanterlig modell som ger direkt återkoppling till kastaren


De första intrycken var att jag var tvungen att ställa om lite i relation till en del andra kastknivar av liknande sort jag använder. På något vis märks det att man från Acejets sida är van vid andra typer av knivar. Nu är det inte något dåligt utan bara en egenskap som yttrar sig genom att det känns som kniven strävar framåt. Den roterar snabbt vilket kräver att man låter den rörelsen börja lite senare och därmed närmare tavlan än vanligt. Kniven hinner runt ändå och det gäller att få in den tanken i huvudet. 

Vidare uppfattades kniven omdelbart som lätt att sikta med. Faktiskt bättre på det området än mina favoritknivar. I alla fall på kort distans. Det konstaterades snabbt att penetrationen är god. Något som är viktigt för att du som kastare inte skall behöva ta i för mycket utan kunna sätta knivarna ändå. För mycket råstyrka minskar ofta precisionen. 

Balanspunkten återfinns femton centimeter från handtaget räknat eller arton centimeter från spetsen. I praktiken innebär det precis i framkant av ringen. En tämligen neutral kniv med andra ord. 


- Rotationskast

Det är på det här området knivens styrkor hittas, fattas bara annat. Tämligen omedelbart märktes de egenskaper som beskrevs ovan och de förstärktes över tid. Särskilt sympatiska är Spinner Bowie på korta distanser som tre och fyra meter. Här känns de träffsäkra och lättkastade. 

På kort distans, tre meter med grepp i handtaget behöver man ha en känsla av att kniven skall sträva framåt. Gör man det är den stabil och känns pålitlig. Låt kniven göra sitt så sitter den där i tavlan. Greppet känns naturligt med den rundade bakänden av handtaget mot insidan av handen och det behöver inte modifieras på något vis. 

De första kasten med Acejet Spinner från november 2022


Från fyra meter och första gången man byter fattning och håller i bladet krävs ett rätt bestämt grepp för att "lugna ned" kastet. Annars vill kniven gärna överrotera. Men den svaga buken på bladet är relativt lik bakänden på handtaget varpå de båda greppen påminner om varandra. En del kastare tycker den egenskapen är viktig men jag är personligen inte så beroende av att kniven är symmetrisk på det viset. 

Det är tämligen lätt att få en samlad träffbild med Acejet Spinner Bowie


Från fem meter upplever jag att kniven måste kastas lite hårdare än vad jag är van vid. Men det kan bero på att mina referensknivar är tyngre och roterar långsammare. De kräver mer båge än de här knivarna som kan kastas rätt rakt mot målet. Dock måste rotationen kontrolleras när man gör det eftersom den är tämligen kvick som sagt. 

Mönstret upprepar sig sedan från sex och sju meter och kniven är hyfsat lätthanterliga även från de distanserna även om jag föredrar en smula mer vikt från de avstånden. Det ger mer pondus i träffen utan att mer styrka krävs samtidigt som det gör rotationen långsammare. 

- Half Spin

De här knivarna är väsentligt mycket bättre än de flesta andra Bowie-inspirerade kastknivar när det kommer till halvrotationstekniker vare sig det är "Natural" eller "Military" det handlar om. Orsaken står främst att finna i det smala bladet som är lätt att greppa kring. Jag uppskattar inte bredbladade knivar om jag skall hålla i bladet. Spinner Bowie känns nästan som en dolk i det här fallet. Men den når inte riktigt till den nivån. Ringen gör att det finns lite sidovikt även om den inte får kniven att kantra i luften som en del andra knivar tenderar att göra. 

Sedan gör längden att de här knivarna i kombination med ovan nämnda egenskap är utmärkta till underhandskast med halv rotation. De vänder på sig långsamt och majestätiskt med den här tekniken och det är eftersträvansvärt då det gör dem mer lättkastade. 

- No Spin

Jag tror vi hoppar den här sektionen helt. Det vill säga, visst kan du kasta något No spin-kast med den här kniven bara för att bevisa att det går men den är verkligen inte gjord för det och det märks. Den är generellt sett för tung och för lång. 


Sammanfattning


För att kunna bilda mig en uppfattning och ge en rättvis bild av de här knivarna behövdes lite tid. De införskaffades i oktober 2022 och därmed hanns inte tillräckligt mycket kastande med under slutet av förra året för att räcka som recensionsunderlag. Men nu har säsongen börjat på riktigt och jag har fler kast under västen så att säga. 

Acejet släppte Spinner Bowie under 2022


En lite detalj som jag anser kan förbättras, särskilt med tanke på prisklassen, är finishen. Som det är nu är den lite grov. Någon kant, särskilt de på insidan av ringarna var närmast vassa och behövde en omgång med sandpapper för att fungera tillfredsställande . Det gäller även kanterna på ryggarna på två av knivarna. Inte heller lädret var av toppkvalitet vare sig när det gäller materialet eller hur det var fäst.

Det kan jag ha fördrag med. Men som tillverkare av egna handtag så vet jag att det definitivt är bäst att limma dem utöver att fästa dem med skruvar. Särskilt om lädret är så här tunt. Det veckar sig gärna som det är nu. Dock kan tilläggast att tunnare sidor gör att fattningen i handtaget blir mer lik den i bladet om det är det som eftersträvas. Så det är inte bara en nackdel. 

Sedan måste tillstås att härdningen på de här knivarna kanske är lite väl mjuk. Jag har inga siffror att luta den iaktagelsen emot men har märkt att spetsarna väldigt lätt trycks till vid en snedträff eller i kontakt med andra knivar eller en sten. Det gör att samtliga knivar har fått reprofilerade spetsar. I gengäld är det något som händer när man tränar mycket om man inte har tillgång till perfekta träningsbanor. Läs, tre separata måltavlor och gärna mjukt material framför och omkring. 

Acejet Spinner Bowie är förutom en lyxig nybörjarkniv även en utmärkt tävlingskniv


Men det där är ändå sekundärt. Kastknivar får sina ärr och bär sin historia synligt. Det skänker dem karaktär. Viktigare är hur de uppträder när de kastas och där är Acejet Spinner Bowie rena precisionsinstrumenten. Särskilt gäller det kortare avstånd. 

Den stabila känslan gör det här till en bra nybörjarkniv för den som vill ägna sig åt främst rotationskastning med inslag av Military Half Spin i olika varianter. Skulle du känna minsta tvekan kring kvalitet och garanti så kan jag lugna er med att säga att jag hittills inte lyckats kasta av en Acejet-kniv trots bitvis veritabel misshandel. Därtill ingår livstids garanti på produkterna. 

Sedan är inte kvalitetsknivar helt billiga, de här kostar i skrivande stund 316€ eller 349$. Men för det får du knivar som både fungerar som avancerade instegsknivar för den som bestämt sig eller bara vill uppgradera sina knivar och kanske tävla. 



AceJet Official




Specifikation:

Stål: 14260, fjäderstål
Längd: 330 mm
Bredd: 30 mm
Tjocklek: 6 mm
Vikt: 390 g
Balanspunkt: 15/18 cm från bakände/spets

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar