söndag 16 oktober 2022

Recension Victorinox Forester Wood

 - ersättaren som trumfar föregångaren


Forester Wood som den här modellen från Victorinox kallas ersatte tämligen omgående en gammal trotjänare i mitt knivstall. Det var en Rucksack som mer eller mindre pensionerades. De två är modeller som till största delen överlappar varandra men det finns ett par rejäla fördelar med Forester Wood. En av dem är faktiskt kosmetisk då Forester är förbaskat mycket snyggare i mitt tycke. Sidor i valnötsträ slår plast alla dagar i veckan enligt mig. 

Victorinox Forester wood


Sidor i valnötsträ


Att jag jämför de här två knivarna är kanske inte så konstigt då det faktiskt är så att Forester ersatt Rucksack i sortimentet. I Foresters plastutförande har de samma verktygsuppsättning. Det som saknas på träversionen är pincetten och tandpetaren som annars hittas i skollorna på sedvanligt vis. 

Forester Wood är ett typiskt exempel på en treradig Victorinox


De delar också den likheten att huvudbladet är låsbart. Men de har olika låsmekanismer vilket är en av och den mest tydliga skillnaden och utvecklingen mellan modellerna. En annan är att den större flatmejseln är väsentligt kraftigare på den nyare kniven. 



Handtag


Forester tillhör Victorinox större fällknivar. Det för med sig ett par saker. En av dem är att vissa verktyg växer i storlek men det för även det goda med sig att  handtaget blir rymligare. Det innbär i det här fallet att det mäter 111 mm på längden, 32 mm som mest på höjden och 18 mm över ryggen.  

Det som är utmärkande för den här kniven och som också avspeglas i namnet är förstås att skollorna är gjorda i trä. Närmare bestämt är det valnöt som Victorinox använder sig av. Som alla naturmaterial skiljer sig mönstret åt mellan de olika exemplaren vilket gör dem personliga. 

Träsidorna är personliga och har olika ådring men är alltid snyggare än sliten cellidor


Förutom att vara snyggt att se på är trä skönt att hålla i. Nu skall det för all del erkännas att Victorinox sedvanliga plast, Cellidor, är behagligt mot handen den också. 



Knivblad



Det finns ett par anledningar att välja en större Victorinox-modell och det här är en av dem. Ett rejält knivblad vilket ger en bit extra egglängd att arbeta med. Närmare bestämt mäter det här bladet 86 mm, ja beroende på exakt hur man mäter då. Tjockleken är som vanligt med de här knivarna modesta 2,5 mm. Eftersom bladen alltid är fullt flatslipade så ger det en mycket bra geometri för att skära väl. Det gäller även när knivarna inte är helt vassa.

Det stora knivbladet på Victorinox Forester Wood mäter 8,5 cm i längd
Ett ovanligt rejält knivblad för en Victorinox. Det mäter över 8,5 cm på längden


Stålet är inte mycket att orda om, det är Victorinox standardstål (DIN 1.1410). Ett stål som är extremt motståndskraftigt mot fläckar och rost som kanske många känner till. I gengäld är det förbaskat mjukt åtminstone mot vad som är stadard på andra typer av fällknivar idag. Så räkna inte med att det håller skärpan länge jämfört med dem. I gengäld är eggen på knivar från Victorinox mycket lätta att underhålla och slipa om av samma skäl.

Fabrikseggen är inte heller mycket att säga om då Victorinox som vanligt håller en extremt jämn nivå på sina produkter. Du vet vad du får och även om eggen inte var extraordinärt bra så var den mycket vass. 

En liner lock står för säkerheten på Forester Wood


Bladet öppnas som brukligt är med en nagelskåra eller som i mitt fall genom att greppa bladet med nypan. Gången är mjuk och låset faller på plats med ett tillfredsställande ljud. För det här är en Victorinox med lås! Det är numera inte helt ovanligt på knivar från alplandet även om de flesta fortfarande är slip joints. Även föregångaren hade låsfunktion men det som ändrat sig är typen. Den här kniven ståtar med en liner lock. Även om det här möjligen kan sägas vara en hybrid eller till och med ha dubbla säkerhetsfunktioner då den är byggd som en vanlig slip joint med en ryggfjäder. Den gör för övrigt att kniven därmed har ett halvvägsstopp som extra säkerhetsfunktion. 

Konstruktionen är välgjord såtillvida att det inte kan skönjas glapp eller spel i bladet och att det klarar lättare smällar från fel håll. Hårdare "spine whack" än så utsätter jag inte mina fällknivar för kan väl tilläggas. 

Det som är speciellt med det här låset är att det öppnas från fel håll! Eller rättare sagt som om det varit en liner lock för vänsterhänta. Det är förstås för att kunna klämma in de andra verktygen i handtaget men det gör att det känns en smula bakvänt att använda inledningsvis. Åtkomsten är däremot enkel då låsarmen förvandlats till en platta som är enkel att pressa tummen mot. 


Verktyg och funktioner


Som nästan alltid är fallet med Victorinox knivar så fyller en del verktyg flera funktioner. Vanligast är t ex att konserv- och kapsylöppnare försetts med flatmejslar i änden. Så även i det här fallet vilket gör att det här är en kniv som sägs ha tio funktioner. De fördelas på sex olika verktyg även om jag personligen skulle vilja räkna bort nyckelringen. Jag ser inte poängen med den, särskilt inte på de här större knivarna och jag undrar vilken funktion den tillför.* Men hur som haver, den finns där. 

Översikt av alla verktyg
10 funktioner hittas fördelat på sex verktyg. Om nu nyckelringen räknas in vill säga


Förutom det för att vara en multifunktionskniv tilltagna bladet är det två verktyg som är de klart prominenta på Forester. Det första är den kombinerade kapsylöppnaren och stora mejseln. Betydelsen markeras genom att den likt bladet är låsbart med en liner lock. Det är en nyhet och en mycket bra sådan i mitt tycke. Det gör att man kan ta i mer när man använder mejseln. Det underlättas även genom att den återfinns monterad i änden på kniven vilket gör den mer likt en standardskruvmejsel. 

Låset gör också att mejseln känns ännu mer lockande att använda som skrapa och bräckjärn för småuppgifter, läs bända upp lock till färgburkar och liknande. På det här verktyget hittas även den allestädes närvarande wire-skalaren. Den som de flesta använder fel förresten. 

Den stora mejseln på Forester är inte bara låsbar numera den är även väsentligt kraftigare konstruerad än på den gamla Rucksack


Det andra verktyget som är påtagligt är det rejäla sågbladet. Längden är 88 mm vilket gör att det faktiskt går att använda till att såga av mindre grenar och liknande.** Därtill är de dubbla raderna med mycket vassa sågtänder i Victorinox utförande effektiva som tusan. Skall man ha små sågblad på en fickkniv krävs att de fungerar. 

Den näst längsta sågen på en Victorinox hittas här


Sågen går faktiskt att använda vilket är tacknämligt


En mycket vass pryl 


Forester Wood kompletteras sedan med konservöppnare/liten flatmejsel i motsatt ände av handtaget. Ryggmonterat hittas den klassiska korkskruven samt en pryl. Prylen går faktiskt bra att borra med eftersom den är vass, något som jag gjort några gånger för övrigt. Däremot saknas hålet för tråd som brukar finnas i dem. Men jag har aldrig använt en sådan för att sy med. Den funktionen undrar jag hur många Victorinox-användare som faktiskt nyttjat genom historiens gång. Korkskruven kan däremot förutom det uppenbara användas till andra göromål också. Trots det hade jag gärna bytt ut den funktionen mot en rejäl kryssmejsel. 



Slutsats


Det är bara att erkänna. Det var utseendet jag föll för. Träsidor med tilltalande ådring är något som jag gillar. Sedan kände jag som sagt till funktionerna och hur kniven känns i hand redan på förhand. Det är de tre argumenten till varför det här är en bra multifunktionskniv. 

Victorinox Forester Wood i gott sällskap av en Metsämies yxa från Karsuandokniven, en Silky såg och en fastbladare från ANV.
Forester Wood är en utmärkt kompanjon på skogsturerna


Verktygsuppsättningen bjuder nämligen på ett par höjdpunkter. Främst är det ett rejält  knivblad med låsfunktion. Men även en stor flatmejsel som även den fått lås. Om sedan den relativt långa sågen adderas till paketet så blir resultatet bra. Kapsylöppnaren används frekvent den med kan tilläggas. 

Men det finns fler knivar i Victorinox som bjuder både de här och fler verktyg. Det Forester trumfar dem med är att det här huvudsakligen är en kniv kompletterat med ett par schyssta verktyg. Ergonomin är god tack vare längden och att bredden inte är överdriven i relation till höjden på handtaget. 

Victorinox Forester Wood på en sten vid en sjö. Alltid i en ryggsäck nära dig
Victorinox Forester Wood, en av de snyggare multifunktionsknivarna från Schweiz


Därför är frågan  om du gillar Victorinox? Söker du en relativt stor och stabil fällkniv med låsbart blad som kompletterats med några bra verktyg utöver det? Vill du sedan ha det förpackat i en snygg kostym? Då är Forester Wood något för dig. Med sitt sofistikerade utseende är den därtill en utmärkt present kan tilläggas. 





Specifikation Victorinox 0.8361.63 Forester Wood


Längd: 111 mm
Höjd: 32 mm
Bredd:18 mm
Vikt: 126 g
Handtag: Trä, valnöt
Lås: Liner lock på både knivblad och stor mejsel


6 verktyg, 10 funktioner:
  • Knivblad
  • Såg
  • Stor flatmejsel, 7 mm
  • Kapsylöppnare
  • Wire-skalare
  • Konservöppnare
  • Liten flatmejsel, 3 mm
  • Pryl
  • Korkskruv
  • Nyckelring



/ John

* Jo, jag inser att det går att fästa en fånglina i den. 
** "och liknande" skall inte förväxlas med det TV-bord jag en gång tillverkade av en Ivar-hylla från IKEA med hjälp av sågen på min gamla Rucksack. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar