måndag 16 mars 2020

Knivrecension CH Knives 3511

-  välbyggd, prisvärd och en smula tråkig

Nu känner jag mig lite varm i kläderna. CH Knives är inte längre terra icognita i och med recensionen av Toucans härförleden. Den här gången är det dags för en kniv i samma härad som den förra vad gäller material och pris men med ett annat uttryck. Istället för ett trendriktigt wharncliffe-blad är det nu dags för ett mer standarbetonat utseende. Eller måhända mer tidlöst beroende på  hur man ser på saken.

Dagens kniv är sådär härligt förvirrande namnlös men beteckningen är 3511. Ett tips till CH det är riktigt svårt att komma ihåg.  

CH Knives G10-3511


Kinesiska CH Knives gör som så många andra och breddar sin repertoar varefter tiden går. I begynnelsen var mest knivar i titan och lite senare har de fått sällskap av modeller i den här konfigurationen. Det vill säga flipperknivar med G10 handtag och D2-stål i bladen. En rätt vanlig kombination på budgetknivar så frågan är vad 3511 har att erbjuda?

En materialkonfiguration vi sett förut


Twitterversion: CH Knives 3511, prisvärd och välbyggd utan större åthävor


Blad


Temat för den här kniven är "mittfåra". Det innebär att det inte finns mycket som sticker ut vare sig på design- eller materialfronten. När det gäller bladet betyder det en droppoint. Det är inte dåligt utfört på något vis och formen framhävs av en rygg som välver sig något uppåt, en mindre falskegg och  jimpings eller räfflor på bladryggen för ökad friktion. Bladet mäter nio centimeter på längden och är 2,7 cm högt.

Finishen är inte så dum den heller med sin jämna stentvättade yta. Jag föredrar den framför den blästrade grå som annars är vanligt förekommande på lite enklare knivar. Den här är både snyggare och mer praktisk. Den blanka ytan skyddar i någon mån materialet från att få fläckar samtidigt som det fina mönstret döljer repor bra. 

En typisk drop point i ett för prisklassen lika typiskt material, D2


Skyddet behövs kan tilläggas eftersom materialet som sades i inledningen är D2. Ett verktygsstål med flera positiva egenskaper som att ta en bra egg, kunna härdas till hög hårdhet samtidigt som det är hyfsat segt. Men det är inte rostfritt. Ibland räknas det som semirostfritt, vad det nu skulle vara? Min erfarenhet är att det brukar få svarta små prickar efter ett tag om man inte ser upp. Det har dock inte hänt med den här kniven. 

En duglig fabriksegg men en liten kälkbacke mot hälen till
kan skönjas


Bladet har fått en hög flatslipning som effektivt tunnar ut det fyra millimeter tjocka godset. Fabrikseggen var vass och någorlunda jämn förutom att en liten kälkbacke mot hälen till kan skönjas.

Jodå, det går att tälja lite med den här kniven också. Handtaget är bekvämt 
när man tar i men vinkeln på originaleggen är alldeles för brant


Satt i arbete är faktiskt 3511 riktigt bra. Samma egenskaper som bidrar till att kniven är en smula anonym gör också att den fungerar väl att jobba med. Handtaget, vilket jag kommer till senare, fungerar väl och bladet gör vad det skall. Spetsen är stark och penetrerar väl. Det kraftiga bladet lockar också till att ta i lite mer och därför känns grövre sysslor rätt naturliga. När det kommer till trä är det breda handtaget till hjälp. Dessvärre drar en väldigt robust fabriksegg ned intrycket inom det här området. Den är vass men brant vilket i teorin gör den hållbar men det gör också att det känns som den vill glida över träet istället för bita i det. Man får jobba med vinklar för att få det att fungera. Det gör även att den här kniven inte är riktigt vän med rotsaker som potatis och rotselleri. Just rotselleri kan det vara lite jord på utsidan av och därför skalar jag dem endera med en testkniv eller en enklare kökskniv.

I övrigt är kniven robust. Bladet klarar både rep och mattstumpar, kartong och plast, buntband och koppartråd. Jo, jag kände att jag var tvungen att se om det sistnämnda påverkade eggen då de valt att göra den så brant. Den stod emot bra men i gengäld var det mjuk koppartråd. 



Handtag


Handtaget höjer sig inte över mängden det heller. Men å andra sidan skall sägas att det känns både stabilt och tryggt där det simmar med strömmen. Vissa detaljer är värda att framhålla. Trots den låga prislappen på kniven är ramen urborrad/fräst för att spara lite vikt, åtminstone på en sida Sen har man bemödat sig med en G10 i flera lager med tre färger för att liva upp tillvaron.

Det är ett rätt stort handtag som mäter 12 cm på längden varav lite drygt 10 cm är greppyta. Höjden är 2,5 cm och tjockleken hela 1,5 cm. Sammantaget ger det ett handtag som fyller handen väl. 

CH Knives bjuder här på en mycket enkel handtagsform. Något som inte behöver vara fel


Stålramen är stabil med sina 1,7 mm och kniven är ihopsatt med två skruvar plus pivotskruven. Ryggen är öppen med två distanser. Kniven har ett fånglinehål för den som begagnar dylika.

Kniven är öppen i ryggen och den kraftiga stålramen är lättad på en sida


G10 materialet är tämligen slätt som det brukar vara på enklare knivar. I gengäld ger det färgglada mönstret faktiskt något mer friktion. Sen är grundformen bra, enkel men fungerande. Om du inte vill göra något avancerat gör en pinne brukar jag säga. Mänskliga händer är bra på att greppa dylika. Ta sedan och runda av alla kanter och hörn samt vinkla bakänden åt rätt håll. Den formeln fungerar oftast och så även här. Sidorna är väl fasade och såväl rygg som insida på ramen är slipade varpå man slipper vassa kanter.

Utrymme finns även för de största händer


Det är lätt att komma nära fingerskyddet som flipperfenan utgör. En viktig detalj då det gör att man får bättre kontroll över bladet och mer utrymme för handen. Just utrymmet är för övrigt väl tilltaget och du får ha rejäla labbar om du inte skall få plats.

Det finns en antydan till fördjupning för pekfringret även om det egentligen fyller ett annat syfte. Det är det enda som styr hur kniven skall greppas och det gör att alla grepp fungerar. Liksom övrigt på kniven gör den inte bort sig även om den inte heller är bäst på området. 


Öppning och lås


Grundformeln känns igen, i det här fallet avslöjas kniven av hajfenan som sticker upp från handtaget. I ärlighets namn sticker den inte upp särskilt mycket vilket är bra. Bra är även funktionen trots att flipperfenan saknar mönster. Den kunde varit hal men på något vis fungerar den ändå. Bladet kommer ut och det med viss fart och framförallt säkerhet. Liksom övriga ståldelar på kniven är den här rundad och slipad. 

Flipperfenan fungerar väl trots att den saknar räfflor för ökad friktion


Bladet löper på kullager och det hjälper förstås till med att göra 3511 godkänt snabb. Gången är mycket bra utan att ha det där lilla sista som skulle gjort den silkesmjuk. Men ett väl avstämt motstånd hos detent-kulan ger en pålitlig öppningsmekanism vilket är viktigast. Det tunga bladet gör å andra sidan att det glider igen med ett par lätta skak. 

Linerlåset är extra starkt på grund av att låsarmen inte är uttunnad. 
Den är heller inte fasad vilket känns om kniven öppnas och stängs ett par gånger i rad


Sen är det för all del viktigt att ha ett lås man kan lita på om en sådan funktion nu finns. Och jo, det finns och det är tillförlitligt. Det har inte fallerat på något vis vare sig under normal användning och lättare stresstest som att slå på bladet från fel håll. En sak som bidrar till styrkan i låset är att låsarmen faktiskt inte är uttunnad alls. 

Linerlåset håller även bladet i föredömligt stabilt grepp utan glapp och spel. Låsarmen är lättåtkmomlig tack vare att motstående handtagssida försänkts. Men precis som på tidigare recenserade kusinen Toucans så har den här låsarmen inte fasats eller bearbetats.


Att bära


I fickan är inte 3511 någon höjdare för att vara ärlig. Det vill säga den fungerar men det går inte att komma ifrån att den är tämligen tjock. Det är det mått som irriterar mest. Längden är inte heller omärkbar men duglig för en kniv i det här formatet, höjden på handtaget likaså. Men en och en halv centimeter på bredden är handfyllande men fyller även en ficka rätt väl.

Ett rejält och effektivt stålclip


Modell 3511 är också tämligen tung med sina 138 g. Visst, inte så farligt i relation till storlek på kniv men ändå påtagligt.

Clipet är en enkel modell i fjäderstål. Det fungerar dock väl och är rätt starkt. Ytan under clipet är tämligen slätt vilket i kombination med en bra ramp/läpp gör att det är lätt att föra över kanten på en ficka. En annan mycket god egenskap är att clipet knappt känns mot handen när man arbetar med kniven.


I fickan syns ett blankt clip och ett stycke blåvitt handtag


Clipet är placerat så att en del av kniven syns där den sitter i fickan. Ungefär en och halv centimeter sticker upp och därtill kan läggas att den biten är vit och blå samt ackompanjeras av ett blankt clip vilket signalerar att något finns där. 


Sammanfattningsvis

Att bygga budget/billiga/prisvärda, välj det ord som passar er bäst, knivar handlar mycket om val. Skall man få till dugliga knivar till lågt pris är det vissa eftergifter eller snarare kompromisser som måste göras. Massproduktion är förstås ett måste. Se bara på märken som Morakniv, Victorinox och Opinel. Men de har även det gemensamt att deras designavdelning inte direkt är överhopade med nya idéer. Eller snarare olika utseenden på sina nya modeller. Framförallt håller de sig oftast till in-house formgivare.

På samma vis jobbar CH Knives. Det märks på den här kniven kallad 3511. Den påminner om saker vi sett förut och man har till och med sparat tid genom att inte hitta på ett namn på modellen. 

Modell 3511 ger mycket kniv för pengarna, både bildligen och bokstavligen


Någonstans måste det också sparas pengar. Materialen är förstås ett viktigt området. G10 och inhemskt D2 är billigt. Sen har man valt att fokusera bearbetningen av dem på vissa detaljer och låta andra vara. Som sagt handlar det om avvägningar. Ramen är rundad och väl slipad men man har enbart lättat en sida, låsarmen är inte fasad och clipet kan inte flyttas. Allt exempel på hur man spar tid. Och tid är pengar, i alla fall i det här fallet.

Slutresultatet är en välbyggd kniv som dock känns en smula tråkig. Det är verkligen inget fel på den men den sticker heller inte ut på så många områden. Utom ett och det är viktigt i sammanhanget, nämligen priset. I skrivande stund kan du få ditt exmplar för 349 kr hos Wanderoo

CH Knives har med den här kniven fått till en mycket duglig kniv i budgetsegmentet


Det du får för de slantarna är en kniv som kanske inte orsakar några höjda ögonbryn genom vare sig utseende eller konstruktion. Men den har enligt mig godkända linjer och ser därmed inte allt för pjåkig ut.

CH Knives 3511 är också överlag ett stabilt bygge. Den känns gedigen och välkonstruerad och prislappen i kombination med materialen gör att man inte heller är rädd att skita ned kniven och ta i när så behövs. Nu är det en rätt stadig pjäs så för den lilla fickknivsbäraren är den inget alternativ. Men för den som jagar prisvärda alternativ på knivmarknaden är det här definitivt en kniv att överväga. 



Specifikation:

Längd utfälld: 209 mm
Längd hopfälld: 119 mm
Vikt: 138 g
Bladlängd: 90 mm
Godstjocklek: 4 mm
Bladstål: D2
Handtag: G10 på stålram
Lås: Liner lock

Producerad av: CH Knives, tillverkad i Kina


/ J - funderar på knivnamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar