söndag 24 september 2023

Recension MKM Hero

 

-  robust fällkniv för friluftsliv

De flesta knivar jag har från MKM - Maniago Knife Makers och som jag skrivit om tidigare har varit tämligen timida skapelser vad gäller storlek. Det gäller inte den här kniven kallad Hero. Här talar vi om en bastant fällkniv som inte är diskret på något vis. Det finns förstås både för- och nackdelar med ett sådant format och något av det ämnar jag diskutera i den här texten. 

MKM Hero


Hero är en kniv designad av italienaren Tommaso Rumici. Han har vid ett flertal tillfällen samarbetat med väletablerade tillverkare och gjort knivar som produceras av bland andra Maserin och Viper för att nämna några. Men nu handlar det alltså om en kniv från MKM. Det är dessutom en kniv som är något av ett utropstecken då det är en rejäl fällkniv. 

Som ofta med knivar från den här tillverkaren finns modellen i flera utföranden. Ett par olika nyanser av G10 finns att tillgå som handtagsmaterial och därtill kan läggas Micarta och så förstås trä och kolfiber. Det torde täcka de flesta smaker. 

Som vanligt har MKM åstadkommit en välbyggd kniv i excellenta material



Kortversion: MKM Hero, en stabil fällkniv för friluftsliv och möjligen EDC-bruk för den som känner sig djärv.


Blad


Det är inte främst längden på bladet som ger det maffiga intrycket. Det är stort men inte extremt långt med sina 88 mm. Men när det kombineras med en tilltagen bredd på över tre centimeter och en grovlek på 4 mm så får du ett kraftigt blad. Det är dessutom slipat så att det behåller en stor del av tjockleken på godset nära spetsen vilket gör den stark. 

Finishen är en mycket fint arbetad satin som sedan polerats något. Märkningen består av MKMs logotyp på presentationssidan och Rumicis bläckfisklogo på den motsatta. Den uppmärksamme kan även finna tillverkaren MIKITAs namn på annat ställe på kniven. 

Hero är försett med ett bastant drop point-blad


Som vanligt med knivar från MKM så ger bladet ett mycket arbetat intryck. Det märks exempelvis på den väl rundade bladryggen samt de räfflor som återfinns vid bladbasen. De ger gott fäste utan att vara för skarpa. 

Stålet är det av MKM ofta använda Böhler M390. Det är ett av de knivstål som varit bäst i några år nu. Det är helt enkelt mycket bra på de flesta parametrar såsom förmågan att ta en egg och hålla den, rosttröghet och slaghållfasthet. Även om det sistnämnda kanske inte är dess forte. Nackdelarna återfinns mest i priset och det faktum att det kan vara svårt att slipa då det kan göras mycket hårt. Men på den punkten har man från italienarnas håll valt en annan väg.  

Uppgiven HRC återfinns nämligen i spannet 58-60 och om det stämmer (något jag inte har möjlighet att undersöka) så är det någon grad under vad som varit optimalt för stålet på ett teoretiskt plan. Skall stålets fulla potential utnyttjas skall det skrämmas upp till kanske 61-62 HRC. Det där är en ständigt pågående debatt. 

Slipningen är mycket hög, i princip helt flat. Det ger 25 mm för stålet att tunnas ut till de ca 0,7-0,9 mm den mäter bakom eggen. Den senare siffran beskriver området precis vid spetsen. I vanliga fall hade en invändning om att det är för mycket varit på plats. Men det får ställas i relation till knivens tänkta användningsområde. Sedan kan tilläggas att originaleggen var vass och att slipningen får godkänt även den.  

Finishen är en halvblank satin


I praktiken upplevs inte kniven som särskilt tjock bakom eggen trots allt. Det är riktigt sympatiskt att slakta stora kartonger och skära i andra dylika material med Hero. Detsamma gäller snabba snitt i plastmaterial och liknande. Även i trä biter eggen relativt bra och här är det andra områden som gör att den här kniven inte är optimal för den sortens arbete. 

Jag noterade även att kniven vid blandad kökstjänst gör sig bäst till olika varianter av fågel, fisk och kött. Därför är jag benägen att tro att det här breda bladet med sin rejäla buk är en förträfflig fällbar jaktkniv. 



Handtag


Hero är en kniv med ett väl tilltaget handtag. Det är 12,8 cm långt totalt. Av det är tillgänglig greppyta bakom fingerskyddet 10,5 cm vilket räcker till för de flesta händer. Särskilt som utformningen av handtagets avslutning möjliggjör att lillfingret kan glida bakåt vilket är bra om man t ex bär handskar och behöver mer utrymme. 

Handtaget är dessutom hela 36 mm högt som mest och ytterligare någon millimeter mer vid fingerskyddet. Det bidrar till att det fyller handen väl trots att det är relativt tunt. 

Skollorna kan fås i ett flertal olika material. På bilden syns G10


Att kniven inte är ännu tyngre beror på att en hel del av den är gjort av titan. Det gäller själva ramen, clipet och bolstret. Ja och sedan den lilla dekorativa färgklicken som kragen kring pivotskruven utgör. Materialet i ramen är troligen skälet till att den inte är lättad invändigt. En sådan åtgärd hade inte bidragit mycket till att minska vikten men hade försämrat styrkan. Däremot är back spacern som även clipet fäster i gjort av stål liksom låsarmen. 

Balanspunkten återfinns strax bakom bolstret. Inte helt ovanligt när det gäller den här typen av konstruktion. De tenderar att vara lite baktunga. 

På grund av konstruktionen är ryggen sluten. På insidan kan den skarpögde läsa "Made by MIKITA"


Utöver titanbolstret består sidorna av ett par stycken fint behandlade bitar G10. De är som sagt mjukt rundade och det ger även en struktur som påminner om hur trä ser ut. De olika lagren blottas när materialet slipas vilket påminner om ådring. 

Sidorna är skruvade på plats med T6-skruvar. Vanligen uppskattar jag inte så små skruvar i knivar ämnade att demonteras. Lock back-knivar är emellertid inte det så i det här fallet är det är irrelevant. Pivotskruven är ett par storlekar större och kan justeras med en mejsel avsedd för T8-or. 

Det är framförallt  i sabelgrepp som handtaget på Hero kommer till sin rätt


Handtaget är som sagt stort nog för att användas även med handskar. Hero är emellertid bekväm att arbeta med även utan sådana. Det rejäla handtaget inbjuder att ta i med och då använder jag företrädesvis hammargrepp. Särskilt när jag skall skära i trä eller tälja. Kniven fungerar bra i det sammanhanget men är inte perfekt. För det hade faktiskt krävts att handtaget hade varit grövre, framförallt över nacken. Dessutom så är partiet kring lillfingret både för tunt och något för kantigt för att var optimalt i det hänseendet. Där uppstår tryck när kniven pivoterar i handen vid tungt arbete. 

Så Hero kan sägas vara en kniv avsedd för mellantungt skärande om ni förstår vad jag menar. Det leder gärna till ett sabelgrepp med tummen på bladryggen. Då känns plötsligt allt perfekt! Fingrarna faller på plats på ett mycket naturligtvis och inga "hot spots" känns, inte ens clipet. 

Även i övriga grepp är Hero lättarbetad. Det gäller t ex när ett pekfinger läggs på bladet eller när kniven hålls i nypan. Där kan dock påpekas att tumknopparna kunde befunnit sig närmare handtaget. De är inte ivägen men man får ta dem i beaktande. Vid omvänt grepp som när  man täljer mot sig märks det att greppet är vinklat i relation till handtaget vilket påverkar arbetet. 


Öppning och lås


Bladet på Hero kan lirkas ut på två vis. Endera väljer du två händer och nyper kring den rejäla portion blad som finns tillgängligt eller så använder du de dubbelsidiga tumknopparna. I vilket fall är det här en kniv du öppnar lugnt och kontrollerat. Låskonstruktionen och designen är inte avsedd för att kniven skall agera stresskula i tv-soffan. I det här fallet öppnar du din kniv, skär vad som skall skäras och stoppar undan den igen.

Med det sagt är gången mycket mjuk och det märks att det är en kvalitetskniv på sättet bladet svänger fritt när låset släppts helt. Men visst, en stor del av det kan tillskrivas kombinationen av ett tungt blad och kullager. 

Tumknopparna är lätta att komma åt och biter bra i tummen, nästan för bra


Tumknopparna verkar dessvärre vara en direktimport från en annan kvalitetskniv. De är ovanligt lika de som hittas på en Sebenza. Det är inget att eftersträva. De här pyramidformade tumknopparna anser jag vara för vassa. Men för all del, de fungerar mycket bra i det här fallet. Det breda bladet gör nämligen att hävstången blir rejäl och kurvan för tummen blir naturlig. Av samma skäl är knopparna mycket lätta att "hitta" när tummen sträcker sig efter dem. 

Låset är en stabil back lock som med sin korta låsarm även kan kallas mid lock


I den här knivens natur ingår på något vis att det här skall vara en back lock även om placeringen på låset gör att det kan räknas till vad som ibland omnämns som en mid lock. Därtill en solid och kraftig sådan. Låsarmen greppar med pondus och bladet sitter stabilt. Det rör sig inte det minsta, inte i sidled i alla fall men upp- och ner kan man ana mer än känna att bladet kan röra sig, vilket är fallet med nittionio procent av alla back locks. Här är det så lite att det knappt förnimmas men känslan finns där. 

Utöver det kan konstateras att låsarmen likt bladryggen är mjukt rundad på så vis att de utgör en enhet. Att släppa låset känns naturligt, det är nog inte många som inte kan hantera en back lock. Här underlättas förfarandet av räfflor av lite skarpare snitt än de som återfinns vid bladbasen. Kraften som krävs för att pressa ned låset är välmodulerad vilket gör låset lätthanterat. 


Att bära


Ni vet vad jag kommer säga under den här rubriken. En kniv kan inte vara bäst på allt och oftast finns en direkt koppling mellan bärkomfort och ergonomi samt bladlängd. En stor kniv är sällan lika smidig i fickan som en liten. Det här är som sagt en stabil pjäs vilket avspeglar sig i både vikt och yttermått. Naturligtvis påverkar det hur den här kniven upplevs i fickan. 

Men i det här fallet finns flera förlåtande egenskaper. En sådan är hur pass tunn Hero är. Tjockleken är som mest 1,6 cm och det måttet tas på mitten av skollorna vilket måste påpekas eftersom handtaget är kraftigt välvt. Det gör att yttermåtten känns mindre i fickan. 

Clipet är tämligen väl tilltaget med utmärkt funktion


Vikten är det som märks mest i mitt tycke. Mycket beroende på att det varit sommar och i ett par tunnare shorts känns de 178 grammen rejält. De tynger ned fickan på ett påtagligt vis.  

I fickan är Hero diskret trots sin storlek


Något som bidrar till att underlätta bärandet är emellertid det eminenta clipet. Gjort i titan och av "fold over" typ gör det att kniven sitter djupt ned i fickan. Dessutom är det designat så att bakänden är mjukt rundad så den inte trycker mot handen vid sabelgrepp. I andra fattningar sticker bakänden av handtaget och därmed clipet ut utanför handen och orsakar inga problem alls. 

Clipet är fäst i bakänden av handtaget med två stycken skruvar av samma typ och storlek som håller skollorna på plats. Det kan skiftas mellan höger och vänster sida efter behov och smak. 

Den lätt blästrade titanytan är genombruten av MKMs logotyp i form av tre stiliserade bergstoppar. Tjockleken är tilltagen nog för att ge god spänst och rampen räcker till allt utom de allra tjockaste jacktygerna. Detsamma gäller utrymmet under clipet. 



Sammanfattningsvis


Hero var inte en helt lätt kniv att recensera. Det är nämligen inte en given EDC-kniv. Därtill är den i mitt tycke något för stor eller snarare för stabil och därmed tung. Då återstår att betrakta det som en fällbar friluftskniv. Men inte heller där dominerar den helt. Handtaget är inte det bästa för att använda att skära i trä med, i alla fall inte utan handskar. Det är sett ur mitt perspektiv ett litet tillkortakommande. 

Men det är trots allt där jag vill placera den. Utomhus, på utflykten, campingen eller varför inte jaktturen. För det visar sig att det här bladet som i mångt och mycket påminner om ett flåblad är riktigt bra till att hantera allehanda kött med. Det briljerar även i människotillverkade material som kartong och plast och liknande. 

Så användningsområdet slår jag fast till friluftsliv med undantag för "bushcraft" eller täljande samt eventuellt en synnerligen rejäl daglig kompanjon.

Konkurrenterna är knivar som exempelvis ZT 0220Lionsteel TM1 och Victorinox Hunter Pro


Förutom den substantiella vikten är nämligen Hero även försedd med en robust egg och en solid spets. Bladet har mycket stål bakom eggen, kanske till och med lite för mycket faktiskt. Den kunde dessutom ha härdats lite hårdare. Mitt råd till MKM är att i framtiden våga lita på stålet i högre utsträckning. 

Om du gillar synnerligen stabila knivar kan Hero kanske fungera som EDC-alternativ


Som allt jag kommit i kontakt med från MKM så här långt är Hero mycket välbyggd. Förutom att det avspeglar sig i materialvalen och hur den är byggd så märks det på omsorgen om detaljerna. Finishen på bladet är suverän och alla kanter och hörn är slipade och rundade. Kvalitén återspeglas bland annat i den väl rundade bladryggen som sedan fortsätter i en lika väl rundad låsarm som sedan övergår i en back spacer.

Att det lagts ned tid på kniven syns även på saker som kragen kring pivot-skruven, hur väl räfflorna på låsarmen är utförda och de välvda handtagssidorna. 

MKM Hero trivs absolut bäst utomhus som en kraftig friluftskniv eller kanske jaktkniv


En bonus är att MKM Hero med sina dubbelsidiga tumknoppar, back lock samt ett flyttbart clip är helt ambidextriös till alla vänsterhäntas fromma. 

I övrigt är det en kniv med en uttalad estetik som är robust och väl anpassad för det mesta i friluftsväg, förutom att tälja till en träsked då. Så söker du det i en kniv utrustad med topprankade material och som är riktigt välkonstruerad då är det här en kniv för dig. Har du bestämt dig för att införskaffa en Hero så kostar den i skrivande stund ca 349€.

Maniago Knife Makers



Specifikation:


Längd utfälld: 214 mm
Längd hopfälld: 128 mm
Vikt: 178 g (vägd av  mig, uppgiven 175 g)
Bladlängd: 88 mm
Godstjocklek: 4 mm
Bladstål: Böhler M390
Handtag: titan/G10
Lås: back lock

Producerad av: Mikita, tillverkad i Italien



/ J - looking out for a Hero


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar