onsdag 17 oktober 2018

Knivrecension Cold Steel Pro Lite

-  låt oss smurfa kniv


En tanto, ett kungarike för en tanto! Eller ja så ropar jag sällan men faktum är att jag ända sedan nittiotalet velat ha en tanto från just Cold Steel. Det efter att en kompis gick och införskaffade en för tiden tämligen exotisk San Mai Tanto av större sort. En av deras toppmodeller som osade kvalitet och var mycket exotisk i Moraknivsland. Dagens kniv "Pro Lite" är tvärtom en av märkets absoluta budgetmodeller så kontrasten därvidlag kunde inte vara större. Men är Pro Lite något att ha ändå?

Cold Steel 20NSTLU "ProLite"


Materialen är enklast möjliga och konstruktionen likaså. Designen är tämligen rättfram som så ofta när de kommer från Andrew Demko. För den som inte gillar den kantiga nosen hos en amerikaniserad tanto finns andra bladkonfigurationer att tillgå. Även den smurfiga färgen kan alterneras för den som inte gillar blått. Det intressanta med Cold Steel är att de mitt ibland alla helt galna svärd, klubbor och gigantfällknivar stoppar in urpraktiska  knivmodeller. Guldkornen döljer sig där i katalogen och frågan är om det här månne kan vara ett av dem?


Dagens arbetshäst har kantig nos och smurfkläder


Twitterversion: jodå, "the masters of Mall Ninjas" har gjort det igen, en praktisk brukskniv!


Blad


På den här kniven har Cold Steel frångått sin stapelvara när det gäller stål. Eller förresten det gäller inte bara den här modellen. För fällknivar har tidigare gällt AUS8 på budgetknivarna kryddat med CTS XHP på toppmodellerna. Nu har företaget breddat sitt urval av stålsorter och som alla andra börjat använda S35VN och till och med 20CV på de dyrare knivarna och de har infört det ovanliga AUS10 på mellanmodellerna samt lagt till kinastål i form av 8Cr13MoV i det lägsta prissegmentet. 

8,5 cm blad av tyskt stål


Pro Lite har fått ett Krupp-stål i form av 1.4116. Ett tyskt stål av enklare sort. Men samtidigt bör betonas att det är ett stål som de flesta köksknivar från det landet tillverkats av i långeliga tider. Så det fungerar och i många applikationer till och med väl. Med det användningsområdet i bagaget kanske det inte är konstigt att det är tämligen rosttrögt. Det är även ett stål som är segt och inte flisar sig i första taget. Här hålls det även tämligen mjukt vilket förstärker de egenskaperna. Det bidrar även till att det är lättslipat.

Tur är väl det eftersom det heller inte håller en egg särskilt väl. I köksknivar är det inget problem då man oftast har ett skärpstål i andra handen. Fickknivar får gärna vara lite mer uthålligare i mitt tycke.  Men samtidigt föredrar jag ett stål som är lätt att underhålla framför ett som är mödosamt att slipa om på en kniv med den här inriktningen. 

Bladet är stentumlat och har fått en skålad sabelslipning. Det kunde varit bekymmersamt om det inte vore för att godstjockleken hållits till modesta 3 mm. Något som CS generellt är mycket bra på*. Även flera av deras mer monstruösa modeller skär faktiskt riktigt bra.

En amerikaniserad tantospets avslutar ett i övrigt skålslipat blad 


Satt i arbete uppträder kniven som den ser ut. Spetsen är utmärkt för penetration av diverse material och den raka eggen är utmärkt att hantera plast och kartongmaterial med. Något förvånande fungerar den även till trä så länge det inte handlar om rent täljande. Handtaget är bekvämt men särskilt brett är det inte. Eggen däremot biter bra och det är lätt att hitta en bra attackvinkel i hårdare material. 


Handtag


Materialet i den muntra blå färgen är GFN, Glassfiber reinforced nylon. Avancerad plast med andra ord. Men likt andra versioner av FRN-material är det starkt, segt och fungerande. Exklusivt och lyxigt är det däremot inte. Vad som däremot känns arbetat är själva formen på handtaget då sidorna är välvda och inte raka vilket ökar komforten både i hand och i ficka.

Handtagssidorna har försetts med en "orange peel"-textur som ger gott grepp utan att vara lika överjäkligt sträv som en del CS-modeller har varit under åren. Hade ytbehandlingen varit i ett annat material kunde den varit en femetta. Jag tänker mig samma kniv i G10 istället.

Inte exklusivt men mycket bekvämt. Grepp i GFN med välvda sidor


Cold Steel har valt att lita på materialet då ProLite saknar ram. Om man pressar riktigt hårt med fingrarna kan man därför få handtaget att flexa i nederkant men det är inget som påverkar funktionen. Särskilt inte som ryggen är sluten och där återfinns ett synnerligen kraftigt lås. Handtaget är skruvat med rätt små T6-skruvar och den justerbara pivotskruven är av storlek T8.

Finishen på den här kniven är inget att skriva hem om. Här liksom på materialvalet märks det att det är en budgetkniv. Plastgjutningen är inte hundra och det är inte heller efterbearbetningen. 


Ett handtag som är tämligen tunt i fickan med sina 12 mm. Som synes är inte passformen av yttersta kvalitet 


Ergonomiskt är handtaget däremot en succé. Själva greppet har delats upp så att två fingrar hamnar bakom fingerskyddet och två på nästa avsats. Sättet det är gjort på är inte beroende på av fingerstorlek vilket är smart. På handtaget återfinns även en liten "näbb" som så ofta på skandinaviska klassiska knivmodeller. Den hindrar handen från att glida bakåt. Enkelt och väl fungerande. Själva fingerskyddet är för övrigt stort nog för att förhindra att handen glider men även litet nog för att inte vara i vägen när man brukar kniven. På ovansidan finns ett par kraftiga räfflor som dock mest fungerar indexerande. 


Öppning och lås


Pro Lite öppnas med tumknoppar av för Cold Steel klassiskt snitt. Eller snarare skall jag skriva "tumknopp" i singular för det är egentligen bara en som dock är vändbar för den vänsterhänte. I kombination med att även clipet är flyttbart och låstypen gör att kniven är helt ambidextriös. 

Att knoppen går att vända innebär även att den kan avlägsnas för att underlätta slipning. Och apropå underlätta så är den fördelaktigt placerad nära handtaget så den inte är i vägen när man arbetar med bladet. 

Tumknoppen är lätt att hitta och få fäste mot


Den här kniven är inte den mest snabböppnade i universum. Det är sällan backlock-konstruktioner är det och särskilt inte om de fått tillägget "Tri-Ad". Här paras det dessutom med glidlager i plast som ställer till det något. Förvisso blev kniven mjukare efter ett tags användning men ändå. 

Kraftfullt lås som vanligt på knivar från CS. Det här är emellertid rätt tungjobbat


Tri-Ad låset kommer inte som någon överraskning om man känner till knivar från Cold Steel, särskilt de som är designade av Demko. Som vanligt är det stentufft och håller bladet på plats utan tillstymmelse till spel i någon riktning. En fördel med hur det är konstruerat är att det är självjusterande över tid. Det anpassar sig således efter slitage. 

Sen kan noteras att trots att konstruktionen är densamma finns det faktiskt olika "grader" av Tri-Ad lås. Den här är inte alls lika förfinad som den på min Ultimate Hunter till exempel. Det märks särskilt när låset skall släppas. Kanterna på låsarmen är kantiga och det är mycket kraft som skall övervinnas. Det blir uppenbart efter ett par öppningscykler. Särskilt som låsarmen på just den här modellen måste lyftas rätt högt för att släppa sitt grepp. 


Att bära


Clipet är på den här kniven riktigt bra och återigen "väl fungerande" men långt ifrån perfekt. Det är väsentligt mycket bättre än de krökta clip som CS ett tag använde sig av. Spänsten är god, läppen lagom stor och kniven hålls säkert på plats. Men det är även blankt och visar rätt mycket kniv. 

Ett bra clip som till skillnad från tidigare varianter är rakt vilket gör att det kan skiftas till andra sidan


Väl i fickan är Pro Lite rätt bred även om den inte är närheten av större CS modeller som exempelvis Large Voyager eller några av Spydercos bredaste knivar. Men de välvda sidorna en mjuk rygg och framförallt en vikt under hektot gör den här kniven mer än godkänd att bära. 


Sammanfattningsvis


Det här är en budgetkniv jag utan tvekan rekommenderar. Även om jag faktiskt skulle välja clip-point versionen istället. Inte bara är den estetiskt mer tilltalande enligt mig men även för att en sådan bladform alltid är mer allroundbetonad. Sedan bjuder en låg tantospets som den här på några fördelar. Du kan använda eggarna som två separata sådana och exempelvis använda spetsen som skrapa samtidigt som du sparar resten av kniven för att skära med. Särskilt som bladet där är flatslipat. Formen ger även mycket rak egg att arbeta med. 


En praktisk tanto, är det en kontradiktion?

Egentligen kan det sägas att det finns två kategorier budgetknivar. De som är goda representanter för sin prisklass och därför är värda att framhålla och sedan finns det budgetknivar som faktiskt är bra knivar oavsett vad de jämförs med. Pro Lite tillhör det senare gardet. 

Med något bättre material och något högre precision i tillverkningen så hade du haft en kniv i toppklass. Något som Cold Steel själva tycks ha tagit fasta på själva då de tog fram monstret SR1. Ett påpekande dock, den kniven är även avsevärt mycket större än den här.

Konkurrensen är hård men Pro Lite från Cold Steel klarar den med glans. 
Här jämfört med Spydercos budgetvariant Tenacious


För visst märks det att Pro Lite är en enklare kniv. Det som skvallrar om det är förutom materialvalen är byggkvaliteten. Missförstå mig inte nu, överallt där det behövs är det här en solid kniv. Skruvar är av godkänd kvalitet, handtagssidorna håller, bladet är bra slipat, låset är massivt och clipet väl fungerande Med det sagt är finishen inte den högsta. Gången är inte den mjukaste mest på grund av låset, plasten matchar inte i ryggen och insidorna av handtaget är inte särskilt väl rundande till exempel.

Vad som också märks är att det här är ett kompetent skärredskap med betoning på redskap. Ergonomin är strålande och balansen förträfflig. Därtill är kniven lätt och försedd med ett bra clip så inte heller i fickan gör den bort sig.

Så vill du ha något att skära med utan att du skiter knäck varje gång du slarvar är det här kniven för dig.


Specifikation:

Längd utfälld: 203 mm
Längd hopfälld: 114 mm
Vikt: 91 g
Bladlängd: 85 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: 1.4116
Handtag: GFN
Lås: Tri-Ad

Producerad av: Cold Steel, tillverkad i Taiwan


/ J - feelin blue once again

* Som exempel kan nämnas Large Voyager som är en kniv vars blad mäter 10 cm på längden och är 3 cm högt. Trots det hålls godstjockleken till 3,5 mm. Det på ett företag känt för extrema knivar. 

#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar