fredag 6 maj 2022

Recension ANV Knives M311 Spelter

 - utmanaren från Tjeckien

Acta Non Verba Knives eller ANV som det förkortas är ett märke från Tjeckien som jag presenterat här på bloggen förut. Då har det handlat om fällknivar av ett par olika typer. Den här gången är det dags för en fastbladad kniv istället. Det är heller inte vilken kniv som helst utan M311 Spelter. En militär- och överlevnadskniv framtagen för de tuffaste förhållanden. Nu ämnar jag inte ägna mig åt "överlevande" i den bemärkelsen men när jag såg de balanserade måtten insåg jag att det här även är en utmärkt kniv för friluftsliv i största allmänhet. 

Därefter återstod bara att se om mina positiva förväntningar hade några bäringar i verkligheten.  

ANV Knives M311 Spelter


M 311 Spelter är en kniv som likt svenska Fällkniven F1* är framtagen i samarbete med divese enheter inom respektive försvarsmakt där bland annat flygvapnet är inräknat. Den bakgrunden gör att det finns vissa gemensamma nämnare mellan den, M311 Spelter och ett flertal andra väl genomtänkta överlevnadsknivar på marknaden. Det handlar om områden som generella mått, handtagets utformning och bladets funktionalitet. 

Som vanligt i fallet med ANV Knives kan kniven byggas på deras hemsida vilket ger stor valmöjlighet när det handlar om utseende. Du kan välja mellan sju olika varianter på bladet och tre färger på handtaget samt ytterligare tre färger på fodralet. Därefter kan du börja räkna på antalet kombinationer. Utseendemässigt lär de flesta bli nöjda! 

Acta non verba Knives bjuder på idel ädel toppmaterial i den här kniven



Twitterversion: ANV Knives M311 Spelter, en militär- och överlevnadskniv byggd av idel toppmaterial för att klara det mesta. En riktig fullpoängare!


Blad


Spelter är en kniv som har ett mycket avancerat blad dolt bakom en enkel grundform. Det är ett klassiskt drop point-blad som använts som kanvas för det här konstverket. Därefter har det försetts med ett flertal utmärkande detaljer såsom ett uttalat urtag för pekfingret, en fördjupning för tummen vid basen på bladryggen och inte minst en falskegg som inte börjar vid spetsen vilket är tämligen ovanligt. Därtill kan adderas en rundad bladrygg och att bladet svärtats. 

Måtten är återhållsamma vilket innebär en bladlängd på 12 cm med en höjd av 3,7 cm. Tjockleken på bladgodset är 5 mm vilket inte är överdrivet för att tillhöra den här klassen av knivar. Det ger en stark kniv utan att den blir tung och klumpig. 

Det tolv centimeter långa bladet är svärtat med DLC


Stålet är svenskt Elmax** i det här fallet. Att det är ett av de s k "superstålen" är inte mycket att orda om. Elmax Superclean är ett pulverstål som förutom att det går att få mycket vasst även är extremt hållbart. Det gäller både skärpevaraktighet och seghet. Det gör att det om inte håller skärpan för evigt så åtminstone mycket länge. En smula underhåll i form av några drag med ett keramiskt eller diamantbryne och du behöver inte slipa om den är kniven i brådrasket.  

Mina tidigare erfarenheter av Elmax är att det är rejält rosttrögt men att det som alla stål kan få fläckar och därför har man från ANVs sida valt att förse bladet med en svart beläggning. Sedan finns det säkert någon tanke om att reflexer inte skall synas men det är en egenskap jag personligen är mindre intresserad av. Men det stämmer, den matta ytan glimmar inte om man riktar en ficklampa mot den i mörker. 

I det här fallet är det DLC (Diamond Like Carbon) eller diamantlik kolbeläggning som använts för att göra bladet svart. Det är teoretiskt ett av de mest hållbara alternativen som finns. Det visar sig gälla även i praktiken. Under testperioden har den inte slitits nämnvärt trots att jag misshandlat kniven lite smått bland annat genom att använda bladet som vedspräck. 

Bladstålet är Elmax härdat till 60 på Rockwell skalan. Det ger ett blad som håller skärpan mycket länge


Bladet har försetts med en hög flatslipning, en "sabelslipning", som avslutas med en godkänd fabriksegg. Kniven var vass vid ankomst men inte en av de skarpaste. Den rakade hår med visst tryck om det säger något? Godstjockleken bakom primäreggen är 0,8 mm. 

Det betyder att Spelter är tämligen tjock bakom eggen vilket förstås är ett resultat av det tänkta användningsområdet. I en kniv av den här typen är hållbarhet ett av de mer prioriterade områdena. Jag har valt att slipa om kniven och i samband med det reprofilera eggen något. Elmax klarar av att vara tunnare utan att man riskerar en skör egg. Ett varningens finger när det kommer till den biten dock. Det här är ett "superstål" vilket innebär att du får investera en del möda för att få kniven vass igen. I gengäld håller den skärpan extremt länge som sagt.  

Spelter har även använts till att hugga i både färskt och som i det här fallet, extremt torr ved. Allt för att se om eggen skulle vika sig eller få jack.
 Det långa handtaget möjliggör att man håller långt bak för att få mer kraft när man hugger


Den detaljen tillsammans med materialval och knivens generella uppsyn gör att man vill testa den hårt. Det här är trots allt en rejäl militär/överlevnads/friluftskniv vilket gör att jag använt den för typiska utomhussysslor. Det inkluderar att skära rep och grov tamp och naturligtvis trä i massa former. Det innebär både färska grenar och torrt virke. Jag har spräckt ved både på längden och tvären. Det sista bokstavligen då Spelter använts för att banka tvärs igenom trä mot fibrerna. Den klarar det också utan att uppvisa några som helst skador på eggen. Dessutom har jag testat spetsens styrka genom att drämma in den i olika vedklampar och bända ut den sidledes, den håller för det också.

Tunt färskt trä är förstås ingen utmaning men det visar att M311 Spelter även fungerar till finlir. Det är lätt att krypa fram och faktiskt nyttja fördjupningarna för fingrarna


Även "batoning", att spräcka ved med kniven går utmärkt


Sen har kniven förstås även nyttjats för att göra upp eld med. Det inkluderar insamling av bränsle, vedspräckning och förfärdigandet av späntved samt användande av eldstål. Det sistnämnda får tyvärr göras med eggen. Vet man med sig att det är en återkommande uppgift rekommenderar jag att man vässar till en bit av falskeggen för ändamålet. 

Utöver det har jag förstås brukat M311an på icke naturliga material inkluderande kartong, plast, juteväv och smutsigt nylonrep vilket något som sliter extremt på eggen. Den klarar de materialen galant. Sedan är den om inte fantastisk så fullt kompatibel med en lök också. Det vill säga om du vill ägna dig åt en smula matlagning utomhus. Även kamoflagefärgade stridsmaskiner på två ben måste äta.

Överlag så är den här kniven precis så mångsidig som jag önskade och trodde. 



Handtag


Det finns ett par olika grundtyper av handtag och en skiljelinje kan dras mellan tunnare handtag och de mer fylliga. Det här handtaget tillhör den senare sorten. Det fyller handen rejält och gör det på ett utmärkt sätt. Det är inte långt bort från perfektion. Längden är 15 cm, höjden kring 3 cm och tjockleken varierar mellan 1,9 cm till hela 2,8 cm. 

Sedan är det här handtaget mycket anatomiskt format för att ge god ergonomi i ett flertal olika grepp. Till att börja med finns ett rejält urtag för pekfingret vilket i kombination med fingerskyddet ger hög säkerhet om man använder spetsen eller stöter med kniven. Sedan har man där valt att låta handtaget smalna av för att bättra på greppet. Därefter sväller handtaget på mitten för att sedan smalna av igen innan det avslutas med en liten kant längst bak där kniven både är tjockare och har en liten näbb för att hålla handen på plats. Handtaget har även en fördjupning på ovansidan av handtaget för tummen där  ett par rejäla skåror har skurits ut för att ytterligare bättra på greppet. Den fördjupningen har dessutom sin motsvarighet på bladet som nämnts tidigare. 

ANV har åstadkommit ett mycket väl genomtänkt handtag som ger god ergonomi


Ett fånglinehål återfinns i den förlängda tången på kniven. Den sistnämnda kan även användas som improviserad hammare så länge det inte är stål det skall bankas på. Men till att slå ned en påle i marken fungerar den utmärkt. 

Det är således ett mycket avancerat handtag rent formmässigt. Samtidigt är det förbluffande enkelt och passar handen mycket väl. På bilder tycker jag att det påminner om knivar från t ex Bill Harshey vilket är ett gott betyg. 

Handtaget är format i alla dimensioner


Materialet som formats så väl är Micarta av högsta kvalitet. Det är sedan skruvat med inte mindre än fyra (två per sida) M5 skruvar som likt bladet är DLC-behandlade för att hålla bättre. Kniven är en fulltångekniv som synes på bilderna och man har valt att låta stålet höja sig över sidorna för att runda av profilen ytterligare. Även här är stålet väl format och slipat. 

Den mest intressanta frågan är om alla de här formerna går att nyttja även i praktiken. Svaret är kort, ja det går. Inte bara går utan till och med utmärkt! Det här är ett av de bästa handtagen jag stött på när det kommer till de varianter som är byggda för många olika grepp. Till att börja med är det här ett av få handtag med "choils"/ fingerurtag som faktiskt fungerar. Det är stort nog och tillräckligt rundat för att husera de flesta fingrar samtidigt som den vinklade framänden av handtaget gör att man fortfarande kan ta när man exempelvis skär i hårt trä. Det är en mycket viktig egenskap som ofta missas på knivar som inkluderar den här detaljen. Dessutom finns fördjupningen på bladryggen när man vill ägna sig åt detaljarbeten. 

Spelter har ett handtag som är flexibelt när det kommer till olika fattningar


Grundgreppen fungerar som sagt utmärkt. I hammargepp är kniven stadig med sin fylliga form som formligen smälter in i handen. Däremot är det svårare att använda styrka i det greppet då man hamnar en bit bort från eggen men som sagt den vinklade framdelen av handtaget hjälper till. Skollorna är även uttunnande framtill för att underlätta grepp där du håller kniven i nypan och skär sidledes. Något som inte framgår tydligt av bilder. 

Sabelgrepp är precis lika effektivt och här kan du välja hur långt fram du vill hålla, med tummen framför eller bakom fingerskyddet. Det går även att flytta handen riktigt långt bak för att få lite mer kraft bakom eggen om man svinger kniven för att hacka i något. 

Förutom att formen på handtaget ger utmärkt fäste bidrar även det mönster som frästs in i Micartan. Det gör att det mindre risk att slinta även om du är blöt om händerna eller valhänt på grund av kyla. Den här kniven har använts under både vinter och vår. 




Fodral


Fodralet som följer med M311 Spelter är av "pannkakstyp", det vill säga ett gjort av två stycken som pressats samman. Det ger gott om fästpunkter kring kanterna om du behöver det. Själva fotavtrycket blir större än ett vikt fodral men det finns som sagt för- och nackdelar med båda typer. 

Materialet som använts är Kydex och själva fästanordningen är ett par vikta plasthällor. Dock gjord i mycket seg plast som vad det verkar är riktigt hållbar. Men med de här fästena kan även andra system anpassade för t ex stridsselar och ryggsäckar användas om så önskas. 

Fästanordningen tar alla dimensioner av bälten och är försedd med snabblås för att kniven enkelt skall kunna tas bort eller fästas någon annanstans


Fodralet kommer i några olika varianter som sagt och den här versionen är någon form av pansarvärnsoliv med en lätt grå nyans. Det matchar kniven mycket väl. I botten av fodralet hittas ett rymligt dräneringshål. 

Kniven sitter riktigt bra i fodralet med mycket lite skrammel eller andra ljud. Kydexmaterialet kniper tillräckligt hårt om kniven för att den inte skall tappas. Inte ens om man vänder upp och ned och skakar på den. Tvärtom är kniven lite trög att dra när fodralet var nytt. 

Appropå det finns en utmärkt tumramp att använda för det ändamålet och precis lagom mycket av fingerskyddet är synligt för att man skall få ett bra grepp direkt från fodralet om man drar kniven kvickt. Det föreligger inget behov att skifta grepp vilket annars inte är helt ovanligt. 

Kniven sitter högt upp på ett bälte


Bär man ryggsäck med avbärarrem får kniven förpassas till annan plats


Själv bär jag den här kniven på två olika vis. Är jag bare ute och går eller vandrar så sitter kniven på bältet. Men då den sitter rätt högt upp så är det inte att föredra om man bär någon form av större ryggsäck med avbärarrem. Då fäster jag den här kniven på ryggsäckens remmar istället. Sedan är fodralet som sagt "MOLLE-compatible", det vill säga kompatibel med stridsselar. Något som tack och lov är av mindre intresse för min personliga del nuförtiden. Men det gör att fodralet är lätt att fästa även vid andra ting också. 


Slutsats


Mina intryck av den här kniven kan bara sammanfattas med att den är en riktigt kvalificerad utmanare i klassen oavsett vilket motstånd den ställs emot. Formgivningen är väl genomtänkt vilket resulterar i många inbyggda finesser vilket inte minst ger möjlighet att variera fattning samt skänker utmärkt ergonomi. 

Den har sedan genomförts på ett konsekvent vis där man valt några av de bästa materialen som finns att tillgå. Paketet inkluderar Kydex, Micarta och inte minst Elmax med DLC-beläggning. Ett stål som slår de flesta av konkurrenterna på fingrarna. Byggkvaliteten är enastående och visar på det kunnande som finns i den här delen av världen. Närmare bestämt Böhmen i Tjeckien. 

ANVs Spelter är en mycket avancerad kniv som klarar det mesta


Sedan är kniven snygg på ett aning brutalt vis. Den har en seriös uppsyn om ni förstår vad jag menar. Men det var den trots allt relativt återhållsamma designen, särskilt när det gäller måtten, som fick mig att titta närmare på den här kniven. Det är inte full av gimmickar utan de detaljer som finns är där för att förbättra funktionen. I grund och botten är det en tämligen enkel bladform som sedan försetts med ett antal spännande detaljer. Bladet fungerar riktigt bra till blandat friluftsliv och är jag säker på även till mer allvarliga applikationer om så är av nöden tvunget. Det är trots allt en kniv gjord med militär, räddningspersonal och liknande i åtanke. 

M311 Spelter har använts även i kallare förhållanden och handtaget  är mycket funktionellt även med handskar på


Sedan kan konstateras att förutom det eminenta bladet är handtaget mycket bra. Det är inte många handtag som hittas på knivar som inkluderar ordet "militär" i beskrivningen som är så här bekväma att faktiskt arbeta med. Visst, skall du tälja i två timmar är en Mora Bushcraft snäppet bättre men i övrigt är det här ett suveränt handtag. Jag var lite orolig för att mönstret och de räfflor som fanns skulle kunna ge upphov till skav men mina misstankar föll till föga. 

ANV M311 Spelter är en extremt välbyggd kniv och därmed mycket bra till allt friluftsliv


Om det inte redan framgått så kan jag bara konstatera att det här är en extremt bra kniv i sin kategori. Det blir helt enkelt inte så mycket bättre. Annorlunda ja, men inte bättre. Smakar det så kostar det en del förstås. I skrivande stund kostar ANV M311 Spelter kring 3500 kr. Inte billigt men det är också en premiumkniv med premiumkvalitéer. En kniv du lär ha resten av livet. 






Specifikation:

Totallängd: 275 mm
Bladlängd:  120 mm
Godstjocklek: 5 mm
Stål: Elmax, härdat till 60 HRC
Vikt: 288/386g  enbart kniv/i fodral
Handtag: Micarta
Fodral: Kydex

Producerad av ANV Knives, tillverkad i Tjeckien



/ J - synnerligen förtjust

Men den är något längre än nämnda modell så är det något den skall jämföras med är det i så fall modell A1. Dock är M311 något kortare och framförallt lättare.  

** På hemsidan uppges att om man väljer det icke-behandlade bladet så används Sleipner istället. Det är för övrigt ett annat svenskt superstål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar