söndag 4 juni 2023

Recension Civivi Sokoke

 

-  ett exempel på ett synnerligen lyckat samarbete

Ibland kan man ana sig till att vissa samarbeten kommer att bli bra redan innan de är genomförda. Det här var ett sådant. Om man tar det kunnande som Civivi besitter  vid det här laget och kombinerar det med ett namn som Ray Laconico så kan utgången bara bli lyckad. Huruvida resultatet uppskattas är en annan fråga. Det handlar om personliga preferenser. Men en dålig kniv kan det knappt bli. 

Frågan är bara hur lyckad kniven blev och om man har missat några detaljer? Dags för en genomgång av Civivi Sokoke

Civivi Sokoke


Ray Laconico är ett namn som jag stötte på för första gången för åtta år sedan. Då var det en tolkning av hans customkniv Jasmin som var aktuell. Många knivar har recenserats sedan dess och nu är det dags för ytterligare en.  En sak har de två Laconico-modellerna gemensam och det är en lätt och luftig design, enkel om du så vill även om den döljer små finesser. 

Sokoke finns i fyra versioner för närvarande. Det här är ett utförande med blästrat blad och brunt Micartahandtag. Den kan även fås med samma bladfinish fast med svart handtag, en kombination av svart blad och brunt handtag och så  damaskblad och svart handtag. 

Civivi och Laconico i skön harmoni


Twitterversion: Civivi Sokoke, nära EDC-perfektion. Ett exempel på när god formgivning möter excellent genomförande!


Blad


Bladet följer den designfilosofi jag nämnde ovan. Även den är till synes enkel fast utförd med stor finess. Ett drop point-blad som försetts med en tendens till falskegg eller "swedge" som det heter på engelska. 

Längden är 85 mm eller egentligen någon tiondels millimeter mer då kniven är gjord i tumstorlekar och matchas av en höjd på 21 mm. Tjockleken är nästan mer intressant då den bidrar till hur kniven är att skära med. Här har man hållt ned bladgodset till sympatiska tre millimeter. 

Slipningen är nästan helt flat förutom en liten platt yta närmast tumknopparna som sedan även bildar en frontflipper. Vid basen på bladet hittas även några räfflor med syfte att ge en tumme bättre grepp. 

Ett gråblästrat drop point-blad


Stålvalet känns nästan givet nuförtiden. Med det avses att Civivi använder sig av svenskt Sandvik 14C28N i många av sina knivar. Nu är jag inte missnöjd med det utan tvärtom. Det är ett av mina favoritstål bland de som inte tillhör de dyraste. Det håller skärpan dugligt men framförallt går det att få jäkligt vasst och det är lättslipat. Därtill är det rejält rosttrögt även om den egenskapen troligen kunde vara ännu bättre i det här fallet. 

Jag har förvisso inte haft rostproblem med kniven trots att jag släppt den i en sjö för att sedan låta den självtorka några gånger bara för att undersöka saken. Det jag har i åtanke är emellertid den blästrade ytan som inte är vad jag föredrar. Dels tycker jag att den grå ytan kan se lite billig ut även om den i här fallet är jämnt och fint utförd. Men vad den gör mer än så är att den öppnar upp "porer" i metallen där korrosion lättare får fäste. Men rent praktiskt har jag inte haft några problem som sagt. 

Diskret märkning som vi vant oss vid från Civivi.
Helt ren presentationssida och Laconicos märkning på den andra


Fabrikseggen var bra. Inte bäst men bra. Det innebar vass nog att raka hår med visst tryck och hantera tidningspapper utan problem. Sedan håller som sagt inte det här stålet skärpan hur länge som helst men i gengäld svarar det utmärkt på att stålas eller striglas. Då är det trevligt att ha en bra ursprungsslipning att arbeta med så man inte behöver slipa om kniven direkt. Tjockleken bakom eggen ligger på ca 0,4 mm för övrigt. 

Om ett knivblad inte är mer uppseendeväckande än så här rent utseendemässigt så bör det vara praktiskt. Och det är bladet på Sokoke. En spets som gör vad spetsar skall, penetrera diverse misshaglig plast och avliva tejp på ett förträffligt vis. Bäva månde alla förpackningar och kartonger. Apropå det skär Sokoke utmärkt i just kartong och andra vanligt förekommande material. 

Eftersom det börjat cyklas igen så går det åt en del tygtrasor för rengöring i det Wikströmska hemmet. När sådana skall skäras till av begagnade kläder uppskattas att kniven INTE har några jäkla påfund som stora "forward choils" eller liknande fördjupningar. Tvärtom kan man med Sokoke skära tämligen nära handtaget där man har mest kraft och kontroll vilket jag uppskattar. 

Trä i olika varianter är något jag tämligen ofta skär i liksom läder. Det senare när jag gör knivfodral, företrädesvis till kastknivar. Där var faktiskt Sokokes i höjd välplacerade spets en tillgång när det skulle skäras till ett hänge. Likaså testade jag att putsa lite kanter. Efter ett tag märks det då att kniven tappar skärpan. Men som sagt, Sokoke är lätt att underhålla eggen på. 


Handtag


Även om bladet är trevligt på den här kniven så är det handtaget som briljerar. Det för att det både är sympatiskt att se på, bekvämt att hålla och är väl utfört. Ett skolboksexempel på vad jag beskrev i inledningen. God design möter tillverkningskvalitet. 

Storleken är tillräcklig för att rymma hela handen, närmare bestämt strax över elva centimeter. Eftersom formen är så enkel fungerar den även för olika former och storlekar på händer. Tjockleken är 13 mm och höjden på handtaget varierar mellan 24 mm och 27 mm. 

Micartan i handtaget är av mycket god kvalitet


Den bärande konstruktionen utgörs av en mycket lättad stålram. Utanpå den hittas sidor av linne-Micarta. Kvalitén på Micartan förtjänar ett extra omnämnande då den är utmärkt. Även back spacern är gjord i samma material och utförande vilket ger ett enhetligt utseende. Sidorna är fastsatta med T8-skruvar som är endast är två till antalet. Sedan finns förstås en pivotskruv som fått Civivis vanliga logga med ett stiliserat "C" på presentationssidan. Även den i samma storlek och dessutom "D-formad" vilket gör den lättjusterad. Det är bara ett av flera små element som visar på den bank av kunskap som Civivi samlat på sig och utnyttjar för att bygga kompetenta knivar. 

I ryggen hittas en back spacer av samma material som handtagssidorna


Micartan är formad så att den sväller något på mitten samt att ryggen är lätt krökt för att matcha insidan på handen. Därtill är de lätt välvda så inga platta sidor här. 

Ett utmärkt handtag är ett signum för en bra kniv och det hittas här


Med den här enkla formen på handtag med sina subtila finesser är det inte konstigt att det är bekvämt att både hålla i och arbeta med. Alla grepp är faktiskt lika bra, det gäller vare sig du skall använda kraft i ett hammar- eller sabelgrepp eller hugga i något (även om jag inte rekommenderar det med en fällkniv) med ett omvänt grepp. 

Och eftersom man valt att hålla tumknopparna ur vägen och inte förse bladet med gigantiska "choils" eller förjupningar kan du även greppa kniven i nypan och ägna dig åt finlir när så tarvas. Det här är ett förträffligt handtag för att vara i den här storleken. Skall man jobba under en längre tid bör de vara något större i mitt tycke. 


Öppning och lås


Sokoke tillhör de där knivarna som är moderna såtillvida att de kan öppnas på ett par olika vis. Det har gått lite trend i det på sistone har jag noterat. I det här fallet finns både tumknoppar och en front flipper.

Eftersom det sticker ut lite blad när kniven är hopfälld och motståndet från kulan som håller bladet på plats inte är extrem så går det även att lite eftertänksamt pilla ut bladet med två händer också. 

Sokoke kan öppnas både via en front flipper eller med dubbelsidiga tumknoppar


Det som är speciellt med Civivi är att de behärskar det här med att ha multipla öppningsmekanismer som fungerar lika bra. Vanligt är att annars att ett dominerar men så icke i det här fallet. Det går lika intuitivt att öppna kniven med tumknopparna som med flippern. Med det sagt blir det i nio fall av tio knopparna för min del då jag helt enkelt är mest van vid det. 

Kvickt går det i vilket fall som helst. Detent-kulan är trimmad till perfektion, den håller bladet tryggt på plats samtidigt som den tillåter en snärtig öppningsrörelse och utöver det löper bladet på keramiska kullager. Sedan kommer det mesta av farten av god geometri. Storleken på flippfenan är väl avvägd och detsamma kan sägas om tumknopparna. De senare hittas exakt vart de förväntas och sticker ut bara en aning utanför handtaget vilket ger bra fäste. 

Tumknopparna är av en tunnformad variant utan vassa kanter och sitter därtill extremt nära handtaget i utfällt läge vilket gör att de aldrig är ivägen. De är helt enkelt exemplariskt genomförda. 

En riktigt bra liner lock utgör lås


Civivi själva kallar det här för en "Nested Liner lock" vilket jag inte håller med om. Sokoke har en traditionell ram i två delar som förvisso är infälld (nested) i sidorna på ett förträffligt vis men det är vanligen inte vad som avses när man talar om lås med det namnet. Det ordet brukar reserveras för system där man har ett material i handtaget som G10 eller Micarta utan ram och sedan fäster en liner lock på insidan.*

Åtkomsten till låsarmen är inte perfekt men fungerar


I vilket fall som helst är funktionen utmärkt. Ingen rörelse i någon riktning kan detekteras när kniven är utfälld och låset fallet på plats med hundraprocentig effektivitet. Ett pålitligt lås med andra ord som därtill är lätt att släppa även om utrymmet inte är det bästa. Man får pilla in mjukdelarna av tumspetsen för att komma åt ordentligt. 


Att bära


Volymen i fickan är inte mycket att orda om. Förvisso är inte Sokoke den kortaste av knivar och inte heller den tunnaste eller lättaste. Men den väger inte över åt andra hållet heller och den mjuka rundade ytan på sidorna bidrar till att den är riktigt sympatisk i fickan. Och hur man än vänder och vrider på det är inte 100 gram särskilt tungt heller. 

Själva grundformen utan kanter och hörn gör kniven lättburen


Särskilt inte om den vikten fördelas i ett strömlinjeformat föremål. Det finns inget som sticker ut och stör. Det gör även att kniven är mycket lätt att dra och stoppa undan. 

Clipet är enkelt men riktigt bra


Mycket av det bidrar clipet till. I grunden ett enkelt clip i stål men ett mycket väl designat sådant. Spetsen pekar inte utåt, rampen är lagom stor och spänsten god. Därtill har Civivi förstått hur man fäster ett clip på bästa vis. Försänkningen i handtagssidan gör att clipet inte glider i sidled och de dubbla skruvarna håller det på plats. Utrymmet under clipet går att utnyttja maximalt då clipet är försänkt samtidigt som de platta skruvhuvudena också är det. Se och lär säger jag till många andra knivtillverkare. Särskilt som det även är flyttbart till vänster sida. 


Sammanfattningsvis


Civivi Sokoke tillhör de där knivarna som är lätta att recensera. Det finns två kategorier knivar som är det, de riktigt usla och de riktigt bra. Den här tillhör de senare som ni kanske har märkt vid det här laget. Det mesta är grymt bra helt enkelt. Civivi och Laconico blev en precis så lyckad kombination som man kunde hoppas på. 

Det enda jag hade föredragit annorlunda är behandlingen av bladet. Blästrade ytor tillhör inte mina favoriter. Men det har emellertid en liten fördel, det gör kniven mer lättfotograferad på grund av mindre reflexer. Skämt åsido så hade jag föredragit en satin eller tumlad yta. 

Sokoke är en riktig höjdare som EDC/fickkniv för dagligt bruk


Men det är personliga preferenser då jag inte upplevt några rostproblem med den befintliga finishen på bladet. 

I övrigt är det här ett resultat av en serie moment utförda på helt rätt sätt. Allt från detaljer som utförandet av clipet som jag lovordat, via flipperfena, tumknoppar och lås till stora bitar såsom ergonomi och bladform. Kort sagt är Sokoke en excellent design utförd på ett förträffligt vis. 

Civivi Sokoke gör inte bort sig i skogen heller


Överlag både ser och känns kniven arbetad och exklusiv ut och än mer sympatiskt är att den känslan går igen hur kniven känns att arbeta med. Den är bekväm och skär bra. Mycket mer kan man inte begära av en EDC-kniv. Civivi är ett företag med gott renomme och det här är en av deras bästa knivar i mitt tycke.


Civivi Knives



Specifikation:


Längd utfälld: 195 mm
Längd hopfälld: 112 mm
Vikt: 100 g
Bladlängd: 85 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: 14C28N
Handtag: Micarta
Lås: Liner lock

Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina

* Ett av de tidigare exemplen på en sådan lösning var Spyderco Military. 

/ J - mer än nöjd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar