söndag 26 november 2023

Recension Sencut Serene

 

-  bland de  bästa i sin klass!

Frågan är om det finns så mycket bättre "button lock"-knivar i den här prisklassen? Det är ämnet jag ämnar utröna i den här recensionen. Det av det enkla skälet att Sencut gjort så mycket rätt med den här modellen kallad Serene

Sencut Serene


Så här långt har det hunnit släppas fem versioner av den här modellen. Det som skiljer dem åt är färgen på handtagen samt om du vill ha svart- eller satinfinish på ditt blad. 

I övrigt måste det konstateras att ett flertal modeller från både Civivi och Sencut påminner starkt om varandra. Skillnader finns förstås och vill man vara välvillig kan det konstateras att det finns mycket att välja emellan. Men det var faktiskt delvis det som lockade mig. 

Sencut Serene kanske inte bjuder på några fantastiska nyheter men den kan fås till ett överkomligt pris och är dessutom en aning större än många av de andra knivarna som Sencut erbjuder. Det var främst det som väckte intresset. 

"Serene" betyder ungefär lugn, det är vad linjerna på den här kniven utstrålar



Kortversion: Sencut Serene, budgetperfektion för den som söker en "button lock"-kniv!


Blad


Jag brukar att säga att om man som knivdesigner inte har en klart uttalad estetisk riktning och tvekar vad gäller bladform välj en drop point! Det verkar som om Sencut tänkte likadant. Det här exmplaret mäter 8,9 cm och höjden är som mest 3 cm. Rent utseendemässigt är det i princip ett klassiskt jaktknivsblad. Hade det suttit på en fastbladad kniv med ett masurbjörkhandtag hade många känt igen sig är ett annat sätt att formulera sig. 

Bladet är tämligen diskret märkt och slipningen är flat och sträcker sig över hela bladets höjd. Finishen är som sagt satin. Knivbladet är inte fullt av detaljer, den enda som finns är räfflorna vid basen på knivryggen. 

Ett klassiskt drop point-blad


Serene är trots allt en budgetkniv även om det begeppet ibland blir lite diffust när det transkriberas från riktpriser i dollar till europeiska prisnivåer. Eller enkelt uttryckt, de tenderar att bli rejält mycket dyrare på vägen. 

Men det betyder emellertid att materialen inte är de mest exklusiva och därför hittas D2-stål i bladet. Ett verktygsstål som både jag och framförallt andra skrivit om. 

Eftersom det handlar om en grupp stål och egenskaperna delvis är bereoende på tillverkare är de inte alltid helt lika i hur de uppträder. Som med allt stål är det även avhängigt hur det sedan värmebehandlats och härdats av tillverkaren. 

Fabrikseggen var utmärkt på det här exemplaret


På det området märks det att Sencut är ett märke med ett stort företag bakom sig. Kunskapen finns i huset så att säga och det ger bra resultat. Fabrikseggen var var mycket duglig och redan direkt ur låda skär Serene mycket bra. Bladet håller dessutom skärpan hyggligt länge. Inte extremt bra men godkänt på den punkten. 

En typisk uppgift för en fickkniv på jobbet, att öppna kartonger


Godstjockleken är inte mer än 3 mm till att börja med och slipningen är en hög flatslipning. Materialet tunnas ut till cirka 0,4 mm bakom eggen. Sammantaget gör det att den här kniven skär utmärkt. Det enda som kunde ha förbättrats är vinkeln på själva eggen. Den kunde varit flackare faktiskt. 

Men även i det här skicket skär Serene förbaskat bra för att uttrycka det frankt. Det gäller både uppgifter där en vass spets tarvas och när man behöver en rejäl egg. Det sistnämnda har jag testat på allt från naturliga material som trä och virke samt hamprep till plast, gummi och tejp. Oavsett material presterar den här kniven väl. 

Sedan är det förstås en fällkniv vilket gör att jag inte bänder med vare sig spetsen eller bladet vilket skulle kunna orsaka onödig skada. 


Handtag


På samma vis som stålet inte är det dyraste är inte heller handtagsmaterialet det. Men här bjuds på aluminium av god kvalitet. Det är därtill rymligt, det är 120 mm långt totalt och av det är tillgänglig greppyta 100mm. Tjockleken på handtaget är 12 mm och höjden varierar mellan 25 och 21 mm. 

Det rymliga handtaget är bekvämt men hyser en liten nackdel, det smalnar av bakåt


Ytbehandlingen är mycket lyckad i det här fallet. Dels ser den nästan ut som titan och för det andra är den tämligen hållbar. I alla fall så här långt. Någon liten skada på ytan har uppstått då kniven tappats några gånger varav en gång på en sten och en annan gång på betongplattor. Men i övrigt har det inte uppstått särskilt mycket repor. 

Kniven är relativt lätt att hålla ren med öppen rygg och slät insidor på handtagssidorna


Konstruktionen är enkel och består av två sidor som är sammanfogade med två st T6-skruvar utöver pivotskruven. I den öppna ryggen syns även en bult som agerar fånglinefäste samt en stoppbult för bladet. Distanserna är elegant timglasformade och insidan tacknämligt slät. Det underlättar rengöring. 

Serene är en rätt stor kniv med god balans, balanspunkten hittas precis bakom pivotskruven. 



Att handtaget är rymligt bidrar till att det är lätt att hitta rätt grepp


Det är lätt att hitta rätt grepp på Serene. Handtaget är tillräckligt rymligt för de flesta händer och det även om du använder handskar. Tunnare diton får väl tilläggas. Annars blir urtaget för pekfingret lite trångt. Men annars fungerar standargreppen vare sig du söker stöd med en tumme eller ett pekfinger på bladryggen eller bara håller kniven i ett hammargrepp. 

Det enda jag har emot handtaget är att det bryter en aning  mot en liten käpphäst jag hyser, nämligen att de inte får smalna av bakåt! Det här gör det vilket i kombination med att aluminumytan är mycket slät gör att man ibland kan få känslan att kniven vill glida ur handen. Så vet man med sig att man skall skära mycket och länge rekommenderar jag faktiskt ett annat handtagsmaterial och därmed även knivmodell. 


Öppning och lås


Serene är trendig som få med sin låstyp och inte minst sina multipla öppningsmetoder. Två händer kan användas men främst är det tre andra metoder som premieras. Det är en flipper-kniv, den har tumknoppar och därtill kan du använda låset för att både öppna och stänga kniven. Mycket att välja på med andra ord. Därtill har Sencut lyckats utmärkt med kombinationen vilket inte är helt enkelt. 

Serene kan öppnas på ett flertal olika vis som med tumknoppar, flipperfena eller med hjälp av låset


Det är extra svårt eftersom den här typen av knivar inte har någon detent-kula utan att fjädern i själva låset står för den funktionen. Här har Sencut lyckats trimma den till perfektion. Oavsett vilket av ovan nämnda sätt du väljer att öppna kniven med så blir resultatet blixtrande snabb öppning. Den biten får fem utav fem stjärnor av mig. 

Särskilt som flipperfenan har precis lagom mycket fäste för att inte vara aggresiv men ändå ge bra med friktion samtidigt som den både kan dras bakåt och tryckas nedåt. Det gör kniven mer intuitiv och du behöver inte fundera kring hur den öppnas. Tryck till och något händer!

Sedan kan tilläggas att det är så här man placerar tumknoppar! Lagom långt ut för att nå dem med fingret samtidigt som hävstången är utmärkt men framförallt, helt ur vägen när kniven är öppen. Jag vet inte hur många tillverkare som fortfarande envisas med att ha dem halvvägs ut på bladet. Där skall de inte befinna sig!

Se och lär, så här skall tumknoppar placeras!


Låsfunktionen är även den exemplariskt utförd. Sencut visar hur god precision som kan uppnås på området trots att prislappen inte är astronomisk. Inget glapp eller spel kan kännas i bladet när kniven är utfälld. Eller hopfälld heller för den delen. Vidare så är låset mycket lätt att släppa vilket är en fördel. 

Det kan också sägas att den här typen av lås, "button locks", nästan är lättare att hantera om man är vänsterhänt. Istället för att använda tummen kan du istället använda pekfingret för att manipulera låset. Det och det flyttbara clipet gör kniven ambidextriös. 


Att bära


Serene är hyffsad även på det här området. Inte den absolut bästa men bra nog. Sidorna är släta, inget vasst sticket ut då både flipperfenan och tumknopparna är väl rundade och clipet är bra. Därtill är den diskret i fickan med endast lite av handtaget synligt.

Utseendemässigt ett tämligen generiskt clip som kanske är lite för stort


Clipet är inget märkvärdigt utan är snarlikt de flesta andra från Sencut. Nu är det inget dåligt i sig då de i grunden är mycket bra. Spänsten finns där och såväl ramp som utrymme under clipet räcker till. Clipet är fäst med två stycken T6 skruvar och materialet är stål. 

En väl avvägd ramp och adekvat utrymme under clipet bidrar till goda egenskaper


Möjligen kunde det ha försänkts i handtagssidan men det är just sådana detaljer det sparas in på när en kniv skall få en något lägre prislapp. Bearbetningstid är pengar. 

Skall jag ha någon reell invändning kan jag tycka att det är aningen för stort rent utseendemässigt. 


Sammanfattningsvis


En invändning mot Serene skulle kunna vara att många modeller utgivna under såväl Sencut som Civivi och WE ibland kan vara till förväxling lika. Bara bland mina egna kan nämnas Conspirator, Mini Praxis och Sachse. Dessutom finns det fler märken som idag gör knivar med liknande konstruktion, material och låstyp. 

Det finns rätt många modeller som är snarlika. Här Serene jämförd med Sencut Sachse till vänster och Civivi Conspirator till höger


Men i det här fallet är det dock en fördel. Serene ser ut som en dyrare kniv och uppträder som en utan att vara det. Jag kan inte svara på hur riktigt alla konkurrenter står sig i jämförelse men det här är en förbaskat bra kniv! Särskilt om priset räknas in i ekvationen. För entusiasten kanske utseendet känns bekant men funktionen är som sagt mycket bra och för den som är ny i knivvärlden är den ett mycket bra insteg. Det gör den förstås även till en sympatisk present. Det lackar mot jul som bekant. 

Sencut Serene är en utmärkt EDC-kniv för den som vill ha något lite större och som bara fungerar


Här har Sencut nämligen gjort en kniv som för det första ser bra ut med vad jag brukar kalla harmoniska proportioner om än möjligen en smula för diskreta. Ett exempel på vad jag menar är den eleganta svepande linjen som bildas hela vägen från spetsen till handtagsslutet om du betraktar kniven från sidan. 

För det andra har man valt för prisläget lämpliga material och för det tredje har man trollat lite med dem. Det har gjorts genom att fina keramiska lager kombinerats med en väl avstämt fjädermotstånd i låset. Den kombinationen ger tillsammans med ett välgjort lås en mycket lätthanterlig kniv. Lekvänlig skulle kanske någon säga. 

Ännu bättre är att det enkla bladet skär som en laser. Att utgå från relativt tunt gods som sedan tunnas ut över en längre sträcka ned till lite material bakom eggen krönt med en bra slipning ger ett m y c k e t bra verktyg. Särskilt som stålet är om inte något exta så åtminstone adekvat. 

För att kunna nyttja det behövs ett bra handtag och även det erhålls här. Serene är en rätt stor kniv vilket ger gott om utrymme så även den med större händer eller tunnare handskar på kan hantera den här kniven. Komfort och ergonomi är  helt enkelt bra de också. 

Serene har blivit en om inte ständig följeslagare så åtminstone en tämligen frekvent sådan


Sencut Serene är ett mycket gott exempel på hur väl man kan göra en kniv i den är prisklassen. ALLT bara fungerar. Tycker du inte att grått är spännande nog finns färggrannare alternativ att välja på. Önskas lite mer exklusiva material finns som sagt liknande knivar inom koncernen där det återfinns. Men i den här prisklassen* är Serene mycket svårslagen oavsett vad den jämförs med. 

Sencut Knives



Specifikation:


Längd utfälld: 208 mm
Längd hopfälld: 120 mm
Vikt: 98 g
Bladlängd: 88 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: D2
Handtag: Aluminium
Lås: Button lock

Producerad av: Sencut, tillverkad i Kina



/ J - goes button lock

* Serene kan fås för omring 850 SEK i Europa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar