- tillbaka till rötterna
"Modern Traditionals" är ett uttryck som som ibland används om den typ av knivar som den här skapelsen kallad Root tillhör. Det innebär i all enkelhet en klassisk fickkniv fast tillverkad med moderna material och produktionsteknik. Det är exakt vad italienska MKM - Maniago Knife Maker gjort här.
|
Designern bakom den här kniven är ingen mindre än vår danske vän Jens Ansø. Det är kanske inte så svårt att lista ut då den bär vissa likheter med ett tidigare samarbete mellan den danske formgivaren och ett annat känt knivmärke. Det här är dock en bättre kniv på flera parametrar kan snabbt konstateras.
Root finns att tillgå i inte mindre än nio olika utföranden. Du kan välja mellan olika material i handtaget som aluminium eller titan med eller utan paneler, trä i några varianter samt canvas-Micarta som även den kan fås i ett par nyanser.
Det finns myckat att välja på med andra ord. Det ger också intrycket att MKM redan från början tror på den här modellen.
Ytterligare ett fruktbart samarbete mellan Danmark och Italien, Ansö och Maniago Knife Makers |
Kortversion: MKM Root, ett typexempel på en "modern traditional". Här samsas klassisk formgivning med en tvist kryddat med toppmaterial.
Blad
När man designar en fickkniv enligt klassiskt mönster finns det ett par arketyper när det kommer till bladform att välja mellan. En av dem hittar du här i form av en sheeps foot. Den kännetecknas av en rak egg, en lika rak rygg som sedan på ett mjukt rundat vis viker av nedåt för att möta eggen. Här får man dock lägga till "modified" för att korrekt beskriva bladet. Det eftersom eggen faktiskt inte är helt rak utan faktiskt har en svag kurvatur. Därtill har den ovanligt mycket spets för att vara av den här typen.
I övrigt utmärks bladet av tre hål. Förutom att vara dekorativa underlättar de även öppnandet av kniven. Finishen är en riktigt fint utförd satin och märkningen någorlunda diskret. På en sida hittas MKMs logotyp och på den motsatta Ansøs jämte ståltyp.
Bladet är en modifierad Sheeps foot |
Och på tal om stål är det bland de bättre som nyttjas till Root. Här hittas M390 vilket har blivit en av stapelvarorna bland tillverkare av premiumfällknivar. Det är inte så konstigt då det rätt härdat och behandlat är ett exceptionellt fint knivstål med höga värden på de flesta parametrar. En liten brasklapp kan bifogas då härdningen uppges till 58-60 HRC vilket teorektiskt är rätt lågt för det här stålet. Det hade tjänat på att skrämmas upp ett par grader för att utnyttja potentialen i materialet till fullo.
Av stålet får man en bit som är 71 mm lång, 21 mm hög som mest och modesta 2,1 mm tjock. Eftersom bladet är tunt och därtill helt flatslipat så får man grunden till en kniv som kan skära riktigt bra. Särskilt som tjockleken bakom eggen är tunna 0,2-0,3 mm eller däromkring. Det är inte bara bra utan till och med riktigt bra.
Stålet är den utmärkta M390 från Böhler |
Det är något som också blir uppenbart när man nyttjar kniven. Root är rent generellt en fröjd att skära med. Särskilt gäller det saker som papper och kartong. Men det tunna bladet fungerar även bra till allehanda småsaker som snören, tunnare rep och plast. Men återigen inget man bökar med givet att det saknas lås. Men i gengäld är ryggfjädern stark och kniven känns inte otrygg att använda. Root är tack vare sin tämligen distinkta spets och lätt svängda egg helt ok till små uppgifter på picknicken som att skiva en tomat eller gurka och tärna lite ost.
Sedan sätter formatet trots allt gränser för vad jag vill använda kniven till. Främst är det storleken på handtaget som bidrar till det. Mer om detta under nästa rubrik men jag kan säga att träsnideri är inget som är aktuellt trots att eggen biter bra i de flesta material.
Handtag
Root är uppbyggd kring en stålram som är en millimeter grov. Den backas upp av en väl rundad ryggfjäder som tar över där en lika väl rundad bladrygg slutar. I ryggfjäderns förlängning hittas även ett hål för fånglina. Kniven är hopskruvad med två stycken T6-skruvar utöver den justerbara pivotskruven. Runt den senare hittas för övrigt kniven enda färginslag i form av en krage kring skruvhuvudet.
Handtaget kan fås i olika utföranden, här i ädelträ |
Skollorna kan som sagt fås i ett flertal utföranden. Själv tänkte jag att trots de "moderna" inslagen i kniven så förknippar jag en god slip joint med naturmaterial, så trä fick det bli. Det här träslaget är santos och och är ett tämligen mörkt träslag med tydlig ådring som de flesta mahognyarter. Sidorna har fått några skurna räfflor för ökat fäste. Sidorna är flata med fasade kanter, extra mycket så kring fördjupningarna.
Det kan påpekas att Root inte är en stor kniv och det framgår tydligt av handtaget. Längden är 95 mm men det är verkligen från spets till spets, den tillgängliga greppytan däremot är 78 mm. Tjockleken är precis över en centimeter och höjden kring två centimeter.
I mitt fall betyder det att Root är en tre, kanske fyrafingerskniv om jag kryper fram med pekfingret framför urtaget och kröker det kring fingerskyddet.
Root erbjuder ett bra grepp fast bara för tre fingrar |
Öppning och lås
Öppningsmetoden liksom ger sig själv med den här typen av kniv. Du tager bladet i nypan, lämpligtvis över de tre hålen för bättre grepp och sedan fäller du ut bladet långsamt och med eftertanke.
Det ökade fästet behövs egentligen inte. Motståndet från ryggfjädern, a k a "pull" sätter jag till ca 4. Eller snarare så gäller det den första delen av bladets gång som bjuder på mindre motstånd.
Det finns relativt mycket blad att greppa kring och tre hål ökar friktionen |
Sedan möts du av ett nittograders halvvägsstopp. En säkerhetsfunktion som är extra sympatisk när kniven skall fällas ihop igen. Det förhindrar att bladet slår igen redan tidigt under rörelsen och klipper en fingertopp på vägen in. Efter stoppet är kniven något tyngre att öppna, ca fem till sex vilket är mycket bra då det ökar säkerheten.
Ryggfjädern ligger an mot handtagsryggen i såväl utfällt som hopfällt läge och reser sig något vid halvvägsstoppet. Passningen mellan ryggfjäder och ram kunde varit något tightare som synes |
Eftersom Root är en slip joint finns förstås inget lås i egentlig mening. Som sig bör hålls bladet på plats av ryggfjädern. Det görs för övrigt med den äran. Det är punkt nummer två vilken den här är väsentligt mycket bättre än sin föregångare. Den kniven hade öppen rygg och byggde på en dubbel-detentlösning. Den här lösningen är mer traditionell och i mitt tycke mer solid.
Både i fullt öppet läge och när kniven är hopfälld är ryggfjädern jämn med ryggen. Eller så jämn den kan bli då både den och ramdelarna är rundade. Skall någon liten negativ kritik riktas mot byggkvaliteten så är det att det finns ett litet gap mellan de olika delarna. Särskilt gäller det vänstersida av handtaget.
Att bära
Root är både extremt lätt att bära eller en smula krånglig beroende på din inställning till clip och deras frånvaro. Den här kniven har nämligen inget. Det betyder att vet du med dig att du tillhör kategorin människor som anser att en modern kniv inte bör existera utan den uppfinningen så är den inte bra.
Det finns ett sorts clip men inte på kniven utan på det medföljande fodralet. Det är försett med en läderflärp med magnetfäste |
Men i gengäld levereras Root med ett stilfullt och välgjort läderfodral av slip-typ som i sin tur är försett med ett slags magnet-clip. Det är en flärp som läggs utanpå fickan och fäster mot sig själv genom tyget. Det gör att du kan fästa fodralet på insidan av fickan och bära kniven som du är van vid. Fodralet är som det mesta i skinnväg som kommer från Italien eller åtminstone Maniago mycket välsytt med utmärkt passform. Eller snarare så slits fodral och kniv ihop på ett förtjänsfullt vis.
Med den lösningen blir emellertid kniven en aning tjock. Med fodral mäter Root strax under tjugo millimeter. Till det skall läggas en läderflärp med magnet på utsidan som adderar ca 5 mm till.
Och så här ser Root ut om den bärs i fodralet |
Annars kan förstås den här kniven bäras löst i en ficka också. Root väger in på fjäderlätta 70 g och är 11 mm grov över nacken utan fodral. Eftersom det inte är världens största fällkniv så avskräcker inte längden på 9,5 cm heller. Sammantaget en kniv som utan problem vilar i botten av en ficka också.
Sammanfattningsvis
Det är bara att erkänna, jag föll direkt för den här kniven. För mig är det här nämligen den kniv som ZT 0230 inte var. Estetiken är tämligen likartad särskilt om du frångår trähandtaget på Root och väljer något modernare. Jag gillar den kniven också som ni kan sluta er till eftersom jag köpt den. Men och det är ett stort men, den kniven har en del brister som kniv betraktat. Jag kan avslöja att det vare sig är material eller genomförande då de är fullt i paritet med Root.
ZT 0230 och MKM Root |
Nej, skillnaderna återfinns i hur knivarna är att använda. Det första som noteras är att Root har väsentligt myckte bättre tryck i ryggfjädern. Motståndet är bättre, halvstoppet mer distinkt och bladet känns väsentligt mycket mer tryggt när man arbetar med kniven.
Ännu större skillnad blir det sedan när man skär med knivarna. Bladen är någorlunda likvärdiga i form och material men det är jäkla skillnad i geometri. Den här italienska kniven är mycket tunnare bakom eggen och det märks direkt.
Root skär nämligen riktigt bra och ger bättre tryck i snitten än man först kan tro. Givet att det är en slip joint och kniven således saknar egentligt lås så bör man undvika att sticka framförallt försöka penetrera förpacknigar och dylikt genom att trycka. Det är att utmana ödet.
Root är en utmärkt EDC-kniv som därtill är tämligen avväpnande sett till sin uppenbarelse |
Men i övrigt är den fullt likvärdig med andra högkvalitativa fickknivar på marknaden. Den andra olikheten eller möjligen bristen beroende på hur det betraktas är förstås att kniven inte kan enhandsöppnas och stängas. Det är ett faktum du måste förhålla dig till. Eller så har någon annan redan gjort det genom lagstiftning beroende på vart du befinner dig i världen.
En slipjoint för det goda med sig att de är legala på fler platser på vårt klot än flera andra knivar och särskilt om den inte kan öppnas snabbt. Lägg därtill en bladlängd som understiger de tre tum eller 7,5 cm som ofta sätts som gräns och du har en kniv som i stort sett är gångbar på alla platser där man får bära kniv.
Root är ett exempel på ytterligare ett lyckast samarbete mellan Ansø och Maniago Knife Makers |
Därför är MKM Root en kniv som har flera strängar på sin lyra. Förutom att vara laglig är den mycket klassisk i sitt utseende och därmed snygg att se på. Åtminstone anser jag det, men estetik är en högst personlig betraktelse. Men hur bra Root skär är det inte. Det är ett faktum.
Så för den som söker stilfull dansk design utfört med italienskt hantverkskunnande i en kniv där traditionellt möter modernt och som därtill är rikttigt praktisk är Root ett mycket gångbart alternativ.
Specifikation:
Längd utfälld: 166 mm
Längd hopfälld: 95 mm
Vikt: 70 g
Bladlängd: 71 mm
Godstjocklek: 2,5 mm
Bladstål: Böhler M390
Handtag: trä, Santos
Lås: inget, slip joint
Producerad av: Mikita, tillverkad i Italien
/ J - Rootar sig
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar