torsdag 15 april 2021

Recension SRM 9201

 -  en robust brukskniv för inte mycket pengar alls

SRM, tidigare känt som en förkortning för SanRenMu, skall numera utläsas "Stay Ready for More". De inledde sin nysatsning med ett par tre större knivmodeller jämte de mindre varav 7228 har recenserats tidigare. Dagens recensionsobjekt har mycket gemensamt med syskonmodellen 9202 som i princip är samma kniv med en något modifierad bladform. De släppte även 9211 som är en slankare kniv fast med tantoblad. Gemensamt för de tre är att bladlängden ligger runt nio centimeter. Därtill finns en mer  bastan kniv men med något kortare blad i modell 1168. 

Så låt oss titta närmare  på en av de större  fällknivarna från SRM kallad 9201.  

SRM 9201


Det som fick mig att välja den här kniven var den enkla men till synes solida formgivningen med ett rättframt handtag och framförallt ett i mitt tycke snyggt clip point-blad. Ibland är jag svag för knivblad som flirtar med Bowie-former även om jag i grund och botten tycker att drop point-blad är mer praktiska. 

Systermodellens stora knöl ovanför öppningshålet ger en tumramp men en sådan känner jag ändå inget behov av samtidigt som det i mina ögon förfular kniven. Så dem emellan var valet enkelt. Tantokniven gick bort av just det skälet, tantoblad kan vara kul som omväxling men annars har jag inte mycket till övers för dem. 

9201, en mycket praktisk kniv som inte ser oäven ut heller



Twitterversion: SRM har med sin budgetkniv 9201 fått mig nyfiken på vad "Stay Ready for More" kommer att innebära framöver 


Blad


Bladformen har jag redan varit inne på och sagt att det är en clip point. I det här fallet mäter det 89 mm på längden och är 28 mm högt. Grovleken är tre millimeter och bladet har en hög flatslipning. Så hög att jag inte skulle kalla det sabelslipning även om det tekniskt är vad det handlar om. Det som ger det nästan bowie-knivslika utseendet är att den klippta delen av bladet är mycket lång och förstärkt med en svag antydan till falskegg/swedge.  

9201 erbjuder ett rejält clip point blad


På toppen av ryggen hittas lite räfflor för bättre fäste. Sedan har vi om inte elefanten i rummet så åtminstone en mycket tydlig detalj, bladhålet för att fälla ut bladet. Det är en detalj som brukar polarisera den knivköpande delen av befolkningen. Hålet är för övrigt väl arbetat med en trappstegsfräsning för att runda av kanterna. Märkningen på kniven är rätt frikostig men som tur är hållen i liten stil. Här kan hittas bladstål, tillverkningnummer, tillverkningsmånad, modellbeteckning och inte mindre än två loggor vilket är en för mycket. 

Finishen är en satin i det här fallet men kniven finns även som black wash om man väljer versionen med brunt handtag. 

Stålet som används är D2 vilket jag inte har så mycket att säga om givet prisklassen och användningsområdet. Det håller i det här versionen skärpan tämligen väl och svarar väl på några drag på strigel med jämna mellanrum. Jag har därför inte behövt slipa om kniven under testperioden. 

Blad i D2-stål


Fabrikseggen var duglig om än inte rakbladsvass, vilket för övrigt är ett dåligt uttryck då det ändå inte är önskvärt hos en brukskniv. Men hur som haver, eggen fungerar väl och den är jämnt och fint slipad. Sedan medför låsmekanismen den fördelen att man automatiskt får ett mycket väl fungerande sharpening choil, dvs ricasson blir sådan att det är lätt att slipa kniven. 

Rent praktiskt fungerar 9201 utmärkt. Spetsen är precis så effektiv som den kan vara med ett bra blad av den här typen. Den är mycket vass och penetrerar därmed väl. En icke föraktlig egenskap i den plastålder vi lever i. Själva bladet skär bra i de flesta vanligt förekommande material. Kartong, tyg, plast och faktiskt trä. Kniven har fått följa med ut på många turer i skog och mark den senaste tiden. Där har den bland annat använts att tälja till pinnar för avståndsmätning vid knivkastning, att tillreda mat med samt en del avstressande täljande av mindre målinriktad karaktär. Som fickkniv har den fått hantera alla de där småsysslorna som inte riktigt går att förutse men tarvar en bra spets eller en vass egg och 9201an sköter uppgifterna med den äran. 



Handtag


Handtaget på 9201 är byggt kring en en stålram som är tämligen arbetad för att sitta på en budgetorienterad kniv. Den är kraftigt lättad genom en frikostig mängd hål och även försänkt i sidorna vilket ger en tunnare kniv. Materialet är G10. Samma material återfinns för övrigt i back spacern som även utgör ett  fånglinehål rymligt nog att köra en arm igenom. 

Handtag av G10


G10-materialet har försetts med två olika mönster vilket ger ett bolsterliknande utseende. Båda är för övrigt rätt finmaskiga vilket inte bidrar särskilt mycket till bättre fäste om det är det man söker. Kniven är sammahållen av två små T6-skruvar jämte pivotskruven. Den senare har fått sig ett par utseendehöjande detaljer med en krage i vad  jag tror är anodiserad aluminium och SRMs nya logotyp på skruvhuvudet på presentationssidan. 

Fånglinehålet är integrerat i back spacern


Handtaget är 12 cm långt varav lite drygt 10 cm utgör tillgänglig greppyta för handen. Tjockleken är 12 mm. Det ger ett handtag som är stort nog för nästan alla händer. Framtill finns en litet men dugligt fingerskydd som sedan övergår i en liten fördjupning för pekfingret. Formen är också svagt svängd vilket ger bättre komfort. 

SRM 9201 erbjuder ett mycket bra handtag, efter att det är sandpapprat


Den enkla formen och storleken gör att alla grepp som tänkas kan fungerar bra. Både hammar- och sabelgrepp är bekväma. Detsamma gäller om ett pekfinger placeras på bladrygen eller om man håller kniven i nypan. Att vända på kniven för omvända grepp går också bra vare sig det är med bladet uppåt för skära mot dig eller med spetsen nedåt som en ishacka. 



Öppning och lås


9201 är en kniv som öppnas via ett hål i bladet. Det är en av anledningarna till att jag tittade på kniven från första början. Hålet är i det här fallet fasat på ett sätt som fungerar bra. Det gör kanten mjukare samtidigt som det inte gör att man tappar fästet vilket ibland kan vara fallet med det tillvägagångssättet.

Bladhålet har fått en fasad kant vilket gör den mjukare mot tummen


Hålet är välgjort då det både är lagom stort för att komma åt samtidigt som det är välplacerat. När kniven skall öppnas behöver man inte treva för att hitta det och öppningsrörelsen känns naturlig. Eftersom det ligger ett visst fjädertryck på bladet från låsets sida så kan den här kniven inte öppnas med en snärt av långfingret som annars är vanligt med knivar med bladhål. 

Men i gengäld kan kniven förstås öppnas med hjälp av låset. Det är bara att dra tillbaks låsbulten och snärta ut bladet med gravitationsöppning om så önskas. På samma vis kan kniven förstås fällas ihop. 

Den här varianten av lås med en tvärgående bult kallas Ambi lock


SRM tillhör de företag som jobbat ett längre tag med vad de kallar Ambi lock. Det är ett av många derivat från Axis-låset då Benchmades patent löpt ut. Den här versionen är en av de bättre kan väl tilläggas. Det är inte lika mjukt som på lillebror 7228 som jag recenserade härförleden men inte långt ifrån. Men framförallt låser det mycket bra. Inget glapp eller spel och det är mycket lätt att släppa. 

Extra bra är att den här typen av lås tillåter att du använder både vänster eller höger hand eller greppar båda sidor, allt efter tycke och smak. 


Att bära


Modell 9201 är en relativt stor kniv men den låga profilen, 34 mm som högst, kombinerat med att det inte finns något som sticker ut och en låg vikt gör den lättburen. Längden är som sagt 12 centimeter och vikten så låg som 96 gram. Det är inte illa för en kniv med ett niocentimeters blad och stålram. 

Ett tämligen standardiserat clip


9201an har ett enkelt stålclip som sköter sin uppgift väl. Spänsten är tilltagen men eftersom underlaget under clipet är rätt slätt fungerar det ändå utan att riva sönder byxor i onödan. Det bör dock tilläggas att rampen är rätt liten och eftersom man begått ett litet misstag genom att fästa clipet med uppstickande runda skruvhuvuden är utrymmet under det snålt varpå riktigt tjocka byxor är inte att rekommendera. 

Clipet sitter i en fördjupning i sidan vilket gör att det inte rör sig i sidled. Det är skruvat med två stycken T6-skruvar och kan avlägsnas eller flyttas till vänster sida om så önskas. 

Försänkningen i handtagssidan är bra,
de uppstickande skruvhuvudena är mindre bra


Väl på plats i fickan sitter kniven säkert och det sticker inte upp särskilt mycket av handtaget vilket jag uppskattar. Tack vare de finmönstrade G10-sidorna är kniven både lätt att dra och stoppa undan. 




Sammanfattningsvis


SRM 92012 är en kniv som bjuder på enkel och rättfram formgivning som tydligt avslöjar vad du får för dina investerade medel. En robust vardagskompanjon. Det till ett mycket sympatiskt pris kan tilläggas. Den kostar i skrivande stund runt 400 SEK. 

För de slantarna får du tämligen mycket att glädjas över både vad gäller material och formgivning. Eller vad sägs om ett snyggt knivblad som dessutom är praktiskt och gjort i ett dugligt D2-stål parat med ett bekvämt G10-handtag. Särskilt som clipet känns mycket lite i handen vilket annars kan vara ett problem när man väljer en "loop over"-konstruktion. Men varför inte flytta det ytterligare några millimeter bakåt på kniven och göra så att kniven sitter ännu djupare i fickan när man ändå håller på?

SRM 9201 en bra EDC kniv
9201 är en bra kniv för den som söker en större EDC-kniv


Och när jag ändå håller på så kan jag passa på att undra varför man tycker att det är nödvändigt med två loggor på bladet? Särskilt som den nyare av dem även återfinns på pivotskruven. Sedan behöver man inte skriva ut serienummer eller vad det nu är på bladet även om det sker med mikroskopisk text. 

Det kan tilläggas att handtaget är bra men bara efter det att jag gått över hela kniven med sandpapper. Det exemplar ni ser här har fått alla hörn och kanter såväl invändigt som utvändigt bearbetade. Direkt ur lådan var insidorna närmast vassa och det gäller även hörn och kanter kring fånglinehålet och handtagsryggen. Det är definitivt en punkt som kan förbättras. 

SRM 9201 i skogen
Men personligen tycker jag SRM 9201 gör sig bättre som prisvärd friluftskniv


Men överlag är SRM 9201 en mycket positiv bekantskap. Flera små detaljer visar på att man trots den låga prislappen vill åstadkomma en bra produkt. Materialen är väl valda, låset välgjort, ramen är lättad, bladhålet fasat och man har lyxat till det med en krage kring pivotskruven till exempel. 

Att SRM inte krånglat till det med exotiska former eller udda lösningar ger dessutom en praktisk kniv med ett bra knivblad och ett sympatiskt handtag. Låter det som något för dig är det bara att slå till.  




Specifikation:


Längd utfälld: 209 mm
Längd hopfälld: 120 mm
Vikt: 96 g
Bladlängd: 89 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: D2
Handtag: G10
Lås: Ambi lock

Producerad av: SRM, tillverkad i Kina



/ J - undrar vad som komma skall

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar